От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Искате ли да станете особено популярен в интернет? Направете форум или кауза във Facebook срещу Турция, турците, турския език, Турция в ЕС… Ще се изненадате от огромния брой последователи, които ще привлечете. И затова не се изненадахте от все по-настойчивите и шумни предложения за провеждане на референдум За и Против присъединяването на Турция към Европейския съюз. А той е излишен.

Приемането на Турция в Европейския съюз е полезно за България, за целия Европейски съюз и за един дори по-широк регион. И това, че една голяма група хора мисли обратното, изобщо не е гаранция, че това е разумната позиция. Присъединяването на Турция към Европейския съюз ще донесе много повече инвестиции в България, ще създаде нови възможности за българския бизнес, ще добави още един двигател на растежа в съюза. В същото време някои бизнеси за краткo ще бъдат притиснати от конкуренцията. Извън числата – България ще има демократична и свободна държава за съсед, а Европейският съюз ще се отърси от имиджа си на ксенофобски клуб, запазен само за християни.

Рецепта срещу кризата

„Влезе ли Турция в ЕС, инвестициите в България ще се увеличат 10 пъти, дори 100 пъти“, прогнозира главният оперативен директор на Smart Group Халил Демирдаг. От 14 години той развива различни бизнеси в България и партнира с фирми от целия регион. Оптимизмът му е споделян и от икономиста Красен Станчев от KC2 LTD, според когото възможностите за инвестиции и дългосрочен растеж са сигурни и очевидни, защото икономиките на двете страни са силно свързани. „Освен това България ще спести бюджетни средства от опазване на външната митница и граница на съюза“, допълва Станчев.

Един конкретен проект показва посоката, в която може да се развие бизнес партньорството между български и турски компании. Smart Group вече изгражда логистичен център, чиято цел е да привлече турски фирми да изберат София като свое представителство за Балканите. „Оттук с помощта на транспорта за няколко часа стоките ще стигат до 72-милионен пазар. България вече няма да е малък пазар от 8 милиона, а център на много по-голям пазар“, планира Халил Демирдаг. Неговата рецепта звучи така: Ако България иска да излезе от кризата, просто трябва да премахне визите за турските бизнесмени.

Не всичко е пари все пак

Преговорите на Турция с Европейския съюз са полезният натиск, с чиято помощ страната може да стане по-демократична и по-свободна. Ограничаването на властта на военните и стъпките към гарантиране правата на малцинствата и свободата на словото са безспорно добри новини за Турция. Тя обаче нямаше да тръгне по този път, ако не беше принудена от Европа. Ключовите проблеми остават непризнаването на Кипър и на арменския геноцид от 1915 г. Турците са изключително чувствителни по тези теми и едва ли скоро ще има правителство в Анкара, което да направи такива компромиси и да рискува да загуби сериозна подкрепа от избирателите. Това прави евентуалното приемане на Турция в ЕС твърде отдалечено във времето.


Small Ad GF 1

Страховете

„При всички положения турските компании ще могат да си позволят да диктуват цените на една малка територия като нашата“, казва Тошко Тотев, управител на Български строителни маркети. „Сега, дали ще има чак фалирали фирми, не знам. Но ще бъде трудно за известен период от време. Турските колеги имат много по-големи възможности за инвестиции. Но заради тези страхове да затваряме границата, не си струва“, смята Тотев. Според Красен Станчев, силен натиск от турската конкуренция ще усетят транспортът и логистиката, текстилната промишленост и пазарът на квалифициран труд. „В дългосрочен план обаче българските фирми ще спечелят от конкурентния натиск“, прогнозира Станчев.

Турция като лекарство за Европа

„Без сътрудничество от страна на Турция е много трудно да си представим енергийната диверсификация и сигурност в региона на Европа“, казва анализаторът Владимир Шопов от Sophia Analytica. “Турция ще обезсмисли субсидиите от Брюксел“, прогнозира Красен Станчев. По думите му с приемането на Турция Европейският съюз по-лесно ще се освободи от скъпоструващия протекционизъм и ще се превърне в зона за свободна търговия с водеща пазарна позиция в света. Това според Станчев ще освободи 150 млрд. EUR годишно, които вместо за субсидии ще отиват за потребление и инвестиции.

Изгодна сделка и за двете страни

Процесът на преговори между ЕС и Турция, колкото и дълго да продължи, със сигурност ще промени и двете страни. Повече пазар в Европа, повече демокрация в Турция – сделката е изгодна. Силните гласове Против обаче не затихват. Страх от 80 милиона нови европейци със средна възраст 28 години, страх от конкуренцията на турските компании, страх от… различните. Докато преговорите се протакат, подкрепящите присъединяването в Турция също намаляват и от над 60% преди години вече са под половината избиратели.

В тази история България има много ясен интерес и е време да го заяви. Това звучи неразбираемо за хората, за които думата Турция предизвиква асоциации само с баташкото клане. И докато има такива избиратели, ще има и политици, които ще бягат от разумния разговор за Турция.

Източник

Иван Бедров е български журналист, работил в радио „Свободна Европа“, bTV, в новинарския ТВ канал RE:TV, както и в бизнес всекидневниците Пари и Капитал Daily.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Завършил е английска гимназия, а после и английска филология.

Преди bTV Иван Бедров е работил като журналист в радио „Свободна Европа“. Дългогодишен репортер на „bTV новините“, а от 12 ноември 2006 г. телевизионен водещ и ключова фигура в неделното сутрешно публицистично предаване на bTV „Реално“, заменило предишното предаване от подобен тип В десетката с водещ Иво Инджев.

От началото на 2008 г. напуска bTV и става част от екипа на RE:TV. Водещ на основното коментарно предаване на телевизията „Булевард България“, което се излъчва от понеделник до петък в 19:00.

След закриването на RE:TV става заместник-главен редактор на вестник „Пари“, част от групата на Bonnier Business Press.

В края на октомври става управляващ редактор на всекидневника „Капитал Daily“, наследник на „Дневник“ и „Пари“. От февруари 2012 г. Иван Бедров е управляващ редактор „Видео съдържание“ в „Икономедия“. От началото на юли 2012 г. е журналист на свободна практика.


Pin It

Прочетете още...