От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 10 DANS

 

Доскоро никой не знаеше какви са заплатите на офицерите на ДАНС. Което по принцип буди опасения за правата и свободите ни, нали така! Останала непрозрачна както за парите си, така и за реалните си действия, вчера обаче ДАНС зарадва публиката. Изнесе доклад, с който нанесе няколко удара с цел да минимизира въздействието на руската агентура в България. Каза, че агентите на Путин полагали всячески усилия за влияние и въздействие върху държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, неправителствения сектор. Наистина ли? Ти да видиш, както казва народът.

Чудно е какво са правили по въпроса шефовете на ДАНС преди Пламен Тончев. Например Цветлин Йовчев, който е достатъчно ляв та да стане и МВР шеф в правителството на Орешарски. За Петко Сертов няма и смисъл да се пита. Освен, че е също мега ляв, когато беше действащ директор на секретните ни служби, ненадейно изчезна в Гърция по любовна афера. Обявиха го за национално издирване, голям смях падна. С други думи, ама наистина с какво се занимаваха държавните служители, вместо да ни охраняват от руските шпиони!

По-вероятният отговор е, че ДАНС не се е стараел много-много. Иначе нямаше Ивайло Мирчев от Демократична България днес да настоява за тежка реформа в службите, включително за „лустрация“. И в прав текст да казва, че офицерите от контраразузнаването може да са били пробити от чужди разузнавания след 1990 г. Друг е въпросът, че Мирчев говореше в предаване по ТВ1, на което водещият някога също е бил човек на „онези“ служби, пробити от съветското КГБ. Ако ще лустрираме тепърва, главата и на този водещ трябва да падне! Нали така!

Пита се защо ДАНС говори през февруари тотални глупости пред Народното събрание когато войната на Путин беше започнала? Дали причината не е тъкмо пробивът, заради който нашите хора получават ограничена информация от партньорските служби? Във всички случаи приказването на разузнавачите пред депутати за нахлуването на Русия в Украйна, е безотговорно, некомпетентно и глупаво. То поставя динена кора за подхлъзване на глупавите и несериозните в политиката!

Да видим кои политици бяха подхлъзнати с фалшива, или недотам проверена информация от разузнавателните ни служби, на които плащаме нелоши заплати.


Small Ad GF 1

Първият в челната класация е експремиерът Кирил Петков. Неговото възклицание“ о, Русия ли, та тя е само бензиностанция и ракети“, изречено броени дни преди първите военни удари по суша, въздух и море и първите убити украинци, е политически гаф. Но може и да не е. Може и лидерът на номинално про-западната партия на Промяната да демонстрира своята лекомисленост и безгрижност, защото…защото ДАНС го е водил за носа с неадекватната си информация? Въпросът е, дали го е подхлъзвала умишлено, или неволно. Ако е второто, язък. И разузнаване като хората нямаме.

Мисля, че Кирил Петков е по-скоро невинен. Няма как да е другояче, защото той нерядко играе по свирката на кукловодите си, дори когато те свирят фалшиво. Понякога е смешен и опасен, понякога не е. Както и Ивайло Мирчев, който огласява закъснелите си прозрения за пробитите офицери от ДАНС пред бившо ченге(!). А изборите идат съвсем скоро и за какво ли ще послужат докладите на контраразузнаването ни, освен така, за общо образование да осветяват неосветените дворове?

Чудно е само защо един от най-умните шефове на ДАНС, Цветлин Йовчев, съвсем наскоро изрече твърдението „Забелязвам в част от политическите среди опит за лакейско поведение по отношение на Русия“. Дали тези лакеи на Русия са станали отскоро такива, или по време и на неговия мандат?

 

15 септември 2022

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...