Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 03 ROALD DAHL 1

 

„Думите имат значение“, започва дискретното известие, което се намира в долната част на страницата с авторски права на последните издания на книгите на Роалд Дал на [издателство] Puffin. „Чудесните думи на Роалд Дал могат да ви пренесат в различни светове и да ви запознаят с най-прекрасните герои. Тази книга е написана преди много години и затова ние редовно преразглеждаме езика, за да гарантираме, че тя може да продължи да се харесва на всички и днес.“

Казано по-просто: това може и да не са точно думите, които Дал е написал. Издателите са си дали лиценз да редактират писателя, както намерят за добре, като съкращават, променят и добавят, където е необходимо, за да приведат книгите му в съответствие със съвременната чувствителност. Сравнявайки последните издания с по-ранни версии на текстовете, The Telegraph открива стотици промени в историите на Дал.

Езикът, свързан с неща като тегло, психично здраве, насилие, пол и раса, е изрязан и пренаписан. Спомняте ли си облачните мъже в „Джеймс и гигантската праскова“? Сега те са облачни хора. Малките лисичета от „Фантастичният господин Фокс“ вече са женски. В „Матилда“ споменаването на Ръдиард Киплинг е изрязано и е добавена Джейн Остин. Това е Роалд Дал, но различен.

Дал, който почина през 1990 г., е един от най-успешните детски автори на всички времена. Роден в Кардиф през 1916 г. от норвежки родители, той е пилот-изтребител по време на Втората световна война, преди да се отдаде на писателска дейност. В световен мащаб са продадени над 250 милиона екземпляра от книгите му, сред които са романи като „Вещиците“, „Близнаците“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“, както и мемоарите му „Момчето“ и „Самотна разходка“. Историите му се отличават с черен хумор и неочаквани обрати.

Това не е първият случай, в който творчеството му предизвиква спорове. Умпа-лумпите, малките служители в шоколадовата фабрика на Уили Уонка, са били многократно преосмисляни през годините. През последните години Дал е критикуван за антисемитизъм, женомразство и расизъм.


Small Ad GF 1

Съвременният редактор на Дал е изправен пред следната дилема: как да запази завладяващата острота на писателя, която е очаровала поколения читатели, и същевременно да я приведе в съответствие с чувствителността на днешното детско книгоиздаване.

Резултатът е преработката на Puffin. Макар че и преди е имало промени, никога досега не е имало нещо подобно. Да вземем например „Вещиците“, запомнящия се неприятен роман на Дал от 1983 г. за момче, което израства в свят, управляван от тайно живеещи вещици. Във версията на текста от 2001 г. е включен следният пасаж за дърпането на косите на жените, за да се провери дали са вещици. (В историята вещиците са плешиви и носят ръкавици, за да прикрият ноктите си).

 

Издание от 2001:

„Не бъди глупав“, каза баба ми. „Не можеш да дърпаш косата на всяка жена, която срещнеш, дори и да е с ръкавици. Само се опитай и ще видиш какво ще стане.“

 

Издание от 2022:

„Не бъди глупав“, каза баба ми. „Освен това има много други причини, поради които жените могат да носят перуки и в това със сигурност няма нищо лошо.“

 

Не е изненадващо, че като се има предвид темата на „Вещиците“, много от редакциите са свързани с изобразяването на жени. „Камериерка“ става „чистачка“. „Голямо ято дами“ става „голяма група дами“. „Ти трябва да си луда, жено!“ става „Ти трябва да си полудяла!“. „Старата вещица“ става „старата врана“.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

„Вещицата винаги е жена“, се казва във версията на книгата от 2001 г. „Не искам да говоря лошо за жените. Повечето жени са прекрасни. Но си остава факт, че всички вещици са жени. Не съществува такова нещо като мъжка вещица.“ Днес това е станало: „Вещицата винаги е жена. Не съществува такова нещо като мъжка вещица.“

Тези редакции заглушават първоначалния смисъл. На други места промените придават нов смисъл, като например по-долу:

 

Издание от 2001:

Дори да работи като касиерка в супермаркет или да пише писма за някой бизнесмен.

Издание от 2022:

Дори ако работи като топ учен или ръководи бизнес.

 

С други думи, вещиците дават своя собствен принос за жените в света на STEM [science, technology, engineering and mathematics].

Други промени са свързани с теглото. „Дебела малка кафява мишка“ става „малка кафява мишка“. Или пък „Ето го твоето малко момче“, каза тя. „Той трябва да мине на диета“, става „Ето го твоето малко момче“.

В по-ранната версия разказвачът възкликва: „Но какво да кажем за останалата част от света‘?, извиках аз. „Ами Америка и Франция, Холандия и Германия? А какво да кажем за Норвегия?“. Сега изречението за Америка и Франция и Холандия и Германия е съкратено. Днес „останалата част от света“ очевидно е по-голяма, отколкото е била.

Това е само извадка от 59-те промени, които се откриват във „Вещиците“, а тя пък е само една от книгите на Дал. В новите издания има стотици редакции, някои по-големи, други по-малки.

В „Матилда“ е променен пасаж, в който героинята научава за силата на литературата да създава въображаеми светове:

 

Издание от 2001:

Пътуваше с Джоузеф Конрад на старинни ветроходни кораби. Ходеше в Африка с Ърнест Хемингуей и в Индия с Ръдиард Киплинг.

Издание от 2022:

Пътуваше до имения от XIX век с Джейн Остин. Ходеше в Африка с Ърнест Хемингуей и в Калифорния с Джон Стайнбек.

 

На друго място „голямото конско лице“ на мис Трънчбул става просто нейното „лице“. „Осем малки луди идиоти“ става „осем малки луди момчета“.

Вместо да „побелее като платно“, един герой става „доста блед“, а в друг пример:

 

Издание от 2001:

Беше чувала, че такива родители има навсякъде и че децата им се превръщат в оставачи и престъпници.

Издание от 2022:

Беше чувала, че такива родители има навсякъде.

 

В „Джеймс и гигантската праскова“ облачните мъже стават облачни човечета, мис Гъба вече не е „дебелата“, главата на мис Спайдър вече не е „черна“, а земният червей вече няма „прекрасна розова“ кожа, а само „прекрасна гладка кожа“. В „Туит“ „странният африкански език“ вече не е странен, а госпожа Туит вече не е грозна и зверска, а просто зверска.

Във „Фантастичният господин Фокс“ описанието на тракторите, в което се казва, че „и двете машини бяха черни“, е съкратено. В новия свят на Дал, изглежда, нито машините, нито животните могат да бъдат описани с цвят. Нито пък нещо може да бъде дебело. „Бънс, малкото джудже с коремче“, сега е обикновеният стар Бънс. Малките лисичета, които преди са били синове, сега са дъщери, а синът на Язовеца е станал „малкото“ [полово неутрална дума].

Дори безобидният Есио Трот не е избягнал редакциите. Костенурките вече не идват „предимно от Северна Африка“, а от „много различни страни“. Може би още по-фрапиращо е, като се има предвид каламбурното заглавие на разказа: „Костенурките са много изостанали същества. Затова те разбират само думи, които са написани наобратно“ е станало просто: „Те разбират само думи, които са написани наобратно“.

И така нататък. Стотици промени в едни от най-обичаните детски книжки, писани някога. Дори илюстрациите на Куентин Блейк не преминават безпроблемно през чувствителното четене. По-ранните издания на „Чарли и шоколадовата фабрика“ включват три скици на Майк Тийви с 18 пистолета-играчки, „окачени на колани около тялото му“, но в изданието от 2022 г. пистолетите са изтрити, както и едно свързано с тях изречение.

Езикът еволюира. Малцина биха защитили в съвременните издания запазването на „Н-думата“ или на редица други остарели расови обиди, които затрудняват съвременния читател и не допринасят за обогатяването на текста. Но къде разумното орязване отстъпва място на ненужното подправяне?

„Искаме да гарантираме, че прекрасните истории и герои на Роалд Дал ще продължат да радват всички днешни деца“, казва говорител на Roald Dahl Story Company. „Когато се издават нови тиражи на книги, написани преди години, не е необичайно да се преразгледа използваният език, както и да се актуализират други детайли, включително корицата и оформлението на страниците. Нашият водещ принцип през цялото време беше да запазим сюжетите, героите, непочтителността и острия дух на оригиналния текст. Всички направени промени са малки и внимателно обмислени.“

Пренаписването на Дал е част от общата тенденция за „чувствителни прочити“, при които преди публикуването им книгите се проверяват за изрази, които биха могли да бъдат притеснителни. Практиката започва в детските книги, където остава най-силно изразена. Антъни Хоровиц, автор на бестселъри, наскоро разказа, че е попаднал под ударите на цензурата заради индиански герой, който напада някого със скалпел.

„Направих промените, но ще призная, че те ме нараниха“, пише Хоровиц в The Spectator. „Чувствам се некоректно, когато външна страна, независимо колко добронамерена, ми казва какво да пиша.“ Миналата година, обръщайки се към фестивала Hay, Хоровиц коментира, че „издателите на детски книги се страхуват повече от всички [от културата на изличаването/зачеркването]“.

Самият Дал е противоречив доста отдавна. Това не е първият случай, в който книгите му биват променени, за да отразят съвременните нрави, или във връзка с интереса на Холивуд. В първото издание на „Чарли и шоколадовата фабрика“ (1964 г.) умпа-лумпите са чернокожи пигмеи, поробени от Уили Уонка от „най-дълбоката и тъмна част на африканската джунгла“ и заплатени с какаови зърна. В края на 60-те години на Дал пренаписва героите, за да ги „обезсмърти“, по неговите думи. За филма на Мел Стюарт от 1971 г. с Джийн Уайлдър в главната роля Уомпас стават зеленокоси и оранжевокожи. В изданието на книгата от 1973 г. те се превръщат в „малки фантастични същества“.

Но през последните години Дал се превръща във фигура, която все повече предизвиква разногласия – обвиняван е не само в расизъм и женомразство, но и в антисемитизъм. Последното е толкова очевидно в творчеството и личния му живот, че през 2020 г. семейство Дал публикува извинение.

Семейство Дал и компанията Roald Dahl Story Company дълбоко се извиняват за трайната и разбираема болка, причинена от някои от изявленията на Роалд Дал. Тези предразсъдъчни забележки са неразбираеми за нас и са в ярък контраст с човека, когото познавахме, и с ценностите, залегнали в основата на историите му, които оказват положително въздействие върху младите хора от поколения насам. Надяваме се, че както в най-добрия си момент, така и в най-лошия, Роалд Дал може да ни помогне да си припомним трайното въздействие на думите.

Имуществото на Дал притежаваше правата върху книгите до 2021 г., когато Netflix ги закупи изцяло за сумата от 686 млн. долара, надграждайки по-ранна сделка за правата. Сега американската стрийминг услуга има цялостен контрол върху издаването на книгите, както и върху различни проекти за адаптация, които са в процес на работа. Това са първите нови издания след сделката, но прегледът е започнал преди продажбата.

„Сегашният преглед започна през 2020 г., преди Дал да бъде придобит от Netflix“, заяви говорителка на Roald Dahl Story Company. „Той беше провеждан съвместно от Puffin и Roald Dahl Story Company“. (Когато Netflix бе помолен за коментар, фирмата насочи The Telegraph обратно към Puffin.)

Puffin и Roald Dahl Story Company са направили последните промени съвместно с Inclusive Minds, която техен говорител описва като „колектив за хора, които са запалени по приобщаването и достъпността на детската литература“. Организации като Inclusive Minds са създадени, за да помагат на издателите да се ориентират в тези нови мътни води.

 

2023 03 ROALD DAHL 2

Изданията на книгите на Роалд Дал от 2001 и 2022 г.
Снимка: Джейми Лориман

 

Александра Стрик, съоснователка на Inclusive Minds, казва, че те „се стремят да осигурят автентично представяне, като работят в тясно сътрудничество със света на книгите и с онези, които имат жив опит с всеки аспект на разнообразието“. За тази цел те се обръщат към екип от „посланици на приобщаването“ с разнообразен „житейски опит“. Тя казва, че те работят предимно с автори, които пишат в момента, но понякога ги молят да работят върху по-стари текстове.

„Понякога издателите се обръщат към нас, за да се консултират с посланиците на приобщаването, когато искат да преиздадат по-стари заглавия“, казва Стрик. „Макар че това не е основният фокус на посланиците – и ние вярваме, че по-добра автентичност се постига чрез принос на етапите на разработване – смятаме, че хората с житейски опит могат да дадат ценен принос, когато става въпрос за преглед на езика, за да се гарантира, че историите могат да продължат да се харесват на всички деца, така че понякога работим с издателите по класически текстове.“

Някои учители твърдят, че вкусовете на децата се променят. Скот Еванс е учител в начално-училищното образование от осем години и работи в училище в Южен Уелс, близо до Кардиф, където е израснал Дал. Той поддържа уебсайта The Reader Teacher и работи като чувствителен читател. „Разбирам аргументите, които някои изтъкват за цензурата и намаляването на гласа на автора“, казва той. „Въпреки това, след като наскоро препрочетох някои детски книги на Дал, някои изрази се открояваха като обидни, докато други са остарели с времето. Тук чувствителните читатели могат да направят предложения за адаптации, за да ги направят по-достъпни за децата.

„Когато попитате децата и възрастните защо ги привличат книгите на Дал, те често споменават чувството за бунт в тях“, добавя той. „Макар че поддържането на този дух в детските книги е от съществено значение и пълното му потискане също не е решение, става въпрос за това да се уверим, че героите и съдържанието са пакостливи, а не злонамерени по своята същност.“

Умпа-лумпите може да са най-известният пример за по-ранните поправки на Дал, но те не са единственият случай, когато той променя своите произведения. „Ясно е, че към края на живота на Дал неговите редактори са работили наистина в тясно сътрудничество с него по оформянето на историите“, казва Крис Хауърд, основателка на фен клуба на Роалд Дал roalddahlfans.com. „В някои случаи те са се променили доста. Фантастичният господин Фокс е чудесен пример: може да се твърди, че първата му чернова е по-скоро възхвала на кражбата, отколкото версията, която всъщност е публикувана. Разочарован съм, че книгите [на Дал] са били променени. Но в същото време… Дал е направил добри промени в книгите си в съответствие със съвременните нрави.

„Някои от описанията [в книгите] са малко проблематични по отношение на някои от героите“, признава тя. Въпреки това „хората са казвали това и за героите в романите за Хари Потър“ и има начин да се контекстуализира творчеството на Дал.

Матю Денисън, който е автор на биографията на автора, „Разказвач на неочакваното“, публикувана миналата година, казва, че Дал е бил особено внимателен към езика, който е използвал. „Дал обикновено е работил по седем дни в седмицата в продължение на една година върху един от по-дългите си романи и е бил изтощен от преживяването, което е включвало продължително пренаписване по време на работа, последвано от оживена обратна връзка с редактора му“, казва той.

„Процесът на редактиране често се е фокусирал върху отделни думи или конкретни изрази, тъй като Дал е продължавал да вярва на някои от междувоенните жаргони от детството си, а някои аспекти от речника му продължават да напомнят за говоренето на английските ученици чак до смъртта му. Това е както естествено, така и съзнателно за него, и той се противопоставя на намесата.

„Отношенията му с неговите редактори включват забележителна раздразнителност от страна на Дал“, добавя той. „Отхвърляйки предложените промени в думите, направени от американския редактор на Вещиците Стивън Роксбърг, Дал пише: „Не одобрявам някои от вашите американизми. Това е английска книга с английски привкус и така трябва да остане.“

Когато става въпрос за детски книги, Денисън казва, че Дал не се интересува от мнението на възрастните, стига целевите му читатели да са доволни. „‚Не ми пука какво мислят възрастните‘ е характерно изказване“, казва Денисън. „И съм почти сигурен, че той би признал, че промените в романите му, предизвикани от политическия климат, са били предизвикани от възрастни, а не от деца, а това винаги е предизвиквало присмех, ако не и презрение у Дал.

„Той например никога не е имал проблеми с библиотекарите, които са критикували книгите му като твърде страшни, лишени от морални модели за подражание, с негативно представяне на жените и т.н.“, продължава той. „Дал пише истории, които имат за цел да запалят у децата любов към четенето за цял живот и да им напомнят за детските чудни страни на магията и очарованието – цели, в които той триумфално преуспява. Притесненията на възрастните относно политическите глезотии не се вписват в тази перспектива. Въпреки това, макар че Дал може и да не се свени да обижда възрастните, той се старае никога да не отчуждава или да не прави нещастни своите детски читатели.“

Дал е само ярък пример за нарастващата тенденция в детското книгоиздаване за търсене на съдържание, което никой не може да намери за обидно. Последната редакция противопоставя марката „Роалд Дал“, собствеността, за която Netflix е платила солидно и която генерира милиони лири приходи за Penguin Random House, компанията майка на Puffin, на думите, които Роалд Дал е поставил на страницата. Циникът би казал, че това е начин да се защити златната кокошка. Думите имат значение, особено за крайния резултат.

Кога безобидната поправка се превръща в прекомерна намеса? Докога „Близнаците“ ще се превърнат в „Близнаците на Тезей“, неузнаваеми в сравнение с първоначалната си форма? Кои други детски автори са на опашката за големия червен молив? С развитието на издателската дейност пренаписването на Роалд Дал може би е само началото.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...