Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Longevity

 

През 1990 г., малко след като Жан-Мари Робин и Мишел Алар започват да провеждат национално проучване на френските столетници, една от техните софтуерни програми изписва съобщение за грешка. Едно от изследваните лица е отбелязано като 115-годишно – число, което не попадало в диапазона на приемливите възрастови стойности на програмата. Те се обадили на сътрудниците си в Арл, където живеело изследваното лице, и ги помолили да проверят повторно предоставената от тях информация – спомня си Алар, който тогава е директор на фондация IPSEN, изследователска организация с нестопанска цел. Може би са допуснали грешка при преписването на рождената ѝ дата? Може би тази Жана Калман всъщност е родена през 1885 г., а не през 1875 г.? Не, казват сътрудниците. Виждали сме акта ѝ за раждане. Данните са верни.

Калман вече е била добре позната в родния си град. През следващите няколко години, когато слуховете за нейното дълголетие се разпространяват, тя се превръща в знаменитост. Нейните рождени дни, които за известно време са били местни празници, предизвикват национални, а накрая и международни новини. Журналисти, лекари и учени започват да се тълпят в стаята ѝ в старческия дом, желаейки да се срещнат с доайена на човечеството. Всички искат да научат нейната история.

Калман живее през целия си живот в опърления от слънцето град Арл в Южна Франция, където се омъжва за втори братовчед и се премества в просторен апартамент над магазина, който той притежава. Никога не ѝ се е налагало да работи, вместо това е запълвала дните си със свободни занимания: каране на колело, рисуване, каране на ролкови кънки и лов. Почти всеки ден се наслаждавала на чаша порто, цигара и шоколад. В града била известна със своя оптимизъм, добро настроение и остроумие. („В живота си съм имала само една-единствена бръчка – каза веднъж тя, – и си седя на нея“).

На 88-годишна възраст Калман вече е надживяла родителите си, съпруга си, единственото си дете, зетя и внука си. Наближавайки 110-ия си рожден ден, тя все още живее сама в любимия си апартамент. Един ден, по време на особено тежка зима, тръбите замръзват. Тя се опитала да ги размрази с пламък, като случайно запалила изолационния материал. Съседите забелязали дима и извикали пожарната, която я откарала в болница. След този инцидент Калман се преместила в La Maison du Lac, старчески дом, разположен на територията на болницата, където доживяла до смъртта си на 122-годишна възраст през 1997 г.

През 1992 г., когато славата на Калман е на върха си, Робин и Алар се връщат към досието ѝ. Очевидно е, че това е много специален човек – някой, който заслужава проучване. Арл се намира само на час път с кола от селото, в което по това време живее Робин, демограф във Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания. Той решил да организира посещение. В La Maison du Lac той се представил на медицинския директор Виктор Лебре и обяснил, че иска да интервюира Калман. Лебр отговорил, че е твърде късно; Калман, според него, била вече напълно глуха. Но все пак се съгласил да му позволи да се срещне с голямата дама. Двамата преминали по дълъг бетонен коридор и влезли в малка и скромна стая.


Small Ad GF 1

„Здравейте, мадам Калман – казал Лебр.

„Добро утро, докторе – отвърнала тя без колебание.

Лебр бил толкова шокиран, че хванал Робин за ръката и го повел по коридора обратно в кабинета си, където разпитал медицинските сестри за слуха на Калман. Очевидно понякога тя чувала доста добре, но имало и периоди на почти пълна глухота; Лебр най-вероятно е приел едно от тези прекъсвания за постоянно състояние. След като се върнал в стаята на Калман, Робин за първи път я разгледал както трябва. Тя седяла до прозореца в кресло, което изглеждало прекалено голямо за смалената ѝ фигура. Млечните ѝ от катаракта очи различавали светлината от тъмнината, но не се фокусирали върху конкретно място. Обикновените ѝ сиви дрехи изглеждали на няколко десетилетия.

По време на тази първа среща Робин и Калман разменили предимно любезности и празни приказки. През следващите няколко години обаче Робин и Алард, в сътрудничество с няколко други изследователи и архивисти, интервюирали Калман десетки пъти и подробно документирали историята на живота ѝ, потвърдили възрастта ѝ и затвърдили репутацията ѝ на най-възрастния човек, живял някога на планетата. Оттогава насам Калман се е превърнала в нещо като емблема на продължаващото търсене на отговор на един от най-спорните въпроси в историята: Каква точно е границата на продължителността на човешкия живот?

Тъй като медицинският и социалният напредък смекчава болестите на старостта и удължава живота, през последните няколко десетилетия броят на изключително дълголетните хора се е увеличил рязко. По оценки на ООН през 1990 г. е имало около 95 000 столетници, а през 2015 г. – над 450 000. До 2100 г. те ще бъдат 25 милиона. Въпреки че делът на хората, които живеят след 110-ата си годишнина, е далеч по-малък, този някогашен знаменателен етап се среща все по-често в много от богатите страни. Първите потвърдени случаи на такива „свръхстари хора“ се появяват през 1960-те години. Оттогава броят им в световен мащаб се е увеличил поне 10 пъти, макар че никой не знае колко точно са. Само в Япония броят на свръхвъзрастните хора е нараснал от 22 на 146 в периода 2005-2015 г., което представлява почти седемкратно увеличение.

Предвид тези статистически данни може да се очаква, че рекордът за най-дълъг живот също ще се увеличава. И все пак почти четвърт век след смъртта на Калман не е известно някой да е достигнал, а още по-малко да е надминал нейните 122 години. Най-близо до него е американката Сара Кнаус, която умира на 119 години, две години след Калман. Най-възрастният жив човек днес е Кане Танака, 118-годишен, който живее във Фукуока, Япония. Много малко хора надхвърлят 115 години. (Няколко изследователи дори поставят под въпрос дали Калман наистина е живяла толкова дълго, колкото се твърди, въпреки че повечето приемат нейния рекорд за легитимен въз основа на тежестта на биографичните доказателства).

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

С наближаването на осемте милиарда души население на планетата и с откриването на все по-обещаващи начини за забавяне или обръщане на стареенето в лабораторни условия, въпросът за потенциалните граници на човешкото дълголетие е по-належащ от всякога. Когато работата им се разгледа отблизо, става ясно, че учените, занимаващи се с дълголетие, имат широк спектър от нюансирани възгледи за бъдещето на човечеството. Исторически погледнато обаче – и според много изследователи донякъде лекомислено – техните възгледи са разделени на два големи лагера, които някои журналисти и изследователи наричат песимисти и оптимисти. Тези от първата група разглеждат продължителността на живота като фитил на свещ, който може да гори само определено дълго време. Като цяло те смятат, че бързо наближаваме или вече сме достигнали тавана на продължителността на живота и че няма скоро да станем свидетели на животи, по-дълги от онзи на Калман.

За разлика от тях оптимистите виждат продължителността на живота като изключително, може би дори безкрайно еластична лента. Те очакват значително увеличаване на продължителността на живота по света, увеличаване на броя на изключително дълголетниците и в крайна сметка – на свръхвековните хора, които ще надживеят Калман, увеличавайки рекорда до 125, 150, 200 и повече години. Макар и неразрешен, дългогодишният дебат вече е вдъхновил много по-задълбочено разбиране за това какво определя и ограничава продължителността на живота – и за интервенциите, които един ден могат значително да я удължат.

Теоретичните граници на продължителността на човешкия живот вълнуват учени и философи от хиляди години, но през по-голямата част от историята техните дискусии са се основавали предимно на разсъждения и лични наблюдения. През 1825 г. обаче британският застрахователен математик Бенджамин Гомперц публикува нов математически модел на смъртността, който показва, че рискът от смърт нараства експоненциално с възрастта. Ако този риск би продължавал да се ускорява през целия живот, хората биха достигнали до момент, в който няма да имат никакъв шанс да доживеят до следващата година. С други думи, те биха достигнали ефективна граница на продължителността на живота.

Вместо това Гомпертц отбелязва, че с навлизането в напреднала възраст рискът от смърт се увеличава. „Границата на възможната продължителност на живота е тема, която едва ли някога ще бъде определена“, пише той, „дори и да съществува.“ Оттогава насам, използвайки нови данни и по-усъвършенствана математика, други учени от цял свят са открили допълнителни доказателства за ускоряване на смъртността, последвано от плато на смъртността не само при хората, но и при много други видове, включително плъхове, мишки, скариди, нематоди, плодови мушици и бръмбари.

През 2016 г. едно особено провокативно проучване в престижното научно списание Nature категорично предположи, че авторите му са открили границата на продължителността на човешкия живот. Ян Вийг, генетик от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, и двама негови колеги анализираха данни за смъртността от няколко държави за десетилетия напред и стигнаха до заключението, че макар най-високата отчетена възраст при смърт в тези държави да се е увеличила бързо между 1970-те и 1990-те години, оттогава тя не е успяла да се повиши и се е задържала средно на 114,9 години. Изглежда, че продължителността на човешкия живот е достигнала своя предел. Въпреки че някои хора, като Жана Калман, могат да достигнат зашеметяващи възрасти, те са отклонения, а не показатели за непрекъснато удължаване на живота.

Макар че няколко учени от по-песимистичната традиция приветстваха проучването, много изследователи остро критикуваха методите му, по-специално смелото обобщение, основано на това, което в един от коментарите се нарича „ограничен и шумен набор от данни“. В Nature и други списания се появиха почти дузина опровержения. Джеймс Вьопел, основател на Института за демографски изследвания „Макс Планк“ и отявлен критик на идеята, че продължителността на човешкия живот е достигнала своя предел, нарече изследването пародия и заяви пред научния журналист Хестер ван Сантен, че авторите „просто са вкарали данните в компютъра си, както се вкарва храна в крава“.

Робин си спомня добре за този фурор. Той е един от няколкото рецензенти, които Nature набира, за да оценят изследването на Вийг и неговите съавтори преди публикуването му. Първата чернова не отговаряла на стандартите на Робин, тъй като се фокусирала само върху Съединените щати и се основавала на данни, които той считал за непълни. Наред с другите промени той препоръчал да се използва по-изчерпателната Международна база данни за дълголетие, която той и Вьопел са разработили заедно с колеги. Ван Сантен съобщава в рецензията, че въз основа на съществената критика от страна на Робин и един от другите рецензенти Nature първоначално е отказал да публикува изследването. След като обаче Вийг и неговите съавтори изпратили на Nature изцяло преработена версия, Робин признал, че изследването е достатъчно добро, за да бъде публикувано, въпреки че все още не бил съгласен с неговите заключения. (Вийг поддържа методологията и заключенията на изследването.)

Две години по-късно, през 2018 г., също толкова престижното списание Science публикува проучване, което напълно противоречеше на това в Nature. Демографите Елизабета Барби от Университета в Рим и Кенет Уахтър от Калифорнийския университет в Бъркли, заедно с няколко свои колеги, изследваха траекториите на оцеляване на близо 4000 италианци и стигнаха до заключението, че докато рискът от смърт нараства експоненциално до 80-годишна възраст, след това се забавя и в крайна сметка се задържа. Вероятността да доживее до следващата година при човек, който е жив на 105 години, е около 50 %. Същото важи и за 106, 107, 108 и 109 години. Авторите пишат, че резултатите от изследването „категорично сочат, че продължителността на живота продължава да се увеличава с течение на времето и че не е достигната граница, ако има такава“.

Много от споровете относно изследванията на човешкото дълголетие се съсредоточават върху целостта на различните набори от данни и различните статистически методи, които изследователите използват, за да ги анализират. Когато една група учени забелязва ясна тенденция, друга подозира, че тя е илюзия. Робин намира този дебат за вълнуващ и съществен. „Не съм убеден от внушенията на моите колеги, че животът е или не е ограничен“, каза ми той. „Мисля, че въпросът все още е тук. Все още не знаем най-добрия вид анализ или дизайн на изследването, които да използваме, за да се справим с този въпрос. Най-важното нещо, което трябва да направим днес, е да продължим да събираме данни.“

Сами по себе си обаче статистическите данни за продължителността на живота могат да ни кажат само част от истината. Такива данни са били на разположение в продължение на векове и очевидно не са решили дебата. Броят на хората, които са навършили 100 години, може би все още е твърде малък, за да се направят недвусмислени заключения относно смъртността в крайна сметка. Но през последните десетилетия учените са постигнали значителен напредък в разбирането на еволюционния произход на дълголетието и биологията на стареенето. Вместо да се фиксират върху човешките демографски показатели, тези изследвания разглеждат всички видове на планетата и се опитват да изведат общи принципи за продължителността на живота и времето на смъртта.

„Малко съм изненадан, че днес някой се пита дали има или няма граница“, каза ми С. Джей Олшански, експерт по дълголетие и професор в Школата по обществено здраве към Университета на Илинойс в Чикаго. „Всъщност няма никакво значение дали има или няма плато на смъртността в крайната възраст. Има толкова малко хора, които стигат дотам, и рискът от смърт в този момент е толкова висок, че повечето хора няма да живеят много над границите, които виждаме днес.“

67-годишният Олшански твърди от десетилетия насам, че продължителността на живота е очевидно ограничена и че математическите модели на враждуващите демографи са второстепенни спрямо биологичните реалности на стареенето. Той обича да прави аналогия с леката атлетика: „Може ли някой да пробяга една миля за две минути? Не. Човешкото тяло не е способно да се движи толкова бързо поради анатомичните си ограничения. Същото се отнася и за човешкото дълголетие.“

Той е толкова дълбоко убеден в позицията си, че я подкрепя с инвестиция, която в крайна сметка може да се превърне в значително богатство за него или за наследниците му. През 2000 г. Стивън Аустад, биолог в Университета на Алабама, Бирмингам, казва пред Scientific American: „Първият 150-годишен човек вероятно е жив в момента“. Когато Олшански не се съгласил, двамата сключили приятелски залог: всеки от тях вложил по 150 долара в инвестиционен фонд и подписал договор, в който се посочвало, че победителят или неговите наследници ще претендират за печалбата през 2150 г. След публикуването на статията на Вийг те удвоили вноските си. Първоначално Олшански инвестирал средствата в злато, а по-късно в Tesla. Той изчислил, че стойността им ще бъде доста над 1 млрд. долара, когато дойде време да се приберат. „О, аз ще спечеля“, каза Олшански, когато го попитах как се чувства в момента по отношение на залога. „В крайна сметка биологията ще определи кой от нас е прав. Ето защо съм толкова уверен.“

Въпросът за границите на човешкия живот е свързан с една по-фундаментална загадка: защо изобщо остаряваме и умираме – защо умира всеки организъм? Както казва видният физик Ричард Файнман в една лекция през 1964 г.: „В биологията все още не е открито нищо, което да показва неизбежността на смъртта.“

Някои организми изглежда са живо доказателство за това твърдение. Наскоро учени направиха сондаж в седименти дълбоко под морското дъно и откриха микроби, които вероятно са оцелели „в метаболитно активна форма“ в продължение на повече от 100 милиона години. Смята се, че Пандо, една колония от генетично идентични дървета-трепетлики, свързани с една коренова система в щата Юта, се е запазила в продължение на 14 000 години и повече.

Няколко вида същества са толкова дълголетни, че някои учени ги смятат за биологично безсмъртни. Хидрите, дребни роднини на медузите и коралите, изглежда изобщо не остаряват и могат да възстановяват изцяло нови тела, когато бъдат нарязани на парчета. Когато е наранена или застрашена, полово зрялата медуза Turritopsis dohrnii, безсмъртната медуза, може да се върне в младежкия си стадий, да съзрее и да се върне отново, потенциално завинаги. Биологично безсмъртните организми не са неуязвими за смъртта – те все още могат да загинат от хищници, смъртоносни наранявания или инфекции – но изглежда, че не умират по собствено желание. Теоретично всеки организъм с непрекъснат запас от енергия, достатъчен капацитет за самоподдържане и възстановяване, и късмет да избегне всички опасности от околната среда, би могъл да оцелее до края на Вселената.

Но защо тогава толкова много видове умират толкова предсказуемо? Повечето изследователи на дълголетието са единодушни, че стареенето, съвкупността от физически процеси на увреждане и разпад, които водят до смърт, не е адаптивна черта, формирана от естествения подбор. По-скоро стареенето е страничен продукт на отслабващата сила на селекцията в хода на живота на организма. Селекцията действа най-силно върху гените и чертите, които помагат на живите същества да преживеят юношеството и да се размножават. При много видове малцината индивиди, които доживяват до дълбока старост, на практика са невидими за естествения подбор, защото вече не предават гените си и не помагат за отглеждането на потомството на своите роднини.

Както отбелязва британският биолог Питър Медауар през 1950-те години, вредните генетични мутации, които се проявяват едва в края на живота, могат да се натрупват в поколенията, тъй като селекцията е твърде слаба, за да ги отстрани, и в крайна сметка да доведат до стареене на целия вид. Американският биолог Джордж К. Уилямс доразвива идеите на Медауар, като добавя, че някои гени могат да бъдат полезни в младостта, но вредни на по-късен етап, когато селекцията би пренебрегнала недостатъците им. По подобен начин през 1970-те години британският биолог Томас Къркууд предполага, че стареенето може би се дължи отчасти на еволюционен компромис между растежа и възпроизводството, от една страна, и ежедневната поддръжка, от друга. Отделянето на ресурси за поддръжка е изгодно само ако има вероятност организмът да продължи да оцелява и да се размножава. За много организми външните заплахи са твърде големи и многобройни, за да могат да издържат дълго, така че няма голям еволюционен натиск за запазване на телата им в напреднала възраст, което води до тяхното влошаване.

Но все пак си остава въпросът защо има толкова големи различия в продължителността на живота на различните видове. Биолозите смятат, че продължителността на живота до голяма степен се определя от анатомията и начина на живот на даден вид. Малките и силно уязвими животни са склонни да се размножават бързо и да умират скоро след това, докато по-големите животни и тези със сложни защитни механизми обикновено се размножават по-късно и живеят по-дълго. Например птиците, живеещи на земята, често имат по-кратка продължителност на живота, отколкото видовете със силни криле и гнездящи по дърветата, които са по-малко податливи на хищници. Голите къртичи плъхове, които се радват на кооперативните предимства на сплотените социални групи и защитата на подземните камери, живеят от пет до десет пъти по-дълго от други бозайници с подобен размер.

Няколко вида, като например стабилни клонови дървета с устойчива коренова система, са толкова добре защитени от опасностите на околната среда, че не им се налага да дават приоритет на ранния растеж и възпроизводството пред дългосрочната поддръжка, което им позволява да живеят изключително дълго. Други, като безсмъртните медузи и хидри, са потенциално безкрайни, тъй като са запазили първичните си способности за подмладяване, които при повечето възрастни гръбначни животни са отнесени към джобовете от стволови клетки.

Хората никога не са принадлежали към избраното общество на вечните същества. Най-вероятно сме наследили доста дълга продължителност на живота от последния ни общ прародител с шимпанзетата, който може би е бил голяма, интелигентна, социална маймуна, която е живяла по дърветата, далеч от наземните хищници. Но никога не сме преодолели евентуалното стареене, което е част от това да бъдеш сложно животно с всякакви метаболитно скъпи адаптации и украшения.

С годините хромозомите ни се свиват и разкъсват, гените се включват и изключват безразборно, митохондриите се разрушават, протеините се разпадат или се слепват, запасите от регенеративни стволови клетки намаляват, телесните клетки спират да се делят, костите изтъняват, мускулите се свиват, невроните изсъхват, органите стават бавни и нефункционални, имунната система отслабва, а механизмите за самовъзстановяване се провалят. В нас няма часовник на програмираната смърт, който да тиктака – няма точен срок на годност, заложен в нашия вид – но в крайна сметка човешкото тяло просто не може да продължи да работи.

Социалният напредък и подобряването на общественото здравеопазване могат да увеличат още повече продължителността на живота и да издигнат някои свръхстари хора далеч над рекорда на Калман. Дори и най-оптимистично настроените учени в областта на дълголетието обаче признават, че в един момент тези екологично обусловени постижения ще се сблъскат с ограниченията на човешката биология – освен ако не я променим фундаментално.

Много учени, които изследват стареенето, смятат, че биомедицинските пробиви са единственият начин за значително удължаване на човешкия живот, но някои се съмняват, че някой от живите днес ще стане свидетел на такива радикални интервенции, а други се съмняват, че те изобщо са възможни. Във всеки случай учените, занимаващи се с дълголетие, са единодушни, че значителното удължаване на живота без поддържане на доброто състояние е безсмислено, а повишаването на жизнеността в напреднала възраст е независимо от увеличаването на максималната продължителност на живота.

Една от многото пречки пред постигането на тези цели е огромната сложност на стареенето при бозайниците и другите гръбначни животни. Изследователите са постигнали изумителни резултати, като са коригирали генома на кръглия червей C. elegans, удължавайки продължителността на живота му почти 10 пъти – еквивалентно на това човек да доживее 1000 години. Въпреки че учените са използвали ограничаване на калориите, генно инженерство и различни лекарства, за да удължат продължителността на живота при по-сложни видове, включително риби, гризачи и маймуни, постиженията никога не са били толкова резки, колкото при кръглите червеи, а точните механизми, които стоят в основата на тези промени, си остават неясни.

Напоследък обаче изследователите изпробват особено иновативни техники за обръщане и отлагане на някои аспекти на стареенето, като резултатите са несигурни, но обещаващи. Джеймс Къркланд, експерт по въпросите на стареенето в клиниката „Майо“ в Рочестър, Минесота, демонстрира с колегите си, че някои лекарствени коктейли изчистват възрастните мишки от стареещи клетки, като им осигуряват повече от месец допълнителен живот в добро здраве. Техните изследвания вече са вдъхновили множество клинични изпитвания върху хора.

В същото време в Калифорнийския университет в Бъркли съпрузите биоинженери Ирина и Майкъл Конбой проучват начини за филтриране или разреждане на остаряла кръв при гризачи, за да се отстранят молекулите, които възпрепятстват заздравяването, което от своя страна стимулира клетъчната регенерация и производството на съживяващи съединения.

В проучване, публикувано в Nature през декември 2020 г., Дейвид Синклер, директор на Центъра за изследване на биологията на стареенето „Пол Ф. Глен“ в Медицинското училище на Харвард, заедно с колегите си частично възстановява зрението на мишки на средна възраст, като препрограмира генната им експресия. Изследователите инжектират очите на мишките с доброкачествен вирус, носещ гени, които връщат зрелите клетки в по-еластично, подобно на стволовите клетки състояние, което позволява на невроните им да се регенерират – способност, която бозайниците обикновено губят след детска възраст. „Стареенето е много по-обратимо, отколкото си мислехме“, каза Синклер. „Клетките могат да се изчистят, да се отърват от старите протеини, да се подмладят, ако включите младежките гени чрез този процес на нулиране.“

Известен с момчешките си черти и оптимистичните си прогнози, 51-годишният Синклер и няколко членове на семейството му (включително кучетата му) следват различни варианти на неговия режим за удължаване на живота, който през годините включва редовни физически упражнения, горещи и ледени бани в сауната, предимно вегетарианска диета с две хранения на ден, лекарството за диабет метформин (за което се твърди, че има свойства за забавяне на стареенето) и няколко витамина и добавки, като някога рекламираната, но в крайна сметка разочароваща молекула на чудото от червено вино ресвератрол. Освен това Синклер е основал поне 12 биотехнологични компании и е член на управителните съвети на още няколко, една от които вече провежда клинични изпитания на генна терапия, базирана на неотдавнашното му проучване в Nature.

По време на лекция в Google той си представя бъдещето, в което хората ще получават подобни процедури на всеки десет години, за да премахнат последиците от стареенето на организма. „Не знаем колко пъти [процесът на стареенето] може да се рестартира“, казва той. „Може да е три пъти, може да е 3000. И ако можете да нулирате тялото си 3000 пъти, тогава нещата стават наистина интересни. Не знам дали някой от вас иска да живее 1000 години, не знам и дали това ще е възможно, но това са въпроси, върху които трябва да започнем да мислим. Защото въпросът не е дали – сега е въпрос на кога.“

Изследователите на дълголетието, които подкрепят идеята за вековен или по-дълъг живот, са склонни да говорят възторжено за просперитет и възможности. Според тях поддържането на живота и укрепването на здравето са нещо добро само по себе си и следователно всички медицински интервенции, които го постигат, са добри. Според тях биомедицинското удължаване на продължителността на живота не само ще доведе до революция в общото благосъстояние, като сведе до минимум или предотврати болестите на стареенето, но и ще обогати значително човешкия опит. Това би означавало възможност за няколко пълноценни и разнообразни кариери; свободата да се изследва много повече от света; радостта да си играеш с пра-пра-пра-правнуците си; удовлетворението от това да седиш в сянката на дървото, което си засадил толкова отдавна. Представете си, казват някои, колко мъдри могат да бъдат нашите бъдещи старци. Представете си какво биха могли да постигнат най-блестящите умове на света с цялото това време.

За разлика от тях други експерти твърдят, че удължаването на живота, дори в името на здравето, е обречено начинание. Може би най-често срещаното опасение е потенциалът за свръхнаселение, особено като се има предвид дългата история на човечеството, свързана с трупане и разхищаване на ресурси, и огромното социално-икономическо неравенство, което вече рязко разделя света с близо осем милиарда души. Все още има десетки страни, в които средната продължителност на живота е под 65 години, главно поради проблеми като бедност, глад, ограничено образование, онеправдаване на жените, лошо обществено здравеопазване и болести като малария и ХИВ/СПИН, които новите и скъпи лечения за удължаване на живота няма да решат.

Някои експерти добавят, че оставането на множество свръхвъзрастни хора би задушило новите поколения и би попречило на социалния прогрес. „Еволюционният процес има своята мъдрост в това да се остави по-възрастното поколение да изчезне“, казва Пол Рут Уолъп, директор на Центъра по етика в университета „Емори“, по време на един публичен дебат за удължаването на живота. „Ако поколениеята от Първата и Втората световна война и, да речем, поколението от Гражданската война бяха все още живи, наистина ли мислите, че щяхме да имаме граждански права в тази страна? Гей бракове?“

През последните години от живота си в La Maison du Lac някога атлетичната Жана Калман е почти неподвижна, прикована към леглото и инвалидната си количка. Слухът ѝ продължава да се влошава, тя е почти сляпа и има проблеми с говора. Понякога не е ясно дали напълно осъзнава заобикалящата я среда.

По някои данни отговорните за грижите за Калман хора не са успели да я предпазят от излишна суматоха и съмнителни контакти, докато журналисти, туристи и зрители са влизали и излизали от стаята ѝ. След излизането на документален филм за нея директорът на болницата забранява всякакви посещения. Последният път, когато Робин я вижда, е малко след 120-ия ѝ рожден ден. Около две години по-късно, в разгара на едно особено горещо лято, Жана Калман умира сама в стаята си по неизвестни причини, след което е бързо погребана. На погребението ѝ са допуснати само няколко души. Робин и Алар не са сред тях. Не е и семейството на Калман: Всички нейни близки роднини са мъртви от повече от три десетилетия.

„Днес все повече хора преживяват основните болести на старостта и навлизат в нов етап от живота, в който стават много слаби“, казва Робин. „Все още не знаем как да избегнем слабостта.“

Може би най-непредсказуемата последица от откъсването на продължителността на живота от наследствената ни биология е как това ще промени бъдещата ни психология. Цялата човешка култура се е развила с разбирането, че земният живот е ограничен и в общия план е сравнително кратък. Ако един ден се родим, знаейки, че можем да очакваме да живеем 200 години или повече, дали съзнанието ни лесно ще приеме този несравним обхват на живота? Или нашата нервна структура, която се е развила сред опасностите на плейстоцена, е изначално неподходяща за такива обширни хоризонти?

Учените, философите и писателите отдавна се опасяват, че излишъкът от време ще изчерпи всички смислени преживявания, което ще доведе до изтощителна меланхолия и безразличие. Може би желанието за всички тези допълнителни години прикрива по-дълбок копнеж за нещо недостижимо: не за живот, който просто е по-дълъг, а за такъв, който е достатъчно дълъг, за да се чувстваме напълно съвършени и завършени.

В разказа „Безсмъртният“ на Хорхе Луис Борхес, римски боец се натъква на „тайна река, която пречиства хората от смъртта“. След като отпива от нея и прекарва векове в дълбоки размисли, той осъзнава, че смъртта придава на живота стойност, докато за безсмъртните „нищо не може да се случи само веднъж, нищо не е в опасност да бъде изгубено“. Решен да открие противоотровата за вечния живот, той се скита из планетата в продължение на почти хилядолетие. Един ден пие от извор с бистра вода на еритрейския бряг и малко след това одрасква гърба на ръката си на едно бодливо дърво. Изненадан от непозната болка, той търси следа от нараняване. Докато по кожата му бавно се стича капка кръв – доказателство за възстановената смъртност – той просто гледа, „недоверчив, безмълвен и радостен“.

Ферис Джабр е сътрудник на New York Times. Неговият материал за еволюцията на красотата от януари 2019 г. е включен в последното издание на „Най-доброто американско писане за наука и природа“. Маурицио Кателан е италиански художник, чиито творби са били обект на множество самостоятелни изложби, включително изложби в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк и центъра „Помпиду“ в Париж. Пиерпаоло Ферари е италиански фотограф и заедно с Кателан е съосновател на списанието Toiletpaper, известно със своите сюрреалистични и хумористични изображения.

 

Източник

 

Ферис Джабр е американски журналист, сътрудник на The New York Times и Scientific American. Писал е същои за други водещи американски издания като The Atlantic, Harper's, The New Yorker, Outside, Lapham's Quarterly, Wired, Slate, Foreign Policy и др. Някои от работите муса включени в антологията на поредицата The Best American Science and Nature Writing.

Pin It

Прочетете още...

Конспиратистите

Ричард Дж. Еванс 25 Юли, 2016 Hits: 11870
Конспиративните теории обикновено се…