Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Schiele   Self Portrait 1911
Егон Шиле –„Автопортрет“ (1911)

 

Егон Шиле: Колекция „Леополд“, Виена
изложба в Музея за модерно изкуство, 12 октомври 1997 г. – 4 януари 1998 г.

 

От редакцията: Егон Шиле (1890-1918) възприема своето изкуство с емоционална интензивност, която, в съчетание с радикалните му формални нововъведения, характеризира австрийския принос към експресионизма. По време на кратката си, но изключително плодотворна кариера, която завършва с преждевременната му смърт, Шиле създава над три хиляди творби на хартия и около триста картини. Съвременните описания на личността му, както и собствените му писма, разкриват един млад мъж, воден от егоистична вяра в безсмъртието на таланта си, който обаче се оплаква от борбата си за обществено признание и свързаните с него финансови възнаграждения. Многобройните автопортрети изобразяват един необуздан ексхибиционист, но в действителност Шиле е смятан за срамежлив и чувствителен. Заниманията му със сексуалността и екзистенциалните изследвания на човешкото състояние са резултат както от естетическото му съзряване, когато едва е навлязъл в юношеска възраст, така и от климата на неговото време. Периодът от историята на Виена, през който Шиле твори, е период на голяма културна и интелектуална активност в областта на изобразителното и приложното изкуство, архитектурата, музиката, литературата, философията и психоаналитичната мисъл. Модерното виенско общество лицемерно приема благоразумните условности, докато се наслаждава на материалния разкош и чувствеността на Австро-Унгарската империя в златните години преди разпадането ѝ след Първата световна война. Самите аспекти на изкуството на Шиле, които са пречели на популярността му през по-голямата част от живота му – неприкрита еротика, личен гняв и грозно изкривяване на мястото на общоприетите представи за красота – са тези, заради които днес то се смята за най-привлекателно.

 

В „Цивилизацията и нейните недоволства“ Фройд намира цивилизованата любов към красотата за нещо като загадка: „Всичко, което изглежда сигурно, е нейното извеждане от областта на сексуалното чувство. Любовта към красотата изглежда перфектен пример за импулс, възпрепятстван в своята цел. ‚Красотата‘ и ‚привличането‘ [на немски Reiz означава както „стимул“, така и „привличане“] първоначално са атрибути на сексуалния обект“. И все пак, продължава той, „заслужава да се отбележи, че самите гениталии, чиято гледка винаги е възбуждаща, въпреки това почти никога не се оценяват като красиви; вместо това качеството на красотата изглежда се свързва с някои вторични сексуални характеристики“.

 

2021 07 Schiele Curved women
Егон Шиле – „Закръглени жени“ (1914)

 

Например гърдите, бедрата, раменете и гърлото; при жените – ритмична мека извивка, а при мъжете – ъгловата твърдост, означаваща сила. Красивите голи тела в западното изкуство не са в близък план. Единствено в примитивното изкуство, с неговата неотложна нужда да предизвика източниците на плодородието, фалосът и вулвата са подчертани, сякаш невинно; по времето на Древна Гърция и Рим вече съществува специализираната категория на порнографията – графично изкуство или писане, за което се предполага, че подобно на блудница (pornæ), стимулира сексуално. В едно разделено общество като това на предмодерна Япония еротиката шунга, с гигантските си гениталии и достолепни лица, образува отделен жанр, а районът за проституция може да бъде обособен като „плаващ свят“. Но в строгия западен свят, където разпятието и фигурите на Адам и Ева придават на голото тяло свещена санкция, подсилена през Ренесанса от художествения авторитет на класическата статуя, гениталиите неудобно се придържат към художествения хуманизъм, чието олицетворение и мярка е човешката форма. Ако мъжете и жените имат сексуални части и сексуално предназначение, как може едно изкуство на репрезентацията да ги потиска?

 

Tako to ama retouched
Класическа японска гравюра в стил „Шунга“

 

Всъщност Лео Щайнберг убедително предлага в книгата си „Сексуалността на Христос в ренесансовото изкуство и в модерната забрава“, че от преди 1400 г. до средата на XVI в. европейското религиозно изкуство подчертава гениталиите на младенеца Исус и на мъртвия Христос в една ostentatio genitalium [представяне на гениталиите], която налага доктрината за божественото въплъщение. Бог е станал, така да се каже, цял човек. Но нещо специфично, може би сексуалният пуританизъм, присъстващ както в протестантството, така и в Контрареформацията, предизвиква облак от смокинови листа и безтегловни поясници, които се спускат дори върху такива великолепни произведения като смело фронталния Страшен съд на Микеланджело и статуята на Възкръсналия Христос в църквата Santa Maria sopra Minerva. Човешките мъжки гениталии са трудни за пренебрегване – по-трудни от тези на четириногите животни – докато тези на жените, за щастие, са скрити от погледа. Нито едно богословие на въплъщението не е защитавало срамното окосмяване, а с неговото условно пропускане една Диана или Венера, гладка и безвкусна като сапун, може да бъде излагана в парковете, по фасадите и като украса в буржоазните домове.


Small Ad GF 1

Повторното превръщане на гениталиите в изкуство, което може да бъде показвано в обществени галерии и музеи, е сравнително скорошна революция. През 1917 г. парижката полиция закрива изложба на картини на Модиляни, защото той настоява да посочи – с характерен за живописта такт – срамното окосмяване на женските си актове; през 1912 г. австрийски съд признава Егон Шиле за виновен в „разпространение на неприлични рисунки“ и го осъжда на три дни затвор, към които се прибавят двадесет и един дни задържане в предварителния процес. В „Егон Шиле: Колекция Леополд“, Виена, са изложени някои творби, които допреди десетилетия биха били немислими в публична изложба.

 

2021 07 Schiele Nackter Knabe auf gemusteter Decke liegend 1908
Егон Шиле – „Голо момче, полегнало на пъстро одеяло“

 

Шиле си остава нещо като изпитание в спорния въпрос за еротиката срещу изкуството, за порнографското срещу просто реалистичното. Той не е най-добрият свидетел в собствената си защита: убеждавал е подрастващи момичета, включително и по-малката си сестра Герти, да му позират в пози, които избутват вагините им напред, и е използвал първата си дългогодишна любовница Валери Нойзил (наричана Уоли), а след това и съпругата си, дребната буржоазка Едит, родена Хармс, като модели за рисунки, които са продавани на любопитните виенчани като горещи неща. Неговата доста откровена „Легнала жена, която се показва“ от 1916 г. е впечатляващ пример за съпружеско подчинение; по същото време в живота си Шиле, според слуховете, е имал афера със сестрата на Едит – Адел, и със сигурност е използвал и нея като гол или полугол модел – тя е била „по-смела в позите си“, казва Магдалена Дабровски в каталога на изложбата.

 

2021 07 Schiele Reclining Woman
Егон Шиле – „Легнала жена, която се показва“ (1916)

 

Ако лакмусът на порнографията е тя да възбужда (обикновено мъжкия) зрител, то Шиле не е порнограф. Неговите голи тела, измършавели и луничави, ни карат да се чувстваме напрегнати и тъжни, въпреки че много от тях заслужават да бъдат наречени красиви. Той споделя със своя виенски съгражданин Фройд безпристрастния и доста меланхоличен сексуален реализъм с поглед към психопатологията. Гениталните факти са налице, достатъчно ясно, но като контролни точки на картата на тревогата; фигурите са разгорещени не от еротична топлина, а от треската на болестта. Особено ранните голи тела изглеждат изтощени и изкривени; в творчеството на Шиле, както и в това на Кафка, се усеща постепенна нормализация, относително добър хумор, израстващ от суровата и страшна почва. Впечатлението за нездравословност е толкова силно, че трябва да си припомним, че макар Шиле да умира млад, на двадесет и осем години, това не е от изтощителна болест като тази на Кийтс, а както при Шели, от внезапно нещастие – в случая на Шиле голямата епидемия от испански грип, която отнема живота на бременната му в шестия месец съпруга три дни преди собствената му смърт на 31 октомври 1918 г.

 

2021 07 Schiele Liegende Nackte
Егон Шиле – „Полегнала гола жена“ (1917)

 

По-рано същата година неговият наставник и единствен местен съперник, Густав Климт, умира на петдесет и пет годишна възраст, оставяйки Шиле признат за главния художник на Австрия; самостоятелната му изложба във Виенския сецесион през март е разпродадена и в условията на лишенията през последната година на Световната война нарастващите поръчки и покани за изложби насърчават художника да разшири студиото си. В милионите жертви на тази епоха той е един от изгряващите таланти, които са били погубени, макар че е трудно да си представим, че би могъл да поддържа темпото и да надмине интензивността на младежката си продукция, постигната за десетте години от 1909 до 1918 г.

Разбира се, язвителната болезненост на ранното му творчество се дължи на броженията на австрийския модернизъм и блестящата пермутация на ар нуво, наречена сецесион, олицетворена от двуизмерните платна с бижута на Климт. При Шиле и Оскар Кокошка, едно поколение по-млади от Климт, сецесионът се превръща в експресионизъм, отличаващ се с яростен колорит и жилава, костелива линейност. Но стържещата жестокост на преждевременните рисунки на Шиле има и лични източници; те са описани в есенния брой на „Музеи Ню Йорк“:

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Основният, травмиращ факт в живота на Егон Шиле е сифилисът, лудостта и смъртта на баща му. Нелекуваната болест се разпространява адски бързо в семейството, заразява (и деморализира) майка му и убива четирима от братята и сестрите му. Егон, който вече е бил замислен юноша, е психологически наранен от връзката между секс, лудост и смърт – и това се вижда в неговото брилянтно, тревожно изкуство.

Биографията в каталога на изложбата в МоМА, дело на Романа Шулер, оспорва част от това мелодраматично обобщение; вместо сифилис тя заменя „някакъв вид прогресивна парализа“ и казва, че Шиле-баща не е бил „всъщност луд, както някои учени искат да вярват“. Но той умира, когато синът му Егон е на четиринадесет години, и Дабровски в каталога приема, че причината е венерическа болест, така че Егон „живее в ужас от възможността за собствената си лудост и смърт, свързани със сексуалността му“. Освен това тя твърди, че младият художник е имал „доста сложни отношения с майка си, от която още от ранните си години се е чувствал пожертван и пренебрегнат“. Маслената му картина „Мъртвата майка“ (1910) е достатъчно ярка, за да подкрепи представата, че майка му е била мъртва за него; дори в прекрасния портретен профил на Мари Шиле, направен, когато Егон е седемнадесетгодишен студент по изкуствата, тя не излъчва много топлина.

 

2021 07 Schiele tote mutter
Егон Шиле „Мъртва майка“ (1910)

 

Но психоанализата ни отвежда само дотам, да навлезем донякъде в едно художествено постижение; достатъчно е да кажем, че първите творби, в които Шиле безпогрешно удря собствената си нота, показват голи мъже, обикновено самия него, като страшно слаби и изолирани. В „Коленичил мъжки акт“ от 1910 г. червеникавата фигура на модела заема нелепо-танцуваща поза. В „Седнал мъжки акт“ от същата година рисунката е по-изчистена, дори академична в своята стилизирана анатомия; жълтеникавото тяло, толкова отчетливо мускулесто, че изглежда като одрано, показва пет червени петна – две зърна, едно око, пъп и гениталии – осветени сякаш от вътрешен огън. Обедняването и оцветяването на плътта като от разлагащо се месо стават по-ясно изразени в гвашовете по-късно през същата година; „Гол автопортрет в сиво с отворена уста“ и „Гол автопортрет“ би могъл да бъде етюд от Бухенвалд, където ръцете на жертвите са отрязани. Вдлъбнатите космати кореми и туфите на подмишниците имат плевелна жизненост, която в маслени картини като „Поет“ (1911) и „Автопортрет II“ (1911; също озаглавен „Смъртта и човекът“) отстъпва на наклонена мозайка от чудовищно издължени глави и ръце, чиито пръсти са разперени и сковани като на мъртъвци.

 

2021 07 Schiele selbstakt in grau
Егон Шиле – „Собствен акт в сиво“ (1910)

 

В ход е и своеобразно посегателство върху собствения образ на художника; в „Мрачен автопортрет“ (1910; вж. стр. 10) той е избил повечето си зъби. Вглеждайки се дори в относително неизкривени автопортрети като двата, показващи го по риза, и в карикатурната двойка на голия, закърпен мим Ервин Осен, ние неспокойно се чувстваме в присъствието на един продължаващ процес, въпрос не просто на самоанализ, а на самобичуване, в клетки, лишени от всякакъв намек за мебели или перспектива. Един гваш, който не е включен в изложбата, но е възпроизведен в каталога, „Автопортрет в черно наметало, мастурбиращ“ (1911 г.), ясно показва качество, което е скрито в неговите изследвания на мъже: безрадостен, причудлив онанизъм, мрачно опипване на проблема.

 

2021 07 Schiele   Selbstbildnis maturbierend
Егон Шиле – „Автопортрет, мастурбиращ“ (1911)

 

Мъжът за Шиле е Азът, сфера, която по същество е нематериална. Жената е другата, чиято материална непрозрачност събужда усещане за обемност, за линейна грация. Подозирам, че повечето от нас не биха искали да живеят с неговите зловещи мъжки актове на стената – с техните петнисти кожи, забързани погледи и висящи гениталии. Неговите женски актове обаче са сред най-великите рисунки на века и дори тези с вулвална цепка на преден план притежават безхитростното оживление, което се появява, когато самовглъбяването отпадне и започне наблюдението. Вярно е, че „Легнало голо момиче“ и „Три голи момичета“, и двете от 1910 г., притежават нервната линия и болезнената издълженост на мъжките фигури от онова време, но „Болно момиче, седнало“ и двете скици на бременни жени, които се оставят да бъдат прегледани (един приятел и колекционер, др. Ервин фон Граф, е позволявал на Шиле да рисува жени и бебета в неговата гинекологична клиника) показват реално присъствие, било то в жълтеникавото, горещо оцветено лице на първата, драматичното червено разточителство на втората или в замисления оценяващ поглед на третата, която измерва зрителя, докато излага на показ гъсто накъдрена вулва и издут, бледозелен корем.

Увлечението на Шиле по женските гениталии придава на много от картините му двоен фокус; „Червенокосо момиче с разтворени крака“ (1910) и „Чернокосо момиче с вдигната пола“ (1911) са разделени на две зони: горна и долна, публична и частна, леко, но умело посочено лице и може би по-учено обитаван пол. Това съм аз, сякаш казват моделите – защото е ясно, че в някои от моделите си, набрани от по-освободените редици на нежния пол, Шиле е провокирал един шеговит ексхибиционизъм. Жените в епохата на обемните дълги поли и жартиери, както неведнъж ни е напомняно, не са носели долни гащи и тогава небрежната светкавица е била по-възможна, отколкото в нашата епоха на късите поли, разкриващи само непристъпния екран на чорапогащите. Седнала жена, притискаща краката си (1915 г.) е красива рисунка, защото погледът ни е въведен в тайната пещера сякаш на живо, по неволя на естествената интимност, чрез лабиринт от линии, всяка от които се чете като очертаваща женската фигура – ръцете и краката ѝ са успоредни, докато тя притиска краката си, полът ѝ е центриран, но не и порнографски подчертан.

Усещането ни е по-скоро любовно, отколкото похотливо, като същото може да се каже и за такива прекрасни късни творби като „Легнала жена с разтворени крака“ (1913), „Момиче на колене“ (1913), „Момиче (седнало с жълта кърпа)“ (1913), двете заглавия „Приклекнала жена“ от 1914 г. и „Голо тяло с вдигнат десен крак“ (1915). Не всички скици разкриват гениталии; „Седнало голо тяло с червена жартиера, гледано отзад“ (1914) съдържа внушение за мастурбация само в известно напрежение на гърба, а в по-ясно мастурбиращата „Клекнала жена с наведена напред глава“ (1915) срамните устни и пръстите и гънките на червения слип са неразличими. Усещаме, че личното пространство на жената се наблюдава, без да се експлоатира, защото рисунъкът е толкова равномерно замислен.

Красотата може би се крие не в окото на зрителя, а в ръката на твореца. Около 1910 г. Шиле възприема от Роден техниката на „непрекъснатото рисуване“ – рисуване директно върху хартията, без да се откъсва поглед от модела. Трудността на този спонтанен метод се състои в това да се поддържат пропорциите и правилното интегриране на сегментите; Шиле развива изключителна плавност, предавайки най-сложните предни пози с видима вярност без усилие – например гореспоменатата „Седяща жена“ и много късното „Момиче, лежащо по гръб със скръстени ръце и крака“ (1918 г.). В първия случай грапавостта на дъската или масата за рисуване е включена в линиите; в последната година от живота си той използва по-тъмен и по-мек молив и засенчва със страната на върха. „Голо момиче с кръстосани ръце“ (1913) и „Стоящо голо момиче с чорапи“ (1914) не биха могли да бъдат по-уверени; те притежават квадратната, леко метална елегантност на рисунките с молив на Модиляни, като нито една линия не е пропиляна или изхабена.

В късните си картини Шиле се доближава до суетата, която дотогава никога не е била негова черта. Леко оцветената атака на моливната линия отстъпва място на масления цвят и стабилния натурализъм. Моделите му стават конвенционално сладострастни („Женски акт с дълга коса, подпряна на ръката“, 1918 г.), а в две големи незавършени платна – „Две приклекнали жени“ и „Три стоящи жени“ – странно статично-работни студийни творби, с които претендира за трона, освободен след смъртта на Климт.

Рисунките и акварели на жени, обикновено с поглед към гениталиите им, съдържат по-голямата част от напрежението на тази изложба. В това тясно, но централно поле Шиле отива по-далеч, отколкото който и да е художник от неговия калибър е стигал преди това, като несантиментално търси жените в тяхната сексуална същност. Сексуалността придобива нервна система в най-добрите му творби, макар че няколкото му изображения на прегръщащи се двойки – „Любовници“ (1914-1915) и „Любовен акт“ (1915) – предизвикват почти комичен ефект на недоумение, едновременно с широко отворени очи и умора от това, че са попаднали в такава ситуация. Енергичното воайорство на Шиле става потиснато; мъжът и жената от двете двойки гледат един от друг, навън, към нас, в нездравото огледало.

Далеч от хватката на собствените си сексуални увлечения, Шиле все още не е доказал, че е интересен художник. Градските му пейзажи, обикновено базирани на скици от Крумау, родното място на майка му, напомнят за един по-мрачен и по-малко остроумен Паул Клее; картините му на тема „Отшелници“ (1912), изобразяваща него и Климт, „Кардинал и монахиня“ (1912), богохулна пародия на „Целувката“ на Климт, и „Сляпата майка“ (1914), вариация на тема каменна майчина неадекватност, притежават жреческата плоскост на Климт без декоративното заслепяване. Превъзходното му умение да рисува, когато по време на военната си служба се насочва към бюрата, помещенията за опаковане и неописаната архитектура, остава в сферата на занаята, а не на изкуството. Не може да се знае какво би направил с таланта си, ако беше жив – през 1950 г. щеше да е едва на шестдесет години; изглежда, че се е движил в посока на един по-сигурен, по-пищен стил. Всъщност, повече от Климт, повече от Кокошка, той изглежда съвременник, кратък изстрел на ръба на скандалното, който изразява с нова откровеност връзката между секса и виждането, в територията, която Фройд едновременно изследва, между секса и „модерната нервност“.

 

Източник

 

Джон Хойер Ъпдайк (1932-2009 г.) е американски романист, поет, автор на кратки разкази, художествен критик и литературен критик. Един от само четиримата писатели, които печелят наградата "Пулицър" за художествена литература повече от веднъж (другите са Бут Таркингтън, Уилям Фокнър и Колсън Уайтхед), Ъпдайк публикува над двадесет романа, дузина сборници с разкази и поезия, художествена и литературна критика, а също и детски книги.

Pin It

Прочетете още...