От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 05 Koshlukov

 

Уважаеми господин Генерален директор на БНТ!

Уважаеми господин Емил Кошлуков!

Обществената телевизия под Ваше ръководство произведе пореден скандал, отново свързан с малцинствата. Става дума за сутрешния блок (16 май) когато събеседник беше лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, известна с острия си език и нисък стандарт на комуникация.

Тема на разговора бе взривът от 1 май 2023 г., свързан с колата на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов. В национален ефир г-жа Дончева направи коментари, твърдения и инсинуации, които намесиха българското еврейство в конспиративни схеми, в национален политически заговор, както и зададе негативен тон към еврейската общност и нейните лидери у нас. Опасно, твърде опасно!

Господин Кошлуков!

Водещи на предаването „Денят започва“ са Христина Христова и Симеон Иванов. Те участваха в шоуто на Татяна Дончева като пасивни зрители. Усмихваха ѝ се вежливо, стеснително, видимо респектирани от могъщата ѝ реч. Вероятно никога никой не ги е обучавал какво означава слово на омразата. Също така е много сигурно, че тези млади хора схващат доста абстрактно мисията на обществената телевизия, ръководена от Вас вече втори мандат! Ако бяха поставили на техните места професионалисти, те биха знаели как да удържат, репликират и обезоръжат сипещата банален антисемитизъм бивша депутатка. Още по-възмутително е безгрижието на ръководството на БНТ да повери стратегическия сутрешен блок на млади лица, които нямат понятие какво е антисемитизмът по света и у нас. Не бих допуснала да Ви заподозря, че сте окей с тяхната нечувствителност към поражението от расизма и стигмата на етнически и верски признак!

Като правозащитник сезирах Съвета за електронни медии за нарушенията по чл. 10 на ЗРТ. Уви, не съм убедена в тяхната категорична реакция, предвид динамичния политически контекст. Безспорно, словата на омраза по адрес на еврейската общност не са дневния ред на обществото. Буди обаче любопитство защо ловката в своите публични изяви Татяна Дончева, бивш заместник-председател на комисията по правните въпроси, се заигра с малцинство, чието травматично минало все още сочи обвинително към нас като общество!


Small Ad GF 1

С уважение

Юлиана Методиева

Председател на Сдружение за човешки права Маргиналия

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...