От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 10 Greta

 

Супер е за София, че ще има млад кмет. Дали ще гледа на света през очилата на комунистическия манифест за всеобщо равенство на благата, или е либерало-подобен, не е от особено значение поради близката до нас война. Главното е да е образован и без тъпи предразсъдъци. Идеологията на главорезите от Хамас превзема градовете на Европа. Заразява дори умерени мюсюлмани и християни. Започна познатото нахъсване срещу евреите през студентски движения, правозащитни организации като Амнести Интернешънъл, или левичарски хепънинги.

Тия дни София съвсем заприлича на Лондон, Брюксел или Париж. Дори дагестанската столица Махачкала се записа в графата на нарастваща тревога от пожара в Израел и ивицата Газа. Когато кацнал самолет от Тел Авив, на летището на Махачкала нахлули хора, които скандирали антисемитски лозунги, развявали палестински знамена, крещели „Аллаху акбар“. Какво искали да сторят на предполагаемите еврейски пътници, не е много трудно да се досетим. Добре, че дошла полицията…

Какво става в София горе-долу по същото време?

Мъж в София, призовавал за „свещена война“ срещу израелски, американски и европейски обекти. Роден е в Бейрут, Ливан. Предполага се, че е палестински гражданин. При ареста в дома му са открити знаме на „Ислямска държава“ и хладно оръжие. Прокуратурата може да му повдигне обвинения за пропаганда за война от раздела за престъпления срещу човечеството. Може и да не му повдигне. Ако бъдещият кмет на София си играе на стартъпи и вкусни бизнеспроекти, или пък вземе да национализира и експроприира капиталистическите ресурси, а прокуратурата го играе все едно е на луната, а не във вонящото блато на расизма, на гражданския мир му се пише лошо.

Подлудяването на света е необратим засега факт.

Мюсюлманският антисемитизъм се гордее, че става платформа на прогресивната младеж, която разбрала-недоразбрала за какво става дума, пише плакати и се обявява за защитница на палестинците. Грета Тунберг взе завоя в движение и от климатичния активизъм прескочи в новата мода и взе да развява знамето с логото на разрязано парче диня.

Европа е играла вече в този филм. Звездите на Давид и свастиките, мобилизиращи ниските нива на обществото, изглеждаха забравени. Оказа се невярно.


Small Ad GF 1

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

„Ние“ и „Те“

Джери З. Малър 04 Мар, 2017 Hits: 15817
Съвременните социални учени, пишещи за…