Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 09 Arc Wrapped
Триумфалната арка в Париж се вижда увита в плат, в посмъртен художествен проект, осъществен в чест на покойните художници Кристо и Жан-Клод.

Жулиен Матиа/Агенция „Анадолу“ чрез Getty Images

 

Триумфалната арка – звездната атракция на площад „Етоал“ в Париж – днес е обвита в плат в знак на почит към покойните художници Кристо и Жан-Клод.

Това е „чувствен, популярен и монументален жест“, според Карин Роланд, заместник-кмет на Париж, отговарящ за културата.

Официалното наименование на проекта на английски език е L'Arc de Triomphe, Wrapped (Триумфална арка, увита в плат), но французите го наричат L'Arc de Triomphe Empaqueté (Триумфална арка, опакована).

Подготовката на временната инсталация е отнела около три месеца. Но видеоклип с промеждутъци от време показва, че платът на инсталацията е бил разгънат от върха и насочен към дъното на едната страна на монумента в рамките на един ден.


Small Ad GF 1

Сега масивният паметник е покрит с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропиленов плат, който е в сребристосин цвят, заедно с 3000 метра червено въже. Инсталацията ще остане на мястото си в продължение на 16 дни, като официално ще продължи от 18 септември до 3 октомври.

„Не са необходими билети, за да се види, приближи и докосне произведението на изкуството“, се посочва на уебсайта на проекта, като се добавя, че „през уикенда Place de l'Étoile ще бъде затворен за движение на превозни средства, за да могат пешеходците да се насладят на произведението на изкуството“.

Има една уговорка за всички, които се надяват да направят разкошни снимки, които да публикуват в социалните мрежи: селфи стиковете са забранени в пешеходната зона и на монумента. Прилагат се и предпазни мерки за борба с коронавируса.

Проектът е очаквал реализацията си в продължение на 60 години. Кристо и Жан-Клод започват да преобразяват обществени пространства в своите широко известни произведения на изкуството още през 1961 г., според уебсайта на художниците. Скоро след това Кристо, който е бил очарован от Триумфалната арка, когато е живеел близо до паметника, създава фотомонтаж, показващ как тя би могла да изглежда, увита в плат. Сега, пише на сайта, „проектът най-накрая ще бъде конкретизиран“.

Христо Владимиров Явашев (Кристо) и Жан-Клод Денат дьо Гилебон се запознават в Париж през 1958 г., слагайки началото на връзка, която води до брак и едно от най-известните артистични сътрудничества в съвременния свят. Жан-Клод почина през 2009 г.; преди да почине през 2020 г., Кристо е помолил проектът за Триумфалната арка да бъде завършен посмъртно.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Естествено, да се направи това не е толкова просто, колкото да се придърпат някакви големи завеси. Преди да бъдат монтирани масивните покривала, малка армия от алпинисти и други работници е монтирала скеле и скоби около върха на Триумфалната арка и части от нейните колони, за да защити скулптурите и декоративните дърворезби. Конзолите помагат и за равномерното окачване на материала.

Сред френските светила, които откриха арт инсталацията в четвъртък, бяха кметът на Париж Ан Идалго и френският президент Еманюел Макрон. Двамата се появиха един до друг по-малко от седмица, след като Идалго обяви, че ще предизвика Макрон на президентските избори догодина.

„В Париж Кристо и Жан-Клод мечтаеха да опаковат @ArcDeTriomphe“, заяви Идалго чрез Twitter. Тя благодари на екипите, които са осъществили тази мечта – както и на „тази двойка, чиито творби ще останат сред най-забележителните на нашата епоха“.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...