От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

Dr. med. Jana Schroeder, Chefarztin des Instituts fur Krankenhaushygiene und Mikrobiologie der Stiftung Mathias-SpitalFacharztin fur Mikrobiologie, Virologie und Infektionsepidemiologie, Infektiologin (AKWL & DGI) & Antibiotic Stewardship Exper
Специалистката по инфекциозни болести Яна Шрьодер
Снимка: Jakob Schnetz /DER SPIEGEL

 

Специалистката по инфекциозни болести Д-р Яна Шрьодер вярва, че това лято ще отбележи временно връщане към почти нормална ситуация за мнозина, но предупреждава, че през есента и зимата може да има още вълни на COVID. Освен това тя обяснява защо германските политици подведоха нашите деца и какво всъщност означава „ендемичен“ вирус.

 

Една главна лекарка за опасностите на германската стратегия „Omicron“

DER SPIEGEL: Д-р Шрьодер, вълната „Omicron“ се разраства, местните органи за обществено здраве изглежда са капитулирали пред нея, лабораториите за тестване са претоварени, а действителният брой на случаите в момента може само да се предполага. Загубихме ли контрол над пандемията в Германия?

Шрьодер: Най-вероятно вече сме далеч отвъд критичната точка. В момента имаме над 30% положителност на PCR тестовете, което означава, че почти една трета от всички съмнителни случаи са действителни инфекции. Пандемията е под контрол, когато този показател е под 5 процента. Поради липсата на PCR тестове действителните данни стават все по-мъгляви. Проследяването на контактите също се е сринало. Световната здравна организация очаква половината от европейското население да се зарази през следващите осем седмици – вероятно и тук, в Германия.

Как преживяхте хаотичното управление на пандемията?

Като голяма загуба на доверие в политиците. Това е изключително неприятно усещане. Винаги съм смятала, че те винаги ще намерят поне приблизително правилно решение, въпреки различните позиции на политическите партии. Но не съм очаквала толкова драстично разделяне на науката и политическите действия, каквото се получи в хода на пандемията.


Small Ad GF 1

Училищата бяха затворени в продължение на месеци, а децата изпитваха трудности. Сега призовахте защитата от заразяване и защитата на психологическото здраве на децата да се разглеждат като едно цяло. Как ще стане това? Като оставим училищата отворени на всяка цена?

Не, не на всяка цена! Този абсолютен ангажимент към присъственото обучение в сегашния му вид има много недостатъци. Училището е стабилизиращо само тогава, когато действително осигурява образование, ако подкрепя и укрепва децата и младежите, ако има ежедневна структура, стабилен ритъм. В момента училището не осигурява това, най-малкото заради постоянните инфекции и случаите на карантина. Това създава стрес за семействата, необходими са заместващи учители, а натискът за постигане на резултати никога не спира. Силната динамика на пандемията създава психосоциален стрес и колкото по-дълго продължава този стрес, толкова повече хората се разболяват психически и физически. Ние току-що обобщихме това в нашия интердисциплинарен документ за позиция.

Как децата могат да бъдат по-добре защитени?

По този въпрос отдавна има насоки, които могат да се следват. Може да се премине към онлайн хибридно преподаване, да се намали наполовина броят на учениците в клас и да се създадат малки групи. Добре планираното онлайн преподаване е по-добро от училищна сграда, която е отворена, но в която присъственото преподаване постоянно се отменя. Особено като се има предвид, че има планове за правенето му – такива, с които не съм единственият човек, който се мъчи повече от година. Разбира се, никой не е длъжен да ме слуша, но и аз не разбирам как министрите на образованието успяват да игнорират проблема толкова дълго време. Вместо да се настоява за задължително присъствено обучение, трябва да има задължително образование.

В Обединеното кралство експертите говорят за „две епидемии“ – разрастваща се сред децата и затихваща сред възрастните. Как ще продължат нещата тук?

Тук, в Северен Рейн-Вестфалия, броят на случаите сред учениците се е удвоил през последната седмица. Сега имаме 42 000 заразени деца; 65 000 са поставени под карантина. По данни на Института „Роберт Кох“ (германски център за контрол на заболяванията) само 17% от децата на възраст под 12 години са получили поне първата доза ваксина в цяла Германия. И до днес няма обща препоръка децата в тази възрастова група да бъдат ваксинирани. Всички в училище ще се заразят. Изглежда, че вече не е възможно това да бъде спряно. Това, което се случва в момента, е масово предаване на инфекцията сред децата – развитие, което настоящият германски министър на здравеопазването Карл Лаутербах категорично изключи не толкова отдавна. Мисля, че това може да бъде ясно съобщено. Ако отхвърляме блокирането заради социалните разходи, то трябва също така честно да кажем, че ще платим цената за това чрез заразяването на цялото общество.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

И как изглежда тази цена?

Децата могат да се разболеят от педиатричен възпалителен мултисистемен синдром (PIMS), който е сериозно заболяване. Получава го между едно на 5000 и едно на 1000 заразени деца. Повече от 50% от децата, които се разболяват от това заболяване, попадат в интензивното отделение. Въпреки че в предишните варианти това е било до голяма степен предотвратимо чрез ваксинация, ниският риск все още не е равен на липса на риск. В Германия имаме приблизително 9 милиона деца на възраст под 12 години…

… което би означавало, изчислено приблизително, поне 2000 деца с PIMS.

Само за сравнение: Когато се оказа, че един от всеки 100 000 души, ваксинирани с ваксината на AstraZeneca, получава тромбоза на мозъчните венозни синуси, употребата на ваксината беше спряна. И освен това, разбира се, има и т. нар. „дълъг COVID“, който всъщност е смесица от различни заболявания в резултат на инфекция с SARS-CoV-2, която също засяга нисък едноцифрен процент от децата. А в общото население става дума за около 15 процента, от които приблизително две трети са жени, обикновено по-млади.

Това важи ли и за Omicron?

Все още не знаем. Пропуските в знанията са част от проблема. И PIMS се проявява едва след приблизително осем седмици, същото време, което вече знаем за Omicron.

Колко сериозно трябва да се отнасяме към дългия COVID?

Сега има много тревожни данни в проучвания с малък брой случаи на дълъг COVID сред деца, за поразителни промени в някои области на мозъка. Съществуват и констатации за нарушено мислене след инфекция при някои възрастни. По-добре е инфекциите да се предотвратят от самото начало или поне да се смекчат чрез ваксинация.

По този въпрос има и добри новини: Изглежда, че опасността от развитие на продължителни симптоми на COVID драстично намалява чрез ваксинация.

Но тя все още не е нулева. А има и данни, които не показват това, но сочат в правилната посока, което ме радва.

Много хора смятат, че Omicron е безвреден. Това погрешно разбиране ли е?

При Omicron има по-малко тежки заболявания, по-малко хора умират от него – и това е наистина чудесно. В същото време броят на смъртните случаи в Германия в момента все още е трицифрен. И според мен има едно недоразумение по отношение на термина „леки симптоми“, който винаги се появява в този контекст. Според Световната здравна организация случаите се считат за леки, стига пациентите да нямат дихателни затруднения. Но един пациент може да е болен като куче и да се чувства така, сякаш ще умре, без да има животозастрашаващо заболяване.

Какво бихте казали на хората, които сега посещават „партита на Omicron“, за да се заразят?

Някъде в представата за заразяването с Omicron като един вид естествена ваксинация се крие надеждата, че пандемията скоро ще приключи. Но надеждата не е стратегия. Трябва да знаете, че тя може да се обърне срещу вас.

Какво очаквате да се случи в болниците през следващите шест до осем седмици?

Огромният брой на инфекциите може да надделее над фактора „по-малко тежко заболяване“, причинено от варианта. И дори ако броят на хоспитализациите се запази, пак ще изпитваме недостиг на персонал, заради многото заболели служители. Тогава би било трудно да се осигурят адекватни грижи за пациентите в болницата.

Колко пациенти с Omicron очаквате в болниците?

Не правим никакви прогнози. Нещата тук все още вървят доста добре. В момента в нашата болница има по-малко от 50 пациенти, положителни за COVID, като почти всички са в нормалните отделения. Все още не сме наблюдавали нито един случай на сериозно заболяване с Omicron. Но вълната на Omicron все още не е достигнала до по-възрастните неваксинирани хора.

Преминаваме ли към ендемичната фаза, на която хората се надяваха?

Вярно е, че Omicron вероятно поставя началото на ендемичната фаза. Но трябва да е ясно, че „ендемичен“ не произлиза от думата „край“. Чарлз Розенберг, почетен професор по история на науката в Университета на Пенсилвания, е казал: „Епидемиите обикновено завършват със свистене, а не с взрив.“ Мисля, че това е много точно. Лятото ще бъде добро, сигурна съм в това – благодарение на сезонния ефект и защото много хора ще имат поне временен имунитет срещу SARS-CoV-2. За хората, които не са изложени на особен риск, животът ще се върне към нещо подобно на старата ни нормалност. А сега разполагаме и с няколко ефективни лекарства, които често могат да предотвратят сериозни заболявания. Но ситуацията може отново да стане по-напрегната през предстоящите есен и зима. Имунитетът само чрез заразяване с Omicron, без предишна ваксинация, е по-малко широк, отколкото ако първо се ваксинирате срещу Delta и след това се заразите с Omicron. Така че е вероятно Delta отново да циркулира през следващата зима. Освен това Omicron вероятно няма да е последният вариант.

Какво очаквате?

Това е много труден въпрос. BA.2, например, братовчед на варианта Omicron, сега е доминиращ в няколко държави, включително Дания. Но това не означава, че ситуацията ще се промени в резултат на това. В момента вирусът има много възможности да се размножава – при заразените хора и в гигантския животински резервоар. Не само норките, но и котките, кучетата, мишките и плъховете могат да се заразят с SARS-CoV-2, дори хипопотамите! И колкото повече се размножава един вирус, толкова по-голяма е възможността той да мутира. Това е като лотарията: Човек, който попълни само един билет, има много по-малък шанс да спечели главната награда, отколкото някой, който попълни милиони билети.

Ако пандемията вече бавно върви към края си, все още ли има нужда от задължителна ваксинация, за която мнозина призовават в Германия?

Високият процент на ваксинация остава важен независимо от всичко. Ниското ниво на ваксинация удължава пандемията – високото би ни помогнало най-накрая да бъдем една крачка пред вируса. Въпросът е как можем да постигнем този висок процент. Според мен би било много по-добре, ако бяхме направили всичко възможно, за да направим задължителната ваксинация ненужна, вместо винаги да изключваме изискването за ваксинация. Други държави като Португалия успяха в това. Вместо това ние позволихме да се появят два лагера – привърженици на ваксините, от една страна, и противници на ваксините, от друга – и сега ситуацията е изключително трудна.

Често срещан аргумент срещу задължителната ваксинация е, че при Omicron ваксинацията е чисто самозащита, защото все още можеш да се заразиш.

Смятам, че това е напълно погрешно. Ако дори само част от 3-те милиона неваксинирани хора над 60 години, които все още имаме в Германия, се заразят, това, разбира се, засяга всички нас: Тогава болниците отново ще бъдат по-малко способни да се грижат за пациенти с инфаркт и рак. Ако винаги наблягате на толерантността вместо на последствията, в един момент губите разумните хора. Хората, които са били предпазливи в продължение на две години, постепенно започват да чувстват, че онзи, който действа отговорно, е глупавият. Едно малцинство допринася за удължаването на пандемията много повече, отколкото е необходимо – с отрицателни последици за всички нас.

Когато най-лошото отмине, притеснявате ли се, че ще ви обвинят, че сте била твърде паникьорски настроена?

Мисля, че паникьорството е проблем по-скоро на получателя, отколкото на изпращача. Аз самата съм доста рационално ориентирана и обичам да вземам добре информирани решения. Възприемам задачата на науката по отношение на пандемията като предоставяне на солидна информация. Но не мога да влияя в отделни случаи на това какво правят хората с информацията, която получават от мен.

В токшоутата, където често сте били гост, става въпрос не само за научна информация, но и за акценти и интонация. Предварително ли обмисляхте какъв баланс искате да постигнете?

Да, много внимателно. Там е много трудно да се намери точният тон.

Какво очаквате с най-голямо нетърпение, когато настъпи лятото?

Големи, спонтанни партита! Всъщност през лятото мястото на повечето от нас винаги е заедно със семейство, приятелите, нашите деца, техните приятели. Това напълно ми липсва. И е досадно да се притесняваш дали хората, с които се срещаш, спазват правилата за коронавирусите. В момента, в който престана да се интересувам от това, може би пандемията най-накрая ще приключи и за мен.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...