Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 10 Whitehause Weed

Протестиращи пред Белия дом през 2016 г. В четвъртък президентът Байдън заяви, че е поискал от главния прокурор да преразгледа начина, по който марихуаната се категоризира юридически.
Снимка: Хосе Луис Магана/Асошиейтед прес

 

Този ход представлява фундаментална промяна в реакцията на Америка към наркотика, който повече от половин век е в центъра на сблъсъка между културата и полицията.

 

ВАШИНГТОН – В четвъртък президентът Байдън помилва хиляди хора, осъдени за притежание на марихуана съгласно федералното законодателство, и заяви, че администрацията му ще преразгледа въпроса дали марихуаната все още трябва да бъде в същата правна категория заедно с наркотици като хероин и LSD.

С помилването ще бъдат освободени всички, осъдени по федерални обвинения за обикновено притежание на марихуана, откакто тя е станала престъпление през 70-те години на миналия век. Длъжностните лица заявиха, че пълните данни не са налични, но отбелязаха, че между 1992 г. и 2021 г. около 6500 души са били осъдени за обикновено притежание, без да се броят законно пребиваващите лица. Помилването ще засегне и хора, които са били осъдени по законите за наркотиците на окръг Колумбия [т.е. столицата, бел. пр.]; по оценки на длъжностните лица този брой е хиляди.

Помилванията няма да се отнасят за хора, осъдени за продажба или разпространение на марихуана. Длъжностните лица заявиха, че в момента няма хора, които да излежават присъда във федерални затвори само за притежание на марихуана. Но този ход ще помогне да се премахнат пречките пред хората, които се опитват да си намерят работа, жилище, да кандидатстват в колеж или да получат федерални помощи.


Small Ad GF 1

Байдън призова губернаторите да последват примера му по отношение на хората, осъдени по щатски обвинения за обикновено притежание, които значително надвишават броя на обвинените по федералните закони.

Въпреки това действията на президента, които се извършват около месец преди междинните избори и могат да помогнат за активизиране на поддръжниците на демократите, представляват фундаментална промяна в американската реакция срещу наркотика, който повече от половин век е в центъра на сблъсъка между културата и полицията.

„Изпращането на хора в затвора за притежание на марихуана преобърна живота на твърде много хора – за поведение, което е законно в много щати“, заяви Байдън в Twitter в четвъртък. „И това е преди да се обърне внимание на ясните расови различия при наказателното преследване и осъждането. Днес ние започваме да поправяме тези грешки.“

Във видеоклип той добави: „Макар че белите, чернокожите и кафявите хора употребяват марихуана в сходни проценти, чернокожите и кафявите са арестувани, преследвани и осъждани в непропорционално по-висок брой.“

Байдън спря да призовава за пълна декриминализация на марихуаната, което би трябвало да направи Конгресът. Но той заяви в Twitter, че федералното правителство все още се нуждае от „важни ограничения върху трафика, маркетинга и продажбите на марихуана на непълнолетни“.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Действията са част от дългата еволюция в областта на наказателното правосъдие за Байдън, който през 36-те си години в Сената помогна за приемането на редица закони, които положиха основите на масовото лишаване от свобода. По време на предизборната кампания той се извини за части от една от най-агресивните мерки, които е подкрепял – законопроекта за престъпността от 1994 г., и проведе кампания за осигуряване на повече снизходителност към ненасилствените нарушители на закона за наркотиците.

„Отдавна е време да декриминализираме марихуаната“
Джон Фетърман, кандидат на демократите за Сената в Пенсилвания

Помилванията доближават федералното правителство до позициите на някои щатски правителства, които вече намалиха или премахнаха наказанията за просто притежание на марихуана – наказания, които в продължение на десетилетия вкарваха хора в затвора.

Освен това Байдън заяви в четвъртък, че е поискал от главния прокурор да преразгледа начина, по който марихуаната се категоризира юридически, което помага да се определи какъв вид наказания се налагат.

„В момента федералното правителство класифицира марихуаната като вещество от Списък 1 – каза той – същото като хероина и LSD и по-сериозно от фентанила“. В това няма никакъв смисъл.“

Някои от републиканските критици на президента се нахвърлиха върху него след изявлението.

„В разгара на вълната от престъпност и на прага на рецесията Джо Байдън дава всеобщо помилване на наркопрестъпници“, заяви сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас. „Това е отчаян опит да се отвлече вниманието от проваленото лидерство.“

Застъпнически групи, включително и такива, представляващи малцинствата, настояват Байдън да предприеме действия, за да демонстрира ангажимента си за реформиране на неравнопоставеността, заложена в системата на наказателното правосъдие.

Инимай Четтиар, федерална директорка на Мрежата за действие в областта на правосъдието, нарече стъпката на президента „наистина добра“ и заяви, че една от най-важните части от политиката на Байдън е директивата за преразглеждане на начина, по който се преследват бъдещи престъпления, свързани с марихуана.

„Това е опит да се промени взетото политическо решение, че марихуаната е толкова опасна, колкото и тези други наркотици, за което знаем, че не е вярно“, каза г-жа Четиар.

Уди Офер, професор от Принстънския университет и бивш заместник национален политически директор на Американския съюз за граждански свободи, заяви, че простото притежание на марихуана е простъпка, „която почти изцяло се преследва от щатите“. Федералното правителство обикновено наказва престъпленията, свързани с трафика на марихуана, каза той.

По данни на Комисията по присъдите на САЩ през 2017 г. само 92 души са били осъдени по федерални обвинения за притежание на марихуана от близо 20 000 присъди за наркотици.

„Това е важно политическо и важно ценностно изявление, то е напредък, но е само капка в океана на несправедливостта“, каза Офер.

Марихуаната вече е напълно законна в около 20 щата, а някои други са смекчили наказателните санкции, според DISA, голяма компания за тестване на наркотици, която следи щатските закони по отношение на марихуаната. Но тя остава напълно незаконна в няколко щата. От четвъртък федералното правителство ще спре да повдига обвинения срещу всеки, който притежава марихуана, съобщиха официални лица.

Изявлението на Байдън може да даде тласък на демократите в предстоящите междинни избори, особено сред младите хора, либералите и малцинствените общности.

През юли половин дузина от най-либералните сенатори в Сената написаха на Байдън писмо, в което го призоваха да предприеме стъпките, които той обяви в четвъртък.

„Неуспехът на администрацията да координира навременното преразглеждане на политиката си по отношение на канабиса вреди на хиляди американци, забавя научните изследвания и лишава американците от възможността да използват марихуана за медицински или други цели“, написаха групата сенатори, сред които и някогашните му съперници Бърни Сандърс, независим от Върмонт, и Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс.

Неотдавна Джон Фетърман, кандидат на демократите за Сената в Пенсилвания, призова президента да действа.

„Отдавна е време най-накрая да декриминализираме марихуаната“, заяви той в Twitter и добави: „@POTUS [като президент] имате правомощията да използвате изпълнителната си власт, за да начертаете нов курс.“

Някои противници на пълната легализация на марихуаната похвалиха постъпката на Байдън, като заявиха, че това е добър начин да се избегне по-нататъшно развитие.

„Никой не заслужава да бъде в затвора заради един джойнт“, каза Кевин Сабет, който ръководи организацията „Интелигентни подходи към марихуаната“, която се противопоставя на легализацията. „Но не бива и да продаваме продукти с високо съдържание на THC, нито да насърчаваме и поощряваме употребата сред младите хора.“

Някои активисти в областта на наказателното правораздаване критикуват Байдън за това, че му е отнело твърде много време, за да въведе по-снизходителни предложения за реформа на присъдите като това, което той обяви в четвъртък.

Те твърдят, че Байдън е бил уплашен от републиканските нападки, които обвиняват политиката на президента за ръста на престъпленията с насилие в някои части на страната. Байдън отхвърли призива на някои членове на партията си за „раздържавяване“ на полицията и настоя, че полицията се нуждае от повече пари, за да си върши работата.

Служители на Белия дом и Съветът по вътрешна политика, ръководен от Сюзън Райс, също проведоха разговори със защитници на наказателното правосъдие в края на миналата година, за да обсъдят идеи за използване на изпълнителни действия за осъществяване на реформа в затворите. През април Байдън се възползва от правото на помилване, за да смекчи присъдите на 75 извършители на ненасилствени престъпления, свързани с наркотици.

Въпреки че според проучвания белите и чернокожите употребяват марихуана в сходни проценти, вероятността чернокож да бъде арестуван за притежание е над три пъти по-голяма от тази за бял човек, сочи доклад на A.C.L.U., в който са анализирани данни за арести за марихуана от 2010 до 2018 г.

Преобладаващата част от арестите за марихуана попадат под юрисдикцията на щатите, но в исторически план това престъпление представлява около една трета от арестите за притежание на наркотици в цялата страна, извършени от щатски и федерални служители. Според предварителните данни на ФБР повече от 170 800 от около 490 000 ареста за притежание на наркотици през 2021 г. са свързани с притежание на марихуана.

 

zolan kanno youngs(Золан Кано-Юнгс е кореспондент на Белия дом, който отразява редица вътрешни и международни въпроси в Белия дом на Байдън, включително националната сигурност и екстремизма.)

 

https://www.nytimes.com/2022/10/06/us/politics/biden-marijuana-pardon.html

 

Майкъл Д. Шиър е кореспондент на Белия дом и двукратен носител на наградата „Пулицър“ в бюрото на NYTimes във Вашингтон, където отразява президента Байдън, като се фокусира върху вътрешната политика, нормативната уредба и живота на Пенсилвания Авеню 1600.


Pin It

Прочетете още...

Недоимък

Тони Джуд 19 Авг, 2010 Hits: 17210
След войната всичко беше в недостиг. Чърчил…