От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2020 06 Covid Vaccine 1

 

Миналата вечер, докато гледах откъс от документалния филм „ПЛАНдемия“, който напоследък се показва по социалните медии, разпространявайки буквално за една нощ всевъзможни неоснователни лъжи и развенчани глупости за коронавируса сред милиони американци – изведнъж ме осени ужасяваща мисъл:

А какво ще стане, ако получим ваксина срещу Covid-19 и половината страна откаже да я приеме?

Изведнъж ми хрумна, че цялата дезинформация, която видяхме досега – фалшивите слухове, че мобилните телефонни кули за 5G подхранвали коронавируса, че пиенето на белина или облъчването с ултравиолетови лъчи можело да го излекува, че д-р Антъни Фаучи [известен американски епидемиолог] е част от заговор против Тръмп – може да е само подготвящ акт за една много по-голяма информационна война, която ще се разрази чак когато ефективната ваксина стане достъпна за обществеността. Тази война би могла да противопостави обществените здравни служители и политици на едно анти-ваксинационно движение, което залива социалните медии с дезинформация, конспиративни теории и пропаганда, целящи да убедят хората, че ваксината е заплаха, а не спасяващо животи, спасяващо икономиката чудо.

А най-страшното от всичко? Че една подобна кампания всъщност може и да проработи.

От години насам следя общността на анти-ваксърите и наблюдавам как нейните членове работят чрез частни Фейсбук групи и акаунти в Инстаграм, в резултат на което откривам, че те са много по-организирани и стратегически целенасочени, отколкото мнозина от критиците им предполагат. Те са умели медийни манипулатори и ефективни комуникатори, а освен това разполагат с богат опит в експлоатацията на слабостите на социалните медийни платформи. (Само един пример: Малко след като Фейсбук и Ютюб започнаха да свалят копията на „ПЛАНдемия“ за нарушаване на правилата им, видях как хора от различни анти-ваксинационни групи започват да редактират филма по фини начини, за да избегнат намесата на автоматизирания софтуер на платформите.)

Накратко, анти-ваксърите са се подготвяли за това. И се притеснявам, че те ще бъдат необичайно ефективни при посяването на съмнения срещу ваксината за Covid-19, по няколко причини.


Small Ad GF 1

Първо, поради спешността на ситуацията, предизвикана от пандемията, всяка многообещаваща ваксина срещу Covid-19 вероятно ще бъде прокарана по-бързо от обичайното през процеса на тестване и одобрение. Тя може и да не мине през нормалния модел (години на клинични изпитания и внимателни проучвания за възможни дългосрочни странични ефекти, както се прави с другите лекарства). Това би могло да създаде благоприятна възможност за анти-ваксинационните активисти да твърдят, че тя е непроверена и опасна, и евентуално те биха могли да превърнат разумните опасения относно ваксината в широко разпространени неоснователни страхове от нейната несигурност.

Второ, ако се появи ваксина, има голям шанс водещите здравни организации като Фондация Бил и Мелинда Гейтс или Световната здравна организация да имат участие в производството или разпространението ѝ. Ако случаят е такъв, то активистите за борба срещу ваксините, които от години насам водят кръстоносни войни срещу тези групи, ще разполагат с много материали, чрез които да се опитат да ги дискредитират. Те вече се насочват срещу Бил Гейтс с неоснователни конспиративни теории, в които се твърди, че той е създал (или се опитва да спечели от) вируса. Тези теории и опити за дискредитиране на усилията за развитие на вирусологията сигурно ще се разширят и засилят с наближаването на ваксината.

Трето, ако и когато ваксината Covid-19 бъде одобрена за широко приложение, може да се наложи на хората да я взимат, за да им бъде разрешено да летят с определени авиокомпании, да посещават определени училища или да навлизат в определени бизнеси. Това е добра идея, съобразена с общественото здравеопазване, но тя ще подхрани някои от най-лошите страхове на анти-ваксинационното движение.

Задължителното ваксиниране е особено мощна изходна точка в кампанията на активистите за борба срещу ваксините, някои от които са се преквалифицирали като „за-свободен-избор“ [тоест традиционната позиция на привържениците на свободата на абортите в САЩ], когато става дума за ваксините. А годините на борба от страна на  различни щати и училищни райони срещу задължителните политики за ваксиниране им дават готови сценарии за създаване на разнообразни юридически препятствия и вредни рекламни кампании.

Исках да разбера дали страховете ми от информационната война, свързани с ваксината, са валидни, и затова се обърнах към Нийл Джонсън и Райс Лийхи, двама изследователи от университета Джордж Вашингтон. В сряда тяхното научно изследване за движението срещу ваксината беше публикувано в научното списание Nature.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Проучването, което картографира разговорите около ваксината, проведени във Фейсбук по време на епидемията от морбили през 2019 г., установява, че има близо три пъти повече активни анти-, отколкото про-ваксинационни общности. Освен това авторите му откриват, че докато про-ваксина-страниците имат по правило повече последователи, то броят на анти-ваксина-страниците нараства далеч по-бързо.

„Очаквахме да намерим силно ядро ​​на про-научни страници – хората да казват, че ваксините са добри за нас – но това изобщо не е така“, каза ми г-н Джонсън. „Намерихме истинска онлайн-борба, в която органите на общественото здравеопазване и техните поддръжници се намират почти на погрешно място.“

Изследователите са открили, че страниците във Фейсбук, които дават точна информация за ваксините, са съсредоточени най-вече около една островна група, докато страниците, насочени срещу ваксините, третират темата като един вид политическа кампания и използват различни послания, за да достигнат до различни типове „гласоподаватели“ с все още неопределено мнение. Например, една страница, популяризираща холистични лекарствени средства, може да започне да повдига съмнения относно ваксините сред либерално настроени „йога-майки“, докато друга страница, в която се говори за резистентност срещу ваксините, предписвани от правителството, може да се хареса на консерваторите и либертарианците.

„Групите за защита на общественото здраве са склонни да бъдат монолитни, изпращайки само едно послание“, че ваксините са безопасни и ефективни, казва г-жа Лийхи. „Движението против ваксините е далеч по-разнообразно.“

Но има и основания за надежда. Последните проучвания сочат, че повечето американци биха взели ваксина срещу Covid-19, ако такава е налична днес. Дори политици, които в миналото са изразявали скептицизъм срещу ваксините, включително и президентът Тръмп, подкрепят една ваксина, която може да предотврати болестта. А някои експерти в областта на общественото здраве, с които говорих, заявиха, че общественият натиск за прекратяване на пандемията и връщане към нормалния живот може да надделее срещу анти-ваксинационното движение.

„Хората виждат цената на Covid-19 навсякъде“, казва Касисомаяджула Висванат, професор по здравна комуникация в Харвардската школа по обществено здраве. „Моето предположение е, че ако има успешна ваксина, особено при липса на лечение, хората могат да игнорират посланията на анти-ваксинационните групи.“

Но общественото приемане на ваксината срещу Covid-19 далеч не е сигурно. И като гледам как платформи като Фейсбук и Ютюб се борят за ограничаване на разпространението на видеоклипове като „ПЛАНдемия“, неволно започвам да се притеснявам, че когато дойде моментът да се убедят милиарди хора да приемат критично важната ваксина, служителите от общественото здравеопазване и социалните медии ще бъдат изпреварени от добре смазаното анти-ваксинационно движение, което вече е замърсило атмосферата с дезинформация и конспиративни теории.

Можем да предотвратим това, но само ако започнем да полагаме основите, преди да е станало твърде късно. Организации като Центровете за контрол и профилактика на заболяванията и СЗО трябва да разберат динамиката на анти-ваксинационните групи и да започнат кампания за печелене на умовете и сърцата, за възстановяване на доверието в утвърдените лечебни практики, докато ваксината все още се разработва. Компаниите за социални медии трябва да вземат сериозно заплахата от дезинформация, свързана с ваксините, и да отделят огромни ресурси за спиране на нейното разпространение. А тези от нас, които вярват във ваксините, трябва да осъзнаят, че може и да не сме в мнозинството за дълго, и че трябва да направим всичко възможно, за да достигнем до хората, които могат да се окажат податливи на анти-ваксинационната пропаганда.

За да се възстановим от тази пандемия, трябва да мобилизираме едно про-ваксинационно движение, което е също толкова всеотдайно, толкова разумно и толкова непреодолимо в Интернет, колкото е движението против ваксините. И трябва да го направим бързо, с цялата креативност и настойчивост на учените, които разработват самата ваксина. Милиони животи и билиони долари в икономическата сфера може да зависят не само от производството на ваксина, но и от убеждаването на хората да я приемат.


Източник

 

Кевин Рууз е технологичен колумнист за New York Times. Рубриката му „The Shift“ (Промяната) се фокусира върху пресечната точка между технологиите, бизнеса и културата.

 

Pin It

Прочетете още...