Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 12 Daniel Radcliffe

 

В началото на юни 2020 г. авторката на „Хари Потър“ Джей Кей Роулинг попадна под мощен обстрел заради противоречиви туитове относно транссексуалната общност, които беше публикувала по-рано. Позицията ѝ накара фенове и звезди като, Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Еди Редмейн да се изкажат срещу нея.

Даниел Радклиф, самият Хари Потър, беше първата звезда от филмовата поредица, която направи изявление (чрез проекта „Тревор“) относно коментарите на Роулинг..

 

Трансджендърна тематика

Ръководство за това как да бъдем съюзници на трансджендърните и небинарните младежи

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Кастинг дилемата на Холивуд: Трябва ли хетеросексуални актьори да играят ЛГБТК герои?

Куиър речник

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

Трансджендърното детство не е „скорошна тенденция“

В САЩ се оформя законодателна борба около правата и грижите за трансджендърните тийнейджъри

Моето транс-пътешествие: История в 6 паспорта

Битката за джендър терапията

За единствената транссексуална музикантка в Гана „всеки ден е опасен“

Осъзнавам, че някои медии вероятно ще искат да представят това като вътрешна борба между мен и Джей Кей Роулинг, но наистина не става въпрос за това, нито пък то е най-важното в момента. Макар Джо безспорно да е отговорна за посоката, по която пое животът ми, като човек, който имаше честта да работи и продължава да допринася за проекта „Тревор“ през последното десетилетие, а и просто като човешко същество, се чувствам длъжен да кажа нещо в този момент.

Транссексуалните жени са жени. Всяко твърдение за обратното заличава идентичността и достойнството на транссексуалните хора и противоречи на всички съвети, дадени от професионалните здравни асоциации, които имат много по-голям опит по този въпрос от Джо или мен. Според The Trevor Project 78% от транссексуалните и небинарните младежи съобщават, че са били обект на дискриминация заради половата си идентичност. Ясно е, че трябва да правим повече, за да подкрепим транссексуалните и небинарните хора, да не обезсилваме тяхната идентичност и да не причиняваме допълнителна вреда.

Аз все още се уча как да бъда по-добър съюзник, така че ако искате да се присъедините към мен и да научите повече за транссексуалните и небинарните идентичности, разгледайте Ръководството на проекта „Тревор“ за това как да бъдете съюзник на транссексуалните и небинарните младежи. Това е встъпителен образователен ресурс, който обхваща широк кръг от теми, включително разликите между пол и джендър, и който споделя най-добрите практики за това как да подкрепяме транссексуалните и небинарните хора.

На всички хора, които сега смятат, че опитът им с книгите [за Хари Потър] е бил опетнен или омаловажен: дълбоко съжалявам за болката, която тези коментари [т. е. коментарите на Джей Кей] са ви причинили. Наистина се надявам да не загубите напълно онова, което е било ценно в тези истории за вас. Ако тези книги са ви научили, че любовта е най-силната сила във Вселената, способна да преодолее всичко; ако са ви научили, че силата се намира в разнообразието и че догматичните идеи за чистота водят до потискане на уязвими групи; ако вярвате, че даден герой е транс, небинарен или джендър-флуиден, или че е гей или бисексуален; ако сте намерили нещо в тези истории, което е резонирало с вас и ви е помогнало в някой момент от живота ви – тогава си остава [завинаги] между вас и книгата, която сте прочели, и е свещено. И според мен никой не може да се докосне до това. Тя означава за вас това, което означава, и се надявам, че тези коментари няма да накърнят това твърде много.


Small Ad GF 1

Винаги с любов,

Дан

Източник

 

Даниел Джейкъб Радклиф (род.1989) е английски актьор. Най-известен е с ролята си на Хари Потър в едноименната филмова поредица и е носител на множество награди и номинации.

Pin It

Прочетете още...

Перверзна любов

Дубравка Угрешич 01 Ное, 2010 Hits: 21501
Първата родина, Югославия, изискваше…