От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Samouil

 

След Панорама и тази сутрин пред Нова телевизия Костадин Костадинов обяви заканата си да внесе сигнал до прокуратурата за Америка за България и зловредното ѝ влияние върху политическия живот и медии. Звучи абсурдно, като да е решил да лови пушека от пожарищата през лятото. Освен малоумие обаче, личи и силна връзка с Владимир Владимирович. Нали Путин създаде закон да преследва и вкарва в затвора агентите на Запада в лицето на неправителствените организации!

В заканите на Костадинов има и друго. Той копнее да бъде разпознат като стопроцентов храбрец и спасител от чуждестранните влияния! Защо си е измисли този безумен дневен ред, само дядо му от Ветрен знае. И защо реши, че народът стенел под игото на американския колониализъм, като от яслата на бебета им говорят на английски, а хората си пазаруват глобално и летуват от Малдивите до Халкидики!

Лидерът на ултра националистите много се разсърди, че му оплюха проекта за „грандиозен исторически парк“, който се строи край село Неофит Рилски „с изцяло български капитал от български инвеститори“. Картината е умилителна – щяла бъде събрана „цялата история на нашите земи и народ. От праисторията, през тракийските времена и римското владичество над днешните български земи, до славянските нашествия и установяването на първата българска държава. Стотици статуи, възстановки, галерии и други съоръжения ще разказват нагледно за нашето минало“. Ей такъв, мегаломански проект издържан в духа на строителните бесове на дъщерята на Тодор Живков Людмила. Когато се появяват критици, Костадинов се разпищява до небесата и пише: „Брутална атака на Америка за България и присъдружните ѝ медии“.

Костадин Костадинов лично произвежда в ранг на врагове хора и фондации отвъд океана. Преследва ги като доберман, а на това кучешко поле не е самотен. Предшественици са му Валери Симеонов, Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и трийсетте години посткомунизъм. Нали знаете, посткомунизмът може да се опише за децата така: хем вече няма комунисти, хем пак са тук. По манталитет. Без да бъда твърде груба, ще кажа – лелките от ЦК на БКП станаха бизнесменки, които членуват ако не в БСП, то във всяка патриотична организация тип „Възраждане“ (може и НФСБ, Български възход – списък е дълъг). Отгоре капиталист, отвътре червен национализъм, поръсен със сол и червен пипер от траки, славяни, Македония-я-я и 1300 годи българска държава на Аспарух и Самуил. Онзи, със светещите очи пред Храм-паметника с руско име.

Много вълнуващо е колко още телевизии ще поканят лудичкия Костадинов да го чуят как ще лови бенефициентите на Америка за България и ще ги дава на прокуратурата! Между другото, изобретяването на врагове е първия белег на фашизма. Езикът на омразата обръща реалността наопаки, а пропагандата се превръща в същинско заклинание. Няма начин да не е смешно, ако не беше страшно.


Small Ad GF 1

2 август, 2022

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...