От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 11 Omicron

 

Отново сме на позната територия – нарастваща загриженост за нов вариант на коронавируса.

Последният е най-силно мутиралият вариант, откриван досега – и има толкова дълъг списък с мутации, че един учен го определи като „ужасяващ“, а друг ми каза, че това е най-лошият вариант, който е виждал.

Все още е рано и потвърдените случаи все още са съсредоточени предимно в една провинция в Южна Африка, но има признаци, че може да се е разпространил и по-нататък.

Веднага възникват въпроси за това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, осигурявана от ваксините, и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но само малко ясни отговори.

И така, какво знаем до момента?

Световната здравна организация нарече варианта „Омикрон“, следвайки модела на гръцките кодови имена като вариантите „Алфа“ и „Делта“.


Small Ad GF 1

Той е изключително силно мутирал. Професор Тулио де Оливейра, директор на Центъра за реакция при епидемии и иновации в Южна Африка, заяви, че има „необичайно съзвездие от мутации“ и че той е „много различен“ от други разпространени варианти.

„Този вариант наистина ни изненада, той е направил голям еволюционен скок [и има] много повече мутации, отколкото очаквахме“, каза той.

На брифинг за медиите професор де Оливейра заяви, че има общо 50 мутации и повече от 30 на шиповия протеин, който е цел на повечето ваксини и ключът, който вирусът използва, за да отвори вратата към клетките на тялото ни.

Ако се обърне още по-голямо внимание на домейна за свързване на рецепторите (това е частта от вируса, която осъществява първия контакт с клетките на нашето тяло), той има 10 мутации в сравнение със само две мутации при варианта Delta, който вече се разпространи по целия свят.

Това ниво на мутации най-вероятно идва от един-единствен пациент, който не е успял да надвие вируса.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Многото мутации не означават автоматично нещо лошо. Важно е да се знае какво всъщност правят тези мутации.

Варианти на коронавируса: Какви са те и как се появяват?

1) Големият брой случаи увеличава риска от мутации

Колкото повече се разпространява един вирус, толкова по-голям е шансът той да мутира. Досега в коронавируса са наблюдавани хиляди малки промени – повечето с малко въздействие.

 

2021 11 Omicron 2

 

2) Някои мутации водят до нови варианти

От време на време даден вирус се променя по начин, който му помага да оцелее. Учените са особено загрижени за промените в шиповия протеин – частта, която му помага да навлезе в човешките клетки.

 

2021 11 Omicron 3

 

Опасенията обаче са, че този вирус вече е коренно различен от оригинала, който се появи в Ухан, Китай. Това означава, че ваксините, които са разработени на базата на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.

Някои от мутациите са били наблюдавани и преди при други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант.

Например вариантът N501Y изглежда улеснява разпространението на коронавируса. Има и такива варианти, които затрудняват разпознаването на вируса от антителата и могат да направят ваксините по-малко ефективни, но има и други, които са напълно нови.

Професор Ричард Леселс от Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка заяви: „Те ни дават основание да се опасяваме, че този вирус може да има повишена трансмисивност, тоест повишена способност да се разпространява от човек на човек, но също така може да бъде в състояние да заобиколи части от имунната система.“

Има много примери за варианти, които са изглеждали страшни на хартия, но не са довели до нищо. В началото на годината вариантът Бета беше на първо място сред опасенията на учените, защото най-добре успяваше да избегне имунната система. Но в крайна сметка светът беше завладян от по-бързо разпространяващия се вариант Делта.

Професор Рави Гупта от Университета в Кеймбридж заяви: „Бета успяваше изцяло да убягва на имунната система и нищо друго, Делта имаше инфекциозност и скромно убягване на имунната система, а тази нова версия потенциално има и двете във висока степен.“

Научните изследвания в лабораторията ще дадат по-ясна картина, но отговорите ще дойдат по-бързо от наблюдението на вируса в реалния свят.

Все още е рано да се правят ясни заключения, но вече има признаци, които предизвикват безпокойство.

Има 77 напълно потвърдени случая в провинция Гаутенг в Южна Африка, четири случая в Ботсвана и един в Хонконг (който е пряко свързан с пътуване до Южна Африка). Израел и Белгия също съобщават за открити случаи.

Съществуват обаче признаци, че вариантът се е разпространил още по-широко.

Този вариант изглежда дава странни резултати (известни като отпадане на S-гена) при стандартните тестове и това може да се използва за проследяване на варианта, без да се прави пълен генетичен анализ.

Това предполага, че 90% от случаите в Гаутенг вече може да са с този вариант и той „може би вече присъства в повечето провинции“ в Южна Африка.

Но това не ни казва дали се разпространява по-бързо от делта, дали е по-тежък или до каква степен може да избегне имунната защита, която идва от ваксинацията.

То не ни казва и колко лесно ще се разпространява вариантът в страни с много по-високи нива на ваксинация от 24% в Южна Африка, въпреки че голям брой хора в страната са имали Covid.

Така че засега оставаме с вариант, който поражда сериозни опасения въпреки огромните пропуски в знанията ни и е такъв, който трябва да се наблюдава отблизо и да се задават въпроси за това какво да се прави и кога. Урокът от пандемията е, че не може винаги да се чака, докато се получат всички отговори.


Източник

 

Pin It

Прочетете още...