От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It
Nicodile posted: 22 May at 20:04

Има ли някакъв вариант да не си говорим за полови органи? Ще оценя високо! :)

totenlicht posted: 22 May at 20:32

edit имаш, аз нямам :))

neuromantic posted: 22 May at 21:38

Доганова трябва да разбере само едно нещо – бедните и отрудени турци не НИ вършат черната работа, напротив, вършат черната работа на Доган. Той държи тютюневата индустрия и има нужда от роби за плантацията, т.е. няма да ви образова само за му биете шута после ;)

Колкото до желанието да се срещнем на бойното поле – скъпа Доганке, ако се срещнем на бойно поле при числено равенство после няма да могат да ви съберат с пинцет. Българинът е варварин от класа! Не дразнете лъва… Но съм съгласен че проблем има – нормалните партии не напират да интегрират малцинства в редиците си, трябва да се направи нещо по въпроса.

А само на мен ли движение за права и свободи ми звучи абсурдно – да не сме колониална държава? За какво точно се бори това движение? За свобода на турците? Вярно, че пет века сме ги държали в робство, та им съсипахме и империята, ама вече мисля че сме в 21 век… Или? Все едно черните в Америка да си направят черна партия. Всъщност щяха, ако им бяха разрешили. Ама там не управляват мекици като Филип Димитров.

Серкан posted: 22 May at 22:33

Здравейте на всички!
Здрасти nicodile. Моето име е Серкан. Български турчин съм. Попаднах на сайта ти за първи път тази седмица покрай един материал на Ели, който публикува Златко в Либерален преглед. Тази вечер отново попаднах на сайта ти от друг линк на уважаван от мен човек – Даниела Горчева, която е цитирала твоя текст на блога си.
Повече за мен и какво аз мисля по повечето от въпросите, които се обсъждат в България може да намерите на следните 2 линка, давам ги за да не повтарям едни и същи, вече описвани и дъвкани до оттегчение неща:
http://www.de-zorata.de/forum/index.php
http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,907.0.html


Small Ad GF 1

Пиша в този форум с моето име, може да потърсите всички мои коментари и да проследите, какво пише едно от ония “изкопаеми”, които търси Зелен бетон.

nicodile, прочетох текста ти, като цялостна теза точно звучи, обаче нещо си изпуснал ми се струва, а знам много добре, че и 100 години да го обсъждаме какво е то, трудно ще се разберем реално откъде иде нерабирането.
Все пак ще изброя няколко от факторите, които са причината да има толкова голямо недоверие между българския и турския етнос, което се използва до ден днешен от един, втори, трети,… политически престъпник и национален предател. Резултата – 2 милиона българи навън и едва ли ще се върнат някога обратно.

Първо – 20 години от как се случи това с българските турци, ние правосъдие не сме видели. Осъдени за тази “добрина” има ли?
Не, няма.
Не може и да очакваме да има, когато мнозинството в България явно или не споделя подобни мисли като да речем първия коментатор под тази тема – Петър Гаврилов.
Какви престъпления е извършила Турция спрямо българите? Откакто я има републиката на Ататюрк, наречена Турция, България е имала в нейно лице добронамерен съсед, въздържам се да кажа приятел.

Друго “окуражително” мнение за “българо-турската” дружба – на neuromantic. Срамуващия се, че някой в България подкрепя членството на Турция в ЕС.
Уважаеми, може ли вие, който ви четох през седмицата точно тук на този блог и който така парадирахте в мненията си, че сте човек с големи интелектуални способности да гледате така “ниско в земята”?!!
Вие имате ли някакви познания за съвременна Турция? Познавате ли ЕС и как се става член в него?

Тъй,няма повече да си губя времето по тази тема – “Турция-лоша”, “турците малограмотни овце”, “Турция няма място в ЕС”, времето ще промие очите на мнозина от стереотипи и исторически догми. За другите няма шанс.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Ето един кратък обзор на последните 2 декади:

20 години демокрация и в България хората не вярват на никого. Не само на Доган. Не вярват на никого и не знаят за кого да гласуват убедено, че ще има последователност, европейска интеграция, морал, отговорност.
Все магьосници, все каубои, друго не носи надежда на народа.

20 години и политическия елит се е слял плътно с мафиотски и икономически групировки, които упорито дърпат България на изток, не на запад. Съмнявам се обаче, че там ще намерим повече щастие от това, което до сега получихме.

20 години, в които много мълчахме, бяхме срамно страхливи, не усетихме как един след друг “дойдоха”, “излъгаха ни” и после ни захвърлиха като използвана кърпичка. Разбягахме се кой където може и сега си пишем по теми като тази, вместо да дърпаме напред освен семействата си и България.

Икономически България е разпродадена. Разпродадена на хора, които от самото начало произлязоха не от къде да е, а точно от голямото добрутро на БКП/ДС под егидата на нашия добър руски брат от изток. Доган не знам какво е правил и кой го е пласирал в политиката, не знам какво е вършел в началото, но последните години се видя съвсем ясно, че е марионетка на конци. На същите тези хора, които държат икономическите лостове в България и нямат реална изгода от нейното членство в ЕС, освен за свое и единствено свое лично облагодетелстване. Е, така не ства по света, ама явно у наше село може и така да стават нещата в 21 век, пълноправен член на Европа.

nicodile, Доган е генератор на корупция, защото на голяма част от българския псевдоелит много им се услажда да вземат наготово, без да си размърдат задниците и да се потрудят. Бедноста + мързела, който с голямо удоволствие взехме от комунистическите години + манталитета на аутсайдери, които нямат друг шанс да спечелят освен по този начин. Всички вземат, що и аз да не взема. Това е убийствено мислене – това е зараза.
Доган кой го направи толкова важна фигура?
И толкова ли е важна всъщност или е едно добро оправдание, което хем не мълчи хем не е от 88-те%, които видиш ли и те се оказаха малко?
ДПС е етническа партия, ок. Приемам тази теза.
Обаче момент, някой погледна ли листите за новите кандидати за евродепутати на повечето партии? Де са турците???
Нали уж другите са етнически, а пък повечето един застрелян турчин не са могли да включат към листите си. Само синята коалиция и то наистина символично и за цвят. Брях мама му, брях, голЕм напредък.
Турците се дърпат, не искат да се интегрират. Мда, верно е, верно защото в България много се мешат понятията асимилация с интеграция… после идва недоверието от излъганите надежди и така, живота се изтъркулва.
Българските турци nicodile не участват във властта с ДПС.
Това е все едно да кажеш, че българите участват във властта с БСП или НДСВ.
Това са някакви посткомунистически мимикрии на балканска политика с източни имперски мотиви.
Нека не се залъгваме, защото иначе става губене на време.
Участие в политиката българското общество няма – затова и огромното разочарование. Участват нашите представители, които там единствено се оказа, че защитават свои и на свои икономически групи интереси.
Обществото е смачкано от много и един след друг.

Аз едно нещо искам да питам на свой ред.
Защо българското общество се оказа толкова по-слабо от много други общества от Източна Европа?
Та нали ние бяхме онези “най-красиви и най-добри”.

Ще се радвам някой ден да дискутирате този въпрос, може и след изборите, където да свържем и разнищим всичко що се случи и случва в България, разсъждавайки дали този пример, който даде мнозинството на малцинството за своята собствена страхливост и слабост не доведе до това, което сега се превърна в нашия собствен кансер. Собствен, защото българите и българските малцинства са завинаги свързани в едно нещо, което аз определям като българско гражданско общество с диагноза “Тежко болно”.

nicodile posted: 22 May at 22:51

Здравейте Серкан -
благодаря Ви за интересния коментар. Много от въпросите, които повдигате са точно въпросите, които ми се струват най-важни.

Недоверието между етносите е тъжен факт; мисля че колкото повече говорим, толкова по-лесно ще го преодолеем. Аз самият живея в мултиетническа среда и виждам, че при едни добри условия за диалог, разбирането не е такъв проблем дори между групи далеч по-различни от българските българи и българските турци.

“Възродителния процес” и “Голямата екскурзия” са срамни епизоди от комунистическо време. В тоя ред на мисли недоверието към българите е разбираемо, макар и не винаги оправдано.

Имам известни, макар и ограничени наблюдения върху хората на съвременна Турция и се съгласявам с вас, че представите на мнозина за Турция са оформени от учебниците по история и данни от 19-ти век.

Интеграцията не бива да значи асимилация. И не може да значи асимилаця. Сталин, слава Богу, е мъртъв- живеем във време, в което всеки трябва да има право на самоопределение.

И тук стигаме до тезата ми- Доган е отрицателна фигура. Неговите своеволия настройват българите срещу турците, въпреки че огромната част от турците не печелят нищо от това. Неговата опасна предизборна игра настройва турците срещу българите.

Отдавна съм на мнение, че липсата на турски имена в партийните листи на другите партии е грешка. Ако още навремето СДС, БСП (докато не бяха с ДПС) и други бяха сложили кандидати турци в турските райони, Доган нямаше да е това, което е.

Но вие сте прав, че корупцията на ДПС е симптом на нещо по-голямо. Пълната липса на общество и участие на гражданите в политиката. Липсва все още виждането, че политикът, депутатът, президентът са хора които ние назначаваме. И на които имаме право и задължение да търсим сметка.

Не знам дали някога сме били “най-красиви и най-добри”. Срещите ми с хора от всякакви малки народи ме убеджават, че всички мислят, че са “най-красиви и най-добри”. Но от всички ние най-лошо се провалихме. Поради липсата на обществено съзнание, липсата на реакция, поради безкрайната толерантност към своеволията на властта. Откъде идва това – не знам, но се надявам да е поправимо.

Серкан posted: 22 May at 23:21

Доганова, ако ми позволи два въпроса.
Съвсем сериозно я питам, понеже не съм много паметлив и бързо забравям неща дето мнозина не биха забравили никога.

Какво реално донесе и какво отне ДПС на българското общество (в частност на българските турци) след близо 2 десетилетия?
Критиката винаги върви със самокритика за да звучи и по-убедително тезата, не мислиш ли?

Божо posted: 23 May at 00:25

@Серкан – по въпроса

“Какви престъпления е извършила Турция спрямо българите? ”

- да си припомним геноцида спрямо българското население в Тракия (арменския геноцид да не го захващаме). Още повече съм наследник на бегълци от Тракия и познавах лично потърпевши. Това именно по времето на младотурците на Ататюрк e станало. Иначе вярно е, че по-голямата част от населението в Турция е добронамерено към българите, а и Турция общо взето след тези събития се е държала най-коректно в сравнение с останалите ни съседи комай.

Първо – 20 години от как се случи това с българските турци, ние правосъдие не сме видели. Осъдени за тази “добрина” има ли?
Не, няма.

Както няма и осъдени за лагерите и за изядените от свине интелектуалци…
И няма и да има. Защото същите хора, които са провеждали тези “мероприятия” – и лагерите, и “възродителния процес”, както и наследниците им пак са на власт и парите са у тях.

Doganova posted: 23 May at 01:10

Така… Виждам, че елиминирате всеки, който Ви се стори неудобен. Изтрили сте също и мнение на мой приятел – Еди (и той е възмутен): тук пък какво обидно намерихте?! Той само Ви помоли да възстановите написаното от мен за повече обективност. Но и това потъна в небитието. После, защо за нас сте с ограничени мозъци и нестабилно самочувствие, съдейки от доминиращите коментари, мнения, че и поведение. Еми не става ли ясно защо? Дайте да не се трием, да поставим открито картите на масата, пък тогава да говорим по същество. Ако трябва и до съда отнеси претенциите си, Никодил, но ги разкрий тука все пак. Да бъдем честни! За т.нар обидни квалификации – кой-кого аджаба трябва да осъди? Това да ме упреквате в обиди, без да се позовавате на конкретика, не е ли само по себе си обидно? Не е ли клевета? Как да реагирам, освен да ми се прииска наистина да го направя! „Каквото повикало, такова се обадило!” Останалите обиди във форума няма ли да изтриете? Или не това е целта? Коментара, който сте се осмелили да пуснете, не е мой, а на Тимур – аз вече го отбелязах и посочих къде да се търси – нищо ново! Връзката с темата е голяма, и с мнения на участници във форума, както и вече сте забелязали, затова и сте го изтрили първия път. Питаше се къде са тези турци, които не влизали в блогове, не можели да пишат едва ли не. Тимур отговорил много добре непряко на въпроса Ви къде трябва да бъдат точно тези турци. Еми и аз дадох отговор. Отворих и приказката за Вуте… Мотото ли не Ви хареса: „Убий глупака с мълчание”? Излизайки от стила си, верен на последното, направих грешка да се включа, за да Ви накарам да прогледнете, но нямало смисъл. Вижте, мислете каквото си искате. Свободни сте, и Вие си носите отговорностta за последствията. Това единство, за което е говорел Крум, не може да се реализира в България. За изваждането на призрака на възродителния процес от Бойко Б. и поставянето на темата на дневен ред отново, пак ли Доган е виновен?… За обръчите от фирми – осветляването на проблема, пак той? Че кой друг?! Кой, ако не той, ще ни защити достойно честта, с дипломатични, а не с военни средства? Пожелавайте си мир, не разпалване на етническо напрежение и второ Косово! Никой няма сметка от това! Темата за Доган и ДПС е мн. дълга за мен и с удоволствие бих „говорила” по нея, но дали ще се уважи трудът ми? И дали ще бъда разбрана? Проблем е, че има предразсъдъци, незачитане на различните! Не е ли по-добре, се питам, да ), вместо да сиJизпия една студена вода, или някоя биричка (щофьорска губя времето с обяснения, които даже не съм сигурна колко бихте схванали. Дори в уж неутралния тон – оценявам го! -на Зелен Бетон има внушение за „настръхване и емоционалност”, които било добре да оставя, Jза да си поприказваме. Акцент върху пола? Тази невротичка аз ли съм? Да си емоционален е нормална човешка реакция – не е срамно, и аз предпочитам винаги човек срещу себе си, а не някой сухар! Не отрицателно нахъсан и бъкащ от безпричинни негативни емоции човек! Ако има за какво да съм ядосана, аз се мотивирам, т.е. посочвам, цитирам, за да съм по-убедителна, а и защото така трябва! А да говориш без реално позоваване, е насаждане на омраза и злепоставяне! Обидила съм – с кое точно?! Бил корумпиран Доган, бил това-онова – ами хайде направете нещо срещу това – дайте къде, кога, как; ангажирайте следствие, прокуратура. И ако се докаже, аз съм за свалянето му! Но какво знаете Вие за него… Лично аз преминах през различни страсти: от симпатии до разочарования от други партии (в най-ранната си гласоподавателска възраст), като вид бунтар в началото, за да не вървя непременно с ДПС – за да не е етнически вота… (Глупаво, едностранно, ограничено.) Дълга история… Но накрая преоткрих ДПС (българин-псевдопатриот ме тласна) – и патриотизма си съм обяснила какъв точно е – вижте колко хора остават в недоумение заради ненужното изтриване на коментарите ми. И… тогава потънах в Устава, Програмата, почнах да ходя на събирания, на срещи, видях отблизо Доган, приближените му. Оцених високо близостта му до избирателите, респекта му към електората. Вие вниквали ли сте някога в словото му? Самият замисъл на форума даже се базира на отрицанието – съмнявам се, че знаете реално с какво се занимава ДПС и неговият лидер. Подценявате много и членската му маса! За Ваша сметка е. Най-лесно е да се опетни някой! Хубаво, ще го махнем – дори и това бях обяснила (малко по-грубичко): защо и аз искам да си отиде от властта! Там, където ми се искаше съвсем естествено да псувам, оставих многоточие, а в скоби написах „с извинение”! Какъв двоен стандарт има само! А тези тук стоят небутнати:

• Петър Гаврилов posted: 20 May at 07:30
Като повечето българи, смятам “възродителния процес” за потресаващо престъпление. – чак толкова потресаващо не е, не повече от престъпленията на Турция срещу българите.

Longanlon posted: 20 May at 08:06
пак си прав, дееба…
……………….
Как става тоз номер ли – много лесно! Улях се да обяснявам как.

Наистина ми писна постоянно той – Доган, да опира пешкира, само защото е от различен етнос. Т. напр. някъде тук (или в препратки от тук) прочетох, че много му се възхищавали в началото, и даже искали да бил българин! Ето за това Ви говоря – какво щеше да е различно тогава ли: ами възприятието на предубедените мозъци, естествено. Духът на Америка скоро няма да ни посети! Американската мечта трудно ще я сбъднем тук. От коментарите ми много ли Ви заболя? Ако това да се наричам туркиня (или всякаква, каквато се чувствам – мюсюлманка, БГ-гражданка… и да говоря на… китайски, монголски, или пък унгарски) е обидно за някой, различен от мен – то той няма място в европейска държава!!! Разберете го. Да, просто доказах, че Доган е прав. Имаше връзка с темата, но… къде е тая доблест да се признае, да се приведат доказателствата, не само за подкрепа на написаното от мен, но и за евентуално опровергаване моята теза?! Не стартирахме по равно, играта не е равностойна. „Нито сте се подписала със собственото си име” – какво ще промени това?? Аз и снимка мога да Ви пратя, стига да знам, че на закърнелите схващания ще се сложи край. Но от това да има ефект – много ме съмнява…
Колко отбранително ми е отговорила и последната г-жа: „@Nicodile, съжалявам, ако сметнеш ужасно дългият ми коментар за спам – чувствай се свободен да триеш което и да е мое писание без притеснение, че ще се оплаквам от дискриминация и потъпкване на права, особено ако след изтриването следва обяснителен коментар.” Дайте изобщо да не си правим труда да пишем! Докато хапливо ме иронизира г-жата (защо ли не е останала с оня г-н?), не осъзнава, че става смешна:
А къде е моят коментар, умнице, на който се базира именно този обяснителен такъв, и особено като се включвам повторно с претенция за несправедливост?? И аз не разбирам Вашата язвителност! Нямам нищо против езиците Ви, нито се съмнявам, че и Bg може да владее няколко, просто споменах, че на някои се отдава по-леко поради една или друга причина – от личен опит. Радвам се за богатата Ви езикова култура – дай, Боже повече способни хора в тази страна, но защо това не Ви е направило по-толерантна? Знам отговора, който не само че няма да се приеме – затова и ще си спестя ценната информация – няма да я разпилявам където ми падне, но дори и ще се затрие някъде в невидимото. Симптом на болестно състояние ли е последното – да премахваш неудобното за теб, различното, това, което не се вмества в твоите представи? В нормалния свят: да. Нещо повече: престъпление. Ето – от това, се амбицирах, да Ви освободя, съответно излекувам. Стана ли ясно? Не? Нищо, простено, имате хиляди оправдания. И забележете, моля Ви се, мадам, аз не дискриминирам необрязаните мъже, а изразявам личните си предпочитания, които естествено не съвпадат с Вашите разбирания. Защо това Ви дразни толкова? Нима всички трябва да бъдем еднакви? Може, възможно е, но никога насила! Освен собствената ми съвест, никой не е в състояние да промени моите възгледи! Аз харесвам това, Вие – друго. Шарен свят, какво по-хубаво! За вкусове спори ли се… Особено ако става въпрос за интимното, нещата стоят даже още по-лично и ненакърнимо! В обясненията се задълбавам и до мотиви, а когато стане въпрос за здраве – моят основен мотив, всеки е свободен по отношение на собственото си дали да го уврежда или не, стига да не пречи на останалите! Доказателства медицински има достатъчно – стига да имате ръка и сърце, с които да ги признаете. Потърсете, в арабските страни колко процента от жените страдат от карцином на маточната шийка=0?, сравнете ги със Запада. И не разбрах, с какво моят избор пречи на Вашия, какъвто и да е той, уважаема госпожо? Аз уважавам Вашия избор, а Вие моя? (Може да не съм съгласна с Вашето мнение, но бих дала живота си да можете да го изречете – споделям точно тази демокрация! Ако имате очи за дискриминацията, редно е да я видите там, където наистина е проявена! За какво да Ви говоря повече?! Няма защо да се чувствам виновна и от местонахождението си и да Ви се обяснявам защо съм тук или там. Всички ние сме мобилни граждани на глобалния свят – днеска сме тук, утре – там. Тука съм се родила, имам пълното право да живея на тази земя по всяко време, такава, каквато съм. Не бягам от проблемите, опитвам се да ги реша. На този етап – гласувайки за ДПС. Макар че съм на мнение, че българският народ – такъв, какъвто го виждам по форумите, не ме заслужава. И възможността да се махна някой ден завинаги стои реално пред мен. Бъдете сигурни, че като цяло не се чувствам нито по-горе, нито по-долу от друг БГ-гражданин, нито си мисля, че ми се полагат привилегии. Самочувствие да имаш като моето, означава да знаеш на какво се дължи: да признаваш достойнствата си, но не и че нямаш право да се възмущаваш, или пък като послушен християнин да подаваш и другата си буза, когато някой те удари. Човек като мен „би трябвало да е доста над плоските обиди и грозни пожелания”? Това само за мен ли важи? Очаква се да си стоя тихичко в ъгъла, иначе не влизам в определените за мен рамки/решетки! Жалко е, че трудно намираме общ език, за да се разбираме нормално – и това бях обяснила по своему, на какво се дължи, но както знаете, на някой истината не му понесе. И ме отряза.
За варианта за половите органи: какво Ви притеснява? За Вас има теми табу ли? И половите органи са органи като всички останали, и секса е необходимост за човека, като въздуха и храната. А-а, ограничения – да, все не ми става ясно!! Къде е свободата, включително на словото? Аз се боря за нея, а тя върви редом с правата, юридически формулираните разбира се, иначе става абстрактно и невършещо работа понятие. С една дума, аз съм част от движението за права и свободи. Осмислено и абсолютно свободно взето решение – жив свидетел! Какви са тези зависимости, застраховки, натиск, страх? Стига с глупостите. Ники, изтривай тези неверни слухове, не моите! Този факт – за депесарската ми принадлежност – може да е достатъчен, да се нахвърлите яростно върху … правото ми на избор, който явно не съвпада с на мнозинството тук. Но… сри: дреме ми на оная работа, както се изрази един от вождовете ни наскоро по отношение изразяването на атакистите. Понякога е необходимо точно така да слагаме край на неразрешими със съвременни средства и цивилизовано, въпроси. Ако лидерът не е Доган, а примерно Петкан (Хасан, Робъртсън…), как ще се приема ДПС? (Въпрос с повишена трудност!)
Реализирането на права не трябва да става за сметка на основните права на другите.
Проумейте го. Ако не сте доволни от Доган, Бог знае или не за какво, гласувайте тогава за по-добър от него!!! Живеем в демократична държава. Организирайте се около него! Извадете нов продукт на пазара, по-иновативен и вижте как ще се продава в условията на свободна пазарна икономика. Т.е. при една лоялна конкуренция – тази на негово Величество Избирателя – неговата воля е важна! А ако нямате по-добър избор: за да не гласуват, повече турци за Доган, гласувайте и Вие за него, като нетурци! (Ето етническото, което Ви човърка, нямате нищо против турците, стига да не са някъде по върховете?! А самото заглавие?)
Няма да сбъркате, при положение, че споделяте либералните ценности – най-прогресивните и модерни политически възгледи. Или най-малкото, не обиждайте последователите им. Защото за нас по-добра алтернатива няма, засега. Не изключваме вероятността да се появи в бъдеще. Някой трябва да наследи мястото или идеите, или пък да извади по-добра формула, с други параметри. На този свят всичко е възможно! „Дай, Боже, управление без мен” – каза го самият Доган на провокативен журналистически въпрос. Погледнете по-широко на нещата и ще забележите, че в съвременния свят място за омразата няма. Красотата (на взаимоотношенията) ще спаси света! Благодаря за вниманието, в случай, че сте стигнали дотук.

nicodile posted: 23 May at 01:48

Благодаря за отговора-
мнението на вашия приятел изтрих по грешка- докато изтривах някаква простотия оставена от неграмотен атакист.

Сега за Бойко Борисов – това което каза за възродителния процес беше грешка. Няма да ви лъжа, че имам резерви към капацитета на г-н Борисов. Но е ясно, че никой няма подобни намерения и такива неща са невъзможни. Ясно е също че и споменът от 80-те не е изчезнал.

Теми табу няма. Просто не виждам връзката на пенисите с дискусията.

Ако говорите за Доган и ДПС – естествено че мнението ви ще “важи”. Първият ви коментар беше наситен с обидни квалификации- по мое мнение непредизвикани тук. Например Ако това, което видяха очите ми досега по форумите е истинското лице на българина – как ли се чувствате пред огледалото? Трябва да изпитвате ужасен срам от този образ. И дали това е причината, дали страхът, който ви е подгонил, или лицемерието ви, в ежедневието с нас лице в лице хич ви няма. Не е лъжа!

Помислете: вие самата се борите срещу стереотипи. Аз продължавам да твърдя, че първоначалните ви коментари не бяха свързани с текста ми- те бяха отговор на нещо което сте прочела другаде и ви е ядосало. Нямам желание да плащам чужди грехове. Нещата които описвате като “истинското лице на българина” са лицето на атака. Пъпчивите националисти не представляват нацията.

Сега, за ДПС – възможно е програмата им да има записани модерни и либерални ценности. Но действията им във властта не са прогресивни. През цялото време се опитвам да обясня: поне моят пешкир Доган не го обира заради етноса си. А заради корупцията. Заради мошеничествата с изборния закон. Заради “обръча от фирми”. И защото никой- нито той, нито Станишев, нито Костов, нито Борисов няма право да казва “На който не му харесва да си ходи”. Казвате да му се търси съдебна отговорност. Наистина ли вярвате, че съдът е независим? Защо Доган е винаги критикуван – защото е ясно, че той, а не Станишев, води парада.

Нямам никакво намерение да обиждам последователите на ДПС- очевидно е, че те имат защо да гласуват за Ахмед Доган и е очевидно, че той нещо- като емоция поне- им дава. Разкажете какво е то, поне на мен ми е интересно да знам.

Eтническото не ме човърка и не ме интересува. Живял съм в среда, в която няма двама еднакви. Нямам никакъв проблем да имам и президент турчин и министър-председател евреин. Няма да ми направи впечатление какви са- ако вършат работата, за която са избрани, ако дават отчет, ако уважават избирателя. Заглавието на текста е такова, именно защото искам да кажа, че неодобрението към Доган няма общо с етноса му. Това е.

nicodile posted: 23 May at 02:38

Публикувам първоначалните четири коментара на Доганова:

Колеги,
ето затова говориха на семинара, че именно в този невербален и неконторлируем формат наречен интернет форум кой знае, кой не знае всеки пише каквото му падне и после други чувствайки се засегнати и длъжни да отговорят, си губят от ценното време за да се занимават с малоумници, само и само за да докажат нещо, което всеки един съвременен, средно интелигентен и разумен човек знае и осъзнава. Някакъв, който очевидно е бил много слаб ученик по история, решавайки да избива комплекси пише тук небивалици и вие колеги се опитвате да го убедите без да осъзнавате, че той въобще не е в час и опита за дискусия с него би бил толкова успешен, колкото опита на магаре да подкара колело. Същия говори за позорно обесване без въобще да се позововава на тогавашната конюнктура на балканите и да се замисля, че това обесване е толкова позорно, колкото може да се нарече позорно и избиването на хиляди славяни от прабългарите при войните за установяване на надмощие на Балканите. Същият съвсем съзнателно избягва да спомене и как точно бива заловен Левски и кой го е предал в ръцете на управляващите, срам ли го е, що ли ??? Същият говори за идеите на Левски и затова, за което се е борил той, а после казва, че за 20 години не е разбрал за какво се бори “Ахметчо”. Колеги, според вас човек, който не знае, че идеала на Левски е бил “СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА… Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всякакво отношение…” и в същото време човек, който няма доблестта да признае заслугата за осъществяване в днешно време на тази свята цел, заслужава ли въобще вашето внимание ??? (Забележете само, че въпросния псевдопатриот умишлено си спестява втората част на цитата на Левски. Този идеал е и наш идеал и затова всички ние ценим Левски и отдаваме заслужено почит пред него.) Нека да дискутираме с хора, които имат някакъв background и достатъчно разум за да осмислят това, което пишат и това, което биха прочели. В противен случай времето, което ви е необходимо за да се извисите ще бъде пропиляно в опити за убеждаване на закърнели мозъци. Защото те наистина са толкова закърнели, че дори не осъзнават как две последователни изречения, които са написали си противоречат явно : ” за върховете в Родопите на които се издигат минарета, за многобройните села та дори и малки градове в които се говори само на турски” след което следва изречението : ” истински свободен е този народ, който свободно може да изразява своето мнение” !!!
Боже опази България от такива завистливи и нереализирани малоумници, умеещи да обичат единствено и само себе си.

—-
Taka 4e, bratq bylgari… – az sym turkinq (i za dobro ili zlo znam, 4e imame ob6t proizhod v Aziq – ne 4e se natiskame za tova, prosto malko istoriq; a moje bi sme si smesili kryvta tuk na Balkanite – na obrqzaniq 4ist, higieni4en musulmanin trudno se ustoqva – li4en opit; :-) no predi vsi4ko po podrazbirane trqbva da sme takiva). Nie vsi4ki sme ravnopravni grajdani na edna strana, koeto ne ozna4ava ednakvi: na kogoto ne mu haresvat evropeyskite pravila (za za4itane na razli4nostta), da si hodi – prav e Dogan. V lubimata ni strana nqma mqsto za izostanali razbiraniq kato pove4eto tuk. Nqma6e da se obqsnqwam, no vse pak re6ih da vi swetna, belkim poumneete malko – vse fayda: da, 4etem i wijdame cqlata vi prostotiq i ograni4enost, i vi syjalqwame. Trqbwa da ste golemi kompleksari. Za6to ne vi otgowarqme? Ve4e podadoh edin variant na otgowor, a moqt e: UBIY GLUPAKA S MYL4ANIE!
—-
И едно предупреждение: да не се осмели някой случаен безхаберник да постави под съмение идентичността ми! Аз съм BG-туркиня – това ще рече – устойчиво на времето и вятъра :-) турско етническо самосъзнание (забележи – няма нищо против българското или каквото и да е друго такова, докато обратното не
 винаги е в сила), отраснала в, и попила в себе си, БЪЛГАРИЯ. Има ли нужда да се вричам във вярност? Мисля, че силният патриотизъм личи, та даже прелива, само дето такива слепци като вас трудно ще го забележат; ревностна мюсюлманка – в смисъл не би си променила никога насилствено религията, а само по дълбоко лични мотиви и убеждения. Което е невъзможно на този етап, тъй като ислямът няма алтернатива; ДПС-ар – защото по-толерантна от тази партия няма (доказателство – повечето коментари тук), за прогресивните й идеи няма да говоря, за да не би да сметнете, че съм пристрастна. Едно е ясно – винаги ще се разминават мислите – не може човек от средновековието да общува нормално с хора от бъдещето, нали, та даже от настоящето! Приемете тази причина за бариерата в комуникацията ни. В общи линии, харесва ли ви или не, това съм АЗ и така ще си умра. Няма да споменавам нищо за образование, реализация, местонахождение, доходи, други лични данни – убедена съм, че за всяко нещо ще намерите кусури. Оставям ги на фантазията ви. Беше ми приятно да се запознаем (последното го казвам повече от възпитаност). А на ВАС?
—-
И още нещо, като съм се разприказвала: направо се удивлявам и буквално хващам за главата, колко мнения и коментари има за Доган. Бре-бре, издигнали сте го много нависоко. Доган това, Доган онова… Типична българска черта – все някой на някого е крив и за да изпъкне повече, оплюва другия. “По-важно е не на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!” В управлението има и други, ало? И тъй и не разбрах какво точно е извършил, в какъв реален грях и усиране го обвинявате. Да не би да ви липсва втора Босна на Балканите?! Пази, Боже чедата на България… Искам този път като експеримент точно той да си отиде, та тогава да ви влезе в много яко (с извинение) един голям мутренски х… Заслужавате си го. Ако това, което видяха очите ми досега по форумите е истинското лице на българина – как ли се чувствате пред огледалото? Трябва да изпитвате ужасен срам от този образ. И дали това е причината, дали страхът, който ви е подгонил, или лицемерието ви, в ежедневието с нас лице в лице хич ви няма. Не е лъжа!

Doganova posted: 23 May at 02:54

Видях новите заинтересувани. До питащите: повечето отговори са във вас, открийте ги! До Серкан: ДПС донесе това, което другите партии не можаха – например министър с турско име. Нима сред турците няма достоен за върховете? Другите можаха ли да преодолеят задръжките си? Кой ни изолира, да си дойдем на думата!
И какво се е очаквало от ДПС – да уреди животеца не всеки?! Вижте, не става наготово, как беше казал един по-горе – време е за бачкане! Партията е голям ангажимент, себеотдаване, жертване на свободно време – не машина за пари. Изборът е доброволен. В името на обществени идеали. И при най-добрия план има и други фактори за успеха – т.нар. народен как ви се вижда? На мен лично доста проблемен по отношение на ограничеността на разбиранията. Това, което някои не могат в лицето да ни кажат, ни го сервират в нета. Доказателство: neuromantic. До него: Няма какво да чакам Доган да ме образова. Тези неща всеки решава лично за себе си. Вие нещо сте с много промити мозъци май за нас! Нали и аз това повтарям, а вие бързате да потвърдите. Аз забелязах Доган, образно казано – влюбих се в него, едвам като узрях достатъчно за него – след съответното образование и години след това…
„Колкото до желанието (– къде го видя бе, че е мое, ебаси хората, как изопачават хипотетични предположения-) да се срещнем на бойното поле – скъпа Доганке, ако се срещнем на бойно поле при числено равенство после няма да могат да ви съберат с пинцет.”Не си го пожелавай, псевдосмелчага! :І)))))))))))))!!! (кискане) За турската армия да си чувал? Не забравяй, че генетично сме свързани с нея! Българинът е варварин от класа – правилно самопризнание! Може би и на това се дължи и моята реакция спрямо него. Ама кел файда от варварството – колко педя е земята ви? „Не дразнете лъва” – аргументирай се какво точно те подразни, непораснало момченце, докато си играеше на животни. Някой ти взе биберона и ти зарева? А какви права и свободи защитава ДПС вече обясних, расисто неосведомен, дори за черните в Америка – цял живот не можеш ги догониш! Но ние теб можем да подгоним, най-малкото чрез европейските закони на недискриминация и толерантност, които се опитва да внедрява една демократично-либерална формация! Няма по-добра от нея! „Вярно, че пет века сме ги държали в робство, та им съсипахме и империята, ама вече мисля че сме в 21 век… Или?” – нещо сънуваш за 5-тях века – моите съжаления, бг-народ, за съдбата ви! – и забравяш на кого дължиш почести и поклон: на бай Иваня. На комплексиран народ Не дразнете лъва по-скоро в
Jпрощавам дребните опити за бабаитлък. турците – апел към всички! Ние сме потомци на имперски народ и като такива – немалко честолюбиви. Съобразете се с това и ни приемете, доброволно. Другият сценарий не е по-добър – вервайте ми

Зелен Бетон posted: 23 May at 03:04

@Доганова:

> Т. напр. някъде тук (или в препратки от тук) прочетох, че много му се възхищавали в началото, и даже искали да бил българин!

Пояснявам, защото съм го писал аз (в линка, който дадох). Точният цитат е: “Често ми се е искало да беше българин, и точно той да беше лидер на цялата демократична опозиция.” Тоест, пропуснала си втората част (също както оня споменат от тебе псевдопатриот – в цитата на Левски).

Вероятно не си запомнила и ЗАЩО ми се е искало това (пак цитирам): “Той е може би най-интелигентният политик на българската политическа сцена – от всички, които са ни минали пред очите от началото на прехода.”

А защо “да беше българин”: ами просто защото не би било реално етнически турчин да застане начело на цялата демократична опозиция след падането на комунизма в България. Това би било възможно ако демократичните и антикомунистически идеи и убеждения в България произлизаха основно от турския етнос – което въобще не беше така. От турския етнос произлизаше съпротива (главно като отзвук от събитията през 80-те); но идеите и убежденията, които ускориха падането на режима, са съвършено друго нещо, и техните основни носители бяха други.

Това обаче го пояснявам просто за да не остават недомлъвки, не че е толкова важно.
___________________________________

Сега за по-важното.

Прочетох последните ти постинги много внимателно. Препрочетох и предишните.

Виж, не е зле човек да е убеден в нещо, да вярва в нещо. Това някакси осмисля нещата за него. Разбираемо е.

Не е добре обаче, когато вярата е ирационална. Тоест, когато се основава на емоции и се изразява чрез емоции, и нищо друго.

Помолих те да оставиш емоциите и настръхването в килера не като сексистка забележка. Не знам защо си го приела така, бих написал абсолютно същото и ако подписът ти беше “Доганов”. Просто ми се искаше да обясниш не КОЛКО доверие имаш на ДПС и Ахмед Доган, а ЗАЩО. Тоест, да ми отговориш не с емоциите, а с разума си. Защото това е отношение между политик и гласоподавател, не между влюбени. И важното са РАЦИОНАЛНИТЕ съображения, не емоционалните.

Щеше ми се да съзреш възможността да разговаряш с хора, които нямат намерение да те обиждат, а просто искат да те изслушат (доколкото разбирам, не съм само аз). И да се абстрахираш от дразнещите те постинги и забележки. За съжаление, ти не го възприемаш така. Като казвам “за съжаление”, това не е формално, наистина съжалявам.

След като в два постинга, отдалечени на 14 часа един от друг, не можеш да се отърсиш от това защитно-агресивно отношение, нямам особени надежди. Но все пак, ако сметнеш, че си се успокоила – утре, вдругиден, без значение – опитай се да дадеш един аргументиран отговор. Ще надниквам в тази тема отвреме-навреме.

И ми се ще да ти кажа: Интернет е груб свят, в него не можеш да очакваш някой да ти спестява неприятните неща. Но пък може би точно защото никой не спестява нищо никому, точно в Интернет съм виждал най-откровените и резултатни дискусии, на които съм попадал въобще някога. Ако съумееш да превъзмогнеш естественото си първоначално възмущение и да погледнеш отвъд него, Интернет е безкрайно полезна среда за човек, който иска (и може) да проверява, затвърждава и защитава убежденията си.

nicodile posted: 23 May at 03:07

Официално моля всички да престанете с простотиите. Кви са тия бойни полета и кви са тия глупости. Айде стига!

Честна дума, ако видя още една милитаристично-военна простотия, ако чуя още нещо за нечий рязан или нерязан кур, от която и да е страна, ще затрия всички коментари и ще затворя темата. Изобщо нямам време и желание да домакинствам на пубертетски спорове на кой му е по-голяма армията и на кой му е по-голяма пишката.

Доганова- минавам на ти, ако нямаш против. Вземи се стегни малко, стига с истериите. Прочети какво съм ти написал горе, изкажи някакво разумно мнение. Няколко души тук имаме най-искрен интерес да те изслушаме и да разберем другата гледна точка. И бъди добра когато се оплакваш от расизъм да се замислиш над начина по който ти говориш за българите. Не че на мен лично ми пука, но някои хора ще се засягат. Трябва да си готова да спазваш стандартите които изискваш от другите.

Зелен Бетон posted: 23 May at 03:16

@Серкан:

Също като домакина ни тук, и аз ти благодаря за коментара. Чел съм някои от нещата ти в “Либерален преглед” и май-май ти си единственият от твоя етнос, който съм виждал да споделя по-сериозно неща в Мрежата (попадал съм, разбира се, и на други, които са просто огледален образ на върлите атакисти, така че тях не ги броя). Само че при Златко Енев писаното от теб беше по-скоро литературна документалистика, затова не съм коментирал. Просто ми хареса като позиция и изказ.

С много от нещата, които си написал по-горе, съм съгласен. Други са ми нови, с трети не бих се съгласил веднага. Да си призная, имам и известни резерви доколко ти би могъл да отговориш на въпросите ми – по простата причина, че живееш зад граница. Това оказва влияние, знам го. Не че не ти вярвам, и не че не ценя мнението ти – но човек в чужбина се променя, често неусетно и за самия него – и погледът му към нещата става малко по-друг.

На въпроса ти защо българското общество се оказа “по-слабо”, както казваш: мога да разсъждавам дълго на тази тема, тъй като доста съм мислил – но не съм стигнал до еднозначен отговор. И не ми се ще просто да нарина куп аргументи, по две причини.

Първо, защото няма начин да не се нагази в блатото на т.нар. “народопсихология” – а това е една лепкава (и измислена) област, която никак не ми се нрави. Интуитивно я смятам за повече вредна, отколкото полезна. Дори не съм далеч от мисълта, че това е едно от предсмъртните издихания на соц-а, което разцъфтя след неговия край. Призрак някакъв, който ми намирисва на промиване на мозъци. Сори, ако греша, но така го усещам. Може би защото (досега поне) всички разсъждения на тема “народопсихология”, които съм чувал, неизменно ми внушават негативизъм. Не ми трябва това. Не НИ трябва това.

И второ, по-същественото: защото дори ако стигнем, със съвместни разсъждения, до някакъв консенсусен отговор, той едва ли би ни помогнал особено в практически план. Да осъзнаем защо сме се издънили досега въобще не значи да разберем какво трябва да правим оттук нататък. А това според мен е несравнимо по-важно – и информацията за него се крие не в миналото, а в настоящето. Ако успеем да разберем и осмислим настоящето, ще ни стане достатъчно ясно. Миналото в момента обърква. Всъщност, демократична България НЯМА МИНАЛО. ВСЕ ОЩЕ няма. Така че може да се смята, че сме на чиста поляна и започваме да градим от нулата.
________________________________________________________

Написах този отговор офлайн, искаше ми се да прочетем първо отговора на Доганова. Струваше ми се, че от него бихме научили повече. Но май няма да стане. Нищо – доброто е, че все пак в Интернет започва някакъв дебат между представители на двата етноса, които еднозначно и открито се определят като такива. Да се надяваме, че тук ще съумеем да разрушим (или поне да започнем да рушим) някои взаимни предразсъдъци, както и да си изясним неща, относно които драгите ни политици умишлено ни държат на тъмно.

Източник

Никола е доктор по математика от Станфордския университет. Освен с математика, запълва времето си с пътуване, четене и разговори с познати и непознати хора. Интересува се от ЕС, индивидуалните и икономически свободи, рок музика и футбол.

Pin It

Прочетете още...