Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

В пернишкото училище вчера са били момче като Румен. Тийнейджър със СОП. Момичето му удря шамари, а той плаче. Тя не спира, пробва колко ще издържи. Шамар – още един шамар, а той продължава да плаче. Дори не ѝ се моли да спре.

Автор(и): Юлиана Методиева

Ако страданията на украинчетата, арменчетата, еврейчетата и палестинчетата не предизвикват възрастния свят да изтръгне завинаги гнилия зъб на отмъщението, то напразно са и тревогите за планетата. Ще живеем екосъобразно, а около нас милиони деца без дом, деца бежанци ще вървят през чужди земи.

Автор(и): Юлиана Методиева

Навръх празника на САЩ попитах американски приятели от еврейски произход, окей ли са със страната си. Не са ли вбесени от неотдавнашните решения на Върховния съд, с които се отмени позитивната дискриминация в приема на студенти в елитните университети! Нали с това ги направи по-бели и по-азиатски и по-малко чернокожи и латиноамериканци!

Автор(и): Юлиана Методиева

Ако се вгледаме във фактите ще видим, че има нула разстояние между Светия Синод и лидерите на Поход на семейството! Иначе казано, между чернокапците, Кристиян Шкварек и Александър Урумов, водещи в класацията „най-най-назадничавите българи“, цари историческо родство и интимност. Нещо като сиамски близнаци. Ако решиш да отделиш единия от другия, ще стане беля!

Автор(и): Юлиана Методиева

Уважаеми господин Емил Кошлуков!

Обществената телевизия под Ваше ръководство произведе пореден скандал, отново свързан с малцинствата. Става дума за сутрешния блок (16 май) когато събеседник беше лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, известна с острия си език и нисък стандарт на комуникация.

Автор(и): Юлиана Методиева

Има една много типична черта на левите хора преди и сега.Те са проклети демагози дори в най-интимен кръг. Например, казват всекиму според възможностите, всекиму според потребностите. Ами то не само е откровено невъзможно заради спецификите на хомо сапиенса, но е било и долнопробна лъжа в личното им битие.

Автор(и): Юлиана Методиева

Аплодисментите за Ицко Финци снощи в зала „Азарян“ са повече от благодарност към него. Защото човек има нужда от щастие, а неговата артистична стихия го излива с щедри шепи.

Автор(и): Юлиана Методиева

Три думи, между които на първи поглед няма никаква връзка. Ако към всяка от тях добавя още една, ще подскажа в коя подетите от медиите дискусии ще се опитам да налея малко масло в огъня.

Автор(и): Ванцети Василев

Ако изкуственият интелект ChatGPT носи радост като изход от рутинните неща, то тия дни нещо не му се получава. Умникът, натъпкан с купища информация сигурно е заскрибуцал пред вида на разпространяваното в интернет видео с обезглавения украински войник.

Автор(и): Юлиана Методиева

Статуетката „Икар“ за Владимир Пенев се превърна в златен ключ, но не само за артистичната му слава. Славата той я има отдавна. С този ключ той отвори вратата на добротата, гибелна за всеобщия маразъм и хейт. Кой е казал, че човечността е загубена?

Автор(и): Юлиана Методиева

Тя е разговаряла с Том Ханкс, подготвяла е среща със Стивън Спилбърг, а в архива ѝ има снимки от срещите ѝ с Бил Клинтън, Мадлен Олбрайт, принц Чарлз.

Автор(и): Юлиана Методиева

Бълха я ухапала агенция Пик. Съдът я осъжда да заплати трицифрена глоба за публикувана обида и клевета срещу уважаваната съдия Владислава Цариградска, агенцията пет пари не дава.

Автор(и): Юлиана Методиева

Добре е човек да гледа с очите на емигрант българо-испанската продукция „Васил“ с копродуценти Mina Mileva и Vesela Kazakova. Поне да се опита. Дори когато премиерата му тече в претъпкана до козирката зала, а организаторите пренасочват феновете към друга зала...

Автор(и): Юлиана Методиева

За Кметицата на Перущица, дето подгони една джаз певица и разбърка кошера с националистическите оси, трябва да чете повече за актуалните българи, които прославят света. Не, че само тя спада към представителите на властта, чиито познания кой кой е в България са повече от оскъдни.

Автор(и) Юлиана Методиева

Ерес ли е във Факултета по журналистика един професионален глас да каже, при това с усмивка – не, не сме живели 45 години в тъмно средновековие! И да, процесите в медиите са вървели успоредно на целия европейски континент.

Автор(и): Юлиана Методиева

На Чехия не ѝ трябват пиар консултанти, за да затвърди имиджа си на голяма демокрация. Страната, родила Ян Палах и Хавел, влезе вчера в директна комуникация с хитлероподобния Путин, за да му изправи косите.

Автор(и): Юлиана Методиева

Времето на демократичното ни съзряване се върти в кръг. Като змия, която иска да си захапе опашката. Председателката на СЕМ Соня Момчилова е ярък пример за змията, пардон, за кръга.

Автор(и): Юлиана Методиева

Страхотна подлост е да си мейнстрийм медия и да напишеш некролог с гаднярски подмятания за смъртта на маргинална личност. В случая става дума за кончината на малкия човек Георги Софкин.

Автор(и): Юлиана Методиева

В продължение на дълъг период от време употребата на термините „фашистки режим“ и „фашистко управление“, отнасящи се до държавната система в България е пряко свързана с идеологическото отношение, което има БКП към политическите процеси в България след Първата световна война. Както в повечето случаи и по този въпрос българските комунисти възприемат изцяло тезите на Коминтерна.

Автор(и): група български историци

Русия ни е прецаквала неведнъж, а този факт вече и в нереформираните училища го преподават. Историята защо и кой е провалил Велчовата завера обаче, е направо хит! Това разбрах онзи ден, когато бях на курбан в Стефаново, с някогашното име Вратца.

Автор(и): Юлиана Методиева

В нашето дирене се кръстосват три историографски дебата: за характера на властта, упражнявана от България върху окупираните територии; за автономията на решенията ѝ спрямо Третия райх; за българската политика по предоставяне на гражданство. Тези въпроси се съсредоточават в един ключов залог: оценката на българските и германските отговорности за депортацията и за изтреблението на евреите от „новите земи“.

Автор(и): Надеж Рагару

България депортира от територии, обявила за свои, евреи, на които е отказала българско поданство. Този спасителен статут им е забранен (т.е. смъртната им присъда е подписана) по силата на български антисемитски закони, включително влезли в сила преди присъединяването на страната към Оста.

Автор(и): Румен Аврамов

Етническият хърватин и американски киноактьор Джон Малкович ще влезе този сезон в Народния театър. Супер! Ще го посрещне главният режисьор Александър Морфов. „Здрасти, пич“, ще каже Малкович, с онзи израз и поглед, дето му печелят сума награди. „Здрасти, пич“, ще му отговори Морфов, който е слабост на хилядите си зрители и на почти всички директори на Народния театър. Главният режисьор се чувства пред американската звезда като равен с равен, макар че току що е отървал кожата след вандалските си изцепки срещу пиарката на Народния театър.

Автор(и): Юлиана Методиева

 Доскоро никой не знаеше какви са заплатите на офицерите на ДАНС. Което по принцип буди опасения за правата и свободите ни, нали така! 

Автор(и): Юлиана Методиева

Три дни вече в социалните мрежи се публикуват унизителни вицове за най-гледаното шоу „Избор на председател на Парламент“. Политическите актьори, стари и свежи депутати от 48-то НС, четат онлайн творчеството, а после се самобичуват по този повод публично, пред камерите и на трибуната. Не се изпотяват от неудобство, ни най-малко.

Автор(и): Юлиана Методиева

Новината, че Мария Бакалова оглавява комисията за избора на български филм за Оскар е страхотна. Звучи като реванш на младите. Нали помните скандала от миналата година! Един много стар и много женомразки настроен театрал се изказа гадно за нея и успеха ѝ в „Борат-2“ на Саша Коен!

Автор(и): Юлиана Методиева

Опитите на политически лидери от популистката периферия да „законодателстват“ на територията на Софийския университет, изисквайки отстраняване на уважаван преподавател в лицето на проф. Александър Кьосев, са нелепи и недопустими.

Автор(и): група български интелектуалци

Статията е част от по-голямо изследване на документите, свързани с едно от най- големите престъпления на комунистическия режим – избиването без съд и присъда на местните елити (25-30 000 души), при това по особено садистичен начин.

Автор(и): Петър Воденичаров

Може спокойно да се подминат ироничните гримаси по телевизията на синдикалистката Григорова по адрес на Украйна и жертвите от войната. Да се махне с ръка, защото какво друго може да се очаква! Жената си е левичарка от онези, домашно производство. Мрази капитализма, обича Газпром, за заплати говори, но за отделния човек пет пари не дава. Типична комунистка, няма изненади.

Автор(и): Юлиана Методиева

Пред Дома на хумора и сатирата в Габрово има артефакт с бюстовете на Карл Маркс, Енгелс и Владимир Улянович Ленин. Няма шега. Габровчани си ги гледат и навярно по-възрастните от тях тайно въздишат за отминалите времена.

Автор(и): Юлиана Методиева

Съдът се разигра тази седмица. Видя се как Тошко Йорданов затърси истерично извънсъдебно споразумение с Асен Василев за „онези“ клевети. Иначе го очаква присъда! После Джамбазки поредно беше предупреден за „либерасти“, „соросоиди“ и прочее словесни извержения.

Автор(и): Юлиана Методиева

Служебното правителство на Румен Радев има огромни грижи с газта, пътищата и уж хаоса, оставен му от кабинета на Промяната. Не му е да проиграва апокалиптични сценарии! Обаче… ако страхът от ядрена авария в атомната електроцентрала в разкъсваната от война съседна Украйна предизвиква в Румъния призиви за масово разпространение на йодни таблетки, за да намалят риска от рак, то не е ли валидно същата политическа грижа и медицинска логистика да се случат и в България?

Автор(и): Юлиана Методиева

Проучването на „възродителния процес“ има различни гледни точки. Едната принадлежи на историците и изследователите, които се опират на отделни изворови материали, а другата – на самите турци, които го преживяват. Различен поглед върху „възродителния процес“ имат неговите организатори, а съвсем друг – потърпевшите.

Автор(и): Мила Маева

Национал-комунистическо клише са честванията на опълченците и на Радецки, дето пристигнал с гръм. Панихидите и кичозните възстановки на връх Шипка са според вкуса на партийци, кметове и читалищни старухи. Но…всенародното празнуване на 145-ата годишнина от Шипченската епопея придоби нов, путински елемент.

Автор(и): Юлиана Методиева

В Народната библиотека днес ще има говорене в памет на поетесата Малина Томова, сценаристка на забранения сериал „Гори, гори, огънче“. По време на излъчването му, многобройни трудови колективи, спонтанно възмутили се зрители и управляващите като цяло, заклеймиха и накрая свалиха от екран сериала.

Автор(и): Юлиана Методиева

Прочетете още...