От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 03 UKR Khmelnitsky
Паметникът на Богдан Хмелницки, Киев

 

Пиша това от Скопие, Северна Македония, където през последната седмица преподавам в един от курсовете на нашата Академия за лидерство за развитие. Следенето на войната в Украйна тук не се различава по отношение на наличната информация, с изключение на това, че се намирам в съседен часови пояс, и на факта, че на Балканите има по-голяма подкрепа за Путин, отколкото в други части на Европа. Последното до голяма степен се дължи на Сърбия и на това, че Сърбия е домакин на „Спутник“.

Ще си позволя да направя няколко прогнози:

1. Русия върви към пълно поражение в Украйна. Руското планиране беше некомпетентно, основано на погрешното предположение, че украинците са благосклонни към Русия и че тяхната армия ще се срине веднага след нахлуването. Руските войници очевидно са носили парадни униформи за парада на победата в Киев, а не допълнителни боеприпаси и дажби. На този етап Путин е ангажирал по-голямата част от цялата си армия с тази операция – няма огромни резерви от сили, които може да извика, за да се включи в битката. Руските войски са блокирани пред различни украински градове, където се сблъскват с огромни проблеми със снабдяването и постоянни украински атаки.

2. Сривът на позициите им може да бъде внезапен и катастрофален, а не да се случи бавно чрез война на изтощение. Армията на терен ще достигне точка, в която няма да може нито да бъде снабдявана, нито да бъде изтегляна, а моралът ѝ ще се изпари. Това е вярно поне в северната част на страната; руснаците се справят по-добре в южната част, но тези позиции трудно биха се запазили, ако северът се срине.

3. Не е възможно дипломатическо решение на войната преди това да се случи. Не съществува възможен компромис, който да е приемлив както за Русия, така и за Украйна, предвид загубите, които са понесли към този момент.

4. Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации за пореден път доказа, че е безполезен. Единственото полезно нещо беше гласуването в Общото събрание, което помага да се идентифицират лошите или уклончиви участници по света.

5. Решенията на администрацията на Байдън да не обявява забранена за полети зона или да помогне за прехвърлянето на полските МиГ-ове бяха добри; те запазиха самообладание в един много емоционален момент. Много по-добре е украинците сами да победят руснаците, лишавайки Москва от оправданието, че НАТО ги е нападнало, както и избягвайки всички очевидни възможности за ескалация. Особено полските МиГ-ове не биха добавили много към украинските възможности. Много по-важно е непрекъснатото снабдяване с ракети от типовете „Джавелин“ и „Стингър“, [дроните] TB2, медицински материали, комуникационно оборудване и обмен на информация. Предполагам, че украинските сили вече се насочват от разузнаването на НАТО, което действа извън Украйна.

6. Цената, която Украйна плаща, е огромна, разбира се. Но най-големите щети се нанасят от ракетите и артилерията, за които нито МиГ-овете, нито забранената за полети зона могат да направят много. Единственото нещо, което ще спре клането, е поражението на руската армия на земята.

7. Путин няма да преживее поражението на своята армия. Той получава подкрепа, защото е възприеман като силен човек; какво може да предложи, след като демонстрира некомпетентност и бъде лишен от принудителната си власт?

8. Нахлуването вече нанесе огромни щети на популистите по цял свят, които преди нападението еднакво изразяваха симпатии към Путин. Това включва Матео Салвини, Жаир Болсонаро, Ерик Земур, Марин льо Пен, Виктор Орбан и, разбира се, Доналд Тръмп. Политиката на войната разкри техните откровено авторитарни пристрастия.

9. Войната до този момент е добър урок за Китай. Подобно на Русия, през последното десетилетие Китай изгради привидно високотехнологични военни сили, но те нямат никакъв боен опит. Мизерното представяне на руските военновъздушни сили вероятно ще бъде повторено от ВВС на Народноосвободителната армия, които по същия начин нямат опит в управлението на сложни въздушни операции. Можем да се надяваме, че китайското ръководство няма да се заблуждава относно собствените си възможности по начина, по който го направиха руснаците, когато обмислят бъдещ ход срещу Тайван.

10. Да се надяваме, че самият Тайван ще се събуди и ще осъзнае необходимостта да се подготви за борба, както направиха украинците, и ще възстанови наборната военна служба. Нека не бъдем преждевременно пораженчески настроени.

11. Турските безпилотни самолети ще се превърнат в бестселъри.

12. Руското поражение ще направи възможно „ново раждане на свободата“ и ще ни извади от състоянието на упадъка на световната демокрация. Духът на 1989 г. ще продължи да живее благодарение на група смели украинци.

 

Източник

 

Франсис Фукуяма е един от най-известните и общопризнати съвременни философи и социолози. Понастоящем той е професор по международна политическа икономия в университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд. Фукуяма е най-добре познат като автор на Краят на историята и последният човек, в която защищава тезата, че историческото развитие на човечеството като борба на идеологии до голяма степен е приключило с края на Студената война и победата на либералните демокрации над комунизма. Той предсказва евентуалната победа на политическия и икономически либерализъм в целия свят.

Pin It

Прочетете още...