От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Engrenages

 

Как да обобщим „Спирала“ – сериал, който в продължение на осем сезона и 86 епизода се превърна от нашумял хит в застаряващ боен кон? Да се изсипят възторжени похвали за сложната парижка криминална драма едва ли би било в унисон с вечно мрачното ѝ настроение. Но с наближаването на последните епизоди, сериалът, известен в родината си като „Engrenages“ [„Зъбни колелца“], със сигурност заслужава нещо повече от едно косо вдигане на рамене, по галски.

Когато дебютира в Обединеното кралство през 2006 г., „Спирала“ предлагаше смел и неподправен поглед към тъмното дъно на Града на светлината – място, където неописуеми престъпления се разследват от полицаи, които навлизат дълбоко в моралната мръсотия и рядко излизат неопетнени. Полицейските следователи в цивилни дрехи, ръководени от бодливата и целеустремена Лора (Каролин Пруст), работят с каубойски размах, съответстващ на пистолетите им, и редовно пренебрегват процедурите в преследването на справедливостта. От тези първи дни насам тежкоатлетът Жилу (Тиери Годар) постоянно размива границата между полицай и престъпник; в осми сезон той се възползва от тези си предимства, като преминава под прикритие в жестока, хищническа банда, което още повече натоварва сложните му отношения с Лора.

Ако своенравните ченгета от CID буквално вибрират с вълнуващата енергия на улицата, то юридическите персонажи на „Спирала“ съществуват в малко по-изтънчена, макар и не по-малко жестока среда. От самото начало високият и красив адвокат Пиер (Грегори Фитоуси) е най-фотогеничното присъствие в галерията от измамени мъжкари. Замисленият Фитоуси се превръща в де факто лице на сериала, нещо, което сценарият умело насочва към него.

Харизматичният, самовлюбен Пиер винаги е имал вид на човек, подготвян за нещо по-голямо, дори ако предполагаемо блестящият му юридически ум сякаш го е провалял в личните отношения с Лора и безмилостно амбициозната му колежка Жозефин (Одри Фльор), които са способни да накарат моралния му компас да се разколебае. Неочакваното напускане на Пиер в пети сезон е най-големият прелом в драмата, но то само подчертава, че сериалът винаги е бил ансамблов. Освен това решението за раздяла с този толкова важен герой се възприема като странно подходящо: благородният адвокат е прекалено чист за фаталистичната вселена на „Спирала“, и сигурно е напълно оправдано, че го виждаме да се отправя към значително по-стерилния свят на британския сериал „Г-н Селфридж“.

С продължителните си сезонни сюжети, посветени на ужасни случаи, свързани със серийни убийци, тероризъм и трафик на хора, „Спирала“ предлага на зрителите си и нещо ново – да станат свидетели на една непозната съдебна система в действие. Разследващите съдии, олицетворявани от приличащия на плашило ветеран Робан (Филип Дюклос), са насърчавани да изоставят съдебната скамейка и да предприемат по-практичен подход, следвайки уликите в реалния свят. Като кръстоска между [футболния мениджър] Арсен Венгер и Коломбо, старата лисица Робан е едно от най-величествените творения на „Спирала“; отсъствието му в настоящия сезон засилва усещането, че нещата приключват.


Small Ad GF 1

„Спирала“ обхваща период от време на невъобразими промени в начините, по който консумираме телевизия. Първите сезони предхождаха широката достъпност на епизодите в Интернет, така че ранните потребители си разменяха DVD кутии. И ако в третия сезон сериалът достигна своя културен връх, съвпадайки със старта на блоговете, на оживените форуми за остри анализи и философски размисли, то заедно с това той щеше да бъде донякъде засенчен от възхода на скандинавския ноар. Но дори и с относително небързия си график на производство „Спирала“ изпревари [скандинавските серии като] „Убийството“, „Мостът“ и всички други подобни еврокриминални съперници, дори и като се има предвид шведската маса, предлагана [в Обединеното кралство] от отличната рубрика „Уолтър представя“ на Channel 4. Вече се е превърнал в толкова дългогодишна телевизионна практика, че въпреки обичайно тревожната му тематика, когато се включиш и чуеш познатата фраза „Précédemment d'Engrenages“ [досега в „Спирала“…], се чувстваш като доволен зрител.

Дори и понякога да изпада в клишета, „Спирала“ винаги ще бъде най-страховитият френски полицейски сериал – един закон сам за себе си.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...