Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 10 Homeless Yuliana

 

Три дни вече в социалните мрежи се публикуват унизителни вицове за най-гледаното шоу „Избор на председател на Парламент“. Политическите актьори, стари и свежи депутати от 48-то НС, четат онлайн творчеството, а после се самобичуват по този повод публично, пред камерите и на трибуната. Не се изпотяват от неудобство, ни най-малко.

Празноговоренето на народните представители струва на данъкоплатците приблизително 16 млн. лв. на ден. Поне така твърдеше доскоро лидерът на най-голямата партия. Сигурно, за да не получи инфаркт от излиянията на депутатите, той отиде да рита топка в ден първи на шоуто „Избор на председател“. Здравословно. Егоцентрично. Хоби на сития политик.

Гладните хора не творят вицове защото не висят в социалните мрежи. Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти само за последната година. Страната ни е рекордьор в негативната класация за тежките неравенства. Защо ли гладните хора не четат фейсбук, нито инстаграм? Ами защото са социално изключени. Изтласкани са на ръба на обществото. От години им липсва компетентност, а понеже пазарът е суров, не могат да си намират работа. Светът около тях издишва дискриминация, не ги ще, затваря си очите пред факта на тяхното съществуване. Достъпът им до власт е нулев. Левият социолог Strahil P Deliyski ги определя като „долна класа“. Те са онези наши съграждани, които нямат почти нищо в потребителската си кошница. Хляб, салам, обувки и училище няма да имат нито децата им, нито бъдещите им бебета. А и не се очертава да имат представителство във властта, нито някой да изработва адекватни за тях закони. Затова пък народните представители си снимат чатала и си правят селфита в парламентарните кулоари. А лявата партия? Е, всички знаят, че социалната Корнелия Нинова практикува лъже-майчински претенции и обещания за изключените. На пресконференции казва, че, да, вдигаме доходите, милеем за децата дето не ходят на училище, но… не пипа корпоративния данък. Нинова е лява, но прави системен реверанс към бизнеса. Затова богатите хора обичат БСП.

16-те млн. лева умножени по три дни, е голяма цифра. Толкова струват тридневните ала-бала-портокала в Народното събрание. Похарчването им пред очите на живеещите в тежките неравенства на една страна, е голямо безобразие!

Снимката е на големия фотограф George Papakotchev. Тя е от 2021 г. И вчера може да се снимат такива кадри, онзи ден също, по-онзи ден също…

 

Юлиана Методиева е българска публицистка и обществена деятелка. Дългогодишна главна редакторка на списание „Обектив“, издавано от Българския Хелзинкски Комитет (до 2014 г.).

Pin It

Прочетете още...

Default Image

Едно… две… три (1)

Серкан Исмаил 05 Май, 2009 Hits: 24401
Не съм описвал тези събития никога до сега,…