Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 11 Omicron

 

Отново сме на позната територия – нарастваща загриженост за нов вариант на коронавируса.

Последният е най-силно мутиралият вариант, откриван досега – и има толкова дълъг списък с мутации, че един учен го определи като „ужасяващ“, а друг ми каза, че това е най-лошият вариант, който е виждал.

Все още е рано и потвърдените случаи все още са съсредоточени предимно в една провинция в Южна Африка, но има признаци, че може да се е разпространил и по-нататък.

Веднага възникват въпроси за това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, осигурявана от ваксините, и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но само малко ясни отговори.

И така, какво знаем до момента?

Световната здравна организация нарече варианта „Омикрон“, следвайки модела на гръцките кодови имена като вариантите „Алфа“ и „Делта“.

Той е изключително силно мутирал. Професор Тулио де Оливейра, директор на Центъра за реакция при епидемии и иновации в Южна Африка, заяви, че има „необичайно съзвездие от мутации“ и че той е „много различен“ от други разпространени варианти.

„Този вариант наистина ни изненада, той е направил голям еволюционен скок [и има] много повече мутации, отколкото очаквахме“, каза той.

На брифинг за медиите професор де Оливейра заяви, че има общо 50 мутации и повече от 30 на шиповия протеин, който е цел на повечето ваксини и ключът, който вирусът използва, за да отвори вратата към клетките на тялото ни.

Ако се обърне още по-голямо внимание на домейна за свързване на рецепторите (това е частта от вируса, която осъществява първия контакт с клетките на нашето тяло), той има 10 мутации в сравнение със само две мутации при варианта Delta, който вече се разпространи по целия свят.

Това ниво на мутации най-вероятно идва от един-единствен пациент, който не е успял да надвие вируса.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Многото мутации не означават автоматично нещо лошо. Важно е да се знае какво всъщност правят тези мутации.

Варианти на коронавируса: Какви са те и как се появяват?

1) Големият брой случаи увеличава риска от мутации

Колкото повече се разпространява един вирус, толкова по-голям е шансът той да мутира. Досега в коронавируса са наблюдавани хиляди малки промени – повечето с малко въздействие.

 

2021 11 Omicron 2

 

2) Някои мутации водят до нови варианти

От време на време даден вирус се променя по начин, който му помага да оцелее. Учените са особено загрижени за промените в шиповия протеин – частта, която му помага да навлезе в човешките клетки.

 

2021 11 Omicron 3

 

Опасенията обаче са, че този вирус вече е коренно различен от оригинала, който се появи в Ухан, Китай. Това означава, че ваксините, които са разработени на базата на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.

Някои от мутациите са били наблюдавани и преди при други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант.

Например вариантът N501Y изглежда улеснява разпространението на коронавируса. Има и такива варианти, които затрудняват разпознаването на вируса от антителата и могат да направят ваксините по-малко ефективни, но има и други, които са напълно нови.

Професор Ричард Леселс от Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка заяви: „Те ни дават основание да се опасяваме, че този вирус може да има повишена трансмисивност, тоест повишена способност да се разпространява от човек на човек, но също така може да бъде в състояние да заобиколи части от имунната система.“

Има много примери за варианти, които са изглеждали страшни на хартия, но не са довели до нищо. В началото на годината вариантът Бета беше на първо място сред опасенията на учените, защото най-добре успяваше да избегне имунната система. Но в крайна сметка светът беше завладян от по-бързо разпространяващия се вариант Делта.

Професор Рави Гупта от Университета в Кеймбридж заяви: „Бета успяваше изцяло да убягва на имунната система и нищо друго, Делта имаше инфекциозност и скромно убягване на имунната система, а тази нова версия потенциално има и двете във висока степен.“

Научните изследвания в лабораторията ще дадат по-ясна картина, но отговорите ще дойдат по-бързо от наблюдението на вируса в реалния свят.

Все още е рано да се правят ясни заключения, но вече има признаци, които предизвикват безпокойство.

Има 77 напълно потвърдени случая в провинция Гаутенг в Южна Африка, четири случая в Ботсвана и един в Хонконг (който е пряко свързан с пътуване до Южна Африка). Израел и Белгия също съобщават за открити случаи.

Съществуват обаче признаци, че вариантът се е разпространил още по-широко.

Този вариант изглежда дава странни резултати (известни като отпадане на S-гена) при стандартните тестове и това може да се използва за проследяване на варианта, без да се прави пълен генетичен анализ.

Това предполага, че 90% от случаите в Гаутенг вече може да са с този вариант и той „може би вече присъства в повечето провинции“ в Южна Африка.

Но това не ни казва дали се разпространява по-бързо от делта, дали е по-тежък или до каква степен може да избегне имунната защита, която идва от ваксинацията.

То не ни казва и колко лесно ще се разпространява вариантът в страни с много по-високи нива на ваксинация от 24% в Южна Африка, въпреки че голям брой хора в страната са имали Covid.

Така че засега оставаме с вариант, който поражда сериозни опасения въпреки огромните пропуски в знанията ни и е такъв, който трябва да се наблюдава отблизо и да се задават въпроси за това какво да се прави и кога. Урокът от пандемията е, че не може винаги да се чака, докато се получат всички отговори.


Източник

 

Pin It

Прочетете още...

От Мао до уау!

Курт Андерсън 29 Юли, 2008 Hits: 17127
Точно както повечето от историческите сгради…

Майките на ИДИЛ

Юлия Йоффе 26 Ное, 2015 Hits: 42593
Тези жени са само четири от хилядите, които…