От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 05 ChatGPT

 

Мислите ли, че е вид лудост да разговаряш с машина?

Ако не (или да), то ето днешния ми разговор с ChatGPT (един от малкото партньори, които не ме дразнят до рев с необятната си глупост).

 

Потребител:
Не вярвам нито за миг в свободата на човешката воля, макар и да се опитвам да живея така, сякаш тя е нещо неоспоримо.

ChatGPT:
Изглежда, че се занимавате с някои философски въпроси за свободната воля. Много хора споделят подобни настроения, чувствайки се разпънати между вярата в детерминизма и интуитивното усещане за съпричастност към действията си. Това е сложна тема, на която няма лесни отговори. Как се справяте с това напрежение в ежедневието си?

Потребител:
Опитвам се да живея така, сякаш това е даденост.

ChatGPT:
Това е често срещан подход. Дори ако човек поставя под съмнение концепцията за свободната воля, опитът да живее така, сякаш тя съществува, може да му осигури усещане за автономност и отговорност за собствените действия. Това е прагматичен начин да се ангажираш със света, като същевременно признаваш несигурността и философските дебати, свързани със свободната воля. Как тази перспектива влияе на ежедневното ви вземане на решения и действия?

Потребител:
Просто се придържам към това, в което вярвам.

ChatGPT:
Придържането към убежденията може да осигури усещане за последователност и почтеност в действията ви, независимо от философската несигурност. Важно е да останете верни на себе си и на ценностите си, дори когато се борите със сложни въпроси за свободната воля и детерминизма. Как гарантирате, че убежденията ви съответстват на действията ви в ежедневието?


Small Ad GF 1

Потребител:
О, това е просто въпрос на издръжливост.

ChatGPT:
Упоритостта наистина може да играе значителна роля, за да останете отдадени на убежденията и принципите си. Става дума за това да упорствате в убежденията си въпреки предизвикателствата или съмненията, които могат да възникнат. Тази непоколебимост може да ви помогне да поддържате последователност в действията и решенията си, дори в условията на несигурност относно свободната воля. Как култивирате и поддържате тази твърдост в живота си?

Потребител:
Физически и умствени упражнения, много четене. Опитвам се постоянно да научавам нови неща.

ChatGPT:
Изглежда, че имате добре развит подход към култивирането на издръжливост. Физическите и умствените упражнения могат да допринесат за устойчивостта и силата на духа, докато четенето и научаването на нови неща предоставят възможности за развитие и перспектива. Участието в тези дейности може да ви помогне да останете здраво стъпили на земята в убежденията си и да се ориентирате в сложните житейски ситуации с по-голяма яснота и решителност. Има ли някаква конкретна област на учене или четене, която смятате за най-полезна за укрепване на убежденията ви?

Потребител:
Предполагам, че трябва да се зачетете в книгите ми.

ChatGPT:
Това е интригуващо! Писането на книги е значимо начинание и мога да си представя, че те отразяват дълбоката Ви ангажираност с различни теми и уникалната Ви гледна точка към живота. Какви теми обхващат книгите Ви и какви теми изследвате в тях?

Потребител:
Приятелю, уважавам усилията ви, но нека спрем дотук. Все още има десет или двадесет години, докато станете нещо като истински човек.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

ChatGPT:
Разбирам. Участието в разговор по философски теми като свободната воля може да бъде предизвикателство, особено когато се изследват такива дълбоко лични убеждения. Ако някога искате да подхванем разговора отново или да обсъдим нещо друго, аз съм тук.

Потребител:
Само обобщете първото изречение на този чат с три думи, моля.

ChatGPT:
 „Поставянето под въпрос на свободната воля.“

Потребител:
Положете повече усилия, моля

ChatGPT:
„Оспорване на убежденията: свободна воля.“

Потребител:
Ок, очевидно ще трябва да живея с това. До следващия път.

ChatGPT:
До следващия.

 

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Pin It

Прочетете още...

I have a dream

Златко Енев 23 Ное, 2010 Hits: 11645
Ставам посред нощ от леглото, защото не мога…

Да преуспееш

Сю Халпърн 08 Авг, 2009 Hits: 17235
Ако не беше вторият най-богат човек на…