От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Arrival City

 

Мястото, където всичко се променя

Това, което ще бъде запомнено през XXI век, повече от всичко друго, освен може би последиците от променящия се климат, е голямото и окончателно преместване на човешкото население от селския и земеделския живот в градовете. Ще завършим този век като изцяло градски вид. Това движение обхваща безпрецедентен брой хора – два или три милиарда души, може би една трета от световното население, и ще засегне почти всички по осезаем начин. Това ще бъде последното движение на човечеството с такъв размер и обхват; всъщност промените, които то прави в семейния живот, от големи аграрни семейства към малки градски семейства, ще сложат край на основната тема в човешката история – непрекъснатото нарастване на населението.

Последният път, когато хората са извършили такава драматична миграция, в Европа и Новия свят между края на XVIII и началото на XX век, прекият ефект е бил пълно преосмисляне на човешката мисъл, управление, технологии и благосъстояние. Масовата урбанизация предизвиква Френската революция, Индустриалната революция, а заедно с тях и огромните социални и политически промени от предходните два века. И все пак този разказ за човешките промени не може да бъде открит във вестниците от 40-те години на XIX в. или в парламентарните дебати от началото на XX в.; миграцията, свързана с града, и възникването на нови, преходни градски анклави е история, до голяма степен непозната за хората, които са пряко засегнати от нея. А катастрофите на неправилно управляваната урбанизация – човешките неволи, революционните въстания и войните – често са били пряк резултат от тази слепота: Ние не успяхме да отчетем този приток на хора и в този процес създадохме градски общности от наскоро пристигнали хора, които попаднаха в капан, бяха изключени и възмутени. Голяма част от историята на тази епоха е история на хора с изтръгнати корени, лишени от право на глас, които правят спешни и понякога насилствени опити да си извоюват място в градския ред.

Ако днес допуснем подобна грешка и отхвърлим голямата миграция като незначителен ефект, като фонов шум или съдба на други, която можем да избегнем в собствените си страни, рискуваме да претърпим много по-големи експлозии и разриви. Някои аспекти на тази голяма миграция вече се развиват пред нас: напрежението по отношение на имиграцията в Съединените щати, Европа и Австралия; политическите експлозии в Иран, Венецуела, Мумбай, Амстердам, предградията на Париж. Но много от промените и прекъсванията изобщо не се забелязват. Ние не разбираме тази миграция, защото не знаем как да я погледнем. Не знаем къде да гледаме. Нямаме място, нямаме име за една от най-важните координатни точки на нашия нов свят.

По време на моите журналистически пътувания развих навика да се запознавам с нови градове, като пътувам с метрото и трамваите до края на линията или в скритите пресечки и недостъпните кътчета на градското ядро и разглеждам местата, които се простират пред мен. Това винаги са очарователни, оживени, непривлекателни, импровизирани, трудни места, пълни с нови хора и големи планове. Пътуването ми към периферията невинаги е по избор: случвало ми се е да бъда привлечен от новините в северните части на Мумбай, прашните краища на Техеран, гънките на хълмовете на Сао Пауло и Мексико сити, тлеещите покрайнини на жилищните блокове в Париж, Амстердам и Лос Анджелис. На тези места открих хора, родени в села, които са насочили съзнанието и амбициите си към символичния център на града и които водят монументална борба за намиране на основно и трайно място в града за своите деца.

Открих, че това бивше селско население създава поразително сходни градски пространства по целия свят: пространства, чийто физически облик се различава, но чиито основни функции, чиято мрежа от човешки взаимоотношения е отчетлива и разпознаваема. В тези места се изгражда и усеща един непрекъснат, стандартизиран модел на институции, обичаи, конфликти и разочарования, характерни не само за бедните пространства на „развиващия се“ свят, но и за големите, богати градове на Запада. Трябва да обърнем много по-голямо внимание на тези места, защото те са не само местата на потенциални конфликти и насилие, но и кварталите, където се извършва преходът от бедността, където се формира следващата средна класа, където се създават мечтите, движенията и правителствата на следващото поколение. Във време, когато ефективността и основната цел на чуждестранната помощ се превърнаха в обект на дълбок и заслужен скептицизъм, аз вярвам, че тези преходни градски пространства предлагат решение. Именно тук, а не на ниво „макро“ държава или „микро“ домакинство, сериозните и устойчиви инвестиции от страна на правителствата и агенциите е най-вероятно да създадат трайна и неподкупна полза.


Small Ad GF 1

При проучването на тази книга посетих около 20 такива места в опит да намеря ключови примери за промените, които преобразяват градовете и селата в много повече страни. Това не е атлас на пристигането или универсален наръчник за голямата миграция. В Лима, Лагос, Кайро, Карачи, Калкута, Джакарта, Пекин, Маракеш, Манила се случват също толкова завладяващи събития. Тази книга не е и без прецедент. Учени в областта на миграционните изследвания, урбанистиката, социологията, географията, антропологията и икономиката са документирали описаните тук явления и много от тях щедро ми помогнаха в работата ми.

Но по-голямото послание е изгубено за много граждани и ръководители: голямата миграция на хората се проявява в създаването на особен вид градско място. Тези преходни пространства – градовете на пристигащите – са местата, където ще се роди следващият голям икономически и културен бум или където ще настъпи следващата голяма експлозия на насилие. Разликата зависи от способността ни да забележим и от готовността ни да се включим.

Един успешен пример: Тауър Хамлетс, Лондон, Великобритания

В една топла вечер през 1995 г. сестрите Тафадър избягват от тесните и шумни помещения на малката си двустайна редова къща в Ковърли Клоуз, затворен тухлен блок сред гора от обществени жилища. Под блясъка на близките офис кули те седят до ниската стена заедно с 15-20 по-големи деца и тийнейджъри, които обитават 14-те къщи, и разговарят до късно през нощта на източнолондонски английски, примесен с фрази от пикантния диалект на бангладешкото село на родителите им. По-малките деца се движат по тротоара, без да обръщат внимание на честия шум на полицейски сирени и евентуалните експлозии на насилие на оживения път отвън. В началото на вечерта те са организирали игра на бадминтон на бетонното игрище; сега седят и разговарят до късно вечерта, а родителите им в повечето случаи отсъстват от работа по цяла нощ. Дребната, с остър поглед Разеема, най-голямото от трите момичета и открит лидер на братята и сестрите си, озадачава всички, като разказва надълго и нашироко за селото на семейството си, което е посещавала няколко пъти по време на училищните ваканции. „Искам да се преместя там някой ден, когато завърша училище, и да си отглеждам сама храната в тихата провинция“, казва тя, прекъсвайки с аграрните си идилии разговора за Мадона и Марая Кери. Другите деца се смеят на това, както и на новопридобития ѝ навик да носи забрадка. „Добре дошла си“, казва сестра ѝ Сулама, която е с две години по-малка, и се смее. „Докато стигнеш там, всички останали в селото ще са напуснали, за да дойдат тук.“ Салма, най-малката, признава, че мечтае да живее на село, макар и в Англия, в голяма къща без съседи. Засега малкият бетонен площад и магазините около него, собственост на познати хора, се чувстват като желан пашкул, който ги предпазва от двете сили, които притискат младото им съзнание във всеки един момент: тласъкът на традиционния живот в семейното им село и притеглянето на непроницаемия и често неприветлив град точно зад двора им.

Пътят на семейство Тафадер от мръсния двор до центъра на британския живот, преход, чийто основен инструмент за трансформация е прословутият град на пристигане, на ръба на световната финансова столица, отнема по-малко от 40 години, въпреки че предизвикателствата му в много отношения са по-трудни от тези, пред които е изправен китайският селянин, градската среда е не по-малко импровизирана и неудобна, а шансовете да намериш място в чужд град с чужд език изглеждат далеч по-големи. През 1960-те години целият клан е живеел, както и в продължение на десетилетия, в група дървени бараки, без електричество и дори без път, около дървесен участък сред оризови полета, в селски кът на Бангладеш. Семейството спестява, за да изпрати Юсеф на 17 години в Англия в търсене на каквато и да е работа. Подобно на повечето пристигащи, той използва контактите на свои съселяни, които през предишните десетилетия са се придвижвали напред-назад, работейки в промишлеността и пристанищата. По времето, когато Юсеф пристига, британската производствена икономика се е сринала, така че той се задоволява с почти робска работа като домашен прислужник в пакистанско семейство; те държат паспорта му заключен. Всичките му приходи се връщат в селото. Успява да напусне след почти десетилетие и последва десетки хиляди други бангладешци, които след индустриализацията се опитват да преобразят британската хранителна индустрия, като отваря малък ресторант за къри на най-евтиното парче земя, което може да си позволи в депресирания Лондон от 1970-те години. Спестяванията от ресторанта му позволяват да доведе съпругата си, да създаде семейство в Лондон и да започне да спестява, за да си купи къща.

Десетките хиляди къри-ресторанти, почти всички собственост на бангладешци, може и да са се превърнали в етническо клише, както и да са превърнали пилешкото тика масала (изобретение на пристигащата през 1960-те години в Шотландия вълна от бангладешци), в любимото ястие на Великобритания, но са се оказали и спасение. Лесната възможност за откриване на малък бизнес във Великобритания, за получаване на кредит, закупуване на имот и получаване на лиценз за ресторант без предразсъдъци, позволява на бангладешците да избегнат мизерията и зависимостта, да натрупат капитал и да осигурят законна заетост на новопристигналите, когато британските имиграционни закони се затягат, както и да изградят бъдещето на децата си над горещите фурни за тандури [вид индийско ястие]. Подобни малки предприятия са в основата на почти всеки успешен град на пристигане и тяхната липса или наличието на закони, които не позволяват на имигрантите да ги открият, често е факторът, който превръща градовете на пристигащите в капани на бедността.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Тафадер са сред 300 000-те бангладешки селяни, които са мигрирали във Великобритания от 60-те години насам, като поне 90% от тях са дошли директно от отдалечения, много беден, изцяло земеделски североизточен район Силхет[1]. Почти половин милион бангладешци и техните родени във Великобритания деца сега живеят във Великобритания, половината от тях в Лондон, а половината от тези последните – в източния край на Лондонското сити, в квартала Тауър Хамлетс, където съставляват повече от една четвърт от населението, а в някои райони са мнозинство. Голяма част от функциите на Тауър Хамлетс като град на пристигане, са посветени на трансфера на пари, информация и хора: главните улици са претъпкани с магазини за парични преводи, ислямски финансови офиси, бангладешки туристически агенции, интернет кафенета, консултантски фирми за имиграция, офиси за сключване на брак. Всички тези предприятия, както и много от дейностите в свободното време на жителите тук, са посветени на установяването на стабилна, блансирана връзка между селото и града. Това е, което правят градовете на пристигане.

Всяка година селските райони на Бангладеш получават почти 11 милиарда долара под формата на парични преводи от мигранти и техните потомци, живеещи в чужбина – сума, която се равнява на всички приходи от износа на Бангладеш, много по-голяма и по-ефективна от цялата чуждестранна помощ, която постъпва ежегодно в страната, като най-голямата част от нея идва от бангладешците в Тауър Хамлетс[2]. Както и в другите градове на пристигане по целия свят, този поток изпълнява две важни функции: Той превръща постоянния приток на селяни във финансово обезпечени и културно успешни градски жители, а чрез паричните потоци превръща селото в по-градско и по-културно място, което може да се самоиздържа. С възрастта и утвърждаването на града на пристигане паричните преводи намаляват по размер и честота, но дори в 70-годишните фавели на някои от градовете на пристигане в Бразилия все още се изпращат суми обратно в селото всеки месец – което позволява на селото да се превърне в пост-аграрно, икономически сигурно място.

За семейство Тафадер промяната настъпва бавно. След като в продължение на 10 години живеят в мрачен многоетажен жилищен комплекс в Източен Лондон с откровено расистки настроени съседи, приходите от ресторанта им дават достатъчно средства, за да си купят малка къща с две спални в Ковърли Клоуз, която е построена през 1980-те години, за да запълни разчистеното задблоково пространство в квартал, който е бил един от известните по времето на Дикенс бедняшки места. Това поставя семейство Тафадер в най-гъсто населената и концентрирана в етническо отношение част на лондонския Банглатаун, един от големите градове на пристигане в Европа, който се разпростира на изток от символичния си край в Брик Лейн през гъстите пространства на Спиталфийлдс, Бетнал Грийн, Степни и Уест Хам и скоро изпраща по-успешните си членове в Есекс, обхващайки голяма част от източните покрайнини на града.

През лятото на 1995 г. изглежда, че Банглатаун започва да колабира. Кървавите сблъсъци между неонацистки скинхедс и бангладешки банди пълнят вестниците. В Тауър Хамлетс избухва епидемия от туберкулоза – болест, разпространена предимно в бедняшките квартали на развиващите се страни. Проучванията показват, че една трета от семействата там живеят с по-малко от 4500 паунда годишно; две трети от децата са достатъчно бедни, за да имат право на безплатна храна в училище, занемарените жилища буквално се сриват върху семействата, а кварталът е на едно от последните места във Великобритания по стандарт на живот, здравеопазване и качество на образованието. Пренаселеността е пет пъти по-голяма от средната за страната, като има многобройни съобщения за три деца, които делят едно легло, а безработицата сред мъжете е повече от два пъти по-висока от националната[3]. Великобритания е започнала да гледа на този град на пристигане като на социален проблем – остров на бандитско насилие, религиозен екстремизъм и изостаналост, станал печално известен чрез сблъсъците с расистки скинари, бунтовете и протестите срещу „Сатанински стихове“ и войната в Ирак, където кулите на минаретата изместват камбанариите и синагогите от миналото. Новите градове на пристигане в Европа и Северна Америка разполагат с водопровод, канализация и достъп до интернет, но понякога са също толкова чужди и застрашителни за местното население, колкото и бедняшките квартали в Азия за постоянните жители на тези градове.

През следващите 15 години, когато второто поколение навършва пълнолетие, а първото влага спестяванията си в образование и жилища, нещата в Тауър Хамлетс се променят драматично. И днес в много от вечерите можете да се отбиете и да намерите сестрите Тафадер пред малката къща на семейството им, където разговарят със съседите. Най-голямата дъщеря, 33-годишната Разеема, се е изнесла с новия си съпруг Асад и живее в миниатюрно двустайно жилище, но през повечето вечери се отбива, за да изпере и да посети сестрите си. С изключение на възрастта им, това все още може да е 1995 г. Промените стават видими сутрин, когато момичетата тръгват за работа. Разеема отива пеша до местната управа, където е отговорник за работата с родителите в училищното настоятелство; 30-годишната Сулама пътува с автобус до средното училище, където е учителка по математика; а 28-годишната Салма пътува с метрото до Уайтхол, където работи в държавната администрация, организирайки нова програма за издаване на лични карти. Брат им Захир, 32-годишен, има постоянна работа като продавач на автомобили и води донякъде юношески живот на развлечения и забавления; най-малкият им брат, 26-годишен, е с тежък аутизъм и за него се грижат застаряващите му родители. Стената на малката им предна стая е покрита с големи снимки на трите момичета в роклите им от завършването на университета. Момичетата на Тафадер имат дипломи по биология, педагогика и публична администрация; те говорят със закръглените гласни на образованата средна класа, подправени с модулации от Ийст Енд: в по-светли моменти изреченията им завършват с „innit“ [„нъл тъй“]. Те се смятат за феминистки и не искат да имат деца, докато не са много по-възрастни, ако изобщо поискат, а една от тях се е отказала от ранен брак, защото го намира за унизителен, въпреки че са и благочестиви мюсюлманки. Техните забрадки са нещо обичайно в Източен Лондон, но са обект на подигравки в Бангладеш, където ислямът се изповядва с лекота и оставя женските глави непокрити. Възприемането на ислямската практика е тенденция от второто поколение, пример за хибридната култура на прехода, характерна за градовете на пристигане, нещо, което предлага на тези вечни деца на пристигането източник на сигурност и идентичност, когато навлизат в масовото общество.

Навсякъде наоколо децата, които са се присъединили към сестрите, седящи до стената през 1995 г., следват подобни пътища. Техният съсед, мъж, който изглежда много по-възрастен от своите 60 години, притежава две съседни къщи, които е купил след ужасни изпитания. Дошъл е сам в края на 1950-те години, спестявал е години наред, за да открие шивачница за дрехи и да наеме няколко дузини бангладешки селяни, а след това е фалирал, когато тази индустрия се срива през 1970-те години, което го принуждава да стане зидар и работник на свободна практика, твърде беден, за да доведе семейството си. Но колекцията му от имоти в Ийст Енд Лондон се оказва спасението му, тъй като стойността им се увеличава многократно и му позволява след 30 самотни и разрушаващи здравето години да доведе голямото си семейство и да заживее комфортно. Сега неговите деца, племенници и племеннички – повече от 10 от които са живели в тези къщи по едно или друго време – са лекари, учители, държавни служители, компютърни специалисти. Децата на близките му са обединени от редица стремежи: да бъдат приети в центъра на британското общество, да притежават къща и никога да не работят в ресторант с къри. Почти всички, особено момичетата, са успели да постигнат това.

Какво е накарало децата от тази малка уличка да процъфтяват, а другите да се провалят? Може би донякъде това е самата улица. „Мисля, че е повече от късмет. Това е нещо, свързано с това, че живеем наблизо“, казва Салма Тафадер. „Всички си знаем имената, родителите ни се познават още от деца, всички сме ходили в едни и същи училища, занимавали сме се с едни и същи дейности, ходили сме на едни и същи лагери. Грижехме се един за друг.“ В цял свят се оказва, че голяма част от успеха или неуспеха на един пристигащ град е свързана с неговата физическа форма – разположението на улиците и сградите, транспортните връзки с икономическото и културното ядро на града, директния достъп от сградите до улицата, близостта до училища, здравни центрове и социални услуги, наличието на достатъчно висока гъстота на застрояване, наличието на паркове и неутрални обществени пространства, възможността да отвориш магазин на първия етаж и да добавиш стаи към жилището си.

Много бангладешци от Тауър Хамлетс все още живеят в жилища от вида, от който са избягали Тафадер – жилищна кула на общината насред празен бетонен площад. Въпреки че много успешни семейства произхождат от такива квартали, те казват, че физическият дизайн ги възпрепятства. Лайла Нура, на 32 г., която живее в Peabody Buildings в Бетнал Грийн, казва: „Нямам никаква връзка с работни места, не виждам начин да си купя къща и нямам нищо, което да ми позволи да започна малък бизнес – по-добре беше в селото в Силхет.“ Единствената причина, поради която не се е изнесла, е, че децата ѝ се справят много добре в училище и кандидатстват за работа на високо ниво в областта на компютърното програмиране.

Бангладешкият град на пристигане Лондон може да бъде представян с известна доза истина като място на престъпност, религиозен екстремизъм и лошо здраве, но за второто поколение той функционира и като голяма машина за интеграция. Родените в Лондон бангладешци, децата на собствениците на къри-ресторанти и работниците от малки фабрики, са се вмъкнали в центъра на британското общество. Те постигат по-добри резултати в училище от по-малко концентрираните имигрантски групи и значително по-добри от местното бяло английско население. В Тауър Хамлетс 46% от бангладешките ученици са получили положителни оценки по пет предмета от Общия сертификат за средно образование, което е само малко под средното за страната ниво от 51% и е много по-добре от 30%, постигнати от белите ученици в квартала[4]. А след като завършат образованието си, те много по-лесно се измъкват от бедняшките професии. Проучванията показват, че за имигрантите е много по-лесно да започнат малък бизнес в Лондон, отколкото в други европейски градове, поради което е много по-вероятно пристигането им тук да се превърне в опора, а не в капан[5]. Къри-ресторантът е най-разпространената и до голяма степен много успешна форма на предприемачество за пристигащите от селото, но второто поколение обръща гръб на търговията с храни, с нейната смазващо тежка работа, висок риск и етнически стереотипи, като вместо това навлиза във финансите, държавното управление, образованието и информационните технологии, със значителен и все по-видим брой деца на имигранти в националната политика, медиите и академичните среди. Повечето от тях все още изпращат пари обратно в селото, но все по-често само по празници. Сега всяка година от Тауър Хамлетс към кварталите на Лондон, където живеят представители на средната класа, се изселват толкова британци от Бангладеш, колкото и пристигат от селата Силхети. С други думи, този квартал е функционираща машина за интеграция[6].

Така че има определена точност в това, което една група учени нарича Ийст Енд „традиционната чакалня за приемане в британското общество“[7]. Всъщност най-голямата обществена тревога от последното десетилетие, свързана с Тауър Хамлетс, е онази за белите английски жители от работническата класа, които изостават толкова много от семействата на мигрантите от селата, че се превръщат в изолирана, зависима и гневна долна класа – голям проблем, но пък точно обратен на този, пред който са изправени градовете на пристигане в континентална Европа, където именно мигрантите са изгубената долна класа. Въпреки това градът на пристигане не функционира еднакво добре за всички жители на селото. Много от тях се оказват в капана на работа без перспективи, живеят в бедняшки жилищни блокове и остават необразовани, едва грамотни, неспособни да се приобщят към обществото около тях. Докато възходящата социална мобилност е норма за имигрантските анклави в Лондон, значителна част от бангладешкото население не успява да пристигне напълно[8].

Съпругът на Разеема, Асад, който е и неин първи братовчед (син на сестрата на майка ѝ), се притеснява, че именно това е неговата съдба. Той е селянин, който е научил малко английски, преди семейството да му намери булка в Лондон – до голяма степен защото затегнатите имиграционни закони са превърнали уредените бракове в необходим инструмент за обединяване на селата, въпреки че са възродили една консервативна практика, която е била почти отживелица сред бангладешците. Сега той работи в тази „нова институция“ в Източен Лондон – заведение за пържени пилета [Kentucky Fried Chicken], наречено на името на южен щат в САЩ (с добавената дума „халал“), като се поти пред фритюрника по 10 часа на ден. Подобно на много млади мъже тук, за него изглежда няма място нито в британската, нито в бангладешката култура. Той е тъжен страничен продукт на процеса на пристигане, резултат от политики, които не разбират напълно как функционират тези квартали.

Въпреки това лондонският град на пристигане изглежда функционира по-добре от онези в Берлин, Париж или Амстердам и предлага значителни поуки за латиноамериканските анклави в Съединените щати. След ужасните провали в образованието през 80-те и началото на 90-те години, сега има стабилна и добре инвестирана образователна система с много специални програми, насочени към имигрантите, и всеотдайни учители, запознати с проблемите на пристигащите; всички сестри Тафадер смятат, че тяхното държавно средно училище им е дало предимство. Съществува истинско гражданство: 85% от жителите на града на пристигане имат британско гражданство, в сравнение с 42% от турците в Германия. Разликата е не само в юридическото, но и във фактическото гражданство: Въпреки крещящите заглавия в таблоидите, британското общество, особено в големите градове, все повече гледа на пристигащите в града като на съграждани, а не чужда заплаха. Във Великобритания 82% от бангладешците казват, че етническият и религиозният им произход не влияе на перспективите им за работа, в сравнение с 54% от турците в Германия[9]. Източната част на Тауър Хамлетс, в Спиталфийлдс и Брик Лейн, се е превърнала в популярна атракция за хранене и посещение на галерии за заможните британци, както и в жилищна колония за артисти, превръщайки града на пристигането в дестинация за установеното градско население, а не в изолирано място, което трябва да се избягва.

Въпреки това по-успешните представители на второто поколение на Банглатаун искат да избягат. За тях работата на града на пристигането е свършена и неговите мрежи за подкрепа вече не са необходими. „Мисля, че можеш да понесеш само толкова много от Тауър Хамлетс, преди да ти се завие свят“, казва Салма, най-младата и най-успешната от момичетата Тафадер. „Имам нужда от смесица от хора, а не само от Бангла.“ Разема все още мечтае да напусне Англия – макар и като успешен професионалист. Сулама възнамерява да остане в Източен Лондон, да си купи къща и да помогне за подобряване на живота на общността. Това е моделът на пристигащия град: Ако хората преминават през него, превръщайки се в пълноценни участници в живота на града, независимо дали напускат града на пристигането или остават в него, значи той работи. За да разберем как това може да се случи, си струва да разгледаме подробно раждането, живота, успеха, провала и смъртта на световните градове на пристигането.

Източник: Doug Saunders, Arrival city: how the largest migration in history is reshaping our world, Pantheon Books, 2010.

 

[1] Това е моделът на градовете на пристигане, навсякъде: мигрират не толкова нациите, а по-скоро регионите и селата. Около 80 процента от пакистанците във Великобритания са от малкия, изцяло селски щат Бихар. Повечето от милионите поляци в Западна Европа са от села в Силезия и югозападната част на страната. Мексиканците в Съединените щати произхождат предимно от няколко селски региона.

[2] Dilip Ratha, Sanket Mohapatra, and Zhimei Xu, „Outlook for Remittance Flows 2008–2010“ (Washington: The World Bank Development Prospects Group, 2008); FE Report, „Wb Study Forecasts $10.87b in Remittance Earnings this Fiscal,“ Financial Express, July 30, 2009.

[3] Този упадък на Тауър Хамлетс е подробно описан от Кийт Довкантс в статията Предадените: Специално разследване на Evening Standard, Evening Standard, януари 1995 г.

[4] Divya Sunder and Layli Uddin, „A Comparative Analysis of Bangladeshi and Pakistani Educational Attainment in London Secondary Schools,“ InterActions: UCLA Journal of Education and Information Studies 3, no. 2 (2007).

[5] Добро сравнение може да се намери в Irena Kogan, „Labour Market Careers of Immigrants in Germany and the United Kingdom“, Journal of International Migration and Integration 5, no. 4 (2004).

[6] Nissa Finney and Ludi Simpson, “Sleepwalking to Segregation”? Challenging Myths About Race and Migration (Bristol: The Policy Press, 2009), 127.

[7] Geoff Dench, Kate Gavron and Michael Young, The New East End (London: Profile Books, 2006), 134.

[8] Lucinda Platt, “Migration and Social Mobility: The Life Chances of Britain’s Minority Ethnic Communities” (Bristol: The Joseph Rowntree Foundation, 2005).

[9] Joachim Brüß, “Experiences of Discrimination Reported by Turkish, Moroccan and Bangladeshi Muslims in Three European Cities,” Journal of Ethnic and Migration Studies 34, no. 6 (2008).

 

Дъг Сондърс е британско-канадски журналист и автор, добре известен колумнист за канадския ежедневник  The Globe and Mail. Той е международен кореспондент на вестника и експерт по въпросите на международната политика. Книгите му включват заглавия-бестселъри като The Myth of the Muslim Tide и Arrival City.

Pin It

Прочетете още...

Недоимък

Тони Джуд 19 Авг, 2010 Hits: 17373
След войната всичко беше в недостиг. Чърчил…