От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 03 Kadyrov
Рамзан Кадиров с Владимир Путин през 2019 г.
Снимка: Sputnik/Reuters

 

Загубите на Чечения в Украйна може да се окажат пагубни за лидера Рамзан Кадиров

Нахлуването на Русия в Украйна е преди всичко война на Владимир Путин, но ако има втори човек, чието име и репутация ще бъдат свързани с опустошенията, отприщени от Москва, това е чеченският лидер Рамзан Кадиров.

Неговите бойци бяха част от първата вълна на нападението над страната и загинаха масово около авиобазата „Хостомел“, като сред убитите е и един от ключовите командири.

Съобщава се, че елитни чеченски отряди са били вербувани и за неуспешните опити за убийство на ключови украински лидери през първите 48 часа от инвазията, съобщи западното разузнаване.

Неотдавна хора на Кадиров се появиха сред силите, които налагат жестока обсада на пристанищния град Мариупол, където сред целите е и родилен дом, а страданията на стотици хиляди хора се превърнаха в емблема на украинската болка.


Small Ad GF 1

Самият чеченски лидер дори публикува наскоро видео в социалните мрежи, за което твърди, че е стратегическа сесия, заснета в бункер в мазе в Украйна. Той го използва, за да заплаши жителите на Киев с перспективата за „лично посещение“.

Украинските разузнавателни служби твърдят, че видеото вероятно е фалшива хвалба, заснета у дома в Чечня. Разузнавателните данни от телефоните и интернет сочат, че той никога не е преминавал в Украйна, и дори говорителят на Путин Дмитрий Песков отказа да подкрепи видеото, като заяви, че Кремъл не разполага с „никакви данни“ за евентуално пътуване в Украйна.

Но независимо от достоверността, кадрите бяха полезна пропаганда, сигнализираща колко тясно и ентусиазирано Кадиров се е свързал с тази война.

Изглежда, че той вижда в нахлуването в Украйна възможност да увеличи властта и авторитета си. Изпращането на свои хора е начин Кадиров да докаже лоялността си към руския лидер, чието покровителство е в основата на неговата власт.

„Има много хиляди, може би десетки хиляди чеченци, които го мразят, които негодуват срещу него и много семейства, които са в състояние на скрита кръвна вражда срещу него и семейството му, така че Кадиров разбира, че ако иска да оцелее, се нуждае от Русия и подкрепата на Владимир Путин“, казва Емил Соломон Аслан от Института за политически изследвания към Карловия университет в Прага.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

„Ето защо той иска да демонстрира абсолютна лоялност, да покаже, че е полезен, може да дойде и да направи много грандиозни неща.“

За Русия те са донякъде нередовни сили, които тя може да разгърне. Между чеченските командири и руското разузнаване има постоянна вражда, включително дребни публични обиди (наскоро видеоклип показа как бойците използват женска граматика, за да се подиграят на мъж, лидер на ФСБ) и слаба интеграция с редовната армия. Във видеоклипове войниците подчертават, че са под командването на Кадиров, а не на руската военна йерархия.

За разлика от руснаците, чеченските войски носят мобилни телефони, публикуват в социалните мрежи и наричат конфликта война – пренебрегвайки пропагандното решение на Кремъл, че кръвопролитието трябва да се нарича „специална операция“.

Тяхната важна роля въпреки всичко е признание за обхвата на Кадиров, публична демонстрация на това как военните на една велика сила зависят от неговата група чеченски бойци.

Този месец той стартира канал на арабски език в Telegram, очевидно за да се възползва от тази популярност – амбициозен ход за лидера на малък руски регион, в който не се говори арабски.

Той се опитва да представи мобилизацията като нещо, подкрепено от цялото чеченско общество, като нарежда на учителите да съставят списъци на хората, които имат място в домовете си, за да „приютят бежанците“, и твърди, че някои държавни служители ще се откажат от месечната си заплата, защото я „даряват за войната“.

За Путин чеченският лидер предлага опитни бойци, усъвършенствани в жестоки войни на изтощение срещу бунтовниците и в улични боеве, които вече разкъсват няколко украински града. Тяхната репутация на брутални бойци сама по себе си е оръжие.

„Кадиров има дългогодишен опит в така наречените „операции за прочистване“ [срещу цивилното население] и неговите бойци могат да бъдат използвани като психологически инструмент срещу мирните украинци“, казва Александре Квахадзе, изследовател в Грузинската фондация за стратегически и международни изследвания, фокусирана върху северния Кавказ.

„Налице е скритата заплаха: ако не се предадете, може да ви сполети същата съдба като мирните градове в Грузия и Чечня.“

„Освен това по-старото поколение чеченски бойци в някакъв момент са участвали в защитата на Грозни, когато са се сражавали срещу Русия. Така че руските командири смятат, че в този смисъл неговите сили имат умения, които могат да бъдат полезни в Украйна, особено по време на неща като обсадата на Мариупол.“

Кадиров, който управлява Чечения като лична крепост чрез страх и насилие, може дори да предложи вдъхновение за диктатура на руския лидер, тъй като икономиката се срива под санкциите, а Путин навлиза все по-дълбоко в автокрацията.

Той традиционно предлага на Кремъл своеобразна алтернативна мрежа за събиране на разузнавателна информация и отстраняване на врагове, които са твърде токсични или противоречиви за редовните шпионски служби.

Може би най-значимото в тази връзка действие е, че петима чеченци бяха признати за виновни за убийството на Борис Немцов, водеща опозиционна фигура, през 2015 г., въпреки че престъплението никога не е било пряко свързано с Кадиров.

Тъй като Кремъл търси изкупителни жертви за неуспехите си в Украйна, а шефът на ФСБ за страната, както се съобщава, е под домашен арест, тези роли като изпълнители и в събирането на разузнавателна информация могат да се окажат още по-полезни, особено като се има предвид, че между двата лагера съществува историческа вражда.

Много чеченци смятат, че са били изпратени като пушечно месо в зле планирана война в първите дни, когато тежките им загуби включваха и висш командир. Сега те изглеждат по-съсредоточени върху медийната война, целяща да привлече новобранци и да подкрепи своя лидер.

У дома Кадиров настоява усилено за „доброволци“, на които се предлага бонус при записване в размер на около 2300 долара и заплата от 1000 долара месечно, с допълнителни суми за успешни операции, казва един от вербовчиците в текстови съобщения до бъдещ млад боец.

Те са се обърнали към групи, включително треньори по бойни изкуства, с молба младите мъже да се запишат, но чеченците очевидно са предимно невъзмутими, осъзнавайки колко смъртоносна е станала войната.

„Кадрите и метаданните показват, че повечето [чеченски] сили са на поне 20 км от фронтовата линия, единственото, което правят, е да записват видеоклипове, за да мотивират хората вътре в Чечения и да популяризират войнствения образ на Кадиров и неговите сили“, казва Квахадзе.

„Те полагат много усилия да мобилизират ‚доброволци‘, предлагат им много щедро финансово възнаграждение за участие, но Телеграм и изтичането на информация показват, че това не е успешно.“

Кадиров има и една друга причина да се бори. В редиците на украинските сили са поне две бригади, в които влизат членове на чеченската диаспора, които го ненавиждат и биха искали да го свалят от власт. Той трябва да покаже на враговете си в страната и чужбина сила, но трябва и да запази силите си непокътнати, за да поддържа бруталното си управление.

„Кадиров изглежда е бил шокиран от мащаба на украинската съпротива. Изглежда също, че десетки, ако не и стотици негови хора са били убити. Той разполага с много хора, около 12 000, но за да остане на власт, се нуждае от тези бойци“, казва Аслан.

„Ако те понесат твърде сериозни щети в Украйна, това може да се обърне срещу Кадиров. Това може да обясни някои от слуховете, че е свил част от силите си.

„Той иска да се покаже като твърд лидер на тези силни бойци, които са готови на саможертва. Но аз не съм съвсем сигурен дали те са готови да се откажат от живота си“.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...