От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 10 Call my agent
Перфектна картина … Изабел Аджани в „Обадете се на моя агент“.
Снимка: France 2/Netflix

 

Преди Кан да ни пресрещне с ежегодното напомняне, че колкото и да се опитва светът, няма как да открадне короната на Франция, когато става дума за le cinéma, le vrai, в момента в Netflix вървят три сезона на едно истинско френско телевизионно бижу, което ще ви накара да се почувствате в добро настроение.

Сериалът „Обадете се на агента ми“ [заглавие на оригинала: „Десет процента“], който стартира през 2015 г. по обществения канал France 2, разказва подробно за ежедневните щуротии в една от двете най-големи (измислени) филмови агенции в Париж: ASK, както е наречена тук. Това е свят на кучешка глутница, в който има силно настървени агенти, борещи се за влияние и достъп, примирени асистенти, пеещи рецепционистки, реално куче на име Жан Габен и много, много истински таланти. Именно изобилието от таланти извежда сериала далеч отвъд стандартния тип „Шоу за шоубизнеса“. В „Обадете се на агента ми“ постоянно се появяват гостуващи звезди – от Изабел Аджани и Моника Белучи до Изабел Юпер – като всяка от тях играе много правдоподобна, но измислена версия на себе си.

Пилотният епизод започва с необявено пристигане (на Камий, незаконната дъщеря на агресивния агент Матиас) и преждевременна смърт (на основателя на агенцията Самюел Кер, който поглъща оса по време на почивка в Бразилия). Матиас и колегите му Андреа, Габриел и Арлет са въвлечени в трескава борба за власт както помежду си, така и в цялата филмова индустрия. Звездите заплашват да напуснат ASK, вдовицата и наследница на Кер заплашва да затвори фирмата, а личните страсти, които обикновено се държат настрана, заплашват да провалят всичко.

Ако идеята на сериала е донякъде предвидима, то отношението към славата е доста по-малко такова. Във всеки епизод гостува някоя звезда – Беатрис Дал, Сесил дьо Франс, Ги Маршан – но вместо да бъде в центъра на вниманието, голямото име е тревогата, която трябва да бъде потушена, проблемът, който трябва да се реши. „Обадете се на агента ми“ постига онова рядко нещо, което интервютата често не успяват да разкрият, и прави тези хора, които живеят определено ненормален живот, да изглеждат съвсем нормални.


Small Ad GF 1

Има актьори с административни проблеми, които се нуждаят от помощ при отговарянето на имейли и проверката на бавачки, както и звезди с брачни проблеми, които искат да си намерят партньор. Има актьор, който не може да шофира, актьор, който не може да плува, и актьор, който внезапно не може да играе. Има един, който, както се изразява Андреа, „прави [номера на Даниел] Дей Луис“ и не може да престане да играе, тоест да излезе от много интензивна роля за оцеляване в стил „Отмъстителят“. В крайна сметка той е отстранен от следващата си роля на чистокръвен банкер, когато буквално напада със зъби кучето на продуцентката.

Вместо обаче да се засили аспекта на себе-осъждането, заложено в тези стереотипи за живота зад големия екран, както го правят други сериали, например британският „Екстри“, или (както можете да си представите), би могъл да го направи един евентуален британски римейк в стил W1A, тук талантът се третира с нежност и немалко поезия. И под „талант“ имам предвид не само хората (актьори и режисьори), но и самата форма на изкуство: този сериал е ода за киното. Все пак той е френски.

„Обадете се на агента ми“ е и истински забавен. Фани Хереро, съавторка на сериала, изтъква като отправна точка задъханото темпо на Аарон Соркин в „Западното крило“, а сериалът кипи от диалози, които са толкова наситени, колкото и. Андреа на Камий Котен – цялата само обувки на токчета и размах – може да се превърне само за секунди от шепнеща безгрижност в ярост, също както и сладкият, тромав Габриел на Грегори Монтел. Всъщност целият актьорски екип може да избухне сякаш по команда, за да постигне перфектен комедиен ефект. Джонатан Коу беше прав, когато през февруари написа в Туитър, че сериалът е „най-острото, най-лекото, най-забавното и най-топлото нещо на екрана в момента“.

Материалът за всичко това идва от съавтора на сериала – Доминик Беснехар, актьор и режисьор, прекарал две десетилетия като най-известния агент във Франция. Автобиографията на този човек се чете като история на съвременното френско кино. От Жак Доайон нататък той е работил с всички. Това означава, че гостите в „Обадете се на агента ми“ са не само имена от адресната книга на Беснехард, но и че сюжетните линии се коренят в неговия житейски опит. Всичко това се е случило в действителност, казва той многократно пред пресата.

Специфичният за Кан епизод в края на втория сезон, в който Жулиет Бинош е в отлична свободна форма, напомня за легендарната реч на Софи Марсо при връчването на „Златната палма“ през 1999 г., когато тя беше освиркана, след като изрече, че Кан е боклук, че децата са болни и че киното е по-добро от войната. А Беснехар знае всичко за този инцидент, защото той е бил човекът, който е трябвало да я заведе там: по онова време Марсо е негова клиентка.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Четвъртият сезон на „Обадете се на моя агент“ ще започне да се снима през октомври [сега вече направен и достъпен в Нетфликс, бел. пр.], а името на Марсо, както и на Жерар Депардийо и Марион Котияр, се спрягат за предстоящо участие в сериала. Беснехар заяви наскоро, че откакто сериалът е в Netflix, актьори от САЩ, сред които и Кевин Клайн, са му звънели с молба да участват.

Беснехар обаче се е спрял на друга личност: Джейн Фонда, която крещи на агента така, както Жан Моро някога му е крещяла в Канада. Той и Жана Моро – негова клиентка по онова време – били на път за снимки на филм в Квебек, за които тя била особено развълнувана, заради любовната си младежка афера с канадски дървосекач. Стигнали до имиграционната служба, където служителката, просто се стъписала: „Mais Jeanne Moreau, вие сте още жива!“.

В ролята си на агент Беснехар обрал пешкира заради тази обида и в момента не може да се сети за друг човек, освен Фонда, който да има както нужните комедийни умения, така и култовия статут, необходими за подобен сценарий. През февруари Беснехард разказа на една аудитория, че е впрегнал в случая самия директор на Кан: „Si tu m'aimes“ [ако ме обичаш], каза той, гледайки Тиери Фремо право в очите, свържи ме с Джейн. Гледайте епизодите от сериала с Беатрис или Изабел – и вие ще пожелаете същото от Фремо.


Източник

 

Pin It

Прочетете още...