Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Някога завист на цяла Европа, тази година от икономиката на Ирландия се очаква да нарасне с най-слабото си темпо от две десетилетия насам. Пръсването на балона на недвижимата собственост, съчетано със силното евро, увеличава безработицата и намалява растежа, отслабвайки рева на келтския тигър до тихо скимтене. И новините стават все по-лоши. Ирландският борсов пазар изгуби 3,5 милиарда евро само на 17 март. Коментаторите го нарекоха „Клането на деня на Свети Патрик“.

Ирландският спад до голяма степен е показателен за предизвикателствата, пред които са изправени страни като САЩ, Великобритания и Испания. Става дума не само за глобалния недостиг на кредит, слабите банки или трудното положение на борсата. По-скоро Ирландия се намира в края на един бум, подхранван от сделки с недвижими имоти и високо потребление – подобен на този в САЩ – и сега е изложена на милостта на глобалните тенденции като инфлация, разлики в заплащането на труда и нарастваща конкуренция от страна на ново възникващите икономики.

Повишаващи се цени, намаляващ износ

Трудностите на бившия шампион започнаха в пазара на недвижими имоти, но те предшестваха глобалния недостиг на кредит с почти цяла година. Ирландия е имала най-големия бум на недвижими имоти в историята, казва Алан Ахърн, икономист от Националния ирландски университет и бивш старши икономист във Федералния резерв на САЩ. Средната цена на къщите е нараснала с 300 процента през последното десетилетие, до повече от 490 000 долара в началото на тази година. Оттогава насам обаче както цените на къщите, така и ония на по-големите жилищни сгради са спаднали рязко. Кризата в строителството е накарала множество строителни фирми, които са сред най-големите национални работодатели, да съкратят работните места. Като процент от брутния национален продукт жилищното строителство в Ирландия е три пъти по-голямо от това в САЩ, така че кризата има много по-силно влияние върху цялостната икономика на страната.

В същото време разходите за живот и правене на бизнес се повишават драстично. Водещата стойност на инфлацията е около 5 процента, срещу 3,3 процента за Еврозоната като цяло. И покачването на еврото срещу долара и лирата стерлинг прави Ирландия много по-слабо конкурентна на двата й основни пазара за износ. От своя страна това е накарало множество производители, както национални, така и чужди, да елиминират местните позиции. През последната година големи международни фирми като Pfizer, Procter & Gamble, Motorola, Vodafone, и Allergan, са съкратили множество работни места в Ирландия. Безработицата в страната се е повишила до 5,2 процента през февруари, от 4,5 процента преди една година.

Окончателният резултат е, че глобалната конкурентоспособност на страната е рязко намаляла. Това гледище се споделя от Европейската централна банка, която наскоро публикува доклад, показващ, че вече втора година Ирландия изпитва най-големия спад в конкурентоспособност сред 15-те страни от Еврозоната.


Small Ad GF 1

Многонационалните компании се отдръпват

Мнозина икономисти се страхуват, че ирландският спад, комбиниран с нарастваща конкуренция от страна на ново появяващи се пазари с по-ниски цени заплашва точно външните инвестиции, които са направили икономиката толкова успешна в продължение на две десетилетия. В страната са разположени почти 1000 чужди многонационални компании, които дават работа на повече от 150 000 работници. Водени от технологически гиганти като Intel и Microsoft и фармацевтични фирми като Wyeth и Amgen, тези компании бяха привлечени от ниското (12,5 процента) данъчно облагане, образованата работна сила и обстановката, благосклонна към бизнеса.

Налице са първите знаци, че чуждестранните инвестиции започват да се забавят. Един скорошен доклад на консултационната фирма OCO Global показва, че количеството на чужди инвестиции в Ирландия е спаднало с пет процента през изминалата година, до 2 милиарда долара. Същевременно броят на работни места, създадени в резултат на такива инвестиции, е спаднал с 40 процента. Например: през последния октомври Amgen, най-голямата в света фирма за биотехнологии, обяви, че прекратява плановете си за изграждането на производствено предприятие за милиарди долари в Каунти Корк. Марк Сойер, генералният мениджър на компанията за Ирландия, заяви в официално изявление, че това решение „в никакъв случай не е показателно за бизнес-климата в Ирландия“.

Може и да е така, но налице са реални страхове, че ако Европейската комисия успее да хармонизира нивото на данъчно облагане в цяла Европа, ирландската конкурентоспособност ще продължи да спада. „Това би отнело значителни конкурентни предимства за икономики като Ирландия, които използваха ниското данъчно облагане като примамка за международните компании“, казва икономистът Джим Пауър.

Императорът е гол

В действителност конкурентоспособността на Ирландия еродира вече в продължение на пет години. Но това е било прикривано, казва Ахърн, от бума на недвижимите имоти, който е подхранвал икономиката и е поддържал в ход машината за създаване на работни места. В същото време ирландският износ, подкрепян от една растяща глобална икономика, е продължавал да нараства.

Но с рецесията в САЩ ситуацията се измени и Ирландия вече не може да разчита на двете машини за растеж – жилищното строителство и износа. „Сега вече виждаме, че императорът е гол“, казва Ахърн. „Политиците постепенно разбират, че ирландският експортен сектор е в далеч по-лоша форма, отколкото те са предполагали“.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Проблемът на Ирландия е, че като част от Еврозоната, тя няма контрол нито над лихвения процент, нито над обменния курс на валутата си. Това не дава на страната място за маневриране чрез монетарни политики. Но все пак фискалната политика поставя своите собствени дилеми. Експертите например казват, че най-добрият начин за Ирландия да възстанови конкурентоспособността си е не да наводни икономиката с обществено финансиране, а по-скоро да се въздържа от него. Институтът за икономически и социални изследвания в Дъблин, предрича, че бюджетният излишък от 3,6 милиарда долара през 2006 би могъл лесно да се превърне в дефицит от почти 12 милиарда през 2009, ако страната не се въздържа от обществено харчене.

В същото време икономистите вярват, че нарастващите заплати също трябва да бъдат удържани. Почти всеки три години Ирландия достига до едно национално съглашение, при което профсъюзите и организациите на работодателите работят заедно, за да определят националното повишение на заплатите. „Начинът, по който отново ще спечелим конкурентоспособност, е да не си плащаме сами прекалено много“, казва Ахърн. „Искаме да убедим многонационалните компании, че Ирландия не е страна с хронична висока инфлация.“ И че времената на нейния бум не са нещо, принадлежащо на миналото.

Източник

Кери Капел е лондонски кореспондент на Business Week International.

Pin It

Прочетете още...