Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 02 Putin Modi

Руският президент Владимир Путин и индийският министър-председател Нарендра Моди се поздравяват преди срещата в Ню Делхи през декември 2021 г.
(Manish Swarup/AP)

 

Клемент Манятела, който води популярно и влиятелно токшоу по южноафриканското радио 702, си спомня възмущението, което е изпитал, когато руските войски са навлезли за първи път в Украйна. Той е повярвал на настояването на Русия, че не планира да напада, и се е почувствал излъган, когато войната е избухнала.

„Бяхме излъгани“, казва той.

Но с продължаването на сраженията той, както и много от хората, които се обаждат в предаването му, започват да задават въпроси: Защо президентът Владимир Путин е сметнал за необходимо да нахлуе? Дали НАТО подклажда огъня, като изпраща толкова много оръжия в Украйна? Как Съединените щати могат да очакват другите по света да подкрепят тяхната политика, след като те също са нахлували в други държави?

„Когато Америка влезе в Ирак, когато влезе в Либия, те имаха свои собствени оправдания, на които ние не вярвахме, а сега се опитват да настроят света срещу Русия. Това също е неприемливо“, каза Манятела. „Все още не виждам никакво оправдание за нахлуване в дадена страна, но не може да ни се диктува как да се отнасяме към руските ходове в Украйна. Честно казано, имам чувството, че САЩ се опитват да ни тормозят.“

През годината след руското нахлуване в Украйна един подновен западен алианс се обедини срещу Русия, създавайки това, което президентът Байдън обяви за „глобална коалиция“. Въпреки това по-внимателен поглед отвъд Запада показва, че светът далеч не е единен по въпросите, повдигнати от войната в Украйна.


Small Ad GF 1

Конфликтът разкри дълбокото глобално разделение и границите на влиянието на САЩ върху бързо променящия се световен ред. Има много доказателства, че усилията за изолиране на Путин са се провалили, и то не само сред руските съюзници, от които може да се очаква да подкрепят Москва, като Китай и Иран.

Миналата седмица Индия обяви, че след инвазията търговията ѝ с Русия е нараснала с 400%. Само за последните шест седмици руският външен министър Сергей Лавров беше посрещнат в девет държави в Африка и Близкия изток – включително в Южна Африка, чийто външен министър Наледи Пандор приветства срещата им като „прекрасна“ и нарече Южна Африка и Русия „приятели“.

В петък, една година след началото на инвазията, военноморските сили на Южна Африка ще участват във военни учения с Русия и Китай в Индийския океан, изпращайки мощен сигнал за солидарност в момент, в който Съединените щати се надяваха да предоставят възможност за активизиране на световните осъждания на Русия.

Разговорите с хора от Южна Африка, Кения и Индия показват, че мнението за конфликта е дълбоко двусмислено и се основава не толкова на въпроса дали Русия е сгрешила, нахлувайки в страната, колкото на настоящи и исторически оплаквания срещу Запада – заради колониализма, възприемането на арогантността и неспособността на Запада да отделя толкова ресурси за разрешаване на конфликти и нарушаване на човешките права в други части на света, като палестинските територии, Етиопия и Демократична република Конго.

Западните страни „са лицемерни“, казва Бхаскар Дута, чиновник в Калкута, Индия. „Тези хора са колонизирали целия свят. Това, което направи Русия, не може да бъде оправдано, но в същото време не може да ги обвинявате изцяло“.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Представители на САЩ изтъкват, че 141 от 193 държави са гласували в ООН за осъждане на Русия след инвазията; същият брой одобри почти идентична резолюция в навечерието на годишнината в четвъртък. Но само 33 държави са наложили санкции на Русия, а подобен брой изпращат военна помощ на Украйна. Според проучване на Economist Intelligence Unit от миналата година две трети от населението на света живее в държави, които са се въздържали да осъдят Русия.

Това не е битка между свободата и диктатурата, както Байдън често внушава, казва Уилям Гумеде, основател и ръководител на базираната в Йоханесбург фондация Democracy Works, която насърчава демокрацията в Африка. Той посочи отказа на Южна Африка, Индия и Бразилия да се присъединят към глобалната коалиция на Байдън.

Според него това нежелание е резултат от повече от десетилетие на натрупване на недоволство срещу Съединените щати и техните съюзници, които все повече губят интерес към решаването на проблемите на глобалния Юг. Когато по време на пандемията западните държави се затвориха и блокираха достъпа на хора от други държави, както и изричното пренебрежение на президента Доналд Тръмп към Африка допълнително подхраниха недоволството.

И докато Западът се отдръпваше, Русия и Китай навлязоха във вакуума, като агресивно ухажваха развиващите се страни и се възползваха от разочарованието от САЩ и Европа, представяйки алтернатива срещу това, което се възприема като западна хегемония. Близкият изток и Африка са ключови бойни полета в тази борба за сърцата и умовете. Същото важи за Азия и в по-малка степен Латинска Америка, чиито съдби са по-тясно географски обвързани със Съединените щати.

Близкият изток е един от регионите, в които Русия е успяла да спечели приятели и влияние, казва Файсал, пенсиониран египетски консултант по въпросите на организираната престъпност, който помоли да не се използва пълното му име поради деликатността на обсъждането на политически въпроси в Египет.

„Разбира се, че подкрепям Путин“, каза той в интервю в Кайро. „Отдавна загубихме вяра в Запада. Всички араби от тази страна на света подкрепят Путин и сме щастливи да чуем, че той печели земи в Украйна“.

„През последните 15 години Западът не успя да види гнева, който се натрупва по света, и Русия абсолютно се възползва от това“, казва южноафриканецът Гумеде. „Русия успя да представи войната в Украйна като война с НАТО. Това е Западът срещу останалите.“

Въпреки усилията на Запада да припише глобалната инфлация и продоволствената криза на руската инвазия, повечето страни по света обвиняват самия него за налагането на санкциите, казва Канвал Сибал, бивш индийски външен министър.

Ние не споделяме тезата, че противопоставянето срещу Русия е морален императив, ако искаме да спазваме принципите на демокрацията, териториалната цялост и световния ред, основан на правила, каза Сибал.

„Това не е аргумент, на който се доверяват сериозните хора“, каза той, като посочи бомбардировките на НАТО над Сърбия, подкрепата на САЩ за диктатурите по време на Студената война и войната в Ирак като примери за това, че според него Съединените щати нарушават същите тези принципи.

„Останалата част от света наистина гледа на това като на европейска война. Те не виждат някакъв глобален конфликт по начина, по който той се представя от Запада“, каза той. „Да, той има международни последици като инфлацията. Но тези последици се дължат на санкциите.“

Отказвайки да рискува отношенията си с Русия, Индия гледа твърдо на собствените си интереси, каза той, включително на зависимостта си от Русия за военни доставки и на възможността да задържи инфлацията, като купува руски петрол с отстъпка. На границата на Индия с Китай, нейния геополитически съперник, са съсредоточени десетки хиляди китайски войници и Индия не може да си позволи да отчужди Русия или да рискува прекъсване на доставките на оръжие, каза той.

Съединените щати се нуждаят от Индия, за да се противопоставят на Китай, и след първоначалните опити да окажат натиск върху Ню Делхи да се съобрази с тяхната политика, сега изглежда са приели индийската позиция, каза Сибал. Съединените щати решиха да не налагат санкции на Индия за ракетната сделка, която тя сключи с Русия миналата година, и вместо това се стремят към разширяване на връзките, включително към собствени сделки в областта на отбраната.

Решението на Южна Африка да се присъедини към военни учения с Русия и Китай беше посрещнато с по-малко разбиране. Американски и западни дипломати изразиха тревога както за времето, така и за естеството на ученията, като заявиха, че те предполагат, че Южна Африка излиза извън рамките на декларирания си неутралитет и застава на страната на Русия.

Южноафрикански официални лица отбелязаха, че страната е участвала и в учения с американската армия през миналата година. Но тези учения са били насочени към хуманитарна помощ и реакция при бедствия, заяви американски служител, който говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителния въпрос. Руско-китайските учения, които започнаха в петък, включват офанзивни военноморски действия и вероятно биха могли да повишат военноморския боен капацитет на Русия. Руските сили включват един от водещите военни кораби на Москва – „Адмирал Горшков“, който според Русия е оборудван с новоразработената хиперзвукова ракета „Циркон“.

Ученията дават на Русия важен тласък в областта на връзките с обществеността, тъй като вниманието на Запада е насочено към годишнината от войната, заяви Кобус Мараис, говорител на южноафриканската опозиционна партия Демократичен алианс. Той заяви, че Южна Африка се е превърнала в „полезния идиот на Русия“ и може да стане съучастник във военни престъпления, ако по-късно „Адмирал Горшков“ бъде използван за изстрелване на ракети в Украйна.

Учението следва мистериозното акостиране в южноафриканско пристанище през декември на руския кораб Lady R, който е под санкциите на САЩ, тъй като е известно, че е участвал в доставки на оръжие. На товарния кораб е било отказано разрешение да акостира в Кейптаун, първоначалната му дестинация, и вместо това той е отплавал на няколко мили до по-малко пристанище в Саймънс Таун, където е бил наблюдаван да разтоварва и след това да претоварва контейнери, които очевидно са произхождали от склад за боеприпаси на южноафриканските специални сили, според Маре.

Правителството на САЩ изпрати официално предупреждение до южноафриканското правителство, че всяка организация, която взаимодейства с кораба, рискува да получи вторични санкции, но не е получило отговор, казва американският служител. Южноафриканското министерство на отбраната заяви, че разследва въпроса.

„В привидната им позиция на неутралност е все по-трудно да се вярва“, казва американският служител. След апартейда Съединените щати са инвестирали много в Южна Африка и са най-големият чуждестранен инвеститор и най-големият експортен пазар на Южна Африка, и няма смисъл тя да застрашава отношенията си с Вашингтон, казва служителят.

Но Южна Африка има свои собствени причини да остане лоялна към Русия въпреки рисковете, казват южноафриканците. Управляващата партия „Африкански национален конгрес“ е била подкрепяна от Съветския съюз през десетилетията, в които членовете ѝ са били прогонени в изгнание по време на апартейда, а много от най-висшите ѝ фигури са преминали обучение в Съветския съюз, включително влиятелният министър на отбраната Танди Модисе.

По улиците на Совето, огромното градско селище в покрайнините на Йоханесбург, което беше център на съпротивата срещу режима на апартейд, хората казват, че все още виждат в Русия съюзник. „Русия беше с нас, когато бяхме във вериги“, казва 51-годишният Илайджа Ндлову, който е безработен. „Не казваме, че Русия е добра, като унищожава Украйна, но ако ни попитате къде стоим в тази борба, трябва да сме честни. Никога не можем да обърнем гръб на Русия“.

33-годишният Шейкс Матлхонг заяви, че разбирането му за конфликта е мъгляво, но че отдавна смята Съединените щати за „империалистическа“ сила. „А сега Русия отвръща на удара“, каза той.

„Отношението на Африка към войната е, че Русия се защитава от НАТО“, каза той. „Русия никога не е участвала в никакъв колониализъм. Може да се окаже, че Русия не е права, но отношението на хората се определя от историята“.

Това, че Русия не е участвала в колонизацията на Африка и че Съветският съюз е подкрепял много от освободителните движения на континента, са моменти, които са използвани от Путин в посланията му, каза Любов Абравитова, посланичка на Украйна в Южна Африка. Тя признава, че борбата за спечелване на симпатиите на африканците за украинската кауза е трудна. Единствената карта на Русия е, че тя никога не е колонизирала Африка“, казва тя. „Но това важи и за Украйна.“

 

Източник

 

Лиз Слай е водеща кореспондентка на Washington Post, която се занимава с глобални въпроси. Почти три десетилетия е работила като чуждестранна кореспондентка в Близкия изток, Африка, Китай, Южна Азия и Европа.


Pin It

Прочетете още...