Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

2013 05 USHMM

100 Raoul Wallenberg Place, SW Washngton, DC 20024-2026 T 202.488.0400 F 202.488.2690  USHMM.ORG

Цецка Цачева Данговска
Председател на Народното събрание
Народно събрание на Република България
Площад „Народно събрание“ 2
1169 София
България

2 април, 2013

Госпожо Председател:

Пишем ви, за да изразим сериозната си загриженост по повод някои последни развития, които показват, че българското правителство и българския парламент се опитаха наскоро да изкривят истината относно историята на Холокоста в България.

Исторически факт е, че българската еврейска общност, макар и пострадала от значителните дискриминационни мерки, е преживяла Втората световна война незасегната. Заслугата се полага на някои български политици и членове на духовенството, които действително са помогнали за оцеляването на съгражданите си. Но техните заслужаващи възхищение действия не трябва да бъдат опетнявани от изкривяване и отричане на отговорността на българската държава за арестуването, депортацията и, в края на краищата, убийството на 11,343 евреи от Тракия и Македония. Посрещането на политическите предизвикателства не дава на никое официално лице правото да манипулира историята.

Неприемливо е представители на българската държава да казват, че България е била „окупирана от нацистите територия“ и да твърдят, че териториите, окупирани от България „от северна Гърция и Кралство Югославия са се намирали по онова време под германска юрисдикция“.

Историческите свидетелства, такива, каквито ги демонстрира богатата документация, налична в българските архиви, показват ясно, че именно службата на Комисариата по еврейските въпроси, част от българското правителство, е прокарвала дискриминационното законодателство срещу българските евреи и срещу евреите от Тракия и Македония. Подобно на това, именно българското правителство е било онова, което е въвело мярката, че всички евреи под негова юрисдикция – били те български или чужди – трябва да носят еврейската звезда. Именно българското правителство отказва да даде гражданство на евреите от Тракия и Македония (макар да е дало гражданство на не-евреите от тези територии). Именно българският министър на вътрешните работи, заедно с комисаря Белчев са ония, които депортират евреите от Тракия и Македония. Накрая, именно правителството на България е онова, което плаща за влаковите билети на евреите, които скоро ще бъдат убити. Абсолютно вярно е, че германците са оказали солиден натиск върху правителството да извърши депортациите. Но, както знаем, когато българските власти се противопоставят на депортациите, те имат успех в начинанието си. Като съюзник на нацистка Германия, България е суверенна страна, контролираща законодателството си и неговите юридически мерки.


Small Ad GF 1

Коравосърдечните и неискрени опити за изкривяване на историята на българското еврейство са обидни за жертвите на Холокоста и увреждат имиджа на България, която доскоро беше възприемана като страна, която подхожда коректно към мрачните сенки на своето минало.

В съгласие със своята конгресна мисия, Мемориалният музей на Съединените щати за Холокоста, федерална агенция на правителството на САЩ, ще продължава да наблюдава отблизо тази злополучна тенденция. Сигурни сме, че новото правителство на България ще демонстрира по-обмислен подход при отношението към историческите факти и няма да позволи да бъде манипулирано да следва посока, която е вредна за репутацията му.

Искрено,

Подпис…

 

2013 05 Tsacheva

Мемориалният музей на САЩ за Холокоста (USHMM) е посветен на жертвите на Холокоста и основната му цел е да помага на лидерите и гражданите по света да се противопоставят на омразата, да предотвратяват геноциди, да поддържат човешкото достойнство и насърчават демокрацията.


Pin It

Прочетете още...