Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 11 Steve Jobs

 

Сам Олтман, най-изявеният популяризатор на изкуствения интелект, научи от собствен горчив опит, че е трудно да бъдеш основател-визионер по подобие на Стив Джобс.

Стив Джобс, воден от своя гений и интуицията си, изобрети iPhone и превърна Apple в най-ценната компания на света. Той беше безкомпромисен, по-голям от живота и незаменим. Неговият живот се състоеше от създаване на бъдеще, което щеше да бъде изпълнено с устройства, контролирани от потребителите си.

Сам Олтман прекара последната година, поемайки мантията на Джобс като предприемачът от Силициевата долина, отговарящ за утрешния ден. Това е най-голямата работа в Силициевата долина, а сега и най-трудната. Все повече хора се притесняват от мисълта, че ще бъдат контролирани, а не контролиращи – и бъдещето изглежда изпълнено с опасности.

До петък Олтман беше главен изпълнителен директор на OpenAI, доминиращата компания за изкуствен интелект. Той обещаваше, че изкуственият интелект ще постави началото на първата златна ера на човечеството, въпреки че идва от същия вид изобретатели, които смятаха, че има пазар за тостери, свързани с интернет.

Неясните, но огромни амбиции на Олтман му донесоха неприятности с борда на OpenAI, който заяви, че той „не е бил последователно откровен“ в комуникациите си и го уволни. Това шокира Силициевата долина, която направи всичко друго, за да поиска възстановяването на Олтман, освен да тръгне с вили към централата на компанията в Сан Франциско. Бъдещето е абстрактно, но бяха изложени на риск сериозни пари.


Small Ad GF 1

Опитът за възстановяване очевидно не успя – това е продължаваща сага – но последните няколко дни задълбочиха паралелите с Джобс, който беше изхвърлен от борда на Apple през 1985 г. По онова време фирмата се задъхваше, а Джобс не беше точно образцов служител. Той напусна компанията, на която беше основател, и индустрията за персонални компютри, която защитаваше.

Единадесет години по-късно, когато Apple беше в още по-тежко състояние, Джобс се завърна. Това беше най-великият втори акт в историята на американския бизнес. Днес стойността на Apple е 3 билиона долара.

Кариерата на Джобс, който почина през 2011 г., предлага на основателите на технологични компании примамливо, но може би невъзможно сравнение. Има много клишета за Силициевата долина, в които тя обича да вярва, сред тях: „Не става въпрос за пари“, „Движи се бързо и разбивай нещата“ или „Трима души създават в гараж нещо, което ще бъде следващият Google“.

Едно от най-упоритите клишета е това за основателя-визионер – изпълнителният директор, който може да стигне до бъдещето, да си отчупи парченце и да го превърне в нещо, което масите обожават. Направете това правилно и компанията ви ще струва билион долара. Ако го направите погрешно, ще имате доста скъп тостер.

Легендата за основателя-визионер не започва с Джобс, но той я издигна на ново ниво. „Изглеждаше, че е способен да вижда малко отвъд хоризонта, когато другите хора не виждаха по-далеч от края на носа си“, казва Майкъл Мориц, историк на Apple, който по-късно става рисков капиталист, пред The New York Times през 1985 г.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Това е описание, което самият Джобс охотно приемаше. „Някои хора казват: ‚Дайте на клиентите това, което искат‘,“ казва той в едно от най-цитираните си изказвания. „Но това не е моят подход. Нашата работа е да разберем какво ще искат, преди сами да са го направили.“

Джобс направи всичко това да изглежда лесно. Малко устройство, което побира хиляда песни? Готово. Но дори при нещо толкова просто за разбиране като самоуправляващите се автомобили не е съвсем ясно какво ще искат хората.

В неделя, когато Олтман безуспешно преговаряше да си върне работата, беше обявена оставката на Кайл Вогт като главен изпълнителен директор на Cruise, подразделението за самоуправляващи се автомобили на General Motors. Напускането му беше предизвикано от кошмарна поредица от събития миналия месец, когато жена в Сан Франциско, която току-що е била жертва на блъскане и бягство [от местопроизшествието], беше прегазена от роботомобил на Cruise. След инцидента лицензът на Cruise за работа в Калифорния беше временно отнет.

Вогт е съосновател на Cruise, която G.M. купи през 2016 г., и е главният архитект на нейния успех в някога пренаселеното поле на стартиращите компании за автономни автомобили. Неговите твърдоглави методи сега са поводи за търсене на отговорност, което направи напускането му неизбежно. Привържениците на самоуправляващите се автомобили могат да твърдят, че много повече хора са ранени от хора-шофьори, отколкото от автономни превозни средства, но има нещо дълбоко обезпокоително в идеята за автомобил, който сякаш прави каквото си поиска.

Вогт беше заменен от двама вътрешни служители на G.M., единият от които е главният съветник на компанията. Посланието е ясно: Това не е момент за лидери-визионери.

При цялото неуморно възвеличаване на Олтман през уикенда, екстравагантните твърдения, направени от него и бившите му колеги от OpenAI, в крайна сметка ще имат своя момент на равносметка. Изкуственият интелект „ще бъде най-голямата сила за икономическо овластяване и забогатяване на много хора, която някога сме виждали“, каза той през февруари. Хората ще се питат: Кой точно забогатява? Аз ли исках това?

Преди версията на ChatGPT да бъде пусната в публичното пространство преди година, Олтман беше почти непознат извън Силициевата долина. Той беше полууспешен предприемач, който ръководеше Y Combinator, инкубатор за стартиращи компании. Там е разбрал, че под една обещаваща нова компания винаги се крият сътресения. „Стартъпите винаги са силно разбити отвътре“, казва той.

Олтман имаше репутацията на смелчага. През 2017 г. той написа в блога си, че се чувства по-комфортно да обсъжда противоречиви идеи в комунистически Пекин, отколкото в либералния Сан Франциско. Може би се е сетил за времето, когато през 2015 г. каза на една конференция, че „Изкуственият интелект най-вероятно ще доведе до края на света, но междувременно ще има страхотни компании“.

Дали хората по света ще позволят очните им ябълки да бъдат сканирани, в замяна на някаква фалшива валута и неясни обещания, че ретините им ще бъдат използвани, някак си, някой ден, от някого, за да им помогне да докажат, че наистина съществуват? Това беше един от страничните залози на Олтман, представен това лято. Дори когато му се подиграваха, той заяви, че „особено силно обичаме нашите хейтъри, това ни зарежда с енергия; моля, продължавайте да ги подкрепяте!“

Стотици служители на OpenAI подписаха в понеделник писмо с искане за връщането на Олтман. В петък това беше една от най-важните компании в Силициевата долина; в понеделник сутринта повечето от служителите ѝ заплашваха да напуснат. Олтман е основателят-визионер, който може да спаси и тях, и OpenAI, а може би и цялото човечество.

Този разказ за супергерой е тайният двигател на почти всяка книга, любима на предприемачите от Силициевата долина. Травис Каланик, основател на Uber, беше почитател на Айн Ранд, чиито герои воюват с обществото. Джеф Безос, основателят на Amazon, в детството си е бил фен на Стар Трек, където капитан Кърк взема всяко решение и ръководи всеки десант. Питър Тийл, рисковият капиталист, който подкрепи Доналд Тръмп през 2016 г., обича Властелинът на пръстените – епична история, в която шепа герои спасяват света. Фирмените имена на Тийл (Palantir, Mithril, Valar) са взети от тази история.

Трябва да се признае, че Олтман има богат списък с книги, който далеч надхвърля онези, препоръчвани от негови приятели от Силициевата долина, като Тийл. Той препоръча друг любимец на Долината – научнофантастичната поредица Фондацията на Айзък Азимов, в която отново става дума за това как един харизматичен и далновиден учен и неговите съратници, предимно от мъжки пол, могат да спасят всички, в този случай 25 милиона планети.

Но пътят към това да станеш истински Гандалф или капитан Пикар е осеян с опасности.

Елизабет Холмс от „Теранос“ се оприличава на Джобс. Когато не можеше да накара технологията си за изследване на кръвта да работи, тя просто се преструваше, че всичко работи. Адам Нойман обещаваше да преоткрие естеството на работата в офиса с WeWork. Фирмата обяви фалит преди две седмици, въпреки че Нойман успя да забогатее. Сам Банкман-Фрийд, светлото обещание на криптовалутата, ще бъде осъден през март за измама. Елон Мъск не помогна на репутацията си или на банковата си сметка, като купи Twitter, който сега се нарича X.

За Олтман изминалият уикенд може би е бил личен връх. При всички разговори за изкуствения интелект, който отнема работни места, той изведнъж се превърна в единствения важен човек в цялата технология. Публикация в X на Ерик Шмидт, бивш главен изпълнителен директор на Google, улавя част от настроенията. Няма значение, че Google се намира в ожесточена конкуренция с OpenAI:

„Сам Олтман е моят герой. Той изгради компания от нищото до 90 милиарда долара стойност и промени завинаги света на нашия колектив. Нямам търпение да видя какво ще направи по-нататък. Аз, както и милиарди хора, ще се възползваме от бъдещата му работа – тя ще бъде просто невероятна.“

Това е похвала на нивото на Джобс. Може би мъдро, Олтман пренебрегва всички предложения, които получава, за да финансира следващия си стартъп. Майкрософт, най-големият инвеститор в OpenAI, обяви късно в неделя, че той ще отиде там. Сега вече ще работи за други.

 

Източник

 

 

Дейвид Стрейтфелд пише за технологиите и тяхното въздействие от 20 години насам. През 2013 г. той е част от екипа, който печели наградата „Пулицър“ за обяснителен репортаж.

 

Pin It

Прочетете още...