Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Дните на чакала: как Андрю Уайли превърна сериозната литература в голям бизнес

Автор(и): Алекс Бладел

Имам един малък ученик, с когото тази година работим върху това как се пише есе. Днес говорихме по един известен казус – ако имаш уникална възможност да се срещнеш за час с когото си поискаш, стига той да не е част от семейството и да не е близък, кого би избрал? И детето ми казва „Хитлер като малък“. Питам защо избира точно него и точно като дете (за да си формулира тезата) и той казва „Защото искам да разбера как е живял, какво се е случило, че като възрастен да се превърне в чудовище“.

Автор(и): Мария Касимова-Моасе

През 1965 г. Сюзън Зонтаг може да напише с безгрижна увереност, че новите стилове в изкуството, киното, музиката и танца „се сменят един друг толкова бързо, че изглежда не дават на публиката възможност да се подготви“. Днес културата продължава това безкрайно производство, но е много по-малко способна на промяна.

Автор(и): Джейсън Фараго

Когато се появява слух, че Vanity Fair е плащал на Майкъл Луис по 10 долара на дума – докато повечето журналисти иначе си остават с по 50 цента – почти няма значение дали това е вярно. (Оказва се, че е.) Слухът само потвърждава онова, което вече знаят всички: Луис е най-престижният разказвач на съвременния американски живот.

Автор(и): Самант Субраманиан

В романите и пиесите си норвежкият писател непрекъснато изследва границите на възприемаемия свят.

Автор(и): Мерве Емре

За германците изразяването на възмущение от германските прегрешения е лесно. Онези, които се изкушават да се възмущават от еврейските такива, ще се страхуват, че гневът е атавистичен, породен от антисемитизма, който сигурно са наследили.

Автор(и): Сюзън Неймън

Хората намират за привлекателна и идеята, че имат мотиви и желания, които не осъзнават. Този вид „дълбинна“ психология е популяризирана от фройдизма и едва ли ще изчезне.

Автор(и): Луи Менанд

Старците бавно и необратимо напускат сцената. След Сорос дойде ред и на Мърдок. Последното е добра новина.

Автор(и): Юлиана Методиева

В епохата, в която „предварителната познатост“ [на филмовите герои] управлява Холивуд, компанията подготвя сюжети за всичко – от Hot Wheels до UNO.

Автор(и): Алекс Бараш

Таблетката за прекъсване на бременността е създадена през осемдесетте години на миналия век; мифепристонът е 38 486-ата молекула, разработена от френската фармацевтична компания Roussel-Uclaf, откъдето идва и името RU-486.

Автор(и): Лорън Колинс

Подобно на кексчетата и спортните занимания, войните около родителството вече се водят и във Франция. И вероятно те ще бъдат придружени от идеята, че някой друг, някъде другаде, се справя по-добре.

Автор(и): Лорън Колинс

Днес една мобилизирана част от американските интелектуалци, политици и гласоподаватели гледат на себе си като на част от международна коалиция на потърпевшите – хора, чието основно желание е именно „смяната на режима“.

Автор(и): Чарлз Кинг

Клонът на психологията, който в най-голяма степен се занимава с тревогите, свързани с отчуждението и конформизма, е известен като хуманистична психология. За хуманистичните психолози креативността е свързана с понятието автентичност. Понятието е създадено в следвоенна Америка в отговор на културните и търговските изисквания на епохата. Днес ние сме закърмени с него.

Автор(и): Луи Менанд

Анализът не казва нищо за това, което човек в крайна сметка върши. Анализът дава на човека възможно най-голяма свобода по отношение на онова, което прави. Имало е много случаи, в които съм си представял, че се срещам с пациентки, женя се за тях и имам сексуални контакти с тях. Това са често срещани реакции на контрапренос. Да, случвало ми се е да имам такива фантазии.

Автор(и): Джанет Малкълм

Фройд е поставил началото на псевдонаука – т.е. номинално научно начинание, което е толкова погрешно в основата си, че не може да си позволи да подложи хипотезите си на безпристрастна партньорска проверка от страна на широката общност, а вместо това трябва да прибягва до уговорки, които изключват всякаква възможност за опровержение.

Автор(и): Фредерик К. Крюс

В света на Марвел, където известността надминава авторитета, носителите на „Оскар“ се редят на опашка, за да облекат чорапогащи и пелерини.

Автор(и): Майкъл Шулман

Ако през 1917 г. е имало някакво оправдание за това да бъдеш марксист (а и Достоевски, и Ницше много преди това са пророкували, че за тази доктрина ще се плаща), то сега за това няма абсолютно никакво оправдание.

Автор(и): Джордан Питърсън

Днес думата „ГУЛАГ“ често се използва в преносен смисъл, но в Съветския съюз ГУЛАГ – абревиатура, обозначаваща система от лагери за принудителен труд – е нещо твърде реално. Милиони хора живеят и умират в многобройните „острови“ на ГУЛАГ – лагерите, разпръснати из огромната територия на страната.

Автор(и): Гари Сол Морсън

Терапията не е практика, която се опитва да поправи нещо, а такава, която се стреми да помогне на своите участници да извлекат максимална полза от предизвикателствата, пред които са изправени.

Автор(и): Сюзън Доминус

Не е трудно да разберем как неговите текстове – изпълнени с тревожни, дори зловещи образи – могат да послужат за храна на пънка или хеви метъла. Но неговата анти-истаблишмънт нагласа и нетрадиционни лични навици намират разбиране и при мейнстрийм изпълнители като Пол Маккартни, Боб Дилън и Rolling Stones.

Автор(и): Кейси Рей

Боуи е изключителен шоумен, но новият документален филм Блян от лунната епоха [Moonage Daydream] рядко го показва в действие.

Автор(и): Хилтън Алс

Нито един създател на сюжети или персонажи, колкото и велик да е той, не може да бъде смятан за сериозен мислител – дори Шекспир. Всъщност е трудно да разберем какво наистина мисли писателят-изобретател, тъй като той е скрит зад своите сцени и герои.

Автор(и): Антъни Бърджес

Кога безобидната поправка се превръща в прекомерна намеса? Кои други детски автори са на опашката за големия червен молив? С развитието на издателската дейност пренаписването на Роалд Дал може би е само началото.

Автор(и): екип на в. Daily Telegraph

Роден е в патрицианско виенско семейство, син на най-богатия индустриалец в Хабсбургската империя, Карл Витгенщайн. Баща му е приказно богат стоманодобивен магнат и мошеник от висока класа, а цялото семейство е кипящ котел от психосоматични разстройства.

Автор(и): Тери Игълтън

След Втората световна война се създава нова дисциплина, концентрирана около опита да се разбере силата на книгите. Нейната поява може да се свърже с публикуването през 1958 г. на Появата на книгата (L'apparition du livre) от Люсиен Февр и Анри-Жан Мартен – труд, който предизвиква читателите да мислят за ранните печатни книги по непознат начин.

Автор(и): Робърт Дарнтън

Запознах се с Марио Варгас Льоса малко след като започнах да преподавам в Принстън през 2002 г. Питър Дъгърти, ръководител на пресата в университета, ми беше писал, за да ме покани на кратка среща.

Автор(и): Рубен Гало

Философите-мъченици в крайна сметка хвърлят много дълга сянка върху идващите след тях, които не могат да не се чувстват задължени и уплашени от великите мъртъвци.

Автор(и): Костица Брадатан

При езиковите дебати винаги става дума и за културно господство и власт, за разграничаване и индивидуална или национална идентичност.

Автор(и): екип на „Дойчландфунк“

Устното разказване на истории предхожда писмеността с хилядолетия и много от най-старите истории в нашия литературен канон са съществували векове наред като приказки на бардове, преди да бъдат записани на хартия.

Автор(и): Меган О’Гиблин

Не мога да чета книги вече от много време насам. До скоро търсех обяснения като бесен, това ме нараняваше и огорчаваше до немай къде, мислех си, че нещо съм болен, че изневерявам на себе си, какво ли не. Колкото повече време изминава, толкова повече осъзнавам, че книгите са медиум, който просто не може да върви в крак с безумния информационен водопад, под който живея ежедневно, от много години насам.

Автор(и): различни фейсбукари, че и аз сред тях

Максин Анхел Опоку е намерила нова аудитория за своята музика с песните, противопоставящи се срещу предложения в Гана закон, който ще направи незаконно идентифицирането като гей, транссексуален или куиър.

Автор(и): Кваси Гямфи Асиеду

Става дума за нови открития по делото „Вапцаров“. Разказани са в книга, която ще излезе на 1 декември в издателство „Жанет 45“: „Оловна тишина. История на един разстрел“. Авторката ѝ е Ивайла Александрова, която 9 години работи върху книгата. Резултатът е 770 страници в жанра на документалния роман.

Автор(и): Татяна Ваксберг

Сократ е осъден и умъртвен през 399 г. пр. н. е. – в период на нездрава социална и политическа атмосфера. Пелопонеската война между Атина и Пелопонеския съюз трае с малки прекъсвания близо 30 години – от 432 до 404 г. пр. н. е., и е съпроводена с огромни нещастия, като завършва катастрофално за Атина.

Автор(и): Платон

Музо, възпей гнева на Ахила, сина Пелеев.

Тези думи, въпреки цялата си смазваща каноничност, си остават със сигурност един от по-детинските призиви в европейската и световна култура. Пък и как ли би могло да бъде другояче, след като идват от самата зора на цивилизацията ни, каквато я познаваме днес – мачистка, наперена, самоуверена дори – и особено пред – лицето на собственото си низвержение.

Автор(и): Златко Енев

Скъпа А.,

Чувствам се малко разочарован след поредица от разговори с моята евентуална немска редакторка – млада и идеалистична жена, която ме сблъсква с културни чувствителности, за които някак си не бях подготвен. Ето части от нашия обмен, мисля, че те са своеобразна снимка на съвременна Германия.

Автор(и): Златко Енев, приятели, колеги

Прочетете още...

Сред руснаците

Едуард Докс 10 Ное, 2011 Hits: 13103
Посещавайки имението на Толстой, английският…