Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 227
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 227
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 227

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Публикуван за пръв път от DC Comics през 1989 г., Пясъчният човек се смята за един от най-интелигентните, предизвикателни и изобретателни комикси, създавани някога. В него се проследява Морфей, повелителя на сънищата, който се опитва да възстанови царството си, след като е бил затворен от хората в продължение на почти 100 години. Той пътува до Ада, за да се срещне с Луцифер; издирва кошмарния убиец, наречен „Коринтянина“, който има зъби вместо очи; сключва сделка с Уилям Шекспир и се впуска в дълго, лично търсене, за да поправи греховете на своето семейство, наречено „Безкрайните“ – вечни олицетворения на неща като смъртта, желанието и отчаянието.

Netflix превърна още един култов материал в телевизионен сериал: В петък (05.08.2022 г.) се състоя премиерата на „The Sandman“ в стрийминг платформата.

Автор(и): Стивън Кели

„Телевизията винаги разкрива нещо за това кои сме ние“, казва телевизионниaта критичка Карин Джеймс. Тазгодишното издание на анкетата на Би Би Си „Култура“ обобщава 100-те най-важни телевизионни предавания на 21-ви век, според оценките на телевизионни критици и журналисти от цял свят.

Автор(и): екип на BBC

Сериалът „Обадете се на агента ми“ [заглавие на оригинала: „Десет процента“], който стартира през 2015 г. по обществения канал France 2, разказва подробно за ежедневните щуротии в една от двете най-големи (измислени) филмови агенции в Париж: ASK, както е наречена тук. Това е свят на кучешка глутница, в който има силно настървени агенти, борещи се за влияние и достъп, примирени асистенти, пеещи рецепционистки, реално куче на име Жан Габен и много, много истински таланти. Именно изобилието от таланти извежда сериала далеч отвъд стандартния тип „Шоу за шоубизнеса“. В „Обадете се на агента ми“ постоянно се появяват гостуващи звезди – от Изабел Аджани и Моника Белучи до Изабел Юпер – като всяка от тях играе много правдоподобна, но измислена версия на себе си.

Автор(и): екип на в. „Гардиън“

Според „Игра на калмари“ много бедните и много богатите хора имат едно общо нещо: животът им не е забавен. Някои от тях не знаят как да изхранват себе си и семействата си, а други са отегчени от изобилието. Защо да не ги обединим? Без да разгласявам: „Игра на калмари“ се организира от много богати хора, които канят стотици неудачници, за да се забавляват. Те трябва да преминат успешно през шестте кръга на играта. Всички, които не успеят да преминат поредния кръг, са „дисквалифицирани“ – екзекутирани. Победителят ще получи огромна парична награда.

Този вероятно най-успешен сериал в историята на Netflix разказва за обикновени детски игри, в които на карта са поставени животът и смъртта. Независимо дали става дума за игра с бягане, в която всеки, който се движи в неподходящ момент, бива застрелян, или за губещи отбори, които пропадат в зеещи дълбини сред почти зловеща тишина – в крайна сметка по-важни са коварните психологически трикове, използвани за изпращане на играчите през кръговете.

Автор(и): екип на „Дойче Веле“

С продължителните си сезонни сюжети, посветени на ужасни случаи, свързани със серийни убийци, тероризъм и трафик на хора, „Спирала“ предлага на зрителите си и нещо ново – да станат свидетели на една непозната съдебна система в действие. Разследващите съдии, олицетворявани от приличащия на плашило ветеран Робан (Филип Дюклос), са насърчавани да изоставят съдебната скамейка и да предприемат по-практичен подход, следвайки уликите в реалния свят. Като кръстоска между [футболния мениджър] Арсен Венгер и Коломбо, старата лисица Робан е едно от най-величествените творения на „Спирала“; отсъствието му в настоящия сезон засилва усещането, че нещата приключват.

Автор(и): екип на в. „Гардиън“

Прочетете още...