От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 10 Homeless Yuliana

 

Три дни вече в социалните мрежи се публикуват унизителни вицове за най-гледаното шоу „Избор на председател на Парламент“. Политическите актьори, стари и свежи депутати от 48-то НС, четат онлайн творчеството, а после се самобичуват по този повод публично, пред камерите и на трибуната. Не се изпотяват от неудобство, ни най-малко.

Празноговоренето на народните представители струва на данъкоплатците приблизително 16 млн. лв. на ден. Поне така твърдеше доскоро лидерът на най-голямата партия. Сигурно, за да не получи инфаркт от излиянията на депутатите, той отиде да рита топка в ден първи на шоуто „Избор на председател“. Здравословно. Егоцентрично. Хоби на сития политик.

Гладните хора не творят вицове защото не висят в социалните мрежи. Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти само за последната година. Страната ни е рекордьор в негативната класация за тежките неравенства. Защо ли гладните хора не четат фейсбук, нито инстаграм? Ами защото са социално изключени. Изтласкани са на ръба на обществото. От години им липсва компетентност, а понеже пазарът е суров, не могат да си намират работа. Светът около тях издишва дискриминация, не ги ще, затваря си очите пред факта на тяхното съществуване. Достъпът им до власт е нулев. Левият социолог Strahil P Deliyski ги определя като „долна класа“. Те са онези наши съграждани, които нямат почти нищо в потребителската си кошница. Хляб, салам, обувки и училище няма да имат нито децата им, нито бъдещите им бебета. А и не се очертава да имат представителство във властта, нито някой да изработва адекватни за тях закони. Затова пък народните представители си снимат чатала и си правят селфита в парламентарните кулоари. А лявата партия? Е, всички знаят, че социалната Корнелия Нинова практикува лъже-майчински претенции и обещания за изключените. На пресконференции казва, че, да, вдигаме доходите, милеем за децата дето не ходят на училище, но… не пипа корпоративния данък. Нинова е лява, но прави системен реверанс към бизнеса. Затова богатите хора обичат БСП.

16-те млн. лева умножени по три дни, е голяма цифра. Толкова струват тридневните ала-бала-портокала в Народното събрание. Похарчването им пред очите на живеещите в тежките неравенства на една страна, е голямо безобразие!

Снимката е на големия фотограф George Papakotchev. Тя е от 2021 г. И вчера може да се снимат такива кадри, онзи ден също, по-онзи ден също…


Small Ad GF 1

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

Какво да се прави?

Златко Енев 16 Мар, 2009 Hits: 15472
Поредицата от материали и есета на Даниела…