От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 10 Yuliana Children

 

Известният еколог Бруно Латур разказва какви неволи носи това да бъдеш отговорен към планетата страдаща от глобалното затопляне. Той казва, че влачи след себе си дълъг шлейф от СО2, който му забранява да си купи билет за самолет. Едва смеел да подрънква на пианото си, боейки се да не разтопи някой далечен ледник. И за да бъде докрай абсурден, Латур казва, че непрекъснато мисли как „тази тениска обрича на мизерия едно дете в Бангладеш; бифтекът алангле, изпуска облачета метан, които ускоряват климатичната криза“. И така нататък.

Модерният човек се гърчи в непрестанни тревоги от страх да не наруши както здравословното състояние на планетата, така и нейната душа. Настигат го в крачка смъртоносни наводнения и изгарящи жеги. Избухват кръвопролитни конфликти. Разбира се, изпитанията могат да го направят повече човек. Може и да е обратното.

На фона на войната в Украйна за по-малко от двадесетина дни близо 100 хиляди арменски семейства с невръстни деца напуснаха насилствено Нагорни Карабах. Не чух голям плач за мъката им. Очаквах други травмирани през вековете етноси, преследвани и насилвани и днес от едни или други политически злодеи, да кажат, братя, сърцата ни са с вас. Световни малцинствени организации подредиха приоритетите си, пардон, интересите си и учтиво и контролирано изпуснаха в публичното пространство някоя и друга въздишка, ах, арменци, ах, Арарат…

За 5 дни изродите от Хамас атакуваха с ракети израелски земи, избиха еврейски жени и деца, а близо 200 младежи се сбогуваха с живота си по време на музикален фестивал. Изнасилени от ислямистите жени и взети в унизителен плен израелски заложници, причиниха световен срам за размаха на злото. Застъпвани от гузната си съвест поради извършения Холокост в Европа преди 80 години, жителите от 21ви век се развикаха гръмовно: как такива убийства! Как такива изверги! Трябва да им се въздаде на Хамас заслуженото!

За хуманитарната мяра как на кървавия Хамас да бъде въздадено от Израел „заслуженото“, вчера върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза: „Прекъсването на водоснабдяването (в ивицата Газа), прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на доставките на храна за основно цивилни хора е в разрез с международното право“.


Small Ad GF 1

Евреите от различни места на Европа не бяха доволни от Борел. Българските ми приятели евреи също. Приятелите ми мюсюлмани го приветстваха… Първите (в голямата си представителна част поне в България) бяха пас за арменските деца. Вторите (в голямата си част) са пас за еврейските… Питам се, има ли все още шанс 21 век да бъде век на мир и тотално приключване на старозаветното „око за око, зъб за зъб“. Изобщо, възможно ли е да се прости на Путин, или на Илхам Алиев, или на кръволока Исмаил Хания, лидерът на сатанинския Хамас…Да му имам проблемите на Бруно Латур!

Ако страданията на украинчетата, арменчетата, еврейчетата и палестинчетата не предизвикват възрастния свят да изтръгне завинаги гнилия зъб на отмъщението, то напразно са и тревогите за планетата. Ще живеем екосъобразно, а около нас милиони деца без дом, деца бежанци ще вървят през чужди земи.

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

Убиец ли е Левски?

Неда Антонова 24 Фев, 2017 Hits: 11673
Не остана ни един що-годе приближен до…