От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Mote Renamed

 

Американското ентомологично дружество вече няма да нарича често срещани видове насекоми „цигански молци“ и „цигански мравки“, тъй като имената им са обидни за ромския народ.

В сряда Ентомологичното дружество на Америка обяви, че премахна названията „цигански молец“ и „циганска мравка“ като признати обичайни имена на две насекоми. За Етел Брукс, изследователка на ромския етнос, този ход е отдавна належащ.

Като дете в Ню Хемпшир д-р Брукс обичала да гледа как червеи и гъсеници пълзят по ръката ѝ. Но една конкретна гъсеница, косматите ларви на вида Lymantria dispar, я ужасявала. Ларвите се рояли и оголвали листата на дърветата, като оставяли след себе си толкова много разрушения, че хората понякога ги наричали „чума“. Но никой не обвинявал L. dispar. Вместо това обвинявали „гъсениците на циганския молец“ – общото име на вида.

„Ето как ни виждат“, спомня си д-р Брукс, когато си е мислила като дете. „Ние само ядем унищожаваме нещата около нас.“

Д-р Брукс, която сега е ръководителка на катедрата по изследвания на жените, пола и сексуалността в университета „Рутгерс“ в Ню Джърси, се изказва срещу използването на унизителни названия в модата и на колежанските паради, казва тя. Но д-р Брукс никога не си е представяла, че пейоративът може да бъде премахнат от употребата си в по-улегналата сфера на науката.


Small Ad GF 1

„Това е отвратително, супер расистко и болезнено“, каза тя. „Но какво можеш да направиш по въпроса?“

Ходът на Ентомологичното дружество е първият случай, в който групата премахва общоприето име на насекомо с мотива, че то е обидно за дадена общност от хора, според представители на дружеството.

„Ако хората се чувстват изключени заради това как наричаме нещо, това не е приемливо“, каза Мишел Смит, президент на дружеството. „Ще направим промени, за да бъдем гостоприемно и приобщаващо общество за всички ентомолози.“

Новината за преименуването беше приятна изненада за много хора от научната общност, като някои от тях похвалиха решението в Twitter. „WOO!“ – написа в Туитър ентомологът Кевин Лиъм Кийгън от своя фийд @MothPotato.

Въпреки че всеки вид има уникално биномиално научно име, като например Lymantria dispar, много от тях са по-известни с общоприетите си имена. „Никой не нарича домашната муха Musca domestica“, казва Крис Стелзиг, изпълнителен директор на Ентомологичното дружество.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

През 20-ти век Ентомологичното дружество на Америка официално признава списък с одобрени общи имена в опит да стандартизира начина, по който се наричат много видове насекоми. Дружеството поддържа комитет, който разглежда предложенията и дава препоръки за нови или ревизирани общи имена.

Групата е била наясно, че общото име на молеца Lymantria dispar е обидно, и е получила първото си официално искане за премахване на името на молеца от своя списък през 2020 г., каза г-н Стелциг. Предложението отишло в Комитета за общи имена, който предложил да преразгледа политиките си за приемливи общи имена. Комитетът се обърнал и към ромски учени, сред които д-р Брукс, Магда Матаче и Виктория Риос, за да чуе мнението им.

През март управителният съвет на организацията одобрил тези политики. През юни те решили да премахнат унизителните имена на видовете молци и мравки. „Те промениха препоръката много бързо“, каза г-жа Смит.

През изминалите месеци служителите на Ентомологичното дружество съставили проект „По-добри общи имена“ – работна група за преглед и замяна на обидни или неподходящи общи имена на насекоми. Проектът планира да наеме работни групи, ръководени от общността, които да предложат нови имена, като в тях участват хора, които изучават насекомите или са от региона, от който произхождат насекомите, или живеят в него, каза г-н Стелциг. Проектът приканва всички желаещи да представят общи имена на насекоми, които трябва да бъдат променени.

През последните няколко години в много научни области започнаха разговори за преименуване на видове с обидни общи или научни имена, или дори на цели публикации. През 2020 г. едно научно списание промени името си от Copeia – име, произлизащо от расисткия учен Едуард Коуп – на Ichthyology and Herpetology. През 2020 г. комитетът по наименованията към Американското орнитологично дружество премахва името на генерал от Конфедерацията от названието на птица – предложение, което комитетът първоначално е отхвърлил една година по-рано.

Кампанията „Птичи имена за птиците“ за премахване на всички едноименни имена – като например врабчето на Бакман, което е кръстено на бял човек, поробвал хора – представи писмо до Американското орнитологично дружество с повече от 2500 подписа през юни 2020 г. През 2021 г. дружеството обяви създаването на специален комитет, който да разгледа номенклатурите.

Някои орнитолози, като Навин Сасикумар във Филаделфия, похвалиха „сравнително бързото“ решение на Ентомологичното дружество за молеца и мравката и заявиха, че петстепенният процес на групата е похвален начин за промяна на общоприетите имена.

Въпреки че пейоративното „циганка“ вече е заличено от регистрите на една ентомологична група, то все още се среща в друга научна област: генетиката. През февруари д-р Брукс е получила съобщение от Кевин Уей, постдокторант, работещ с плодови мушици в Калифорнийския университет в Бъркли.

Д-р Уей изучава транспозибилните елементи, често наричани „егоистични“ или скачащи гени заради способността им да правят свои копия и да ги вмъкват обратно в генома. Голямо семейство от тези скачащи гени обикновено се нарича „цигански скачащи гени“, казва той. Докато се взирал в имената на тези гени, той продължавал да си мисли: „Това всъщност не е добре.“

„Когато Кевин се притече на помощ, аз просто намерих това за невероятен акт на солидарност“, каза д-р Брукс.

Д-р Брукс, д-р Уей и други изследователи сега работят по документ, в който призовават обидното название да бъде премахнато от областта на генетиката. Случайно са насрочили среща за планиране на проекта си в деня, в който Ентомологичното дружество на Америка е обявило промените в името, и са развълнувани от новината, каза д-р Уей.

Lymantria dispar и Aphaenogastedriven araneoides най-вероятно ще останат без общо име за известно време (макар че ако имате предложения, обществото би искало да ги чуе). Междувременно, ако видите космата, обезлистваща гъсеница в Ню Хемпшир, можете да я наречете с научното ѝ име.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...