От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 06 Taylor and all

 

Американците имат сериозна причина да не се харесват твърде много в огледалото. Не само заради зашеметяващия провал на президента им Джо Байдън в дебата с арогантния Тръмп. Публичните прояви на демократа Джо от години все повече го превръщат в подобие на старците в ложата от „Мъпет шоу“.

Обидният дебат от четвъртък докара до нервен срив редакцията на авторитетния Ню Йорк Таймс и снощи те поискаха оставката на 81 годишния президент. Но не само неадекватният Байдън и лудият бивш президент Тръмп са илюстрация на онова, което не върви в САЩ. Върховните ценности на либералната демокрация също се превръщат все повече в пълна глупост и деградация. Все по-лошият вкус на американците е видим в повечето арт събития, а най-вече в поп-културата.

В месеците до дебата водещи медии нервно се питаха дали американската певица Тейлър Суифт е поддръжничка на Байдън и ако да, ще призове ли да се гласува за него. Ще рече, тя е знак за народа и ще му подаде правилен тон на предстоящите избори.

Русокосата милиардерка, печелеща като луда от продажбите на безобидните си песенчици и подлудяваща тийнейджърите, влезе в политическия хор на либералите с няколко съвършено правилни позиции. Суифт казва например, че „промяната, от която се нуждаем най-много, е „да изберем президент, който признава, че цветнокожите заслужават да се чувстват сигурни и представени, че жените заслужават правото да избират какво да се случва с телата им и че ЛГТБИК общността заслужава да бъде призната и включена“. Тейлър казва също така, че „всеки заслужава правителство, което приема сериозно глобалните здравни рискове и поставя живота на своите хора на първо място“. Как да не се надяват широките народни маси да промотира кампанията на добрия Джо срещу злия Доналд!

Само миналата година концертът на Тейлър в Сиатъл е предизвикал трус със сила 2.3 по Рихтер. И знаете ли защо се е получила тази сеизмична активност? Ами дължи се на скачащите на музиката фенове! Всеки може да чуе и види как слънчевата Тейлър пее слънчевите си песни, а руси дебеланки припадат по нея, правят си селфита и се обясняват в любов. Суифтитата са като зобмирани, не им направиха впечатление дори доста злобничките действия на Тейлър спрямо Скутър Браун, който навремето помага на музикалната мегазвезда да започне кариерата си. Дълга история, само отбелязвам, че като добра търговка, Суифт спечели още пари и натри доста неблагодарно носа на Скутър. Неприятни детайли от тази история може да се видят в документалния филм на Discovery, който наскоро компанията качи на стрийминг платформата Max.


Small Ad GF 1

Американците се държат като на битак. Купуват все по-евтино неща, на които в други времена не биха обърнали внимание. Вижте само. През 2019 г. Тейлър Суифт е обявена за изпълнителка на годината, за най-добра поп/рок изпълнителка, за най-добра съвременна изпълнителка, най-добра изпълнителка на десетилетието и грабна още две награди – за най-добър поп/рок албум на годината. Преди тази церемония Суифт има общо 23 Американски музикални награди, печелени в различни години. С новите шест тя подобри рекорда на Майкъл Джексън, който е с общо 24 награди. Чувате ли за какво става дума?

Точно преди 10 години прочутият поп изпълнител почина. След 2001 година, ужасен от терористичните атаки, покани много известни артисти, сред които Марая Кери, Бионсе Ноулс, Анастейша, Селин Дион, Рики Мартин, да изпълнят онази разтърсваща песен What more can I givе. Западният свят определено ставаше по-солидарен и добър след това шоу, а Майкъл показа какво е да си гражданин освен певец-милиардер. Да се сравняват музикалните награди на Джаксън и на Суифт означава да признаеш стопроцентовата инфлация на пазара на рок музиката. Масовият американец, охолен и разлигавен от стихчетата „Никога не вярвам на нарцисист/Но те ме обичат/Затова ги свиря като първа цигулка“ става все повече умствено апатичен и все повече се превръща в гражданска нула. Впрочем, когато на раздаването на Грами устремената Тейлър подмина Селин Дийон като малка гара, никой не обърна внимание на безсърдечието на любимката си. Селин страда от ужасна болест, и едва беше дошла на купона, за да уважи музикантите. Тя ги уважи, но звездната блондинка разправяше после как не я била забелязала, иначе щяла да я прегърне защото много я уважавала. Между другото, когато Time направи Суифт човек на годината, веднага бе изтъкнато как тя изпълнила със светлина изтърпелия нещастия от коронавируса американец…

Като си помисли човек, американската музика има такива колоси като носителя на Нобелова награда Боб Дилън, Джон Бон Джоуви, Уитни Хюстън, а в днешно време Били Айлиш и още, и още [лично виждане на авторката, бел. ред.]. Майкъл Джексън пееше They Don't Care About Us, а в клипа му бяха заснети децата от гетата. Песните им възвисяваха, освен че им носеха пари. Всички те творяха по времето на различни американски президенти, някои от които започваха пагубни войни в името на демокрацията. Джо Байдън в настоящето пък подкрепя Израел в неговите престъпления срещу децата на Газа. Ако за всеобщ ужас Доналд Тръмп спечели президентската надпревара, тогава пък Украйна ще потъне в сълзи.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...