От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 12 Prague Massacre

 

Давид Козак не прилича на Андеш Брайвик, убиецът от Осло. Норвежецът мразеше либерализма и мултикултурализма, прокарван от ЕС, „агент“ на заплахата от ислямско господство. Убива с карабина и полуавтоматичен пистолет Глок шейсет и девет (69) младежи, сред които едно дете на 14 години, общо седемдесет и седем (77). Ранява 155 души.

Въоръжен с автоматична пушка с оптически мерник, чешкият студент застреля четиринайсет (14) души в една от сградите на Философския факултет в Прага, както и рани 25 души, 10 от които – тежко. След себе си освен трупове в най-стария университет на света, той остави купища грижливо складирани боеприпаси.

Андеш Брайвик е дете на разведени родители. Той често и дълго пребивава при баща си в Лондон и Париж. Когато е на 12 години, майка му се омъжва повторно за норвежки офицер Завършва търговската гимназия. След масовите убийства на острова, всички споделят впечатленията си от него като интелигентен и загрижен за другарите си ученик. Ходи редовно на фитнес, рисува графити, пред съда заявява гордо, че е рицар, посветен на спиране на вълната от мюсюлмански имигранти в Европа. Абстрактните му идеи миришат на кръв.

Давид Козак е отличен студент, няма криминално досие, нито история на насилие, а по-рано тази година е спечелил награда за бакалавърска теза от Полския институт в Прага. Родителите му са разделени. Някои медии споменават, че може би баща му е бил твърде суров към него. Тъй като Давид го застреля часове преди клането в Карловския университет, няма как да знаем дали горното е вярно.

По време на съдебния процес срещу масовия убиец от Осло, съдиите и психолозите четоха задълбочено неговия „манифест“. Доколко изобщо може да се рационализира, идеологията на Брайвик е чисто ксенофобска, все едно дали мрази арабите или други чужди същества замърсяващи въздуха. Когато е разстрелвал в упор дечурлигата на острова Ютьой, със сигурност се е радвал как добре си върши работата. Най-вероятно тя се състои в това да направи светът по-хубав.


Small Ad GF 1

Полицията разкри дневника на Давид в Телеграм. Малко преди да се наслади на кръвопролитието си в университета, той е направил профила си публичен, за да прочетат всички: „Мразя света и искам да оставя колкото се може повече болка“. Така в прав текст, чрез смъртта на състудентите си, Козяк оповестява несъгласието си с живота – както своя, така и на околните. Възхитил се е от едно хлапе, убийца от Брянск, заколила своя съученичка дни преди той да складира самоделна бомба в мазето си, заедно с тялото на баща си, а после да отиде в университета на култовия Вацлавски площад, за да започне хладнокръвно да стреля на месо. Полицията не е разкрила информация за мотивите и следователите не подозират връзка с екстремистки идеологии или групи.

Демоничното зло е зло заради себе си. Това е единственото „чисто“ зло. Идеалистичното зло е подобно, но пък е насочено към безкористна цел, като например да направи света по-добро място.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

Дай газ, Ноам!

Том Натал 17 Юли, 2008 Hits: 14674
В последното онлайн-гласуване на английското…