От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 11 Moderna Vaccine

 

В момента, в който десетки милиони хора в Съединените щати обмислят да се запишат за подсилваща [трета] ваксинация срещу Ковид-19, все повече ранни глобални изследвания показват, че разрешените в Съединените щати ваксини остават силно защитни срещу най-лошите последици от болестта с течение на времето, с някои изключения сред по-възрастните хора и тези с отслабена имунна система.

Но докато ефективността на ваксините срещу тежко заболяване и хоспитализация в повечето случаи си остава стабилна, дори и през летния скок на силно заразния вариант Делта, редица публикувани проучвания показват, че защитата им срещу инфекция със или без симптоми е намаляла.

Експерти по обществено здраве твърдят, че този спад не означава, че ваксините не действат.

Всъщност много проучвания показват, че ваксините си остават над 50 процента ефективни при предотвратяването на инфекцията – нивото, на което всички ваксини Ковид трябваше да отговарят или надвишават, за да бъдат разрешени от Администрацията по храните и лекарствата още през 2020 г. Но значението на тези спадове в ефективността – и дали те предполагат, че всички възрастни трябва да имат право на подсилваща ваксина – все още подлежи на обсъждане.

Ефективност срещу симптоматична инфекция
(Цветната област показва диапазона на вероятните стойности)

 


Small Ad GF 1

Screenshot 2

 

Ефективност срещу всяка инфекция
(Цветната област показва диапазона на вероятните стойности)

 

Screenshot 3

 

Ефективност срещу хоспитализация
(Цветната област показва диапазона на вероятните стойности)

 

Screenshot 4

 

Проучване, проведено в Англия, изследва ефективността на ваксините срещу варианта Делта с течение на времето. То установява, че ваксината на Pfizer-BioNTech е около 90% ефективна за предотвратяване на симптоматична инфекция две седмици след втората доза, но спада до 70% след пет месеца.

Същото проучване установява, че защитата на ваксината Moderna също спада с течение на времето.

Едно проучване в САЩ и друго в Канада разглеждат ефективността на ваксините за предотвратяване на всяка инфекция от Делта, симптоматична или не. Въпреки че установяват различни нива на спад, и двете проучвания установяват, че защитата на ваксините спада с течение на времето.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Но и английското, и канадското проучване установиха, че дори след няколко месеца ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna остават високо ефективни за предотвратяване на хоспитализация.

Всяко от трите проучвания показва различен темп на спад в ефективността на ваксините, който може да варира в проучванията в зависимост от фактори, включително местоположение, методи на проучването и евентуални разлики в поведението на ваксинираните и неваксинираните. Едно от горепосочените проучвания е публикувано, но другите две все още не са рецензирани. Въпреки това експертите твърдят, че изследванията като цяло показват последователни тенденции.

„Основната цел на ваксината срещу Ковид е да предотврати тежки заболявания и смърт и тя все още се справя добре с тази задача“, казва Мелиса Хигдън, преподавателка в Школата по обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг“, която ръководи проект за събиране на изследвания за ефективността на ваксините.

Но намаляването на защитата срещу инфекции ще окаже влияние, добавя тя.

„При истински спад в ефективността на ваксините вероятно ще наблюдаваме повече случаи като цяло“, каза г-жа Хигдън.

Данните, събрани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, показват сходни тенденции за ваксините с мРНК и също така показват, че еднократната доза ваксина на Johnson & Johnson е по-малко ефективна срещу тежки последствия и инфекции, отколкото ваксините на Pfizer или Moderna.

Тези резултати са спомогнали за оформянето на настоящите препоръки за бустерна [трета] ваксина в САЩ: Сред получателите на ваксините Pfizer и Moderna, хората на 65 и повече години могат да се възползват от тях шест месеца след вторите инжекции, както и възрастните с висок риск. Всеки възрастен, имунизиран с Johnson & Johnson, също може да избере да получи бустер след два месеца.

Тази седмица Pfizer и BioNTech поискаха от F.D.A. да разреши провеждането на бустери за всички възрастни. Експертите обаче са разделени по въпроса дали са необходими бустерни инжекции за тези, които са извън най-уязвимите.

Експертите са постигнали по-голямо съгласие относно необходимостта от допълнителна защита на възрастните над 65 години. Наблюдаваните спадове в ефективността на ваксините за тази възрастова група може да имат по-големи последици, тъй като възрастните хора са изправени пред по-висок риск от хоспитализация от Ковида.

„За хората над 65 години поставянето на бустер помага да се покрият основите, за да се гарантира, че са допълнително, допълнително защитени, тъй като последствията са по-големи“, казва Ели Розенберг, заместник-директор по научните въпроси в Службата за обществено здраве към Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк, която е проучила ефективността на ваксината срещу Covid.

За по-възрастните хора също е най-вероятно да бъдат засегнати от отслабващия имунитет на ваксината сега, тъй като те са сред първите, които са били ваксинирани в САЩ. около 71% от хората на възраст 65 и повече години – около 36 милиона души – са завършили първоначалната си серия ваксинации преди повече от шест месеца. Досега около 31% са получили подсилваща ваксина.

Още 69 милиона души в САЩ на възраст под 65 години, повече от една четвърт от тази възрастова група, също са преминали този шестмесечен период. Не всички имат право на бустерни ваксини, въпреки че федералното правителство може скоро да реши да разшири правото на ползване на бустерната ваксина на Pfizer за всички навършили 18 години.

Други държави, включително Израел и Канада, вече са разрешили поставянето на бустерни инжекции за всички възрастни. Първите данни от Израел показват, че бустерните инжекции са ефективни за предпазване от инфекции и хоспитализация, поне в краткосрочен план.

Експертите обаче се опасяват, че националният фокус върху подсилващите ваксини ще отклони вниманието от това, което би трябвало да е най-важната цел на страната.

„Лесно е при цялата дискусия за подсилващите ваксини да се изгуби наистина важното послание, че ваксините все още действат“, казва д-р Розенберг. „Преминаването от неваксиниран към ваксиниран човек все още е критичната стъпка.“


Източник

 

Pin It

Прочетете още...