От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 Летящи вятърни турбини

2007 12 Best IdeasТрадиционните вятърни турбини могат да бъдат доста ненадеждни източници на енергия, защото вятърът духа накъдето си поиска. Но не и когато става дума за места по-високи от 300 метра. На тази височина навсякъде по света духа постоянен вятър.

За да се възползва от това, изобретателят Мак Браун от Отава е разработил специална летяща турбина на принципа на въздушните балони, способна да снабдява с електричество цяло малко село. Изпълнена с хелий и свързана със земята чрез меден кабел, 30-метровата турбина е в състояние да произвежда 10 киловата ток навсякъде по света. Правителствата на Индия и Пакистан вече са проявили сериозен интерес към изобретението.

Ранно откриване на болестта на Алцхаймер чрез телефонни допитвания

През тази година изследователите са привършили работата си над един въпросник, съставен от 50 въпроса и предназначен за откриване на хора, болни от Алцхаймерова болест дълго време преди те да са проявили типичните симптоми.

Въпросникът, който се използва по телефона, измерва така наречените „познавателни витални показатели“ (cognitive vital signs) като загуба на краткосрочна памет, която е най-важният ранен симптом на Алцхаймеровата болест, а също така открива понижаването на ежедневните способности като ползване на телефон, готвене или справяне с елементарни финансови операции. Въпросникът открива и поведенчески предупредителни сигнали като апатия, раздразнителност или депресия.

Целта на изследователите е да намалят драстично разходите, свързани с провеждането на превантивни тестове, за които обикновено е необходимо хората да посетят някакво медицинско учреждение. Потенциалните пациенти биват помолени да преминат един втори, вече по-подробен тест за поставяне на окончателна диагноза.


Small Ad GF 1

Защо всъщност притежаваме апендикс?

В продължение на години апендиксът беше считан за рудиментарен, безполезен орган, останал от нашите предци, изхранващи се с по-трудносмилаема от нашата храна. Науката не беше в състояние да предложи никакво по-добро обяснение за съществуването на този орган, той изглежда не върши нищо полезно за тялото и често трябва да бъде отстранен по оперативен път, ако се възпали.

Сега обаче се появява една нова теория, опитваща се да намери по-рационално обяснение за това защо все пак ние притежаваме апендикс. Според група учени, публикували теорията си в декемврийския брой на списание Journal of Theoretical Biology, този орган всъщност представлява нещо като „склад“ за полезни стомашни бактерии. Когато чревният ни тракт бъде нападнат от болести като диария или дизентерия, апендиксът е този, който се грижи за подновеното му снабдяване с полезните бактерии, унищожени от болестта.

Но ако той наистина е толкова важен, то защо тогава хората с отстранен апендикс не умират? Отговорът на теорията е, че в модерния свят хигиената и медицината са на високо ниво и това ни позволява да поддържаме нормални популации от полезни бактерии и без намесата на апендикса. В по-ранни времена, твърдят учените, той може и да е бил от решаващо значение за оцеляването на хората след тежки стомашно-чревни заболявания.

„Биологични“ ковчези

През този юли, когато Йорги Ву беше погребана в Калифорния, тя стана първата американка, погребана в Ecopod – един 100% биологично разложим ковчег, направен от рециклирана хартия.

Интересът към „зелени“ погребения се повишава през последните години и Екоподът е един от първите ковчези, посрещащи изискванията на екологично-чувствителните клиенти. В момента се подготвят и други варианти на същата идея като ковчези направени от необработен с формалдехид шперплат, бамбук или ракита.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Надпреварата за производство на биологично гориво

Използването на зърнени култури за производство на биологични горива е все още сравнително неефективно и освен това то доста повишава цените на тези култури, като например царевица – затруднявайки по този начин съществуването на някои бедни народи. Царевичният етанол се произвежда все още удивително неефективно – тъй като за производството са необходими сравнително големи количества изкопаеми горива, от всяка единица производствена енергия се получават само 1,3 единици етанол.

Новата идея, с която в момента се свързват доста надежди, е за производството да се използват не зърната, а остатъчната биомаса от растенията (стъбла и пр.) Но преработката на целулозата е сравнително труден термо-химически процес, провеждан в четири последователни етапа. Той е прекалено скъп, за да направи производството на биологични горива от целулоза икономически оправдано.

Или поне така беше досега. През ноември в Джорджия, САЩ, беше открита първата фабрика за производство на етанол по нов начин, елиминиращ два от досегашните четири етапа.

Другото направление, в което се съсредоточават опитите за постигане на по-ефективни начини за производство, се състои в създаването на генно манипулирани микроорганизми, които да „изяждат“ целулозата, произвеждайки от нея горивни материали.

Конфликти по въпроса за промяната на климата

Световната общественост се нуждаеше от дълги години, за да достигне някакъв вид съгласие по въпроса за заплахата от промяната на климата. В замяна на това една нова идея обаче не се нуждаеше от никакво време, за да бъде възприета като еднозначно валидна. Става дума за допускането, че климатичните промени ще бъдат основната причина за евентуалните следващи глобални конфликти и войни. В началото на тази година генералният секретар на ООН Бан Ки Мун публикува във вестник Washington Post статия, обясняваща бруталния конфликт в Дарфур чрез една продължителна суша, която пък се дължи на затоплянето на Индийския океан – част от същите тези глобални климатични промени, чието съществуване беше отричано в продължение на толкова дълго време.

Предположението, че последиците от климатичните промени (суши, наводнения, пропаднали урожаи) биха усложнили проблемите, водещи до конфликт, е напълно логично. Но Айдиън Салейхан, политолог от университета в северен Тексас, предупреждава да не се правят опити за преувеличаване значението на тези проблеми. Много малко от емпиричните изследвания потвърждават допускането, че недостигът води до конфликт, твърди той; хората се борят по-скоро за получаване на контрол върху излишъците от ресурси.

И все пак тенденцията си остава налице. Американският адмирал в оставка Т. Джоузеф Лопец, формулира това в едно изречение: „Климатичните промени ще предоставят претекстите, които са необходими за разширяване на войната срещу терора“.

Модерно отмъщение

Когато през март тази година 28 годишната Никол Мари Блакуел търсела начин да отмъсти на леля си (която наскоро изхвърлила сестра си, майката на Никол, от къщата си в градчето Такома, щата Уошингтън), тя едва ли е предполагала колко ефективна ще се окаже идеята й. Младата жена написала в един от популярните сайтове за обяви в Интернет следната обява: „Моля, заповядайте на адрес … и вземете със себе си всичко, което ви хареса. Всичко е безплатно. Можете да вземете каквото си поискате“.

Обявата останала на сайта в продължение само на два часа, преди да бъде идентифицирана като фалшива. Последиците обаче били същите като от урагана Катарина: в продължение на няколко часа незаключената къща на лелята била напълно опустошена, чак до входната градинска врата и мивката в кухнята, които били отнесени от благодарните посетители.

Кулинарен ориентализъм

В последно време се наблюдава засилен интерес от страна на издателския бизнес в Америка към производство на готварски книги, представящи близкоизточната кухня. Не малко хора са на мнение, че това в известна степен позволява на американците да разберат по-добре манталитета на хората, живеещи в тази част от света.

Електрически хокейни кънки

Понякога през зимата затоплените подметки на вашите обувки могат да стопят един микроскопично тънък пласт лед под краката ви – резултатът от което обикновено се изразява в повече или по-малко натъртени задни части. Канадецът Тори Уебър е имал чудесната идея да използва този инак неприятен ефект за по-приятни цели: той е създател на първите в света електрически затопляни хокейни кънки – нещо, което повишава скоростта на пързаляне от 5 до 20 процента.

Уебър бил все още „беден като църковна мишка“, когато през 2001 г. прочел за създаването на батерия, достатъчно малка, за да може да бъде монтирана в пластмасовата основа, която държи една хокейна кънка. Заедно с приятеля си Джереми Фързър той започнал да експериментира и скоро открил, че затоплените кънки създават около 70% по-малко съпротивление срещу движението. Все пак идеята не получила подкрепа така лесно и стигнала до реализация едва когато Уейн Грецки се съгласил да инвестира в проекта. В момента няколко неидентифицирани играчи от хокейната лига на Канада изпробват новите кънки като част от по-широк тест, одобрен от лигата.

Риба с вкус на … риба

С намаляването на резервите от океанска риба поради безмилостния индустриален риболов, все повече производители на рибни ястия се обръщат към рибни ферми, за да задоволят нарастващия апетит за морска храна. Но един сектор от индустрията – ресторантите за бърза храна, досега винаги отказваше да направи тази крачка, поради факта, че „фермерската“ риба не притежава вкуса на истинската океанска риба.

Но тази година, след 10 месеца на различни тестове, фирмата HQ Sustainable Maritime Industries обяви, че най-после й се е удало да създаде един вид риба (тилапия), чийто вкус практически не може да бъде различен от този на „истинската“.

Но ще помогне ли „имитацията“ да се съхранят поне донякъде естествените резерви от океанска риба (и преди всичко сьомгата в Аляска)? Като се има пред вид, че нарастващата температура на водата в Берингово море и без това намалява резервите от този вид риба, еколозите твърдят, че това наистина е нова надежда за запазване на равновесието в района. С други думи, новото производство би могло да помогне на дивите видове риба да надживеят глобалното затопляне. Да се надяваме!

Данъкът за височина

Трябва ли високите данъкоплатци да плащат по-високи данъци от ниските си съграждани? Да – според харвардския професор (и бивш председател на комитета на икономическите съветници на президента Буш) Грег Манкив.

Според теорията, приета в икономическата област, в която работи Манкив, всяко качество, подпомагащо печеленето на пари, и не свързано с полагането на усилия, представлява обект на специален интерес.

Ръстът, оказва се, е един от най-ясните примери в тази насока. Според статистиките, средният американец на ръст около 180 см печели около 5,525 долара годишно повече от онзи на ръст около 160 см, след като се направят корекции за пол, възраст и тегло. Едно възможно обяснение за този феномен е, че височината поражда самочувствие още в юношеска възраст; друго такова – че хората с висок ръст са били (средностатистически) по-добре хранени в детството си и така са успели да спечелят няколко допълнителни пункта по скалата за интелигентност. Каквато и да е причината обаче, техните по-високи заработки със сигурност не са плод на някакво специално усилие, така че облагането им с допълнителен данък не би предизвикало икономически изкривявания. Използвайки формули за оптимизация на данъците, Манкив е стигнал до извода, че разумното облагане би трябвало да възлиза на 7 % от дохода на дадена висока личност, докато ниските хора би трябвало да получават 13 % облекчение.

Ученият обаче добавя веднага, че за него всичко това е по-скоро мисловен експеримент, отколкото сериозно предложение за промени. Височината не е нещо, придобито по нечестен начин от други хора, така че държавата няма право да отнема облагите, придобити чрез него, казва Манкив.

Вазата от восъчни пити

Идеята за восъчната ваза принадлежи на словашкия дизайнер Томас Либертини, който оформил за целта специално пространство в един пчелен кошер, филмирайки процеса на създаване на пчелния шедьовър. В началото дизайнерът създал восъчна ваза по конвенционален начин, изливайки стопен восък в подходяща матрица. Но след това решил да опита какво ще стане ако остави самите пчели да свършат работата. Той и неговите пчели вече са произвели около една дузина вази, една от които е била изложена на панаира за мебелен дизайн в Милано през тази година.

Макар и да са много интересни и изящни, вазите едва ли ще навлязат по-нашироко в ежедневието. Проблемът е там, че те не са непромокаеми и не могат да задържат вода. Но вазите от солиден восък, за разлика от тези, направени от пчели, наистина са непромокаеми, а освен това те притежават още едно любопитно свойство, което Либертини открил случайно. Пчелният восък съдържа антибактериалния агент прополис, който действа като естествен пречиствател на водата във вазата. По този начин цветята остават много по-дълго време свежи и естествени

Надеждата може да бъде по-тежка от безнадеждността

Хората, както е добре известно, са много издръжливи същества – и повечето от нас са в състояние да се възстановят дори и след изключително тежки физически или психически злополуки и удари. Изследвайки факторите, подпомагащи процеса на възстановяване, група учени от Харвард са стигнали до заключението, че в някои случаи липсата на надежда е по-добра за пострадалите, отколкото надеждата.

Става дума преди всичко за ситуации, в които шансовете за промяна са минимални – като например при затворници с доживотни присъди или пациенти, претърпели хирургическа намеса, свързана с тежки за понасяне последствия. Типичен пример в това отношение е така наречената колостомия – отстраняването на края на дебелото черво, свързано с принудата за дефекиране по начин, различен от естествения. Това състояние е изключително неприятно и много хора, принудени да го изтърпяват, заявяват, че те по-скоро биха умрели, отколкото да живеят по този начин. Но колостомията не винаги е перманентна. В малка част от случаите е налице шанс за оздравяване, водещо до повече или по-малко нормален живот.

Учудващият за учените факт бил, че сред двете групи от изследвани пациенти – едните с перманентна, а другите с временна колостомия – онези от първата група се чувствали значително по-щастливи след около шест месеца, докато хората, все още надяващи се на успешен край, се чувствали все така зле.

Всъщност обяснението е близко до ума: „ако вие разглеждате състоянието си като временно“, обяснява един от учените, „то всичко, което ви занимава, е непрекъснатото очакване на добрия край, вие живеете в състояние на непрекъснато очакване, което ви прави нещастни. Ако обаче приемете положението си като постоянно, вие получавате възможността да избутате назад причината за недоброто състояние и вместо това да се концентрирате върху многото други хубави неща, които животът ви предлага“.

Източник

Pin It

Прочетете още...