От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It
Доган счупи нагломера. Поканата “На който не му харесва да си ходи” парализира. По-важен е намекът за “нов възродителен процес”. За етническо напрежение в България се говори само когато Доган и Сидеров започнат да си подават топката. Единият стряска националистите с потурчване, другият- турците с побългаряване. И двамата печелят.

Доган използва оня гнусен епизод от историята на комунистическа България, защото друг аргумент няма. За двайсет години не е направил много за турското малцинство. Не потърси отговорност от виновниците за “възродителния процес” и се съюзи с техните наследници. Не построи  пътища, училища и болници в турско-езичните райони.  Броят на лекарите и адвокатите от турски произход не се е удвоил. Голямата част от догановия електорат все още живее бедно и изолирано. Шансът бяха европейските фондове, които бяха спряни заради чудовищната корупция в министерствата на ДПС.  Вместо да даде отчет на избирателите си, Доган внушава, че който е срещу него, е срещу турците. Това е лъжа.Никой освен Сидеровия цирк не е заставал срещу турското малцинство.

Като повечето българи, смятам “възродителния процес” за потресаващо престъпление.  Нямам никакъв проблем с новините на турски и всички  естествени права на турското малцинство. Отвращението ми от догановата политика няма нищо общо с етноса му, а с корупцията, с обръчите от фирми, с жестоката наглост, с европейския провал на България. Ако Доган се казваше Иванов, нямаше да го харесвам повече.

В действителност именно ДПС маргинализира българските турци. Манипулирайки страховете им, ги лишава от  избор и реално представителство в политиката. Нормално ще е да има турски имена във всички партийни листи. Като всички граждани и българските турци би следвало да могат да бъдат леви и десни, либерални и консервативни.  Да си срещу Доган не значи да си срещу турците. Точно наопаки.


Петър Гаврилов posted: 20 May at 07:30

Като повечето българи, смятам “възродителния процес” за потресаващо престъпление. – чак толкова потресаващо не е, не повече от престъпленията на Турция срещу българите.

Longanlon posted: 20 May at 08:06

пак си прав, дееба…

Йарак Обама posted: 20 May at 08:31


Small Ad GF 1

В БГ все си намираме извинение я с турците,я с немците,руснаците и т.н.Крайно време е да престанем да виним другите за нашата неспособност.Време е за бачкане.

neuromantic posted: 20 May at 09:19

Малка добавка/поправка – Доган всъщност не манипулира. Той действа силово и праволинейно – имаше опити за създаване на алтернативи на ДПС, но потънаха вдън земя. Доган държи целия контрол и реже глави – той е мафия, дори не смята държавата си за родна, след като Емел Етем от името на всички нас заяви на посещение в Турция, че България подкрепя с две ръце членството й в ЕС, единствени ние от всички членки се излагаме с тази подкрепа.

Иван Бедров posted: 20 May at 09:28

Отношението на Доган към “възродителния процес”: предлага сина на щатния офицер и злоупотребаджия Недим Генджев и съратник на баща си в далаверите за член на Комисията за финансов надзор.

Kamen posted: 20 May at 09:57

Трябва повече да се говори по тази тема. Интересно ми е доколко добре образованите български турци подкрепят Доган и защо го правят? Дали вярват, че той защитава интересите им, или вярват че ако него го няма в управлението и ще започне едва ли не нов възродителен процес? Може би проблемът е, че повечето български турци не са чак толкова добре образовани и се занимават с нископлатена работа.

Но искам да коригирам автора – не знам за болници и училища, но в Кърджалийско пътищата са нови и добре поддържани, има наляти пари в парковете и градинките. Как се печелят търгове за тия пари предполагам е отделна тема.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

nicodile posted: 20 May at 10:02

@Камен: Мерси за корекцията. За градинки и чешми и царя даже харчеше. Добре е че има пътища, ама колко пътуват хората не е ясно. Интересен въпросът за високо-образованите. Вероятно там нещата са други – образованието кара хората да си задават въпроси. Защото и не много атакисти имат висше образование..

Lynn posted: 20 May at 10:12

Разходете се до селата около Сатовча, за да видите за какви пътища става въпрос – минно поле. Там хората гласуват за ДПС от страх (да не си изгубят работата, например, а и не само това), поне така са ми казвали познати.

demokrat posted: 20 May at 11:41

Добре разсъждавате, но трябва да Ви направя няколко ГОЛЯМИ корекции:
1. български турци – що за животно е това. нещо от 4-ти километър ли? или си с българско самосъзнание или с турско. лично аз нямам нищо против гражданите на република Турция.
2. смесват се етническите и верските въпроси и това не е от вчера, а още от време на робството. но има и българи – истински политици/ а не като сегашните демагози/, които са прозрели истината и са заплатили с цивота си за това/ левски и кап. Петко войвода/.Не всички мюсолмани са турци. има и българи мюсолмани.
3. относно религията – нещо много силно- това не е сляпо подчинение, а мироглед- начин на живот. сега в 21 век е конституционно забранено насилственото им налагане/ скрепено е с наказание лиш от свобода. така че човек сам трбвада си избере мирогледа по сърце. лично аз съм православен христянин приел вярата на 26 г, по сърце и уважавам всички без значение каква им е религията стига да не нарушават ЗАКОНИТЕ ни.
4. относно ДПС – това е една спахийска структура, която използва “веската и етническата карта” за да извличат печлба по противозаконен начин. за тях е важна само печалбата и затова размахват и двете карти.което си е престъпления по Глава ПЪРВА ОТ НК/ но къде е главния прокурор/
5 относно образованието – абсолютно сте прави
здрав, свободен и грамотен народ се управляват/ по -високото иво е самоуправляват/
хилав, роден с наколенки и неграмотен народ – се манипулират
нали разбирате за какво Ви говоря?:)

иво posted: 20 May at 14:14

Печално е, че 20-годишнината от “Голямата екскурзия” ще мине като предизборно мероприятие. Доган, очаквано, ще обработва електората с “ако не бяхме ние (ДПС), още щяхте да сте с български имена, че и по-лошо”, Сидеров ще насъсква ненормалните си последователи с цитати от Доган (като скачени съдове са тези двамата), а обществото ще си замълчи, дали конфузно, дали безразлично. И никой няма да разкаже на 15-20-годишните си вече деца, какво точно се е случило тогава, какво е правил той лично през 1989, страх ли го е било, срам ли го е било, сега срам ли го е – все неща, които няма да ги напишат в книгите и които ще избледнеят заедно с нас…

Kamen posted: 20 May at 15:09

@demokrat: по точка първа не съм съгласен. Има български турци, има германски турци, има си и просто турци. Не знам какво “самосъзнание” имат и не е моя работа, но не съм съгласен със съждения от типа – или си такъв или онакъв. Имах един колега, с баща германец, майка испанка, роден в Холандия, израстнал в Гърция, живял в Унгария, родителите му се пенсионирали в Аржентина – не не си измислям. Това е човекът на бъдещето. Според теб какво самосъзнание има този човек?

Сандо posted: 20 May at 16:43

По логиката на demokrat (точка N°1 от манифеста му) и аз не би трябвало да се считам за българин щом живея в чужбина. Силви Вартан пък през по-голямата част от живота си е живяла във Франция, баща й е арменец, майка й е австрийка… А тя самата се счита за българка :-))) Никога не съм чувал френски националист (та дори и Жан-Мари Льо Пен) да се възмущава от това.

Наскоро четох интересна статия на тази тема(сори за спаменето) http://ide.li/article3479.html
Преди три седмици ходих до Кърджали и видях как стоят нещата там – беден край с адски любезни хора (с изключение на някои сервитьорки). Турскоезичното население говори чудесен български и е доста по-дружелюбно от… софиянците например :-))) От София до Кърджали (около 250км) се пътува 4 часа с автобус (влак няма)… За сравнение от Париж до Марсилия (900км) се пътува 3 часа с влак.
В Кърджали човек наистина се чувства откъснат от света и мисля, че това им изнася и на атакистите, и на депесарите.

Лъчезар П. Томов posted: 20 May at 23:28

Първата жертва на всеки терорист е собственият му народ – това е аксиома!

Зелен Бетон posted: 21 May at 06:02

> Да си срещу Доган не значи да си срещу турците. Точно наопаки.

Абсолютно си прав – а заключението ти е точно в десятката. Само дето трябва колкото може повече хора да си размърдат дълбоко заспалите сиви клетчици и да го проумеят.

Апропо, не знам дали някой от вас не се е питал: де ги българските турци в Нет-а, бе? Защо не се показва поне по някой, поне отвреме-навреме? То че Доган едва ли ги насърчава да четат блогове, е повече от ясно. Но турският етнос в България съвсем не са само опърпаните хорица от селата в Делиормана. Къде ги тия, достатъчно образованите, с които човек би могъл да дискутира, да обменя мнения и информация?

Честно казано, иска ми се да са тук. За да се успокоя, че “български турци” не значи “стадото на Доган”. Или пък ако значи, да ми обяснят, от тяхна гледна точка, как аджеба се стигна до това положение? Как може една общност толкова да се е капсулирала в себе си – и то в европейска (все пак) държава, в началото на 21 век? Може би аз нещо не разбирам, или мисля твърде едностранчиво, знам ли?

P.S. тия дни в някакъв блог ми се мярна една от многобройните анкетки “За кого ще гласувате”. Срещу ДПС си стоеше 0 % – а бая хора бяха гласували вече. Та пак си помислих, че ги няма никакви в Нет-а – ама съвсем. Не е нормално това.

lyd posted: 21 May at 11:57

E, чак да са се капсулирали всички, не са. Но не във всеки блог влизат всякакви хора. Ти едва ли влизаш в блогове, чиито автори са големи фенове на Атака, например :)

За мен все по-важен става въпросът за страха, така че бих се радвала да чуя нещо за това. Може и при мен:

http://lydblog.wordpress.com/2009/05/20/dps/

lyd posted: 21 May at 12:06

Е ето ви и причините една българка да стане член на ДПС – в нейния блог. Приятно четене.

nicodile posted: 22 May at 06:59

На това място трябваше да стоят четирите коментара на читател, подписал се “Доганова”. Обяснявам защо ги изтрих:
1) От коментарите ставаше ясно, че авторката им не е чела текста, нито дори заглавието. Не й е станало ясно, че в текста няма нищо анти-турско. Първият даже беше препечатан от мнение на друг човек по друг повод във фейсбук. Можете да го видите тук: http://www.facebook.com/topic.php?uid=47275113525&topic=7577&ref=mf
Ако авторката беше чела текста много от нападките нямаше да имат никакъв смисъл. Явно й е убегнал факта, че това не е форума на Атака.

2) Коментарите съдържаха обидни квалификации, бяха агресивни, липсваше всякаква аргументация.

3) Въпреки че авторката казва “И едно предупреждение: да не се осмели някой случаен безхаберник да постави под съмение идентичността ми! Аз съм BG-туркиня”, единственото което ме кара да мисля, че не е някой лумпен-националист който троли е добрият правопис.

Поддържниците на г-н Доган са добре дошли да изкажат мнението си. Ще се радвам ако се получи смислена и цивилизована дискусия. Но в този блог арогантност, обиди и тролене няма да се толерират.

Belomore posted: 22 May at 12:22

“Срещу Доган, но не и срещу турците” е отдавна изтъркана и то празна мантра, оправдание за гузни полит-коректни либерални съвести.
Защо мисля така – защото конструкцията има едно основно слабо звено, а именно – по една или друга причина, поне за момента, турците харесват Доган и си го избират. Не може да си срещу него и да не си срещу избора и волята на турците – т.е. срещу част от тях.
Не може изведнъж да кажеш – аз съм срещу Доган, но се правя, че не виждам всички, които са за(д) него.

Затова, колкото и да ми е неприятен и той, и цялото му мафиотско движение, аз казвам друго – не съм срещу турците, дори не съм и срещу Доган – тяхно право е да си го избират, а ако трябва да съм срещу нещо, съм твърдо СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ТЪРГУВАТ С ДОГАН.
Защото без тях Доган нямаше да е това, което е – падишахът без рая и еничари не бива.

Какво щеше да е Доган без БСП, без Симьончо, без продажните магистрати, чиновници, ченгета и прочие арийскославянска православна сволоч?!
Какво щеше да е Доган без 3-5-8 – една малка партия със силно регионално влияние, но не и сегашната лернейска хидра, впила се в цялата ни икономика.

Ако имаше закон, нямаше да има Доган, но не само Доган има интерес да няма закон, затова го и няма.
Тъжно, просто и логично.
Доган просто обира джакпота, но правилата на лотарията ги определят други – тях трябва да катурнем някакси.

Доганова posted: 22 May at 13:08

Установих, че писанията ми са изтрити! Егати дискриминацията! Искат някой ТР да се включи, а като го направи – го премахват. Защо не оставиш на хората да си съставят сами мнение какви са били коментарите ми?? Или предпочиташ ти да го направиш типично по тоталитарному – да им налагаш кое какво е! И ако има цензура, нека тя е за всички!! При този двоен стандарт обаче няма как да стане! Коментирах точно това – защо няма смисъл да се включваме. Турци, депесари, не си губете времето!!! Целта тук е не да има равнопоставеност на мненията, а антитурска внушаемост и политическа пропаганда. „Коментарите съдържаха обидни квалификации, бяха агресивни, липсваше всякаква аргументация.” Т.е. коментарите на ТР са обидни, Върнете ги и тогава ще си говорим поJлишени от смисъл и т.н. същество. Междувпрочем мога да ги пусна на друго място и ще се получи недотам добра реклама за Вас, но цивилизовано ще почакам. Така може да ме оплювате до безкрай. Както и подобните на мен, и в същото време ни лишавате от глас! Надявам се да си поправите грешката в най-скоро време. Истината боли, няма съмнение, уцелила съм десятката! Но аз Ви подавам ръка в стремежа да Ви помогна да се излекувате – няма по-заинтересовани от това от българските турци. За да престанете да ни тровите живота. Поведението Ви на игнориране на коментара ми само показва, че съм абсолютно права! Само за да излезе истината наяве – ако Вие сте прав, го направете и докажете твърденията си! В очакване съм! Също и на достойните си опоненти. Изречение срещу изречение! Но така с мъгляви полуистини за становището ми – къде е то?!, диалог няма да се получи!
Лично аз не бих изтрила дори мнение на атакист, каквото и да е то, макар че моето нямаше нищо общо с този стил! Знаете ли защо? За да се види истинското му лице и ограниченост – а при мен тъкмо обратното – щеше да се види една личност, много по-различна от представите, които се опитвате да внушавате за нас. Говорех за религията си, за етническата си принадлежност, политическа също…, , и то аргументирано. За да осветля малко образа на средната туркиня. За патриотизма си също! И защо предпочитам мюсюлманина като интимен партньор… Но нямаше как да Ви изнася това. Излязох от стереотипа Ви. Разчовърках Ви нестабилното самочувствие, а? Набийте си в ограничените мозъци, че и при нас, както и при вас, има и умни, и прости хора – образования си е образован, начетения начетен – какво общо има тук етноса??? Освен че е един плюс, тъй като обогатява човека допълнителната му етнокултурна принадлежност.
Сложили ни те в едно клише и говорят ли, говорят толкова далеч от истината… И политиката защо се свежда до етнос?? Ами аз го обясних добре – в народопсихологията ви се крие една тежка комлексираност по отношение особено на турците. Както и голяма завист. Затова сте ме изтрили… Ако не бях се подписала с ТР – нямаше толкова агресивно да ме елиминирате.
Радвам се, че не съм се излъгала за нищо. Ето едно типично мнение, битуващо в общото ни пространство, което всички ние споделяме поради едно или друго стичане на определни исторически обстоятелства: ако един човек от турски произход е беден, от село, то той е ограничен, тъп – за това гласува (а може да е супер отруден, какво от това, че Ви върши черната работа!); ако пък е образован, преуспял, то той е корумпиран, или пък не е турчин, ами славянин, ислямизиран насилствено българин и т.н. (а може би превъзхожда много българи и с качествата си помага много повече на страната ни!). За Вас никога няма да се намерят достойни сред нас. И нека да кажа защо сте махнали и копнатия материал: бях дала линк, но и името на коментатора – Тимур, както и препечатано цялото му мнение. Така беше наготово черно на бяло сложена една истина, от която бягате. А така – с оставяне само на линка, и без да се споменава кой точно автор да се чете – става сложно, а и нали междудругото, ако някой все пак реши да се задълбочи, ще се видят и останалите обидни коментари в същия този сайт – страница на лидера ни!, където за разлика от Вашия, те не са изтрити. Това е и целта: обидното, когато засяга Доган, турците, различните, се толерира, а истината, сервирана толкова ясно, както от мен, плаши, дразни, предизвиква смут, страх, нездрава завист. И псевдообидните коментари изчезват, та който влиза тук, остава с грешно впечатление! И моля Ви се, престанете с Доган ( това стана равносилно на „фес/рязан/циганин/еничарство” – Боже, ще умра от смях, Вий в кой век живеете, събудете се, бре, хора?!) – дайте алтернативи, говорете Вие какво предлагате!!! Иначе направо се излагате и петните и малкото останало уважение към образа на българина в мен. И затвърждавате точно този модел на капсулиране. И за това не е виновен Доган, а самите Вие. И се радвам, че има един достоен Човек с чест, който се бори точно срещу тези опити за изолиране. Каузата му ще работи още дълго, успокойте си нервите, и това няма защо да Ви плаши – крачката към един нов модел на взаимоотношения е направена отдавна. Не пречете на процеса на прогреса! Само губите, като се отказвате да спечелите от това. Прав Ви път! Останете със (влошено) здраве! Подарявам Ви благотворително това загубено време, като част от мохамеданските традиции на взаимопомощ.( И да знаете за обща култура – повечето американци също са обрязани поради профилактични и хичиенични съображения, но това ни най-малко не Ви дразни! Не съм чувала понятието „резнати янки”!? Лично аз – тука правя още едно изключение, като изразявам мнение – за да елиминирам риска от злокачествено заболяване на най-интимните ми части, бих го поставила като условие пред всеки мъж, който ще има честта да сподели леглото ми. И тое е мое законно и строго лично право. Но това е повече за между нас двамата. Някак си е банално да обсъждам тези места от мъжкото тяло толкова публично – каквото и да е то по националност, което не важи за повечето от Вас – та нали и аз за това се включих по темата.)

Доганова posted: 22 May at 13:36

За да няма съмнение, че съм туркиня, ще напиша и нещо на турски (лекотата, с която изучавам чужди езици благодарение на допълнителния ми майчин, няма да рекламирам!): Ben Bulgaristan’da dogumlu ve orada yasayan bir Тurk kadiniyim. Kendimle gurur duyuyorum!(Аз съм жена туркиня, родена и живееща в България. Гордея се със себе си!) С чиста съвест вече може да ми изтривате коментарите – доказах донякъде самоличността си. А защо да не се видим в съда за причиняване на обида и морални щети? Пък може и на бойното поле, знам ли къде предпочитате. По мирен начин ме съмнява да контактуваме. Но дано се лъжа, имам още малко надежда. Близкото бъдеще ще покаже. Все още наивно вярвам, че доброто доминира в човешкия дух!
На турски “България” е “Bulgaristan” – защо се злоупотребява масово и с този елементарен превод?! Все едно турците да злословят срещу нас – българските граждани, като да поискат да произнасяме на турски тяхната държава Турция – “ТЮРКИЙЕ” (Turkiye). Иначе да го сметнат за етническа провокация?! До къде е стигнала само в пропадането си нацията ни като цяло!

Зелен Бетон posted: 22 May at 16:04

@Доганова:

Първо, лично аз се радвам, че се обади в тази тема. По начина ти на изразяване мога да заключа, че очевидно нещо ти се е натрупало. Може би имаш основания, може би не – това не мога да преценя. Ще ми се обаче, ако можеш, да оставиш настрани емоциите и да си поприказваме.
____________________

Бих бил благодарен, ако ми отговориш на въпроса, който зададох по-горе. Ето ти го в малко разширен вид:

Как се стигна до положението, че
1) практически целият турски етнос в България е напъхан в една-единствена партия, и няма изгледи това да се промени;
2) освен това турският етнос у нас има тенденция да се капсулира чисто битово и регионално, създавайки един вид “заключени” общности – и това също няма изгледи да се промени, даже изглежда, че се задълбочава; и
2) кое е това, което кара всички тези хора да вярват на Доган дотолкова, че той да има практически безалтернативния статут на пожизнен лидер?
___________________________

За да съм ясен, ще ти кажа защо се чудя над тези неща, и защо те ми изглеждат ненормални.

Наясно съм, че от страна на българите към турците има неприязън, насаждана с десетилетия. Това е неизбежно с оглед на историята между 14-ти и 19-ти век – а и от факта, че след Освобождението България не е имала реално друга основа за бързо утвърждаване като нация и държавност освен върху отрицанието на Турция.

Наясно съм и че от страна на турците в България също има неприязън към българите – не толкова дълго насаждана, но за сметка на това пък с много по-пресен повод: извращенията на комунистическия режим от средата на 80-те. При все че турците добре осъзнават, че не може да се тегли знак на равенство между БКП и всички българи.

Скоба: при смяната на имената на мен така и не ми се обърна езикът да наричам познатите си турци с “новите” им имена (случваше се самите те да ми шъткат да не говоря високо, като се обръщам към тях по име). Просто не виждах смисъл да помня друго име за човек, който си е същият.

Но днес все пак нещата са много по-различни. Днес Иван от Плевен и Хасан от Одрин живеят в страни с демократично устройство. И проблемите им са почти едни и същи, и те са едни и същи – като образование, интелект, социален статус, представи, нагласи, желания, бит и какво ли още не. И двамата нямат практически нищо общо с ония техни прадеди, от които единият бил заклал другия (без значение кой кого). Пък Иван от Плевен и Хасан от Исперих са още по-еднакви.

За мен нормалното би било да виждам турски имена навсякъде – смесени с българските в същото съотношение, каквото е между населението на България с български и турски произход: и по учреждения, и в партийни ръководства, и във висшата администрация, и в изкуството, и в спорта, и навсякъде. Би било естествено турският етнос да живее навсякъде в България, както и достатъчно българи да живеят в Лудогорието и Източните Родопи – а доколкото има исторически оформили се компактни общности по местоживеене, да няма стремеж те да се запазват, а напротив – да се размиват и разтварят. Ами ние говорим за отпадане на НАЦИОНАЛНИ граници вече! Що за глупост е това регионално капсулиране по етнически признак?

Айде, ако става дума за китайска емигрантска общност в Ню Йорк, нормално е да си има Чайнатаун: това са хора, откъснати от корените си (много от тях – наскоро), които са много различни от новата среда имат нужда от подкрепата на собствената си общност, за да оцелеят. Но в България става дума за хора, които живеят тук поколения наред! И от поколения наред имат български паспорти.

При това не може да става и дума (или поне аз си мисля така – поправи ме, ако греша) за някаква сегрегация към турците от страна на българите. Напротив, там, където са комшии, колеги, приятели, те са си като всички други, там няма напрежение. Този национализъм, който лъха от писанията в Интернет, е по-скоро трапезен (и обикновено анонимен); настроенията, въз основа на които съществува “Атака”, примерно, са по-скоро израз на обща резигнация и насочване на негативната енергия към някакъв удобен “враг” (без значение дали той е реален или не). Колкото и да са гласовити атакистите, ако дадеш на някой от тях един пистолет и го изправиш лице с лице срещу съседа му, носещ турско име, огромното мнозинство ще хвърлят пистолета и ще се изнижат с наведена глава. Другото е разсейване на звукова енергия и масова манипулация. Отдушник за първосигнални емоции, чиито “притежатели” не знаят на кого да си го изкарат.
___________________________

Що се отнася до Доган – за да не се повтарям, ето мнението ми за него (надолу из коментарите, търси Зелен Бетон): http://kaka-cuuka.com/767

Основното, което ме притеснява по отношение на него е, че в негово лице виждам абсолютната мимикрия на тоталитаризма при условията на демокрация. Да манипулираш една цяла общност, целенасочено поставяйки я в зависимост лично от себе си – за такова нещо не знам каква присъда трябва да има, но трябва да е много тежка, и изпълнението й да е публично. За назидание и превенция. (Апропо, това се отнася и за други политици – но Доган е най-кристалният пример за такова поведение.)

Аз поне виждам нещата така:

След 89-та мисля, че появата на ДПС беше не само естествена, но и полезна. Нямаше как турският етнос у нас отведнъж да повярва, че заплахите са отминали и той отведнъж е станал равноправен с всички. Но Доган не се постара да обясни това, а направи друго: той убеди турците, че проблемите им въобще не са приключили, по този начин предотвратявайки тяхното разпръсване (като общност) в социално-политически, икономически и битов план. И, което е най-гадното, същевременно фактически работеше за задълбочаване на проблемите, и поставяше бариери пред тези, които се опитваха да мислят и живеят самостоятелно. Едновременно с това решаваше по някой и друг проблем, но по-скоро частично, показно, и ВИНАГИ така, че да не остане съмнение, че ТОЙ го е решил.

И, на базата на влиянието и значимостта, които лично той получи в резултат на всичко това, започна да манипулира първо турския етнос, а после и цялата държава, вадейки дивиденти за себе си. Достатъчно хитър е (или поне беше доскоро), за да не прекалява – и по този начин да рискува да сгафи и да бъде изритан. Защото прекрасно разбира, че колкото по-отвисоко паднеш, толкова по-сериозни са последиците.

Но и той напоследък започва да се самозабравя. Това е синдромът на дългото пребиваване във властта, който не прощава на никого – включително и на такъв очевидно интелигентен и обигран индивид като него. “Откровените” му признания за обръчите от фирми, за купуването на гласове, дето било европейска практика, явното манипулиране с подбуждането на етнически реакции винаги, когато е необходимо консолидирането на подкрепата за него – всички това вече отива към степен на наглост, която заслужава да бъде санкционирана, при това по категоричен начин.

Чувал съм, че той се грижи за кадрите си много повече от който и да е друг партиен лидер – и им предоставя действителни възможности да се образоват и да се реализират. Но тъй като същевременно (очевидно, за мен поне) се “грижи” основната му маса потенциални гласоподаватели да остава необразована и икономически зависима от него, съм склонен да предположа, че понякакъв начин ПРЕЧИ на инакомислието дори сред тези, които насърчава. Това са чисто тоталитарни методи и ако аз бях турчин, само това би било достатъчно, за да му тегля чертата.

Та се чудя: гласоподавателите на ДПС не виждат ли всичките тези неща? Няма ли сред тях желание да се реализират като обикновени, нормални, независими хора, извън сянката на “бащицата-цар” (нали това ужким било славянски стремеж, да се търси вечно такава фигура?) Не съзнават ли те, че поставяйки се в такава зависимост, плюят на ОСНОВНИТЕ права и свободи (наистина ПРАВА И СВОБОДИ), които им дава фактът, че живеят в държава с демократично устройство? и член на ЕС, на всичкото отгоре?

Ако ставаше дума за циганите, как да е. Те живеят по свои си ценности, и образованието и самостоятелното мислене очевидно не са сред тези ценности. Но турците са нещо съвсем друго. Имал съм (и имам) колеги и приятели, които нито за миг не би ми хрумнало да поставя по някакъв начин по-ниско от себе си. Напротив, това, че носят турски имена, е само несъществена част от пейзажа.
____________________________________

Нещо явно не ми е ясно в цялата тая картинка. И много ще съм ти благодарен (наистина), ако се опиташ да ми обясниш как ти виждаш нещата. Но ще те помоля да оставиш емоциите и настръхването в килера, поне за момент. Не съм ти враг, просто съм някой, който иска да разбере.

Извинения са дължината, исках да съм максимално ясен.

nicodile posted: 22 May at 17:51

Г-жо Доганова-
нямам никакво намерение да ви оплювам. Нито ви познавам, нито сте се подписала със собственото си име, нито имам нещо против вас. С някои от нещата които сте написала горе съм съгласен. Основната тема на текста беше че Набийте си в ограничените мозъци, че и при нас, както и при вас, има и умни, и прости хора – образования си е образован, начетения начетен – какво общо има тук етноса. Това се опитвам да кажа и аз, но явно не сте ме разбрала.

Пускам първият ви коментар по-долу. Искам да ми кажете КАКВО ОБЩО ИМА С МОЯ ТЕКСТ. Не виждам абсолютно никаква връзка. Обяснете.

Колеги,
ето затова говориха на семинара, че именно в този невербален и неконторлируем формат наречен интернет форум кой знае, кой не знае всеки пише каквото му падне и после други чувствайки се засегнати и длъжни да отговорят, си губят от ценното време за да се занимават с малоумници, само и само за да докажат нещо, което всеки един съвременен, средно интелигентен и разумен човек знае и осъзнава. Някакъв, който очевидно е бил много слаб ученик по история, решавайки да избива комплекси пише тук небивалици и вие колеги се опитвате да го убедите без да осъзнавате, че той въобще не е в час и опита за дискусия с него би бил толкова успешен, колкото опита на магаре да подкара колело. Същия говори за позорно обесване без въобще да се позововава на тогавашната конюнктура на балканите и да се замисля, че това обесване е толкова позорно, колкото може да се нарече позорно и избиването на хиляди славяни от прабългарите при войните за установяване на надмощие на Балканите. Същият съвсем съзнателно избягва да спомене и как точно бива заловен Левски и кой го е предал в ръцете на управляващите, срам ли го е, що ли ??? Същият говори за идеите на Левски и затова, за което се е борил той, а после казва, че за 20 години не е разбрал за какво се бори “Ахметчо”. Колеги, според вас човек, който не знае, че идеала на Левски е бил “СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА… Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всякакво отношение…” и в същото време човек, който няма доблестта да признае заслугата за осъществяване в днешно време на тази свята цел, заслужава ли въобще вашето внимание ??? (Забележете само, че въпросния псевдопатриот умишлено си спестява втората част на цитата на Левски. Този идеал е и наш идеал и затова всички ние ценим Левски и отдаваме заслужено почит пред него.) Нека да дискутираме с хора, които имат някакъв background и достатъчно разум за да осмислят това, което пишат и това, което биха прочели. В противен случай времето, което ви е необходимо за да се извисите ще бъде пропиляно в опити за убеждаване на закърнели мозъци. Защото те наистина са толкова закърнели, че дори не осъзнават как две последователни изречения, които са написали си противоречат явно : ” за върховете в Родопите на които се издигат минарета, за многобройните села та дори и малки градове в които се говори само на турски” след което следва изречението : ” истински свободен е този народ, който свободно може да изразява своето мнение” !!!
Боже опази България от такива завистливи и нереализирани малоумници, умеещи да обичат единствено и само себе си.

nicodile posted: 22 May at 17:58

Нещо повече: ако не е станало ясно, че никой тук не е против турците, прочетете заглавието. Ако с нещо съм ви обидил – извинете ме, не съм имал такова намерение. Изтрих коментарите ви не защото бяха против, а защото не бяха по темата и бяха обидни. По същия начин изтрих обидни коментари в другата посока. Възможно е на други места в мрежата да сте срещала враждебност. Но тук никой не ви е нападал. Никой не е заставал срещу вас и етноса ви, напротив – идеята е именно да говорим помежду си. Така че ако спазвате добрия тон, мнението ви е добре дошло.

Ще ми е интересно да разбера защо примерно гласувате за ДПС. Как оценявате управлението. Не смятате ли, че турците могат да имат различни политически виждания? Не ви ли се иска да видите министър с турско име от друга партия? Задавам въпроси и ще ми е интересно да чуя отговорите.

Доган – както обяснявам по-горе ми пречи със следното: генерира корупция и се окопава във властта. Българските турци могат да участват във властта и без ДПС. До голяма степен подкрепям мнението на Зелен Бетон по-горе.

Опитвах се това да обясня: това че Доган е турчин не ме кара да го харесвам нито повече, нито по-малко. Просто не може всеки път когато някой каже нещо срещу него, нещата да се извъртат все едно е казал нещо срещу целия етнос. Ако си бяхте направили труда да четете преди да пишете, щяхте да видите, че става дума точно за обратното.

totenlicht posted: 22 May at 19:26

уважаема Доганова,
колкото и да ми се искаше, някак не мога да подмина коментара Ви, без и аз да го изкоментирам, макар и да виждам, че вече доста въпроси са Ви отправени.
с Вашето пространно писание, Вие категорично разграничавате себе си от българите по етнос, които са с “ограничени мозъци” и “нестабилно самочувствие”. в такъв случай защо живеете в България и сте принудена да търпите това ужасно според вас (а вероятно и несправедливо, хошло, грешно и т.н.) отношение, вместо, за да сте в мир със себе си и заобикалящата Ви среда, не смените местоживеенето си?

изключително ми е интересно, тъй като споменахте патриотизма си, какъв точно патриот сте и какво означава тази дума за една българска туркиня? моля Ви, не ме разбирайте грешно, задавам този въпрос не с цел да Ви обидя, а да разбера Вашата (личната Ви и на хората, от чието име говорите) позиция по този въпрос. Вие сте българскипатриот? турски патриот? какъв?

по отношение на идеята Ви, че “За Вас никога няма да се намерят достойни сред нас.” осмелявам се да оспоря това твърдение единствено и само базираща се на личния си опит – прекарах три години и половина с български турчин. обичах го ужасно много и едва ли някога ще престана както да го виждам, така и да го ценя. като човек, не като представител на етнос. и нямах никакви оплаквания от положението му на “рязан”. доколко последното е полезно или вредно не съм компетентна да кажа, а бих Ви повярвала, че предпазва от зарази, само ако получа достоверни факти. дотогава ще продължавам да нямам желание да дискриминирам мъжете, които срещамвъз основа на това липсва ли им определена кожа или не.

също така не разбирам язвителността на коментарите Ви, най-вече частта с (влошеното) здраве. един нормален, културен и съвременен човек, който има високото мнение за себе си, което имате Вие би трябвало да е доста над плоските обиди и грозни пожелания.

а във връзка с чуждите езици – владея говоримо сръбски, турски и унгарски (макар и послдния да ми коства доста усилия). допреди няколко години, когато все още практикувах езика, говорех и немски. (английският не бих си правила труда да го включвам, защото е очевидно, че вече е задължителен.) и това без майчиният ми език да е различен от българския.

и последно – Вие подавате ръка в стремежа си да ни излекувате от какво?

@Nicodile, съжалявам, ако сметнеш ужасно дългият ми коментар за спам – чувствай се свободен да триеш което и да е мое писание без притеснение, че ще се оплаквам от дискриминация и потъпкване на права, особено ако след изтриването следва обяснителен коментар. :*

Източник
Никола е доктор по математика от Станфордския университет. Освен с математика, запълва времето си с пътуване, четене и разговори с познати и непознати хора. Интересува се от ЕС, индивидуалните и икономически свободи, рок музика и футбол.

Pin It

Прочетете още...