Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 31 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Юлиана Методиева
1784

ДАНС with me!

 Доскоро никой не знаеше какви са заплатите на офицерите на ДАНС. Което по принцип буди опасения за правата и свободите ни, нали така!  Автор(и): Юлиана Методиева     Доско прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хауърд У. Френч
1816

Мегаполисът: как крайбрежната Западна Африка ще определ следващия век

Поне от XVIII в. насам Африка е била широко разглеждана на Запад, сякаш е съществувала извън потока на историята. Това никога не е било вярно. Автор(и): Хауърд У Френч   Сателитна снимка н... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Дейвид Ремник
1417

Боб Дилън и тайната на дълголетното творчество

Това, което прави кариерата на Дилън още по-забележителна, е начинът, по който тя се е развивала, с върхове, склонове, канари – и всичко това в служба на музиката, която той започва да почита в родния... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Роналд Ингълхарт
1987

Отказът от Бога

Все по-голям брой хора вече не намират религията за необходим източник на подкрепа и смисъл в живота си. Дори Съединените щати, които дълго време бяха посочвани като доказателство, че икономически раз... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1477

Празноговорене, пълноговорене. Кадри, кадри, кадри…

Три дни вече в социалните мрежи се публикуват унизителни вицове за най-гледаното шоу „Избор на председател на Парламент“. Политическите актьори, стари и свежи депутати от 48-то НС, четат онлайн творче... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1107

Платон – „Апология на Сократ“

И отново „Апология на Сократ“, за онези от вас, които биха имали желанието и търпението да слушат в продължение на час и половина моя прочит на класическия диалог, в канала ми на Ютюб.   [gal... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1339

За бунта на младите

Новината, че Мария Бакалова оглавява комисията за избора на български филм за Оскар е страхотна. Звучи като реванш на младите. Нали помните скандала от миналата година! Един много стар и много женомра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
1650

За мъдростта

Говоря си миналата седмица с моята терапевтка. Нормален разговор, един от стотината, които сме провели през последните две години. Малко по малко госпожа Б. започва да заема в живота ми все по-важно м... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Платон
1981

Апология на Сократ

Сократ е осъден и умъртвен през 399 г. пр. н. е. – в период на нездрава социална и политическа атмосфера. Пелопонеската война между Атина и Пелопонеския съюз трае с малки прекъсвания близо 30 години –... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
2584

Преподаватели и общественици: Недопустима атака на ПП Възраждане срещу проф. Александър Кьосев

Опитите на политически лидери от популистката периферия да „законодателстват“ на територията на Софийския университет, изисквайки отстраняване на уважаван преподавател в лицето на проф. Александър Кьо... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
2126

Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд: Документи из турските архиви (част 5)

Разпит на Вълко Цолов и неговия поръчител Цено[в] – Хей, Цено[в], ето Вълко Цолов е бил заедно с хайдутите, които обраха хазната. Преди, когато се вземаше поръчителство от етрополското население, ти ... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Воденичаров
2706

Партизанският командир Леваневски – между криминалния и политическия дискурс

Статията е част от по-голямо изследване на документите, свързани с едно от най- големите престъпления на комунистическия режим – избиването без съд и присъда на местните елити (25-30 000 души), при то... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Тимъти Снайдър
2248

Бъдещето е в Украйна

Реториката на Путин прилича на тази на Хитлер до степен на плагиатство: и двамата твърдят, че съседната демокрация е по някакъв начин тиранична, и двамата се позовават на въображаеми нарушения на прав... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1268

Исак Бабел – „Как ставаше това в Одеса“

Един от най-харизматичните автори на ранния двадесети век, вечно на границата между нихилизма и революционния плам, Исак Бабел остава завинаги в канона на европейската и световна литература с ореола н... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мализ Рутвен
1591

Дългият обхват на „Сатанински строфи“

„Сатанински строфи“ бе публикуван преди повече от тридесет години, но нападението срещу автора на романа Салман Рушди е мрачно напомняне, че скандалът около него е все още жив. Автор(и): Мализ Рутвен... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Ибрахим Карахасан-Чънар
3972

Българската колония в Цариград

Истанбул, наричан често в българските източници Цариград, е бил не само столица на Османската империя, но и вътрешно търговско средище на всички пъстри населения на империята. Между многото народности... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1640

Ироничните гримаси на българските левичарки

Може спокойно да се подминат ироничните гримаси по телевизията на синдикалистката Григорова по адрес на Украйна и жертвите от войната. Да се махне с ръка, защото какво друго може да се очаква! Жената ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Никита Нанков
1247

Булгаристанщини

Конституционно уточнение: Всеки президент да си знае гьола. Българският президент руски гьол си знае, руски гьол си бае. Президентът на Русия и президентът на България: пагони на раменете – партенки ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Златко Енев
1707

Моето неизпратено писмо до Германия

Здравейте, госпожо Ю., Прилагам тук нещо, което ми се струва важно като принос към темата, която ни занимаваше в последните ни разговори. В него се вижда съвсем точно (основната?) трудност по пътя къ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елиас Канети
1137

За Исак Бабел

От Бабел научих, че можеш дълго да гледаш и да не разбираш нищо, че едва много по-късно става ясно дали знаеш нещо за някой човек, а именно, едва когато си го загубил от очите си; и че въпреки това, п... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Майкъл Шиър
915

Байдън помилва хиляди осъдени за притежание на марихуана

В четвъртък президентът Байдън помилва хиляди хора, осъдени за притежание на марихуана съгласно федералното законодателство. Този ход представлява фундаментална промяна в реакцията на Америка към нарк... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
1789

За времената, в които живеем

Скъпа А., Чувствам се малко разочарован след поредица от разговори с моята евентуална немска редакторка – млада и идеалистична жена, която ме сблъсква с културни чувствителности, за които някак си не... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1905

Демонтаж? Такава дума в българския няма

Пред Дома на хумора и сатирата в Габрово има артефакт с бюстовете на Карл Маркс, Енгелс и Владимир Улянович Ленин. Няма шега. Габровчани си ги гледат и навярно по-възрастните от тях тайно въздишат за ... прочетете повече..

Научни изследвания
Жанет Сампимон
2871

Ставането на Българщината

Този изключително важен труд, досега напълно непознат за по-широките читателски кръгове в България, е според нас в състояние значително да разшири и допълни собствените ни представи за процеса на наци... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Гордън Сандър
977

Войните на паметта в Латвия

Нахлуването на Русия в Украйна съживи в Рига споровете за паметниците от съветската епоха и тревогите около руския експанзионизъм. Автор(и): Гордън Сандър     Рига, 10 май 2022 г.: Цве... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Отец Яков Кротов
1295

Линията на несвободата. Отец Яков Кротов говори за „патриарха на милитаризма“

Хиляди или дори десетки хиляди хора днес се питат как е възможно патриарх Кирил (Гундяев) да е съучастник в лъжите на Кремъл, подкрепяйки нахлуването на Русия в Украйна? Автор(и): Отец Яков Кротов ... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1352

За ППП, или Правното Признаване на Пола

Съдът се разигра тази седмица. Видя се как Тошко Йорданов затърси истерично извънсъдебно споразумение с Асен Василев за „онези“ клевети. Иначе го очаква присъда! После Джамбазки поредно беше предупред... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
2211

Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд: Документи из турските архиви (част 4)

Хей, Цено[в], ето Вълко Цолов е бил заедно с хайдутите, които обраха хазната. Преди, когато се вземаше поръчителство от етрополското население, ти си му станал поръчител. Стана ли, наистина, негов пор... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1176

Спасение ни дебне отвсякъде

Служебното правителство на Румен Радев има огромни грижи с газта, пътищата и уж хаоса, оставен му от кабинета на Промяната. Не му е да проиграва апокалиптични сценарии! Обаче… ако страхът от ядрена ав... прочетете повече..

Дискусии - България
Мила Маева
5071

„Възродителният процес“ (1984-1989 г.)

Проучването на „възродителния процес“ има различни гледни точки. Едната принадлежи на историците и изследователите, които се опират на отделни изворови материали, а другата – на самите турци, които го... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 31