От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Zaporozh

 

Каква е разликата между румънския министър на здравеопазването Александру Рафила и специалиста по лицево-челюстна хирургия Асен Меджидиев, здравен министър от четвъртото служебно правителство на Румен Радев? Историческа и манталитетна. Кой не помни как Николае Чаушеску го приемаха с почести в Бъкингамския дворец защото се зъбеше на Москва, а Тодор Живков го подритваха като парцал, защото беше отявлена съветска подлога!

През нощта срещу 7 август осколъчните боеприпаси на ракета паднаха на около 400 метра от работещия енергоблок на Запорожката АЕЦ. Всеки знае, че тази атомна централа е най-голямата в Европа, и произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. Знае се също, че в случай на авария радиоактивното замърсяване ще превиши последиците от Чернобил и Фукушима! А че тези последици от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България, това си го знаем още от Чернобилската авария!

Естествено, МААЕ прогнозира, че ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море. „Алармистката“ BBC, каквато трябва да бъде всяка качествена медия, предупреди на свой ред, че има реален риск от ядрена катастрофа в Украйна! Такива твърдения съобщават и други агенции, защото щом има разни повреди в Запорожката АЕЦ, терор и игра с огъня в близост до нея, няма как да не ни е страх тези, които сме в най-голяма близост до нея! Е, може да се заиграваме как при други метеорологични условия, радиоактивният облак от Украйна може да отиде на изток. Ами ако не отиде!

Ето какво е направил румънският доктор, министър на здравеопазването на следващия ден след като проклетите осколъчни боеприпаси аха, да стигнат до някои от реакторите на Запорожката АЕЦ? Обявил на всеослушание за необходимостта румънците да приемат хапчетата калиев йодид. Александру Рафила казал на гражданите си да отидат „възможно най-скоро“ при личните си лекари, за да вземат лекарствата, предназначени срещу радиация. Както му е редът, румънските власти стартират информационна кампания как гражданите могат да приемат хапчетата в случай на ядрена беля. Помнят съседите ни Чернобил и страшните последици за здравето на децата, браво на тях!

Опозицията в Букурещ се възползва от казуса както може, сиреч – тъпо. На третия ден от случката в Запорожката АЕЦ спряха масовото разпространение на йодни хапчета. Спрели засега, защото джипитата започнали да питат ама с рецепта или без рецепта, да въвеждаме ли ограничения за възрастните и тежко болните, да не въвеждаме ли. Такива неща. Да не помислите нещо друго! Утре ще се решат вътрешноклановите интриги и аптеките ще продават каквото е нужно. Разбира се, здравното министерство на Румъния подчертава, че йодът не трябва да се прилага превантивно, а само при ядрена авария, в първите часове след експлозията!


Small Ad GF 1

Служебното правителство на Румен Радев има огромни грижи с газта, пътищата и уж хаоса, оставен му от кабинета на Промяната. Не му е да проиграва апокалиптични сценарии! Обаче… ако страхът от ядрена авария в атомната електроцентрала в разкъсваната от война съседна Украйна предизвиква в Румъния призиви за масово разпространение на йодни таблетки, за да намалят риска от рак, то не е ли валидно същата политическа грижа и медицинска логистика да се случат и в България?

Нали ви казах, Румъния все е по-напред от нас, дори по времето на диктатора Николае Чаушеску, когото лично кралицата прие в двореца…

10 август 2022

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

1989-а

Малина Петрова 19 Мар, 2010 Hits: 17690
Разговарях с Малина Петрова в моя дом, не…