Музо, възпей гнева на Ахила, сина Пелеев.
Тези думи, въпреки цялата си смазваща каноничност, си остават със сигурност един от по-детинските призиви в европейската и световна култура. Пък и как ли би могло да бъде другояче, след като идват от самата зора на цивилизацията ни, каквато я познаваме днес – мачистка, наперена, самоуверена дори – и особено пред – лицето на собственото си низвержение, примерно под формата на тотална климатична катастрофа. Времената, в които добродетели като сдържаност, предпазливост или дори малко боязън, (може би) са се считали за основополагащи, са отдавна засенчени, та дори изличени, от полезрението и културния ни хоризонт, от тях са останали единствено смущаващо-женствени фигурки на богини и майки с колосални бедра, плюс неясната думичка „матриархат“, която всички споменаваме някак автоматично, без да свързваме с нея нещо конкретно.
Матриархат, баба ти! Живеем в мъжки свят и той по-скоро ще взриви планетата под краката си, отколкото да се примири със загубата на водещата позиция, откак свят светува. Мъж да си на тоя свят!
* * *
Пиша този увод, преследван от неясното и постоянно изтиквано назад чувство за конфузия и дори срам, което ме затиска всеки път, колчем възпроизведа в съзнанието си обичайния тенор и съдържание на „дискусиите“ ми със сънародници – най-често полуанонимни фигури във Фейсбук, които междувременно до такава степен са се припокрили във възприятията ми с асоциацията „България“, че ми е трудно, а понякога и направо невъзможно, да реагирам срещу тях по друг начин, освен с рогата. Над-бърборването, над-приказването, над-ругаването, междувременно са се превърнали в нещо като обичайна „шапка“ на предаването „Либерален преглед“, и то не само във Фейсбук – и самият аз, вече отдавна примирен с мисълта, че усилията ми нямат друг смисъл освен като средство за поддържане на някакъв вид собствена мисловна „физзарядка“ – твърдо често се улавям, с подобаваща доза закъснение, в мисълта, „брей, то наистина било вярно, че са каквито се събереш, такъв ставаш“. При което изобщо не е ясно кой с кого се е събрал и кой кого е направил „като себе си“. Епси да бир боку, както казваше баща ми, Бог да го прости.
Мда, гневът. Гневът Ахилев или гневът Бай-Ганьовски, гневът, преоблечен във военен мундир или гневът, уловен по (не особено чисти) гащи. Откъдето и да го погледна, той си остава все един и същи – нещо много, много детинско, ако и съвсем не по детински безсилно; нещо, което се напъва да разпери плещи и повдигне на тях света, за да завърши, най-често, със сконфузено-превит гръб, под бремето на необратимите факти: „и ква стана тя сега? – накрещяхме се, навикахме се, напсувахме се, а накрая смисъл няма да напълниш и напръстник. Всичката ни работа такава, мъжкарско-ганьовска, мааму стара. Всичката!“
Един стар познат, с когото ме свързва дълга история на взаимно неразбиране и необратимо охладняване, написа наскоро на страницата си във Фейсбук:
Нарцисите са мизантропи. Не обичат себе си, но презират до омраза онези, от които неистово и ревниво очакват да бъдат обичани.
Възприех тези думи, с право или не, като коментар върху една от по-видимите и по-грозни „битки“ с колективното фейсбукарско „обществено мнение“, която тъкмо водех по онова време, разпенен до самозабрава. Без да отричам точността на попадението, бих го разширил поне в един изключително важен аспект, а именно:
Емоциите, в които то (и авторът му) търсят обяснение на тази и други ситуации от публичните ми изяви, са от изключително интензивен, „жарък“ тип. В собственото ми възприятие емоциите зад всичко това са от друг, значително по-хладен вид – вид, който предполага по-скоро несъизмеримост и взаимна херметизация, отколкото открито докосване и разжаряване. Не „омраза“, това в никакъв случай. „Презрение“ – да, доколкото непрестанно бива заявявано, но също и не, просто защото собствената неразривна принадлежност към всичко, което уж „презирам“, ми е прекалено болезнено осезаема. И още: потребност не от „обич“, това ми звучи несериозно в един пост-вазовски контекст. Не от „обич“, а от някакъв минимален модикум на взаимно човешко зачитане. Поне да е нещо от вида „не съм съгласен/съгласна“, а не точно „ти ли бе, сульо!?“ (без да отричам, че последното е може би плод единствено на собствените ми филтри).
* * *
За щастие, нещата не винаги протичат по този начин. Абсолютно не винаги! В продължение на няколко часа потисках импулса да започна този текст – ще разберете защо след като стигнете до края му – но в края на краищата трябваше да се подчиня на другия, по-зрелия импулс, и да започна разказването на една кратка, но силно поучителна история.
И така, преди няколко дни получих съобщение. Кратко, обективно, съдържателно – тоест съвсем не от вида съобщения, които получавам обикновено, или поне от ония, които филтърът ми успява да регистрира и съхрани. Проста и човешка, приятелска молба, от която произлезе следният обмен:
Re: Списание „Либерален преглед“ – 02.10.2022
Здравейте,
Получавам вашето списание и има много статии и материали от голям интерес за мен. Имам следния въпрос: във вашия раздел „Изкуство“ имате ли практиката да публикувате откъси от преводни произведения?
Става дума за новоизлезлия роман на Габриел Гарсия Маркес „Полковникът няма кой да му пише“ и за предстоящия сборник разкази от същия автор „Погребението на Мама Гранде“, в който е включена и едноименната новела – една унищожителна сатира за властимащата Мама Гранде, събирателен образ на латиноамериканския латифундист. И двете книги са в мой превод, съвсем нов и надявам се, по-добър от старите, направени преди над 40 години.
Ще се радвам да получа отговор, какъвто и да е той.
С голямо уважение към просветителската ви дейност,
Емилия Юлзари
Здравейте и благодаря за предложението!
Да, в хода на годините публикувах множество откъси от все възможни преводни и наши произведения, и дълги, и къси. С удоволствие ще публикувам откъсите, които пратите, вече четох в мрежата споровете около избора на заглавие, които ме настроиха във ваша полза. Нямам идея кое е „правилно“ и кое не, но в тая заблатена страна всяко новаторство е добре дошло.
Поздрави,
Златко Енев
Здравейте, Златко, получих откъс от издателя и го прилагам.
Благодаря за съдействието.
Сърдечни поздрави,
Емилия
Благодаря,
Предайте на господин Минчев от мен „ум царува, ум добрува, …“
Вместо да гледа на това като на реклама или поне огласяване…
Всичко най-добро, приятно ми беше.
Златко
Здравейте, Емилия,
Пиша със зачервени уши. Вместо „откъс“ при първия прочит някак съгледах „отказ“ и това беше причината да напиша глупаво-саркастичния отговор, който ви изпратих. Ще подготвя откъса за публикация, разбира се.
Поздрави,
Златко
Привет, Златко,
Добре, че проявих благоразумие и не предадох отговора на Л.М.
Няма нищо, случва се, от толкова четене получаваме дислекция.
Приятен уикенд,
Емилия
Сега вече сигурно разбирате какво се блъска вътре в главата ми вече от доста време насам. През цялото време, вече в хода на няколко дни, а всъщност много по-дълго, се опитвам да изясня поне малко за самия себе си източниците на постоянното заслепение, което ме обхваща в моментите, когато в съзнанието ми светне (обикновено червената) лампичка „България“. Защо съм толкова раздразнителен, защо съм толкова сляп, защо съм толкова мнителен и преднамерен? Защо виждам във всичко, което ме достигне откъм България, израз на отхвърляне, неприемане, агресивна простащина, балканизъм? Дали всичко това е неразривна част от комплекса „семейство“, който за мен е свързан най-вече и преди всичко останало с инстинктивното усещане за безпрестанен конфликт, ежедневно, ежечасно, ежеминутно? Или може би най-простичкото обяснение се съдържа в тази модерно-чукаща-с-напръстник-по-главата думичка, „Нарцис“?
Казва ли ти някой? А можете ли да ми кажете вие?