От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 02 Bulg Pulitzer

 

Бълха я ухапала агенция Пик. Съдът я осъжда да заплати трицифрена глоба за публикувана обида и клевета срещу уважаваната съдия Владислава Цариградска, агенцията пет пари не дава. Дори ВКС да потвърди и глобата да стане половин милион, жълтата медия подобно луната и звездите, ще си остане на мястото. У нас неетичният медиен бизнес не фалира от засрамване, осъждане или обществено порицание. Процъфтява, особено ако е икономическа криза, политическо безвремие и авторитети, изблизани като сладолед във вафлена фунийка.

Има хора, които получават инфаркт когато ги осъдят да платят заради извършени злотворства. Не и Пик. Не и Недялко Недялков. Преди години когато публикува гнусотиите по адрес на съдия Цариградска, беше мега доволен. От птичи поглед личеше радостта му. Очерни я, опита се да съсипе репутацията ѝ, потрива ръце. Заедно с поръчковия редакционен мръсник, автор на скверния текст.

Между другото, Пулицър е виновен. Тъкмо той, дето се е борил за качествена преса, от скука пуснал в собственото си вестниче комикс с жълтото човече. Не му харесвали азиатците, окарикатурил ги. Хората, уж благонравни, но масово изкупили тиража с комикса! После и конкуренцията почнала да прави същото. Публикували карикатури, гавра с човеци, с цели етноси, с държави. Чудите се, нали, защо журналистиката печели когато замеря с кални пръски по лицето някого. Е, не се чудете. Читателите се интересуват повече от лошото и скандалното, гарнирани с онова прословуто „знаех си аз“, не е стока, а ми се прави на миловидна и почтена. Пулицър схванал това, усладило му се.

„Милионният“ тираж на Пик е обявяван гордо всеки ден, защото обичат да четат жълториите на Николай Бареков, или „демократическите“ извержения на някогашния съдия от Констутиционния съд Георги Марков. Недялко ги насърчава. Нещо повече: той прави пари от лошия им дъх! Както и Слави Трифонов. Комисията по дискриминация му отправя бележка за сексистката бълвоч в песента за Лена Бориславова, а той се чувства праведен като новородено. Защо? Защото олицетворява заедно с Недялко неуважението към човека, хейтването на жената, или на мъжа, политически аутсайдъри. Дай им да мърсуват.

Преди няколко години бях за последно сбогом в болницата при една журналистка. Беше получила уж лек инсулт, докато предавала в ефир новини. После се влоши и си отиде. Водила бе тежки интервюта за снимката на мъртвото сирийче Айлян, открито на брега докато вълните заливат обувчетата му. Пик беше писал за нея, уважаваната журналистка, обидни думи. Изля злобата си, защото тя беше свястна. Жълтите издания не обичат свестните. Бизнесът им е да овалят в кал почтения човек, да понижат постиженията му и омърсят образа на съпруга, майка, жена.


Small Ad GF 1

Таблоидите и вмирисаните от жълтевините си онлайн медии действат като секира върху всеки, избран за мишена. Мръсотиите, които бълват всекидневно се четат от твърде много хора. Пулицър познаваше човешката природа и неутолимата ѝ страст към мръсния виц, клюката, домашните интриги и злепоставянето. Недялко също.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...