Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Socialism

 

Що за политически кич е имената на влиятелната проф. Искра Баева, заедно с члена на НС на БСП Ани Пирински и чувствителния на темата за децата и хората в неравностойно положение социолог Стан Додов, да се наредят до Мая Манолова? Каква невъзможна комбинация с нея правят! Платформата „Прогрес“ щяла да бъде за натиск върху партиите, политиците и ще „предприеме курс към изграждането на единна, силна и модерна лява алтернатива в България“! Дежа вю! Нещо като Българска Социалдемокрация, по-известна като „Евролевица“ на Александър Томов или като Социалдемократите на Николай Камов. Все едно се намирам на битака. Продават стара вещ за нова, мързеливите домакини я купуват, макар че после вкъщи мърморят.

Какво може да свързва Ани Пиринска, с нейните копнежи за лява солидарност извън БСП, с Мая Манолова? Или пък къде са допирните точки между депутатката от аматьорските два парламента от миналата година с уважаваната Искра Баева? Звучи добре как „видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото“, но аман от звучащи добре фрази! Всеки помни родената от площада партия (движение) „Изправи се. Мутри вън“, като тази филологическа и политическа нелепост си е чиста улика за невчесаните леви мисли на Мая Манолова, прибавени към прочутата ѝ липса на хигиена с кого да си дружи – с Васил Божков, с Румен Радев ли! Битието ѝ на политик е като широко ложе за удоволствия. Няма смисъл да се прави на целомъдрена, защото от това няма грам полза.

Колкото до лявото, се сетих за нещо.

Студентите през 60-те си падаха много по Маяковски. Неговият поетически манифест „Лев марш“ беше любим. Стиховете му

Зaлeпeтe нeбeтo cъc знaмeнa!
Koй въpви тoчнo тaм?
Нaлявo!
Нaлявo!
Нaлявo!

мобилизираха в София и Мадрид хората, които страдаха за угнетените. Харесваше им най-накрая да се сложат „пpъcтитe нa пpoлeтapиaтa въpхy гъpлoтo нa cвeтa“, както призоваваше Маяковски. Никой не си признаваше каква е връзката между поета и касапницата, в която се превърна октомврийската революция. Миналото на левите идеи е толкова проблематично, че и най-симпатичните нови леви социолози и политолози не могат да го избелят.

8 август 2022

Юлиана Методиева е българска публицистка и обществена деятелка. Дългогодишна главна редакторка на списание „Обектив“, издавано от Българския Хелзинкски Комитет (до 2014 г.).

Pin It

Прочетете още...