От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 10 Portugal Covid

 

Португалия е сред най-ваксинираните страни в света. Вицеадмирал Енрике Гувея е Мело, който ръководеше кампанията, заяви, че ключът към успеха му е един: Да не се намесва политиката.

В началото на годината здравната система на Португалия се намираше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени и властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2 000 души починаха от вируса.

Програмата за ваксиниране на страната беше в пълен хаос, затова правителството се обърна към вицеадмирал Енрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила подводници, за да оправи кораба.

Осем месеца по-късно Португалия е сред световните лидери в областта на ваксинациите, като приблизително 86% от 10,3-милионното ѝ население е напълно ваксинирано. Около 98% от всички лица, които имат право на ваксинация, т.е. всички над 12 години, са напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

„Смятаме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет“, казва той. „Нещата изглеждат много добре.“


Small Ad GF 1

В петък Португалия прекрати почти всички ограничения, свързани с коронавируса. Наблюдава се рязък спад на новите случаи до около 650 на ден, а смъртните случаи са съвсем малко.

В много западни страни, които са имали щастието да разполагат с богати запаси от ваксини, процентът на ваксинираните се е понижил, като повече от 20% от населението им все още не е защитено. Затова други правителства търсят в Португалия възможни идеи и наблюдават отблизо какво ще се случи, когато почти всички лица, които отговарят на условията, са защитени.

Фалшивите ентусиазми в пандемията на коронавируса са също толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни на заразяване. Така че Португалия все още може да се сблъска с неуспех, докато вариантът Delta продължава да се разпространява в световен мащаб.

Израел и други страни подават тревожни сигнали, че защитата от ваксините може да отслабне с течение на времето, а в световен мащаб се водят дебати за това на кого и кога трябва да се поставят подсилващи инжекции.

Португалия може скоро да започне да предлага подсилващи ваксини на по-възрастните хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, заяви адмирал Гувея е Мело и изрази увереност, че всички те могат да бъдат обхванати до края на декември.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Но за момента, докато баровете и нощните клубове кипят от живот, инфекциите намаляват, а смъртните случаи спадат рязко, кампанията за ваксиниране в страната се счита за много успешна, дори след като се сблъсква с много от същите пречки, заради които други страни се провалят.

Същият поток от дезинформация за ваксините е залял профилите на португалците в социалните мрежи. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството, което е отражение на политическото разделение в страната. И според проучванията на общественото мнение, когато ваксините са пристигнали за първи път, е имало широко разпространени съмнения относно приложимостта им.

Адмирал Гувея е Мело има огромна заслуга за преобръщането на ситуацията. Разполагайки с богат опит в решаването на сложни логистични задачи в армията, през февруари той е назначен за ръководител на националната работна група за ваксинация.

Адмиралът, който е висок метър и осемдесет и пет, се стараел да носи само бойната си униформа по време на многобройните си публични и телевизионни изяви, тъй като се опитвал да превърне нацията в колективна сила за борба с пандемията.

„Първото нещо, което трябва да направим, е да превърнем това нещо във война“, казва адмирал Гувея е Мело в едно интервю, припомняйки си как е подходил към работата. „Използвам не само езика на войната, но и езика на армията.“

И макар че много от политиците по света използват подобна военна реторика, той казва, че от решаващо значение за успеха му е било това, че е бил широко възприеман като отделен от политиката.

Адмиралът бързо е набрал екип от около тридесет души, ръководен от елитни военни – сред тях математици, лекари, анализатори и стратегически експерти от португалската армия, военновъздушните и военноморските сили.

Запитан какво могат да направят другите държави, за да засилят собствените си усилия за ваксиниране, той не се колебае да даде най-добрия си съвет.

„Те трябва да намерят хора, които не са политици“, казва той.

Преди пандемията Португалия имаше щастието да разполага със стабилна национална програма за ваксинация. Тя е резултат от опустошителния опит на страната в борбата с полиомиелита, който все още е засягал страната, когато адмирал Гувея е Мело е роден през 1960 г. Той си спомня как дъщерята на семеен приятел се е разболяла от болестта и последвалите страдания.

Мануела Ивоне да Куня, португалска антроположка, която е изследвала движенията срещу ваксинирането, казва, че „съмняващите се във ваксините и антиваксърите са малцинство в Португалия, а и са по-малко гласовити“, отколкото в много други страни.

Леонор Белеза, бивша португалска министърка на здравеопазването, която сега е председателка на медицинската фондация „Шампалимо“, заяви, че въвеждането на ваксините в Португалия явно е спечелило от дисциплината, произтичаща от назначаването на военен.

„Той формулира комуникационна политика за това, което се случваше, която създаде атмосфера на надеждност и доверие“, каза тя.

Докато работната група разработвала най-ефективната система за безопасното преминаване на най-много хора през центровете за ваксинация, тя използвала войници, за да изгради доверие в системата. Хората можели да видят, че ваксините са безопасни, когато войник след войник получавали инжекциите си.

В същото време работната група се постарала да показва лекари и медицински сестри, които също получават инжекции, за да се внуши посланието за безопасността на ваксините.

Въпреки че други държави също включват лекари, медицински сестри, полицаи и войници в своите кампании за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на посланията е от решаващо значение.

Въпреки това, когато през лятото кампанията премина към по-младите възрастови групи – с по-малко от половината ваксинирани – имаше признаци, че съпротивата се засилва.

Ако се намирате в подводница, казва адмиралът, вие сте на бавен кораб, който се опитва да прихване по-бързи кораби.

„Трябва да се позиционирате и да сте умни“, казва той, „и да се възползвате от възможността, когато тя се появи“.

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва от такава възможност.

Протестиращи блокирали входа на ваксинационен център в Лисабон, затова той облякъл бойната си униформа и отишъл там без охрана.

„Преминах през тези луди хора“, казва той. „Започнаха да ми крещят „убиец, убиец“.

Докато телевизионните камери снимали, адмиралът спокойно отстоявал позицията си.

„Казах, че убиецът е вирусът“, спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинските убийци, казал той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш сме в 13-и век, без да имат представа от реалността.

„Опитах се да общувам по много верен и честен начин, при всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички са приветствали подхода му.

„Ние всъщност нямаме култура на поставяне на въпроси към властите“, казва Лаура Санчес, клинична психоложка, която критикува масовото въвеждане на ваксинация в Португалия като твърде милитаристично и призова от нея да бъдат изключени по-младите хора.

„И начинът, по който той винаги се представяше, в камуфлажни армейски костюми – сякаш води война – заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувството на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме и да не задаваме въпроси“, каза тя.

Въпреки това кампанията за публично информиране, включваща агресивна телевизионна и медийна кампания, бележи стабилен напредък.

„В началото имахме около 40 процента несигурни“, казва адмирал Гувея е Мело. Сега, според социологическите проучвания, той каза, че само 2,2 процента не искат ваксината.

Когато се оттегли от работната група тази седмица, адмиралът заяви, че според него страната е поела по добър път. Но като подводничар той предупреди, че бдителността ще продължи да бъде от съществено значение за спечелването на тази война.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...