От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 12 Querdenker

 

Ловната хижа Вайдманшайл се извисява на хълм в завоя на река Заале в югоизточната германска провинция Тюрингия. Тя принадлежи на Ройсен, бивша благородническа фамилия, която е управлявала района в продължение на 800 години преди края на германската монархия.

Сградата е построена за Хайнрихх 72-ри между 1834 и 1837 г. Представлява едноетажна постройка, заобиколена от дървета и стръмен скалист насип, който се спуска зад нея. От двете страни на входния портал се виждат скулптури на мечка и глиган, и двете от камък. Кула с бойници прави цялата сграда да прилича на малка крепост. Еленови рога висят от самия връх на фасадата.

Сегашният господар на имението е Хайнрихх XIII, Принц Ройс, предприемач, който се утвърждава във Франкфурт като магнат в областта на недвижимите имоти и производител на пенливо вино. Някои жители на малкото градче от известно време се чудят с какво се занимава 71-годишният мъж. Първо се появил загадъчен знак с герба на Ройсен. След това на входа на имението е забелязана фигурата на пазач с уоки-токи, който очевидно е трябвало да пази стопанина от любопитни очи.

От сряда насам изглежда вече ясно какво се е случвало зад масивните стени. Рано сутринта GSG9, специалните сили на германската полиция, са се появили там, за да изкоренят предполагаема дясноекстремистка терористична група. Смята се, че тя включва най-малко 25 членове и помощници, а други 29 мъже и жени също са обект на разследване. Съвместно с около 3 000 служители разследващите извършиха обиски в 11 германски провинции, както и в престижния австрийски ски курорт Кицбюел, а също и в Перуджа, Италия. Това е една от най-мащабните операции срещу екстремисти в историята на Федералната криминална служба на Германия (BKA).

В продължение на седмици следователите от отдела за държавна сигурност на BKA са следили заподозрените, подслушвали са стотици стационарни и мобилни телефони, проверявали са банкови сметки и са следили канали в Telegram, YouTube и Instagram. В крайна сметка федералният прокурор в Карлсруе стига до заключението, че терористичната организация се е появила от средите на „райхсбюргерите“ – разнороден екип от политически радикализирани германци, които имат слабост към конспиративни теории и отхвърлят легитимността на следвоенна Германия. Предполагаемата цел на групата е била свалянето на политическата система в Германия чрез въоръжен преврат. Според разследващите някои от членовете са формирали „военната част“ на групата и очевидно са били готови да направят всичко, което е необходимо. Според обвиненията, изтъкнати от прокурорите, обвиняемите са приели факта, че в процеса ще бъдат убити „представители на сегашната система“.


Small Ad GF 1

Това е доста странна менажерия, която се е събрала, за да свали държавата. В нея влизат няколко бивши членове на Командването на специалните сили на германската армия (KSK), действащ елитен войник, полицай, който е бил временно отстранен от служба, съдия, който в продължение на четири години е бил член на федералния парламент от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, пилот, адвокат с докторска степен, топ готвач, тенор, предприемач и лекар – изненадващ брой хора от висшите слоеве на обществото.

Сред тях има членове на т. нар „Кверденкер“ [разномислещите] – мътно движение, което стана видимо по улиците по време на пандемията, в знак на протест срещу федералните и държавните мерки за овладяване на коронавируса. То включва и последователи на конспиративния култ QAnon, които са убедени, че „дълбоката държава“ дърпа конците на заден план. Според разказа, който те поддържат, управляващият елит убива деца, за да събира серум за подмладяване.

Преди това тези десни врагове на държавата са изглеждали по-скоро като езотерична политическа секта, отколкото като строго йерархичен революционен отряд. Проблемът е, че в тези среди в Германия вероятно има десетки хиляди хора, които имат възгледи, подобни на тези на принц Ройс и неговите последователи.

Ако подозренията на разследващите в крайна сметка се потвърдят, това би означавало, че Германия се оказва изправена пред нова форма на тероризъм и огромно обществено предизвикателство. Как държавата трябва да се справи с граждани, за които не е ясно дали са просто опасно луди, или са наистина опасни?

На 6 януари 2021 г. във Вашингтон светът стана свидетел на това колко бързо една група привърженици на конспиративните теории може да се превърне в агресивна тълпа. Това е денят, в който около 1000 привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, който беше отстранен от поста си, навлязоха в сърцето на американската демокрация – Капитолия. Тълпата включваше пъстри и понякога смехотворни фигури, като например мъж с голи гърди, облечен като викинг. Емблематичният образ по-късно щеше да послужи като символ за уязвимостта на демокрацията. И за това колко бързо хората могат да захвърлят обществените правила.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Групата, свързана с Хайнрих XIII принц Ройс, изглежда се е оформила по модела на крайнодесните революционери в Съединените щати. Твърди се, че членовете ѝ са прекарали една година в планиране на германския „Ден Х“, на който според разследването са възнамерявали да влязат в сградата на федералния парламент – Райхстага, с около две дузини мъже и жени. Те са възнамерявали да поставят белезници на членовете на парламента, а също и на кабинета на канцлера в Бундестага.

Според разследващите някои от заговорниците се надявали, че акцията ще предизвика вълнения в цялата страна и в крайна сметка ще доведе до преврат. Предвиждало се е да бъде сформирано временно правителство, оглавявано от принц Ройс. „Ще ги смачкаме, забавлението свърши!“ – твърди се, че той е казал в разговор, който властите са подслушвали.

Съмнително е дали предполагаемите терористи действително биха били в състояние да осъществят безумните си идеи. И не само защото полицията на Бундестага е прекарала седмици в подготовка за предотвратяване на възможността за нападение, както и поради факта, че бодигардовете на BKA, които осигуряват охраната на най-важните министри от правителството, са били поставени в бойна готовност. Наистина, един „Ден Х“ вече очевидно беше минал, без да се случи нищо.

Въпреки това властите оценяват опасността, която представляват „революционерите“, като висока. По пътя си към големия преврат те са могли да нанесат много щети, а фанатизмът на някои членове би могъл да ги накара да предприемат непредвидими ходове.

Разследващите твърдят, че са открили оръжия в повече от 50 от 150-те претърсени сгради. Сред тях са деветмилиметрови пистолети, мечове, ножове, електрошокови палки, бойни шлемове, очила за нощно виждане и служебните оръжия на двама служители на полицията – един мъж и една жена, които са сред заподозрените. Освен това, според предварителната оценка, следователите са иззели 130 000 евро в брой и няколко килограма сребро и злато. „Разследването дава представа за бездната на терористичната заплаха от средите на райхсбюргерите“, заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Файзер от лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD). Според федералния прокурор Петер Франк целта на групата е била да премахне демокрацията в Германия „чрез използване на насилие и военни средства“.

Мечтата на Ройс да заеме най-високия пост в Германия приключи в сряда сутринта малко след шест часа. Специалните сили пристигнаха на разсъмване с тарани и оборудване за нощно виждане, след което влязоха в сграда от XIX век в квартал Вестенд във Франкфурт. Принц Ройс живее на самия връх, на петия етаж.

Служителите на BKA претърсиха апартамента, докато маскирани полицаи обезопасиха входната врата на първия етаж. След около четири часа полицаите изведоха принц Ройс от сградата с белезници на ръцете и с маска от типа FFP2. Той носеше голямо карирано сако от туид, ръждивокафяви велурени панталони, риза и кърпа на врата, бялата му коса беше прилежно сресана назад – не точно външния вид, който може да се очаква от терорист.

Хайнрих XIII Принц Ройс произхожда от широко разклонена благородническа фамилия, която ръководи съдбините на областта Тюринген-Вогтланд до края на Първата световна война. По семейна традиция всички мъжки потомци получават първото име Хайнрих. За да се избегне всякакво объркване, към името има добавка: възходящи римски цифри. През всеки следващ век номерацията започва наново. Един роднина казва, че в момента в семейството има 30 Хайнриха.

Принц Ройс, роден в западната провинция Хесен през 1951 г., завършва инженерна специалност и първоначално работи като предприемач във Франкфурт. Той е смятан за бонвиван и е женен за дъщерята на ирански банкер. Увлечението му по бързите коли му спечелва сред семейството прозвището „Хайнрих състезателя“. Заглавието на един от вестникарските репортажи за една весела разходка, предприета заедно с него в Източна Германия, гласи: „Синя кръв с бензин в кръвта“.

След падането на Берлинската стена той се бори в многобройни съдебни дела за възстановяване на семейния имот в Тюрингия, който е отчужден от комунистическия режим в Източна Германия. Има само ограничен успех. Близките му виждат в това една от причините за залитането му към крайности.

Той е изпаднал в противоречие с останалите членове на семейството си. Ръководителят на „семейния съюз на Дом Ройс“, който живее в Австрия, дава да се разбере в изявление, че роднината е „озлобен старец“ с „мании за конспиративни теории“.

„При цялата си чудатост това, което прави групата толкова опасна, е дълбоката ѝ омраза срещу държавата и управляващите политици.“

Човек може да придобие представа за тези мании в YouTube, като в едно от видеата принц Ройс е показан на дигитално търговско изложение в Цюрих. На развален английски той произнася объркана антисемитска реч. Оплаква се от предполагаемата власт на еврейските капиталисти и твърди, че Първата световна война е била в полза на американските бизнес интереси. Твърди, че Федерална република Германия не е суверенна държава и че до ден днешен в нея господстват съюзниците – все основни елементи на райхсбюргерската идеология. Службата за защита на конституцията, германската агенция за вътрешно разузнаване, изчислява, че около 21 000 души в Германия са свързани с движението.

През лятото принц Ройс е замесен в суматоха в Бад Лобенщайн. Кметът на града, който няма политически пристрастия, но е известен и с привързаността си към конспиративните теории, го кани на прием. Репортер на вестник Ostthüringer Zeitung попитал защо един „райхсбюргер“ е поканен на официално събитие. По време на приема след събитието кметът нападнал журналиста, който паднал на земята. По-късно кметът е отстранен от длъжност.

Всичко това би могло да бъде отхвърлено като провинциален фарс, но властите скоро се натъкват на улики, подсказващи за опасните планове на Ройс. По-късно прокурорите го обвиняват, че се е стремял да създаде „нова германска армия“. Т.нар. компании за вътрешна сигурност в Шварцвалд, Тюрингия и Саксония уж се били съгласили да помагат на „армията в сянка“. Специална комисия, съставена от стотици офицери на BKA, наречена „Сенки“, разследва случая от лятото насам.

Смята се, че 69-годишният Рюдигер фон Пескаторе е играл водеща роля. Преди пандемията той разпространява следното съобщение в интернет: „Истината ще бъде достъпна за човечеството само след промяна на системата.“

В средата на 90-те години на миналия век той е бил командир на парашутен батальон от 25-а въздушнодесантна бригада на германските въоръжени сили, базирана в Калв край Щутгарт, своеобразен предшественик на елитното подразделение КСК. Това е така, докато Пескаторе се оказва в центъра на скандал в Бундесвера.

В качеството си на подполковник той е отклонил оръжия от старите запаси на източногерманската народна полиция и Националната народна армия за себе си и за други лица. По това време изчезват 165 функциониращи пистолета и пушки, а само 11 са намерени. През 1999 г. съдът осъжда Пескаторе на две години условно, с което слага край на кариерата му в Бундесвера.

Разследващите смятат, че бившият офицер е ръководел „военната част“ на терористичната група.

Смята се, че към тази „нова германска армия“ принадлежи и Петер Вьорнер – мъж, който през 90-те години служи в същия батальон като Пескаторе и е обучен от Бундесвера като командос за оцеляване. В Инстаграм той публикува снимки от дните на активната си служба: скача с парашут в Пиренеите, тежко въоръжен в планината Швабски Алб, с американските специални сили в САЩ. Родният немски Рамбо е на 54 години.

В последно време Вьорнер работи като инструктор, който преподава умения за оцеляване. В Германия и Норвегия той учи членовете на различни курсове как да оцеляват при най-неблагоприятни условия. Един от курсовете му се нарича „бягство от градски зони“. Друг курс е „оцеляване в градски условия“. Веднъж той казва пред австрийски вестник, че не може да разчита на държавата в извънредна ситуация. Хората са наивни и неподготвени, казва той.

През 2016 г. германската обществена телевизия ZDF излъчи материал за него. В него се вижда как Вьорнер приготвя за ядене плъх, в планината Рьон в Тюрингия. С помощта на нож трябва да разрежете животното, обяснява той във видеото, след което лесно можете да одерете кожата, „като чифт панталони или яке“.

За първи път Вьорнер попада в полезрението на разследващите тероризма през пролетта, по време на разследването на движението „Кверденкер“. По време на претърсването на дома му в планината Фихтелгебирге полицаите откриват пистолет и боеприпаси, които Вьорнер очевидно не е имал право да притежава. Във видеоклип в YouTube, открит от разследващите, той говори за преврат. Казва, че правителството не е нищо друго освен „престъпна клика“, която скоро ще бъде заменена от нещо „ново“.

По-късно, в разговори, прихванати от следователите, бившият елитен войник говори за щурмуване на сградата на Райхстага, за да арестува членовете на парламента.

Неговият случай ще бъде отправна точка за разследването, което води до принц Ройс и предполагаемите му планове за сваляне на правителството. А мрежата очевидно включва и войник, който е активен член на елитните военни сили КСК.

Андреас М. е назначен в специалната част на Бундесвера като логистик, но е по-скоро бюрократ, отколкото добре обучен командос. Въпреки това щабният сержант има богат военен опит, тъй като е служил няколко пъти в Афганистан в състава на Бундесвера. Той дори е написал книга за войната, озаглавена „Можеш да умреш всеки ден“, един вид разказ на очевидец от фронта.

След мисията си в Афганистан той се присъединява към KSK в Калв. Колегите войници от малката, до голяма степен сегрегирана елитна част, описват 58-годишния мъж като донякъде странен, но иначе не особено убедителен.

Фактът, че Андреас М. е имал тенденция към радикализация, със сигурност е могъл да бъде засечен от КСК. Най-късно до 2021 г. профилната му снимка в WhatsApp е подсказвала склонност към конспиративни теории, като дори е споменавал „дълбоката държава“. Но ще минат месеци, преди началниците му в КСК да станат подозрителни. През февруари той отказва да приеме ваксина срещу коронавирус. Написал, че е съмнително дали задължителната ваксинация в Бундесвера е „съвместима с все още действащото съюзническо окупационно право“. В този момент те се обаждат на MAD, военната разузнавателна служба. След това установяват, че той е част от кверденкерското движение, и му нареждат да вземе няколко седмици отпуск по болест.

Разследващите смятат, че през октомври М. е вкарал в казармите членове на предполагаемата терористична група, като е използвал военната си карта. Според разследването планът им е бил да проверят дали помещенията ще бъдат подходящи за настаняване на собствените им войски след преврата.

Войникът очевидно не е единственият човек, работещ за правителството, който е използвал свободното си време, за да се подготви за ликвидирането на същата тази държава. Сред арестуваните е и съдийката от Берлинския областен съд Биргит Малсак-Винкеман, която има докторска степен по право.

Навън все още е тъмно, когато служителите на реда се приближават до дома ѝ. Полицаите се промъкват през задния двор на съседа ѝ в берлинския квартал Ванзее, където живее висшата средна класа. В 6 ч. сутринта те започват да блъскат с юмруци по вратата, крещейки „Полиция“. След това се чува трясък – мъжете са използвали лост, за да си пробият път в дома на съдийката.

Твърди се, че Малсак-Винкеман е участвала още от лятото в плановете за проникване в сградата на Райхстага. Тя е щяла да бъде ценен експерт за подготовката: От 2017 г. до 2021 г. 58-годишната дама е заемала място в Бундестага като членка на дясната партия AfD. До ареста си тя е била членка и на Федералния арбитражен съд на партията, който взема решения по процедури за изключване на особено крайнодесни членове. Нейните познания за Бундестага биха могли да бъдат полезни на терористичната група, смятат разследващите. До ареста си тя е притежавала и пропуск за влизане в Бундестага като бивша депутатка.

Адвокатът на Малсак-Винкеман отказа да коментира обвиненията, също както и защитникът на принц Ройс. Адвокатите на повечето от останалите обвиняеми не бяха открити за коментар.

В своята партия съдийката е смятана за част от по-малко радикалния лагер, което казва доста много за AfD. Тя е изключително умела в разпространяването на агитация и фалшиви новини.

Например, в реч в Бундестага тя твърди, че бежанците са „колонизирани с бактерии, устойчиви на антибиотици“. По време на пандемията тя спекулира, че едно 13-годишно момиче е починало, защото е носело маска, което е откровена лъжа. Освен това тя определя Доналд Тръмп като „истински държавник“, дори след щурма на Капитолия, който той разпали.

През 2021 г. в реч на партийна конференция юристката призовава за съпротива срещу „Голямото рестартиране“ [Great Reset] – конспиративна идеология с антисемитски оттенък, според която „елитите“ използват кризата с коронавируса, за да извършат „голямо рестартиране“ на световната икономическа система. В канала в Telegram, носещ нейното име, допреди няколко седмици се разпространяваха съобщения с лозунга на сектата QAnon. Когато [преди известно време] журналисти от SPIEGEL я питат дали това е нейният канал, политичката от AfD отрича. Малко след това записите изчезват.

След като тя напуска Бундестага, берлинската съдебна администрация се опитва да попречи на Малсак-Винкеман да се върне в регионалния съд – първоначално безуспешно. Оттогава насам тя отново е в състояние да произнася присъди в състав 19а, който отговаря за делата в областта на строителството.

Още по време на съдебните спорове за работата ѝ, Малсак-Винкеман се превръща в мишена на разследващите тероризма. Служители я следят в сянка и я наблюдават, докато съдията се среща с Хайнрих XIII принц Ройс, заподозрения ръководител на групата, в един берлински ресторант. На срещата е присъствал и друг функционер на AfD.

Сред обвиняемите има поне още двама мъже, които са били активни в AfD на регионално ниво. Обвиняем е и Михаел Фрич, водещ кандидат в провинция Долна Саксония за Die Basis, партия, свързана с движението на Кверденкер, на федералните избори през 2021 г. В рамките на сцената го наричат „защитникът със сърце и мозък“.

59-годишният мъж е бил главен детектив в полицейското управление в Хановер. Това е така, докато не привлича вниманието с груби изказвания по време на митинги и не е отстранен. Той говори за предполагаеми паралели между СС и днешния „апарат за сигурност“. Още през 2020 г. Фрич връща германската си лична карта и подава заявление за „карта за гражданство“, както е обичайно в райхсбюрото. Освен това той поискал да промени названието на държавата, в която се е родил, на „Прусия“. Оттогава съдът постановява, че полицията може да го отстрани от държавна служба – решение, което той обжалва. Неговият защитник не пожела да коментира обвиненията в тероризъм от страна на Федералната прокуратура.

При цялата си чудатост това, което прави групата толкова опасна, е дълбоката ѝ омраза срещу държавата и управляващите политици. И достъпът ѝ до оръжия. Твърди се, че няколко от обвиняемите са притежавали пистолети и пушки, някои законно, а други незаконно.

Според разследващите някои от заподозрените са се упражнявали в стрелба на планината Ошенберг близо до Байройт в Бавария. Конспиративните действия на групата създали голямо главоболие на разследващите. Твърди се, че твърдото ядро на групата се е снабдило с около дузина сателитни телефони Iridium, чиято единична цена е около 1500 евро всеки. Те продължават да работят дори и ако мобилната телефонна мрежа се срине. Твърди се, че заговорниците са подписали и споразумения за неразкриване на информация. Тези, които нарушат условията, ще бъдат заплашени със смърт, се посочва в доклада.

Според разследващите Александър К. е сред поддръжниците на групата на Ройс. Той управлява един от най-посещаваните германски канали QAnon в Telegram с над 131 000 абонати. Каналът му е с безобидно име: „Просто ни попитайте“. Но хаштаговете, които използва, като WWG1WGA, бързо изясняват за какво всъщност става дума – абревиатурата означава мотото на последователите на QAnon: „Където отива един, отиваме всички.“

В гласовите си съобщения той редовно се обявява срещу „фашисткия режим“ и разпространява нонстоп фалшиви новини. През юли 2021 г., малко преди мащабното бедствие с наводненията в долината на река Ахр в Германия, той например твърди, че водата от наводненията е изхвърлила труповете на 600 деца. Твърди също, че те са били затваряни в продължение на години в подземни съоръжения, където са били измъчвани и накрая убити, за да ги лишат от метаболитното химическо съединение адренохром, което уж има подмладяващ ефект. Разказът за убитите деца е популярна конспиративна история сред последователите на сектата QAnon.

Четири седмици след федералните избори в Германия през 2021 г. пропагандистът на Telegram публикува в канала си гласово съобщение, в което предупреждава за мащабна измама – като тази в САЩ. В очите на привържениците на QAnon там Доналд Тръмп е бил отстранен от власт чрез изборна измама. Те отприщиха яростта си, като щурмуваха Капитолия.

В Германия също е имало подобна атака, макар и в много по-малък мащаб. През лятото на 2020 г. привърженици на конспиративните теории щурмуват стълбището на сградата на Райхстага покрай голям протест в Берлин срещу мерките, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса. Един от учениците на QAnon е дал сигнал да се напада: „Днес и занапред ще се качим там и ще си вземем къщата обратно!“ За кратко време между ревящата тълпа и входната врата на сградата на парламента се намират само трима полицаи. След това пристигат подкрепления и те успяха да запазят парламента неприкосновен.

Защо хора от всички образователни и професионални среди вярват в абстрактни разкази, е въпрос, който изследователите се опитват да проучат през последните години.

Социалната психоложка Пиа Ламберти прави разлика между дезинформация и по-широки конспиративни разкази. Тя казва, че хората са особено податливи на фалшиви новини, ако нямат нито капацитета, нито мотивацията да се задълбочат в дадена тема. Колкото по-прости или по-емоционални са отговорите, толкова по-лесно е за определени хора да се хванат на въдицата.

От друга страна, казва тя, вярата във всеобхватни конспиративни разкази е свързана по-скоро със собствената идентичност на човека и с психологически феномени, например с общо недоверие към „влиятелни хора“ като политици или учени. Това, казва тя, може да доведе до убеждението, че всичко лошо, което се случва в обществото, е резултат от тайно планиране. Ламберти смята, че разкритата сега група е „изключително опасна“ именно поради състава си.

Оттеглянето на много хора в дигиталния свят по време на пандемията е довело до по-нататъшно нарастване на броя на хората, които следват и вярват в конспиративни теории. В съответните канали и мрежи те откриват свои връстници, които превръщат медийните канали в ехо камери, в които често липсват каквито и да било противоположни гледни точки или фактологични сравнения. Войната в Украйна и последвалата икономическа криза само изострят това развитие. Кризите действат като катализатори за фундаментална критика на системата. „Това, което е решаващо за успеха на дадена конспиративна теория, не е нейното истинско съдържание, а потенциалът ѝ за правдоподобно разрешаване на противоречията“, пише неврологът и психиатър Филип Щерцер в книгата си „Илюзията за разум“.

Резултатът е поляризация на обществото, като групата, която отхвърля политическата система, става все по-видима. Това е развитие, за което например британско-американският икономист и носител на Нобелова награда Ангъс Дийтън смята, че в момента засяга целия Запад. Дийтън казва, че то е свързано с намаляването на растежа през последните десетилетия.

Както е при много други обществени движения, екстремистките групи се развиват по периферията, вярвайки, че могат да постигнат целите си само чрез насилие. През т. нар. „епоха на 1968 г.“ това са групи като крайнолявата Фракция на Червената армия, а напоследък – терористични групи, формирани сред салафитски [мюсюлмански] кръгове. Въпрос на време беше радикални групи да се появят и сред скептиците срещу коронавируса и движението Кверденкер, за които протестите по улиците или в интернет не стигаха достатъчно далеч.

Нарастващата склонност към насилие в тези среди е очевидна от известно време насам. С напредването на пандемията тонът в съответните канали на Telegram ставаше все по-войнствен. Говореше се за „сваляне на управляващия престъпен режим“, за „отмъщение“, което ще бъде жестоко: „Накрая всички ще бъдат обесени“.

Още през май 2021 г. Министерството на вътрешните работи за провинция Северен Рейн-Вестфалия, предупреди, че подобни насилствени фантазии могат да доведат до „създаване на терористични структури“. Различните клонове на федерално и провинциално ниво на вътрешната разузнавателна служба на Германия, Службата за защита на конституцията, все по-често започват да внедряват „виртуални агенти“ в чат групите: с фалшиви профили, чиито автори само се преструват, че принадлежат към сцената, за да могат да открият кога думите се превръщат в дела. Но самият брой на каналите прави невъзможно за властите да следят всички потенциални извършители на насилие.

Радикалните кръгове, които дълго време маршируваха поотделно, сега се събраха на улицата. Те включват десни екстремисти, райхсбюргери, последователи на антимюсюлманската група ПЕГИДА, фенове на AfD, езотерици от Ню Ейдж и противници на ваксинирането. В крайна сметка едва ли е имало особено значение дали дадена личност е настроена срещу мерките против короната, позицията на правителството във войната в Украйна или рязкото покачване на цените. Това, което ги обединява, е омразата им към „хората по върховете“.

От сцените на демонстрациите ораторите за пореден път скандираха, че „Райхстагът трябва да бъде пометен“, а всички членове на парламента да бъдат сменени. Те се заканваха, че министрите от правителството са луди или „просто наемници“, които водят икономическа война срещу германския народ. Че има нужда от „съпротива“ и че полицията трябва да се присъедини към тях. Те копнееха за преврат.

Преди няколко месеца група от кръговете на райхсбюргерите и кверденкерите очевидно е правила планове да отвлече германския министър на здравеопазването Карл Лаутербах. Те са искали да го отвлекат, докато той е бил в токшоу, на живо пред камера. Кодовата дума за операцията е „Клабаутерман“ – името на хобгоблина от немската митология. Според разследващите телохранителите на Лаутербах е трябвало да бъдат ликвидирани с изстрели от автоматични оръжия, след което правителството е трябвало да бъде принудено да подаде оставка. Според съдебните документи групата е искала да получи благословия за преврата и от Русия.

Емисарите искали да прекосят с кораб Балтийско море до Калининград и да поискат аудиенция в Кремъл – при самия Владимир Путин. Петима заподозрени членове на групата са задържани.

Планът изглежда напълно безумен. Това, което се знае, е, че групата вече се е снабдила с оръжия и се е опитвала да се сдобие с още. Следовател под прикритие от Службата за криминална полиция на провинция Райнланд-Пфалц вероятно е осуетил най-лошото.

Два случая от Баден-Вюртемберг показват колко непредсказуема е заплахата в действителност. През април полицията е искала да конфискува оръжие от идеолог на Райхсбюргерите, на когото е било забранено да го притежава. Когато полицията в град Боксберг-Бобщадт пристигнала, за да претърси къщата, мъжът започнал да стреля с автоматична пушка, ранявайки двама полицаи. В имота на райхсбюргера следователите открили нещо като малък военен арсенал, включително и картечница, която била поставена в хола.

Няколко седмици по-рано един привърженик на Райхсбюргерите очевидно умишлено е прегазил полицай по време на пътна проверка в южната част на провинция Баден. Той казал на полицаите, че нямат право да го арестуват, че магистратът нямал „правоспособност“.

Властите дълго време подценяваха движението на „райхсбюргерите и самоуправниците“. Мнозина им се присмиваха като на луди, които провъзгласяват кралства във фантазиите си. Но дали са опасни? Никой не мислеше, че е така.

Оттогава насм това мнение се промени напълно. Идеологическата упоритост и ирационалността правят привържениците на движението на райхсбюргерите особено опасно, казва един от старшите следователи.

Един от хората, чиято радикализация се осъществява на открита сцена, е Максимилиан Едер. Разследващите го причисляват и към групата около Хайнрих XIII принц Ройс. Твърди се, че е получил от него 50 000 евро за допълнително оборудване на тяхната „военна ръка“ – „Новата германска армия“. Не е ясно как в крайна сметка са били използвани тези пари – някои съратници го обвиняват, че ги е пропилял.

Едер, който сега е на 63 години, е служил като полковник в Бундесвера. През 1999 г. той ръководи баварски брониран пехотен батальон в Косово. Преди да се пенсионира през есента на 2016 г., той служи с прекъсвания в КСК. По време на пандемията той става една от водещите фигури на радикалните протести срещу правителството и неговите мерки срещу коронавируса.

По време на една от кверденкерските демонстрации той настоява бойците на КСК да проведат „цялостна чистка в Берлин“. Нарича задължителното ваксиниране на войниците „престъпление срещу човечеството“.

Когато през юли 2021 г. наводнението в Райнланд-Пфалц заля долината на река Ахр, Едер и неговите съмишленици се представят като помощници на бедстващите хора. Пенсионираният полковник се появява на сцената в униформа и подписва официално изглеждащи заповеди за разполагане заедно с водещи фигури от кверденкерското движение. Предполагаемите помощници се разполагат в бивше училище в Ахрвайлер. Едер описва себе си като „ръководител на командния център“, а бившия елитен войник Петер Вьорнер, също арестуван тази седмица, представя като „началник-щаб“.

Вместо да помагат обаче, мъжете и техните последователи само създават проблеми в наводнената зона. В крайна сметка градът разчиства училището. На Едер е наложена глоба от 3500 евро за неразрешено носене на униформи.

Пенсионираният офицер се радикализира все повече. През ноември той призова за преврат, във видеоклип, заснет в Бавария. На него се вижда как Едер стои сред гората, облечен в камуфлаж на Бундесвера, и клати голяма канара. Ако „няколко решителни хора“ се заемат с работа, системата може да бъде разклатена, казва той. И всичко това няма да отнеме много време, казва пенсионираният полковник, то „ще бъде преди Коледа“. Сега той е задържан в следствения арест.

Голяма част от нещата, в които са обвинени войниците на Ройс, изглеждат като част от болезнен, трескав сън. Твърди се, че освен военна, тя е имала и политическа част, която се е събирала поне пет пъти тази година: така нареченият „Съвет“, един вид правителство в сянка.

Изглежда, че групата вече е постигнала споразумение за някои постове в кабинета. Хайнрих XIII принц Ройс вероятно е бил предвиден за държавен глава, а съдийката Малсак-Винкеман – за министърка на правосъдието. Но както и в реалния живот, в кабинета в сянка изглежда е имало вътрешни борби за власт и постове. Според разследванията борбата около избор на ръководство на финансовото министерство е била особено ожесточена. Един от кандидатите, който някои другари биха искали да видят в „Съвета“, очевидно не се харесва на принц Ройс. А кандидатът, определен за „външен министър“, очевидно е предпочитал да стане финансов министър.

Групата не е имала голям успех във външнополитическите си амбиции. Опитът да се получи благословията на Русия се е провалил. Твърди се, че принц Хайнрих XIII Ройс и приятелката му Виталия Б., която е от руския ексклав Калининград, са посетили руското генерално консулство в Лайпциг, но според Федералната прокуратура нищо не подсказва, че руснаците „са реагирали положително на молбата му“. Защитникът на Виталия Б. първоначално не пожела да коментира обвиненията.

Очевидно за лудостта на политическата секта едва ли е имало граници. Според разследващите групата твърдо вярвала в предполагаемия международен таен съюз „Алианс“. Твърди се, че те са чакали с нетърпение „Алиансът“ да им се притече на помощ – и да „прочисти“ висшите ешелони на Федерална република Германия. Тогава щели да могат да се разгърнат и в останалите части на страната.

Конспираторите вече били заели и някои доста необичайни постове в своето правителство в сянка. Службата на представителя за „духовност и лечение“ щяла да бъде ръководена от лекар от провинция Долна Саксония, който според сведенията дал на групата 20 000 евро. Междувременно астролог от окръг Бергщрасе в провинция Хесен щял да отговаря за „транскомуникацията“.

За BKA и федералния прокурор мащабната акция от сряда е безпрецедентно постижение. Органите за държавна сигурност разполагаха само с няколко седмици, за да проведат разследване с мащаби, каквито вероятно никога досега не са били наблюдавани в Германия. Повече от 3000 полицаи от BKA, Федералната полиция и държавните органи трябваше да се координират, за да могат да достигнат до мястото на инцидента едновременно в ранните сутрешни часове. Те уточниха подробно кой служител къде ще бъде, за какво ще отговаря и как може да се свърже с него. В крайна сметка мисията се увенча с успех.

В 6:48 ч. сутринта беше съобщено, че всички заподозрени заговорници са арестувани.

 

Източник

 

 

Pin It

Прочетете още...

В Атина

Джеймс Мийк 29 Ное, 2011 Hits: 14663
Онези източногерманци, които все още…