От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 05 Books

 

Публикуването на данни колко от българите са прочели поне една книга през миналата година, звучи като че ли зле за издател на елитна литература. Добре, 72,6% от различни по възраст и образование хора не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 година, а 40% не са прочели нито една книга през изминалата година, но да не е краят на света!

Казвам „елитна“ и веднага се сещам за щанда на Комунитас на Панаира на книгата миналата Коледа. В него имаше заглавия „За благодатта“ на Блез Паскал, „„Несвоевременно християнство“ на Майкъл Едуардс“ и невероятно дълбоките за българската философска мисъл „Прочити на Данте“ на Владимир Градев, „Пътища към философското мислене“ на Йозеф Бохенски.

Новото заглавие на Комунитас е „Преломена самота“, на католическия норвежки писател Ерик Варден. Книгата съдържа включително размишления за Содом и Гомор, библейския Лот и неговата любима жена, превърнатата в стълб от сол, защото не се подчинява на забраната да не се обръща назад. Колко тази монашеска рефлексия е нужна на богати и бедни, вкупом погълнати от интернет, социални мрежи и лъстивостта на изкуствения интелект, ще кажа по-долу.

Четящият човек е красив, каза преди време Георги Господинов. Ако погледнем през неговите очи данните от изследването, ще излязат няколко неща. Първо, че образът на четящия човек е претърпял съкрушителна инфлация и онези 40% вече прескачат книгата като незначителна и маловажна. Второ, очевидно е, как да се чете не е престижно занимание и не се мери според библиотеката на човека колко струва. Четенето се е превърнало неусетно в остатък от аналоговите времена, а дигиталните хора не четат. Точка по въпроса. Между другото, според изследването, над 80% не са ходили и на концерт на класическа музика, опера и балет, а 62% не са били на театър нито веднъж.

Всъщност, книгите от щанда на „Комунитас“ са особено предизвикателство. В повечето от тях се съдържа християнска философия, което ще рече, че се изисква минимум познания на Стария и Нов завет. Изисква се също така любопитство към странстванията на духа, както и дръзки интерпретации на сюжетите от пра-времената когато хората и светът са били млади и любознателни. Какво означава любознателност е интересен, дори неприличен въпрос. Когато под ръка е Гугъл, отговорите на Библията изглеждат като динозаври. Дали?


Small Ad GF 1

Та, за Лот, Содом и Гомор и „Преломената самота“. В книгата тази свещена история е подложена на авторова интерпретация как и защо жената на Лот се е обърнала назад. Да, тя е пожертвала живота си с непокорството пред забраната, но го е пожертвала по важни причини. Защото е искала да погледне още веднъж поне света, който е обичала, където е родила децата на Лот. Как сега да забрави всичко това! Поуката на сравнително младия норвежки монах, бивш преподавател в Кеймбридж, е, че не е достатъчно да се тръгва само веднъж. Трябва да бъдем готови да тръгваме отново и отново, да изоставяме дори онова, което ни се струва ужасно важно. Защото, в противен случай човек загнива отвътре, обраства със старостта на стереотипите и предразсъдъци. На подпетените чехли, удобните домашни дрехи и вкусните миризми от бабината кухня.

Социологическите данни може и да са страховита диагноза как сме го закъсали духовно тук, в страната с най-много университети на глава от населението, внушителен брой библиотеки и читалища. Те обаче никак, съвършено никак, не могат да уплашат издателите на елитна литература. Нямаме и няма и да имаме читатели? Толкова по-зле за тях.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...