Skip to main content

От същия автор

Бюлетин

„Либерален Преглед“
в неделя

Дискусии - Култура

Годината и нейните книги

Писателска блокада или просто мързел – при всички случаи дотук не успявам да напиша статията, над която умувам от известно време насам (условно заглавие: „Годината и нейните книги“). Това, което ви предлагам тук е просто един вид телеграфно предизвикателство, от което очаквам, хм, обратна информация. Ценността би трябвало да дойде от вашите собствени коментари, а не от кратичките редове по-долу.

И така, хайде да се опитаме да споделим тук по някоя и друга мисъл за книгите, които са ни впечатлили особено силно през изминалата година (не е нужно да са били непременно нови и непознати до момента, макар че би било хубаво, ако успеем да си подскажем по някое и друго непознато заглавие).

Ето тук моите собствени фаворити за 2014-та (подредени приблизително, не по ранг и значение): 

1. „The Goldfinch“ – Donna Tartt
(„Щиглецът“ – Дона Тарт)

2014 12 TarttДотук ненадмината от нищо, истински дикенсова история на възход „напук на всичко“. Често сравнявана с „Оливър Туист“, книгата е далеч по-близка до модерното светоусещане, тоест значително по-интересна. Четиво за всекиго, въпреки сериозната си литературна и културна стойност. Истинско салто между популярно писане и висока култура, което без съмнение е по силите само на най-големите...

2. „Days of Abandonment“ – Elena Ferante
(„Дни на самота“ – Елена Феранте)

2014 12 FeranteНай-разтърсващата и близка до собственото ми себеизживяване история след „Степният вълк“ (която пък промени напълно руслото на живота ми преди 30 години). Изглежда вече съм на възраст, при която книгите и техните истории не са в състояние да ме прегарят чак до такава степен, но при всички случаи нощта, в която преглътнах тази история, няма да се изличи скоро от паметта ми.

3. „The Flash Boys“ – Michael Lewis

(Изглежда още не е преведена на български, макар че Луис е добре известен в България с предишните си книги, до една бестселъри, и въпреки това страхотно добри).

2014 12 LewisПоредният разказ на майстора на популярните обяснения на сложни процеси и игри. Този път става дума за начините, по които високите технологии са направили през последните години борсовата игра напълно нечестна, доколкото хората с по-добър хардуер разполагат с информационни предимства, които правят конкуренцията на борсовия пазар напълно невъзможна. При това тук изиграни са не някакви глупаци от улицата, а най-големите борсови играчи в Америка. Невероятно увлекателно четиво, въпреки огромната сложност на процесите, които се описват в книгата.

И така, очаквам вашите собствени списъци...

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Коментари

Ако човек чете „Жегата като въплъщение на бъл...
Може и така да излезе — но понякога именно „н...
Мисля, че твърде много се преекспонират нещат...
Няма да коментирам, за да не наруша добрия то...
Здравейте,Изпращам Ви материал, който не може...
"Основната причина е, че Мамдани говори дирек...
Хубав текст. Така е. Егото играе голяма роля ...
„Когато Родезия – кръстена на британския импе...

Последните най-

Нови

Обратно към началото

Прочетете още...

Случаят Канети

Румен Стоянов 02 Мар, 2016 Посещения: 16649
Строго погледнато не заслужава да бъде…