От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 07 Abortion Laws
Активистки на Алианса за избор през 2019 г. в Белфаст, Северна Ирландия. Британският парламент легализира абортите в Северна Ирландия през октомври същата година.
Мери Търнър за The New York Times

 

Премахването на конституционното право на аборт от Върховния съд след близо половин век превърна САЩ в една от малкото държави, които активно засилват ограниченията за абортите.

Абортите вече са забранен в поне осем щата – промяна към криминализиране, която противоречи на дългогодишната политика на някои близки съюзници, като Канада, и на неотдавнашните облекчения в няколко държави, които отдавна бяха наложили забрани, като Ирландия, Мексико и Южна Корея.

Но историята на отношението към абортите е различна във всички страни по света. И макар че същото важи и за законите, които регулират това отношение, налице е нещо, което ги прави подобни, поне до някаква степен: навсякъде по света жените, които искат да направят аборт, трябва да се справят с различни правила в различни системи на здравеопазване, ако изобщо имат достъп до тях. Следващите примери, които не са изчерпателни, илюстрират разнообразието на тези закони – и как те се променят.

 

Канада

В Канада няма закони, които да ограничават абортите, тъй като те се покриват от провинциалните и териториалните системи за обществено здравеопазване като основна медицинска процедура в рамките на 20 седмици от зачеването, а при някои обстоятелства и след този момент, например когато бременността застрашава живота на майката. Достъпът и изключенията са различни в различните провинции, а понякога и в различните болници.


Small Ad GF 1

До 1988 г. наказателните закони разрешаваха абортите само ако са одобрени от лекарски комисии. Същата година Върховният съд отмени тези закони в хода на едно знаково дело. Повечето юристи са съгласни, че ако въпросът отново стигне до съда, той ще направи правото на аборт изрично.

– Иън Остин

Мексико

Преди решението на съда от миналата година абортите бяха до голяма степен ограничени, като Мексико и само три от 31 щата разрешаваха процедурата до 12-ата седмица от бременността на плода. Но през есента Върховният съд единодушно постанови, че санкционирането на жените, които се подлагат на аборт, е противоконституционно, и през изминалите месеци още пет щата предприеха стъпки за легализиране на абортите.

Съдиите не уточниха колко напред в бременността е разрешен абортът, като оставиха подробностите на щатите. Щатите, които все още забраняват абортите, ще трябва да променят законите си, за да разрешат процедурата.

– Мария Аби-Хабиб

Никарагуа

Абортът е напълно незаконен и се наказва със затвор за жената и лекарите.

През 2006 г. законодателният орган премахна всички изключения, слагайки край на стогодишния закон, който позволяваше аборти в случаи на животозастрашаващи усложнения или бременност, причинена от изнасилване. Президентът Даниел Ортега, твърд привърженик на криминализирането на абортите, получи подкрепа от евангелистките лидери в Никарагуа и Съединените щати.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

– Юбелка Мендоса и Мария Аби-Хабиб

Великобритания

Абортите са законни в Англия, Шотландия и Уелс от повече от 50 години, защитени от Закона за абортите от 1967 г. Аборти могат да се извършват законно до 24-ата седмица от бременността и трябва да бъдат медицински одобрени от двама лекари.

Законът от 1967 г. допуска някои изключения за аборти на по-късен етап, включително когато бременността застрашава здравето на жената или ако при пренатално изследване се установи аномалия на плода. Разпоредба от закона, която позволява аборт, ако плодът носи значителен риск от сериозно увреждане, беше в центъра на съдебно дело миналата година.

В редки случаи, като например когато жена, без съгласието на лекарите, вземе лекарство, предназначено за прекъсване на бременността, абортът може да бъде преследван като криминално деяние.

Законът от 1967 г. не обхваща Северна Ирландия, която в продължение на десетилетия забраняваше почти всички аборти.

Британските законодатели отмениха тази забрана през 2019 г., като легализираха „безусловното прекъсване“ на бременността през първите 12 седмици. Но поради съпротивата, идваща от групи против абортите и църковни групи, услугите за аборти остават ограничени.

– Саския Соломон

Ирландия

Конституционна поправка от 1983 г. забранява почти всички аборти, което отразява дълбокото влияние на Римокатолическата църква в страната. Това влияние отслабна към 2018 г., когато референдумът за премахване на забраната беше одобрен от 66% от избирателите.

След това законодателите легализираха абортите в Закона за здравеопазването от 2018 г., позволявайки аборт по всякаква причина до края на първия триместър. Законът предвижда изключения след 12-ата седмица в случаи на аномалии на плода, считани за фатални след раждането, или потенциален риск за здравето на жената.

– Саския Соломон

Полша

По съветско време Полша предлагаше един от най-широките достъпи до аборти в Европа и се превърна в дестинация за жени, търсещи аборт. Но след разпадането на Съветския съюз и под влиянието на Католическата църква през 1993 г. полският парламент прие една от най-строгите забрани в Европа, като заяви, че „всяко човешко същество има изконно право на живот от момента на зачеването“.

Законът допуска три категории изключения: опасност за здравето или живота на майката; изнасилване или кръвосмешение; тежки аномалии на плода.

Въпреки масовите протести, забраната беше затегната миналата година от националистическата партия „Право и справедливост“, като беше премахнато най-използваното изключение – аномалиите на плода – което представляваше почти всички от около 1000 законни аборта годишно. Според активисти всяка година в страната се извършват от 100 000 до 150 000 незаконни аборта.

Останалите изключения са проблематични за търсещите аборт. Жертвите на изнасилване са изправени пред крайния срок до 12-ата седмица от бременността и за тях се изисква удостоверение от прокурор, чието получаване отнема много време. А определението за това какво представлява „сериозен“ риск за здравето на жената е твърде неясно, за да могат лекарите винаги да действат решително. В малък брой случаи жени са починали от сепсис, след като лекарите са отказали да се намесят, докато сърцето на плода все още бие.

Жените не могат да бъдат наказвани за това, че са взели хапче за аборт или са се подложили на аборт в чужбина.

Всеки, за когото се счита, че е подпомогнал или подбудил към незаконен аборт, е заплашен от до осем години затвор.

– Катрин Бенхолд

Индия

Пълната забрана е облекчена през 1971 г. със Закона за медицинското прекъсване на бременността, който прави някои аборти законни.

Активистите обаче продължават да се стремят към по-нататъшно облекчаване на забраната, за да се включат абортите в случаите на аномалия на плода или бременност, причинена от изнасилване. През 2021 г. федералното правителство измени закона, като разшири критериите за законни аборти и добави клауза за неприкосновеност на личния живот, за да защити жените, които посещават клиниките.

Законът позволява на жените да прекъсват бременност до 20-та седмица. Между 20 и 24 седмици жената се нуждае от двама лекари, които да одобрят аборта, а след 24 седмици абортите са разрешени само когато здравето на жената е застрашено. Жените вече могат да прекъсват нежелана бременност, причинена от неуспешно използване на контрацептиви, независимо от семейното положение; преди изменението това можеше да направи само семейна двойка.

Въпреки това абортите, извършени в нарушение на закона, се наказват с до седем години затвор за жената и медицинския персонал.

– Самир Ясир

Китай

Абортите са законни под някаква форма от 1953 г. насам. Към 1970-те години, когато управляващата Китайска комунистическа партия става все по-притеснена от пренаселеността, абортите стават по-широко достъпни, а политиката за едно дете води до някои принудителни аборти.

Полово селективните аборти са незаконни, за да се противодейства на широко разпространеното предпочитание на момчетата пред момичетата. В отговор на неотдавнашната загриженост за намаляващата раждаемост и застаряващото население семействата вече могат да имат три деца без санкции. Предвид инвазивната политика на правителството в областта на семейното планиране някои жени се опасяват, че то ще ограничи достъпа до аборти. Миналата година властите заявиха, че възнамеряват да намалят „ненужните от медицинска гледна точка аборти“, без да обяснят как.

Достъпът до абортни услуги е различен в различните региони, като в някои от тях жените трябва да представят удостоверения за медицинска необходимост. В провинция Дзянси жените, които са бременни повече от 14 седмици, се нуждаят от три подписа от медицински персонал.

Учени, активисти и някои чуждестранни правителства обвиняват властите, че използват политиките за семейно планиране, за да потискат етническите малцинства, което правителството отрича.

– Вивиан Уанг

Кения

Съгласно Конституцията от 2010 г. абортът е разрешен, ако обучен медицински специалист установи необходимост от спешно лечение или ако бременността застрашава живота или здравето на майката. При други обстоятелства лицата, извършващи аборт, могат да бъдат осъдени на до 14 години затвор съгласно Наказателния кодекс на Кения.

На практика много жени, които биха могли да получат законен аборт, не могат да го направят поради бедност, липса на достъп до здравни услуги или липса на информация за правата им.

– Матю Мпоке Биг

Бенин

Миналата есен Бенин се присъедини към Южна Африка и Мозамбик като една от малкото африкански държави, които узакониха абортите в рамките на 12 седмици.

Съгласно новия закон абортът ще бъде разрешен, „когато бременността може да влоши или да предизвика ситуация на материални, образователни, професионални или морални затруднения, несъвместими с интересите на жената и/или нероденото дете“. По този начин Бенин стана третата държава в Африка, заедно с Етиопия и Замбия, която разрешава абортите въз основа на социалните или икономическите нужди на жената.

Предишният закон разрешаваше аборт само ако бременността застрашаваше живота на жената или е резултат от изнасилване или кръвосмешение, или ако плодът е деформиран. Новият закон ще влезе в сила, след като властите уточнят как ще се прилага, което може да отнеме месеци.

– Елиан Пелтие

Египет

В продължение на 85 години в Египет действа строг закон срещу абортите, произхождащ от френския Наказателен кодекс от колониалната епоха, който забранява процедурата при почти всички обстоятелства. Жената и лекарят са заплашени от затвор, ако бъдат осъдени.

Законът има една вратичка, която се основава на медицинския етичен кодекс: Лекарите имат право, но не са задължени по закон, да прекъснат бременност, ако това излага на риск живота на жената и тя подпише документ, че процедурата е животоспасяваща.

Въпреки че осъдителните присъди са рядкост, законът и социалната стигма са изтласкали практиките на абортите извън полезрението на обществеността, където безопасността на жената не може да бъде защитена, а процедурата може да бъде прекалено скъпа.

– Nada Rashwan

Турция

От 1983 г. абортът е законен до 10 седмици след зачеването. Омъжените жени се нуждаят от съгласието на съпруга си. Законът допуска изключения след 10-ата седмица, когато бременността застрашава живота на жената, ако лекарят заключи, че плодът има тежки увреждания, и в случаи на изнасилване.

Нарушителите са заплашени от съдебно преследване и затвор – както за жената, така и за лекаря.

Абортът остава въпрос, който предизвиква разделение. През 2012 г. Реджеп Тайип Ердоган, сега президент, а след това министър-председател, нарече аборта убийство и призова за повече ограничения. След народното възмущение законът така и не беше променен, но на практика в много държавни болници не се предлагат услуги за аборт.

– Шафак Тимур

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...