Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Шахматният коментатор на Българската телевизия беше Владилен Попов; ние му казвахме Ленчо. В студиото той заставаше пред таблото с шахматните фигури, на живо показваше ход по ход всяка от партиите на Спаски, Тал, Ботвиник, Каспаров и Боби Фишер, коментираше какво щяло да стане, ако примерно конят не бил на d4. Колегите си направили минитурнир в нашата стая, Ленчо надникнал и те: „Ленчо, влез, коментирай партията ни“. Ленчо влязъл, хвърлил око на разположението на фигурите на шахматната дъска по средата на партията, и казал: „Няма такава партия“ и излязъл. Тези думи на Ленчо станаха легендарни. Повтаряхме ги, смеехме се и не се питахме защо се смеем. Дали понеже Владилен се беше отнесъл презрително към нашите шахматни умения, дали понеже той носеше името на онзи, който казал „Есть такая партия“.

Думите на Ленчо изчерпват целия коментар, който бих направил за вътрешното положение в днешна България, затова няма да го правя. Минавам към международното.

През 2016 г. The Bank of England ще пусне нова банкнота. Тя ще е с номинал пет паунда, пет лири, пет фунта, не знам как да го кажа, щото както и да го кажа, все ще ми се смеят. На банкнотата ще е Олд Уини, Уинстън Чърчил и легендарните му думи от 1940 г. : „Мога да ви обещая само кръв, пот и сълзи“. Blood Sweat and Tears. Сега има рок банда „Blood Sweat & Tears“, also known as „BS&T“.

Аз бях майстор да слухтя пред телефункена вкъщи и да го настройвам на „вражеските“ радиостанции, забранени за слушане в Царство България, когато бяхме съюзници на Германския райх, и после, когато бяхме най-верният сателит на Москва. Мислех, че съм чул Чърчил да казва Blood Sweat and Tears. Но после узнах, че той казал приблизително същите думи в парламента, а по Би Би Си за целите на пропагандата тези думи ги казвал британски актьор, който имитирал Чърчил. Легендарните думи не трябва да ги приемаш безрезервно. Нали райхсминистърът на пропагандата Гьобелс бил казал, че стократно повтаряната лъжа ставала истина. Но Гьобелс казваше истината, че десет хиляди полски офицери са застреляни при Катин по заповед на Сталин, а съветската пропаганда твърдеше, че германците ги разстреляли. За Анджей Вайда мога да разказвам, но няма смисъл, можете да видите филма му „Катин“. Във филма има кадри от изложбата за престъпленията на болшевизма, която Гьобелс лично откриваше в градове в Германия, Полша и други страни. Изложбата пристигна в София, говореше се, че ще я открие Гьобелс, но той не дойде. Чакахме го тримата „Хензел унд Гретел“ и аз. Стояхме на „Царя“ пред Руската църквичка. Отсреща в приземието и на партера, и на втория етаж, свързан с партера като в атриум, беше най-хубавата изложбена зала в София, където Гьобелс да открие изложбата, предимно фотоси, направени при разкопки в Катинската гора. Същите фотоси ги видях във филма на Вайда.

Думите „Кръв, пот и сълзи“ са легендарни. Да ме прощават разните социолози, политолози и други лози, ама и без световна война потникът ми мирише на пот, на жената като ѝ шибна един, ще има и кръв, и сълзи. Но не бива тъй. Ще бъда фин, образован мъж. Аз знам латински, понеже живея на улица „Латинка“. Внимание, започвам да съм фин.


Small Ad GF 1

Евгений Дайнов да не говори за политика, ами да вземе китарата и да изсвири нещо, както американските рокаджии от групата Blood Sweat & Tears, also known as „BS&T“. Огнян Минчев не е дебел, той е слаб. Слаб политолог, искам да кажа. Пловдивчанецът прокурор не е дебел. Той е слаб в поведението си на правник, искам да кажа. Делян Пеевски не е дебел. Против него аз нямам естетически възражения. Само граматически. Не се казва тоз страхува онзи, а онзи се страхува от този. Аз и на Георги, Кеворк исках да му кажа да не казва тоя говори „на ангро“, а „тоя говори ангро“, но той до ден днешен казва „на ангро“.

Заключение: Няма дебелаци, има хора с наднормено тегло. Западните посланици не са дебелаци, когато ни препоръчват еднополовите бракове.

Няма педерас’и. Има гейове. Те могат да се събират пред паметника на Васил Левски. Пред паметника може да има плакат с гъза на певеца Азис. Форумци ми припомниха за П. Г. Удхаус:

– Вери уел, Джийвс. Какво става навън, Джийвс?

– Демонстрират педерас’ите сър.

– Пречат ли им да са педерас’и?

– Не сър.

– Тогава защо демонстрират?

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

– Защото са педерас’и сър;

Нежните уши да не се обиждат от думи като педерас’, фък, гъз. Това са невинни възклицания. Мръснишките думи ги изговарят политиците. Ето пример:

Казват на Маргарет Тачър:

– Немците ни биха на футбол, спорт, който ние англичаните сме измислили, те ни биха на нашия национален спорт. А тя:

– Ние два пъти ги бихме на техния.

Демек националният спорт на германците е войната и англичаните ги били победили в две световни войни. Легендарни думи. И неверни.

Чърчил искал да стане флотски офицер. Но не можел да смята. После артилерийски офицер. И там искали да можеш да смяташ. Отишъл в кавалерията. Въпреки това той после станал първи лорд на адмиралтейството. Ататюрк разпердушинил неговия десант на Дарданелите в Първата световна война.

Сега през август 2014 г. ще видим дали Ердогоган ще разпердушини завета на Ататюрк Турция да е светска държава.

А пък във Втората световна война няма Курск, няма Сталинград, няма битката за Берлин. Като Джеймс Бонд англичаните отишли и победили германците в „техния национален спорт“, войната.

Гьобелс куцал, не можел да стане кавалерист. Но той не казваше лъжи, а истината за Катин. Гьобелс имал шест факултета, а в Германия не можело да си купиш университетска диплома, както днес в България. Знам го от баща ми, който следвал в университетското градче Гьотинген. Той живеел под наем в дома на неговия професор по химия, бил български красавец, с щерката на професора какво са правили е тяхна си работа, но професорът скъсал баща ми на изпит. С недостатъчни знания – Ausgeschlossen! Изключено. Немислимо.

В днешна България е мислимо. Диплома, военен чин, научно звание. Иженарицаемият „генерал-лейтенант“ и „доктор на науките“ Бойко Борисов. Ние не сме като германските педанти, нито като английските, които не пуснали Чърчил във флота нито в артилерията. Ние само педантично броим колко водки изпил професор Драгомир Драганов. Ние сме демократични, умни и красиви. Правим черен списък на журналисти и на публицисти, които не бива да слушаме и да четем. Демокрацията е свобода и ние сме палави демократчета, умни и красиви педерас’чета и ние можем да цапотим паметника на червеноармееца.

Да се върна на приказката си за банкнотата от пет лири, която The Bank of England ще пусне в обращение през 2016 г. и която ще бъде с лика на Чърчил и с думите му за пот, кръв и сълзи. Той непрекъснато пушел и пиел и когато го питали дали да му сервират кълка или крилце, все казвал „Да“. Сиреч цялото пиле. Не могат всички да са вегетарианци, въздържатели и непушачи като Хитлер.

За д-р Паул Йозеф Гьобелс какво да кажа, освен че имал шест факултета. Чакахме го тримата, но той не дойде. На Ханс и Грета им виках Хензел унд Гретхен, понеже има едноименна приказка. Грета се смееше. Беше много добро момиче. Ядем, после тя казваше „Аз чиниите“. После, вместо да каже хайде да се смеем, казваше: „Хайде да правим весело“ и се смеехме. Ханс не понасяше шеги. Той имаше униформа на „Хитлерюгенд“. Аз исках да имам на „Бранник“, но нашите ме набиха и не станах бранник. Аз исках да набия Ханс, щото Грета го харесваше. Разказвал съм как го причаквах на входа с една прогнила дъска със забит ръждив пирон. Но не било писано да стане така. Горкото момче отбранявало Берлин в последните дни на фюрера.

Нашите социолози, политолози и всякакви други лози се позовават на легендарните думи, повтарят папагалски трите цитата, заучени в комунистическа партийна школа или в САЩ. Те не са политолози. Те не са виновни, че са задръстени образователно и биографично. Да перифразирам Ленчо: Няма такава партия, такива политолози.

„Посредственици навсякъде, сегашни и бъдещи. Опрощавам ви всички. Амин!“. Mediocrities everywhere, now and to come: I absolve you all! Amen! Amen!

Финалът на „Амадеус“ на Питър Шафър. Николай Бинев изигра прекрасно ролята на Салиери. Но няма Моцарт. Виждам само посредственици.

DI copyright

Източник

Димитри Иванов е български журналист и преводач.Дълги години работи в БТА. След това представя новините в предаването на БНТ „Всяка неделя“. Сред водещите на седмичното обзорно политическо предаване „Панорама“. След 1989 г., заедно с Тома Томов води седмичното предаване „Наблюдател“. Прави много интервюта със световноизвестни политици, писатели и журналисти.Понастоящем е колумнист във в-к „Сега“, където рубриката му е на границата между художествената литература и публицистиката. Анализите му са изпълнени с лични спомени за събития и хора.

Pin It

Прочетете още...