Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Историята на кубинските ракети започва през април 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов решава да увеличи много съществено ограничената военна подкрепа, която СССР оказва дотогава на правителството на Фидел Кастро в Куба. По негово настояване съветският президиум надлежно дава съгласието си за военно укрепване на острова, което в окончателния си вид трябва да включва около 50 000 съветски военнослужещи, организирани в пет ядрени ракетни полка, четири моторизирани полка, два танкови батальона, едно крило изтребители МИГ-21, 42 леки бомбардировача Ил-28, два полка с крилати ракети, 12 противосамолетни части SA-2 със 144 пускови установки и ескадра от 11 подводници, седем от които оборудвани с ядрени ракети.

Автор(и): Тони Джуд

Странната съдба на група скиори в Урал предизвиква безкрайни спекулации вече близо 70 години. Палатката им е частично срутена и до голяма степен затрупана от сняг. След като я изкопават, издирвачите виждат, че тя изглежда е била умишлено прерязана на няколко места. Въпреки това вътре всичко е чисто и подредено.

Автор(и): Дъглас Престън

„Митологията не е лъжа“, пише Джоузеф Кембъл, големият изследовател на мита и архетипа. „Тя е метафорична.“ Митовете и метафорите осигуряват разказите, които вдъхновяват патриотичната преданост, мотивират войниците да се бият и помагат да се обясни външният свят. А митовете, които народите хранят за себе си, често подсилват онези, които те хранят за другите.

Автор(и): Майкъл Кимидж и Джереми Шапиро

Ние сме едва в началната фаза на проникването на Азия във всички останали цивилизации, както Западът го е правил в продължение на векове. Както не е било възможно да се предвиди въздействието на европейските търговски проучвания в Азия или отвъд Атлантическия океан, нито пък влизането на Съединените щати в Първата световна война, така е неясен и изходът от този процес.

Автор(и): Параг Хана

Ей тука съм, в „майката Родина“, както твърдеше пред Ердоган един лидер на партия в България и то точно преди избори, знаете.

Автор(и): Вилдан Байрямова

Геополитическите рискове разкриха дълго пренебрегвани проблеми в социално-икономическия модел на Германия. Семейните предприятия, които са в основата на икономиката на страната, търсят нов път.

Автор(и): Ерика Соломон

Повечето от постиженията, които оценяваме, както в Олимпийските игри, така и навсякъде другаде, са произволни. Световните рекорди на Гинес са начин да се признае стойността на всяко човешко усилие: да се отбележи абстрактното постижение.

Автор(и): Имоджен Уест-Найтс

Докато Западът се отдръпваше, Русия и Китай навлязоха във вакуума, като агресивно ухажваха развиващите се страни и се възползваха от разочарованието от САЩ и Европа, представяйки алтернатива срещу това, което се възприема като западна хегемония.

Автор(и): Лиз Слай

Русия, една година след нахлуването в Украйна

Миналата зима моите приятели в Москва се съмняваха, че Путин ще започне война. Но сега, както ми каза един от тях, „страната претърпя морална катастрофа“.

Автор(и): Кийт Гесен

Какво се случва, когато сюрреалистичното въображение на най-великия жив аниматор в света, Хаяо Миядзаки, се превърне в увеселителен парк?

Автор(и): Сам Андерсън

Благодарение на усърдната работа на учените и на няколко компании и политици последната година може ни не беше чак толкова лоша, колкото изглежда на пръв поглед. Ето нашия обзор на най-добрите новини, които се появиха през 2022 г.

Автор(и): Сабрина Вайс

Траекторията на Зеленски – от комик до медиен мениджър, от президент до военен президент – често се окачествява като изненадваща, но това, което го прави убедителен като политически лидер, е талантът на комика да разкрива същността на въпросите.

Автор(и): Маша Гесен

Епохата на мегазаплахите

Ако не предприемем решителни действия, ще навлезем в период, който ще прилича не толкова на четирите десетилетия след Втората световна война, колкото на трите десетилетия между 1914 и 1945 г.

Автор(и); Нуриел Рубини

На 4 септември 62% от чилийските гласоподаватели отхвърлиха новоизготвената конституция, която трябваше да замени онази, наложена от режима на Пиночет през 1980 г. Дори в столичния регион Сантяго 55% бяха против. Маржовете по доходи бяха високи във всяка група. Според проучване на Мигел Анхел Фернандес и Еухенио Гусман, петата най-нископлатена част от населението е гласувала с „не“ в съотношение 75% към 25%; на върха на стълбицата на доходите цифрите са 60% към 40%.

Автор(и): Тони Ууд

Днес и трите велики сили са изправени пред несигурно бъдеще, в което не може да се изключи колапс или някаква степен на дезинтеграция. Наборът от проблеми е различен за всяка от тях, но предизвикателствата, пред които е изправена всяка страна, са от основно значение за самото съществуване на тази сила.

Автор(и): Робърт Каплан

Напълно свободните, политически активни жени са заплаха за авторитарните и склонните към авторитаризъм лидери – и затова тези лидери имат стратегическа причина да бъдат сексистки настроени.

Автор(и): Зои Маркс, Фатме Хагигаджу и Ерика Ченовет

Поне от XVIII в. насам Африка е била широко разглеждана на Запад, сякаш е съществувала извън потока на историята. Това никога не е било вярно.

Автор(и): Хауърд У Френч

В четвъртък президентът Байдън помилва хиляди хора, осъдени за притежание на марихуана съгласно федералното законодателство. Този ход представлява фундаментална промяна в реакцията на Америка към наркотика, който повече от половин век е в центъра на сблъсъка между културата и полицията. 

Автор(и): Майкъл Шиър и Золан Канно-Юнгс

Кризисното изменение на климата и свързаните с него огромни човешки миграции ще променят селското стопанство и ще преобразят световния ред – и вероятно никоя друга страна няма да спечели от всичко това толкова много, колкото Русия.

Автор(и): Абрам Лустгартен
Снимки: Сергей Пономарев

Икономисти от университета в Тюбинген са изчислили какво би се случило, ако Германия се отдели напълно от световната търговия: Икономиката ще се свие с близо 20%.

Как канцлерът си представя предстоящия свят без подобни ексцесии може да се види от другите гости, които той покани на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в допълнение към шестте други водещи индустриални държави и Европейския съюз: Индия, Индонезия, Южна Африка, Сенегал и Аржентина. Пет държави от три континента – а сенегалският президент Маки Сал е и представител на Африканския съюз с неговите 55 държави членки. От особен интерес са поканите, отправени към Индия и Южна Африка – две от така наречените държави от БРИКС, които заедно с Бразилия, Русия и Китай образуват асоциация на нововъзникващите икономики, отдавна считащи себе си за ясен антипод на могъщата Г-7.

Автор(и): екип на сп. „Шпигел“

След като спечели Нобеловата награда за мир през октомври миналата година, руският журналист Дмитрий А. Муратов заяви, че според него отличието е трябвало да отиде при друг руснак: затворения опозиционен лидер Алексей А. Навални.

По-късно Муратов, редактор на независимия вестник Новая газета (който си подели наградата с журналистката Мария Реса от филипинската новинарска медия Rappler), обяви, че ще дари наградата си от около 500 000 долара в подкрепа на различни благотворителни каузи.

А сега Муратов – чийто вестник преустанови издаването си в края на март, заявявайки, че все по-драконовските закони за пресата в Русия не позволяват да се отразява вярно войната в Украйна – подарява самия Нобелов медал от 23-каратово злато.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

По различни показатели демографските показатели на Русия приличат на тези в много от най-бедните и най-слабо развити общества в света. През 2009 г. очакваната продължителност на живота на 15-годишна възраст в Русия се оценяваше като по-ниска от тази в Бангладеш, Източен Тимор, Еритрея, Мадагаскар, Нигер и Йемен; още по-лошо, очакваната продължителност на живота на възрастните мъже в Русия се оценяваше като по-ниска от тази в Судан, Руанда и дори опустошената от СПИН Ботсвана. Въпреки че руските жени се справят сравнително по-добре от руските мъже, смъртността сред руските жени в трудоспособна възраст през 2009 г. е малко по-висока от тази на жените в трудоспособна възраст в Боливия, най-бедната страна в Южна Америка; 20 години по-рано смъртността на жените в трудоспособна възраст в Русия е била с 45 % по-ниска от тази в Боливия.

Автор(и): Никълъс Еберщадт

Дилемите на санкциите [срещу авторитарните режими] от 1930-те години показват, че на агресорите трябва да се противодейства, когато те нарушават международния ред. Но това доказва и факта, че жизнеспособността на санкциите и шансовете за техния успех винаги зависят от глобалната икономическа ситуация. При нестабилни търговски и финансови условия ще бъде необходимо да се определят приоритетите на конкуриращите се цели и да се подготвим добре за непредвидени ефекти от всякакъв вид. Използването на санкции срещу много големи икономики просто няма да е възможно без компенсаторни политики, които да подкрепят икономиките на санкциониращите страни и на останалия свят.

Автор(и): Никълъс Мълдър

Всъщност много от тези, които са помогнали за създаване на репутацията на чеченците по време на първата (1994-1996 г.) и втората (1999-2009 г.) чеченска война, сега се борят не за, а срещу Русия в Украйна.

От 2014 г. насам два чеченски доброволчески батальона се сражават срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и редовните руски сили в Донбас – батальоните „Шейх Мансур“ и „Джохар Дудаев“. Повечето от техните бойци избягаха от Русия след падането на Чеченската република Ичкерия – де факто независимото правителство, което контролираше Чечения между двете войни.

След нахлуването групировките разпространиха множество аудио- и видеосъобщения и постове в социалните мрежи, в които обещават подкрепа за борбата на украинците.

На 27 февруари Адам Осмаев, командир на батальона „Джохар Дудаев“, обеща да помогне на Украйна да победи.

„Искам да кажа на украинците, че истинските чеченци днес защитават Украйна“, заяви Осмаев. „Ние сме се борили и ще продължим да се борим за Украйна до самия край“.

Автор(и): екип на сайта OCMedia

Войната в Украйна предизвика сътресение на световните енергийни пазари. Сега планетата е изправена пред по-дълбока криза: недостиг на храна.

Решаваща част от световните количества пшеница, царевица и ечемик са блокирани в Русия и Украйна заради войната, а още по-голяма част от световните количества торове са блокирани в Русия и Беларус. В резултат на това световните цени на храните и торовете се покачват. От инвазията през миналия месец цените на пшеницата са се увеличили с 21%, на ечемика – с 33%, а на някои торове – с 40%.

Сътресенията се усложняват от основните предизвикателства, които вече повишаваха цените и ограничаваха доставките, включително пандемията, ограниченията в транспорта, високите енергийни разходи и неотдавнашните суши, наводнения и пожари.

Сега икономисти, хуманитарни организации и правителствени служители предупреждават за последиците: увеличаване на глада в света.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

Преобладаващото мнение е, че Путин ще успее да преживее всяка вътрешна реакция. Това най-вероятно е вярно. В персоналистичните авторитарни режими – където властта е съсредоточена в ръцете на една отделна личност, а не е споделена от партия, военна хунта или кралско семейство – лидерът рядко бива прогонен от поста си от войни, дори когато претърпи поражение. Това е така както защото другите елити не са достатъчно силни, за да държат диктатора отговорен, така и защото вътрешната публика има малко възможности да накаже лидерите за техните действия. Репресивните режими като този на Путин в Русия обаче се отличават с това, че често изглеждат стабилни чак до момента, в който вече не са. Путин пое голям риск, като нападна Украйна, и има вероятност – която изглежда нараства – това да постави началото на неговия край.

Автор(и): Андреа Кендъл-Тейлър и Ерика Франц

Искам да ви разкажа за провидението.

Не зная какво представлява то, къде живее и откъде идва, но точно днес имам рядката възможност да ви го опиша с думи.

Днес следобед телефонът ми звънна веднъж, после спря.

Поглеждам – Мария Спирова от Лондон. Чухме се онзи ден и знам, че – в добавка на обичайната си работа – се занимава с координация на доброволци за извозване на украински бежанци.

Връщам обаждането. Набрах те по погрешка, ми казва. Но въпреки това продължаваме да си говорим.

И от дума на дума, тя ме пита: има ли около тебе хора, които са готови да извозват бежанци от румънската граница?

От границата с Молдова ли, питам?

Не, от северната, казва. Под Лвов, до Ивано-Франкивск. Има огромно стълпотворение на хора.

Автор(и): Манол Пейков

Описван като „лаборатория на анадолската кухня“, „етнографски музей“ и „градина на изгубени култури и забравени вкусове“, ресторантът Чия софрасъ е творение на Муса Дагдевирен, четиридесет и девет годишен готвач от Южна Турция, който е ръководил амбициозен проект за документиране, възстановяване и преоткриване на турската хранителна култура. От 2005 г. той и съпругата му издават тримесечно списание Yemek ve Kültür („Храна и култура“). Всеки брой включва рубрика, озаглавена „Седем забравени народни рецепти“, събрани от Муса по време на периодичните му пътувания от Балканите до Кавказ, по време на които той спасява от забвение различни диви зеленчуци, колбаси, кисело мляко и сирена. В Ерзурум той е открил един забравен вид поничка.

Автор(и): Елиф Батуман

Още откакто Зара, трансджендърно момиче, е на 8 години, тя е сигурна, че иска да порасне като жена. След разговори с родителите си и сеанси с терапевт тя започва социален преход: променя името си на Зара и местоименията си на тя/той. Когато навършва 9 години, започва да се приема блокери на пубертета – лекарства, които поставят физиологичното ѝ развитие в застой, докато стане достатъчно голяма – 14 години според лекаря ѝ – за да започне естрогенна терапия и да развие женско тяло.

Миналата пролет обаче Арканзас прие закон, първият по рода си в страната, който забранява на лекарите да прилагат хормони или блокери на пубертета на трансджендърни хора под 18 години. Законопроектът, наречен Закон за предпазване на подрастващите от експерименти (SAFE), преодоля ветото на губернатора Аса Хътчинсън и трябваше да влезе в сила на 28 юли, около месец след рождения ден на Зара. Сега той е спрян поради съдебно оспорване от страна на Американския съюз за граждански свободи [A.C.L.U.].

Автор(и): Сабрина Имблър

В продължение на хиляди години замръзналата земя е поглъщала всякакви органични материали – от пънове на дървета до вълнести мамути. С размразяването на вечната замръзналост микробите в почвата се събуждат и започват да се хранят с размразяващата се биомаса. Това е смрадлив, органичен процес, подобен на това да изключите фризера си и да оставите вратата отворена, само за да се върнете ден по-късно и да видите, че пилешките гърди отзад са започнали да гният. В случая с вечната замръзналост това микробно разграждане освобождава постоянно количество въглероден двуокис и метан. Научните модели сочат, че вечната замръзналост съдържа един и половина билиона тона въглерод, което е два пъти повече от количеството, което понастоящем се съдържа в земната атмосфера.

Автор(и): Джошуа Яфа

В момента журналистиката в Русия преживява мрачни времена. През последните няколко месеца повече от сто журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации получиха статут на „чуждестранни агенти“. В Русия те са „врагове на народа“. Много от нашите колеги останаха без работа. Някои от тях бяха принудени да напуснат страната.

Нормалният живот на човека се отнема за неизвестен период от време. Може би завинаги… Това се е случвало и преди в нашата история.

Автор(и): Дмитрий Муратов

Учените са реагирали по-бързо на Омикрон, отколкото на който и да е друг вариант. Само за 36 часа от първите признаци на проблеми в Южна Африка във вторник изследователите анализираха проби от 100 заразени пациенти, обобщиха данните и предупредиха света, каза Тулио де Оливейра, генетик от Училището по медицина „Нелсън Р. Мандела“ в Дърбан.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

Отново сме на позната територия – нарастваща загриженост за нов вариант на коронавируса.

Последният е най-силно мутиралият вариант, откриван досега – и има толкова дълъг списък с мутации, че един учен го определи като „ужасяващ“, а друг ми каза, че това е най-лошият вариант, който е виждал.

Все още е рано и потвърдените случаи все още са съсредоточени предимно в една провинция в Южна Африка, но има признаци, че може да се е разпространил и по-нататък.

Веднага възникват въпроси за това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, осигурявана от ваксините, и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но само малко ясни отговори.

Автор(и): екип на BBC

Всеки е чувал за фамилията Ротшилд, а може би по-малко за Сасуни, Кадури, Полякови и Гунзбург. И все пак Ротшилдови са само една от редицата еврейски бизнес династии, които процъфтяват по целия свят между падането на Наполеон и Втората световна война. Историята на тези забележителни семейни фирми далеч не е скрита, макар и да е слабо позната. В началото са патриарсите: Майер Амшел Ротшилд (1744-1812 г.), съвременник на Гьоте, който започва да търгува с антики във франкфуртското гето; Давид Сасун (1792-1864 г.), наследник на знатна багдадско-еврейска династия, който бяга в Британска Индия от политическите машинации в родния си град; Джоузеф Евзел Гунзбург (1812-78), алкохолен магнат от Подолието като наследник на престижно равинско родословие, което се простира в петнадесет поколения назад; Соломон Поляков (1812-97), евреин от Щетъл, който заминава от Беларус за Москва, оставяйки съпругата си Злата да се грижи за магазина; и Елеазар Силас Кадури (1867-1944), бивш чирак на Сасун, който скъсва с покровителите си и се захваща със самостоятелна дейност като „Е. С. Кели“ в Хонконг. Основаните от тях фирми са характерни за политическите и икономическите революции, които извеждат Европа до световно господство.

Автор(и): Абигейл Грийн

Според разследване на мащабно изтичане на данни, активисти за човешки права, журналисти и адвокати по целия свят са били обект на посегателства от страна на авторитарни правителства, използващи хакерски софтуер, продаван от израелската компания за наблюдение NSO Group.

Разследването, проведено от Guardian и 16 други медийни организации, показва, че има широко разпространена и продължаваща злоупотреба с хакерския шпионски софтуер на NSO – „Пегас“, за който компанията настоява, че е предназначен за използване само срещу престъпници и терористи.

„Пегас“ е зловреден софтуер, който заразява iPhone и устройства с Android, за да позволи на операторите на инструмента да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват разговори и тайно да активират микрофони.

Автор(и): Екип на в. „Гардиън“

Прочетете още...