Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Ако посетите някое малко красиво селце, ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето – от уникалната архитектура до зашеметяващите околни пейзажи. Но е трудно да се почувствате пренесени, когато сте заобиколени от тълпи туристи, които също търсят очарованието на малкия град. Макар че много села като Оя, Гърция, и Портофино, Италия, са се превърнали в популярни дестинации, все още има прекрасни недотам известни места, където можете да се насладите на причудливата атмосфера без тълпите. Прочетете нататък, за да откриете тринадесет вълшебни села, които ще искате да добавите в списъка си с посещения – от английско селце, което изглежда като извадено от приказка, до изпълнено с цветове градче в Колумбия. 

 

1. Орта Сан Джулио, Италия

01
Снимка: Getty Images/Feng Wei

 

Докато езерата Комо и Маджоре привличат вниманието, езерото Орта има също толкова очарователни пейзажи, но без туристически тълпи. Главното селище на това пренебрегвано езеро е Орта Сан Джулио – китно селце на хълм, разположено на полуостров. Изкачете се до върха на Сакро Монте, където в националния парк са разположени 20 параклиса, пълни с фрески и статуи на Сан Франческо д'Асизи. На кратко разстояние с лодка се намира Изола ди Сан Джулио – малък остров, на който се намират бенедиктински манастир и романската базилика Сан Джулио. Разходете се по маршрута на тишината и медитацията, който минава по периметъра на острова, и се насладете на гледките.

 

2. Фригиляна, Испания

02
Снимка: Getty Images/Thomas Janisch

 

Фригиляна в Южна Испания често е наричана една от най-красивите от Pueblos Blancos – или Белите села в Андалусия, и е лесно да се разбере защо. Живописното градче с бели стени е разположено на планински хребет с изглед към Средиземно море и е било дом на различни селища от неолита насам, включително финикийски, римски и мавритански общности. Мавританската епоха е оставила трайно отражение върху архитектурата на града, особено в горния квартал Мудехар, където посетителите ще открият криволичещи, стъпаловидни улици. Фригиляна е известна с Фестивала на трите култури, който се провежда всяка година през август и е посветен на трите култури, населявали селището: християнска, еврейска и мюсюлманска.

 

3. Тако де Аларкон, Мексико

03
Снимка: Getty Images

Ако планирате пътуване в Мексико, пропуснете Сан Мигел де Алиенде и вместо това се отправете към Тако де Аларкон. На около три часа път от Мексико Сити, някога Тако е бил голям минен център и все още е известен със своите сребърни изделия. Градът на хълма е изпълнен с испанска колониална архитектура, както и с впечатляващата църква Санта Приска в бароков стил, която е построена от собственика на мината Хосе де ла Борда през 50-те години на XIX век. Разходете се по Plaza Borda, главния обществен площад на селото, за да разгледате църквата и Casa Borda, сграда от 1759 г., в която сега се помещава културният център на града.

 

4. Горд, Франция

04
Снимка: Getty Images

Общината Горд в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг на Франция има богата история, започнала като крепост на вордензите – келтско племе. Каменни къщи и сгради се издигат по склона на хълма, а тесните калдъръмени улички водят до средновековния замък, който е разширяван и преобразяван през XIV и XVI век. Селото е център на съпротивата по време на Втората световна война и е наградено с ордена Croix de Guerre. След войната градът се превръща в артистичен център, привличайки художници като Марк Шагал, Виктор Вазарели и Пол Мара. Посетителите могат да разгледат и близкото Village des Bories – колекция от над 20 каменни колиби, някои от които датират от бронзовата епоха.


Small Ad GF 1

 

5. Касъл Комб, Уилтшър, Англия

05
Снимка: Getty Images/Peter Adams

 

Очарователното селце Касъл Комб в Котсуолдс е като излязло от приказка – въпреки че нормандският замък отдавна не съществува. Трите главни улици на града се събират при средновековния пазарен кръст – свободно стояща структура от камък и дърво, построена по времето, когато селото е било основен център на сукнената индустрия. Срещу пазарния кръст се намира църквата „Сейнт Андрюс“ от XIII в., чийто кораб и кула са добавени съответно през XIV и XVI в. Кулата се отличава с ветрилообразни тавани и в нея се намира един от най-старите работещи безлицеви средновековни часовници в страната. Разходете се покрай каменните къщи от Котсуолд, за да се насладите на гледката към града и Брук от моста.

 

6. Гуатапе, Колумбия

06
Снимка: Getty Images/Барна Танко

 

Разположено на няколко часа западно от Меделин, селцето Гуатапе изобилства от цветове. Всяка сграда е с ярки зокало – пана, наподобяващи фрески, които озаряват долните фасади. Ослепителни мотиви украсяват всяка улица и площад, което превръща селото в мечта за любителите на цветовете. Градчето край езерото е известно и с El Peñon de Guatape – скала, висока над 650 м, която стърчи в пейзажа. Посетителите могат да се изкачат до върха по стълбище със 740 стъпала, което се вие по пукнатина в лицето на скалата.

 

7. Мулай Идрис Зерхун, Мароко

07
Снимка: Getty Images/Glen Pearson

 

Разположено на два хълма в близост до планината Зерхун, белосаното село Мулай Идрис Зерхун е първият мюсюлмански град в Северна Африка, а сега е важен поклоннически обект. Мавзолеят на основателя на града, Мулай Идрис I, се намира в красиво украсената Зауия Мулай Идрис I в центъра на селото. Мулай Идрис Зерхун е изпълнен със зашеметяващи примери на ислямската архитектура, включително джамията Сентиси, която има цилиндрично минаре – единственото в Мароко – покрито със зелена и бяла мозайка от плочки зелиге, в която е изписана сура от Корана.

 

8. Огимачи, Ширакава-Го, Япония

08
Снимка: Getty Images

 

Огимачи е най-голямото село в региона Ширакава-Го, който заедно с Гокаяма е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1995 г. Районът е известен със своите колекции от традиционни селски къщи гашо-дзукури. Къщите, някои от които са на повече от 250 години, имат стръмни сламени покриви, които наподобяват ръце в молитва, а някои от тях сега функционират като Миншуку – семейни пансиони. Посетете Gassho-zukuri Minkaen, музей на открито, в който са представени ферми и други сгради, преместени от околните райони с цел запазване, и се изкачете (или вземете автобус) до гледната точка Shiroyama, за да разгледате селото отвисоко.

 

9. Гитхорн, Нидерландия

09
Снимка: Getty Images/Jan van der Wolf

 

Живописното село Гитхорн е известно като Венецията на Нидерландия благодарение на ръчно прокопаните канали, създадени преди 800 години от фермери, занимаващи се с добив на торф. Центърът на селото е свободен от автомобили, така че можете да го разгледате пеша, с велосипед или с лодка. Очарователни селски къщи със сламени покриви от 18-ти и 19-ти век се намират на островите, които са свързани със 176 моста. Вземете под наем лодка – всички те са електрически, така че не е необходимо да гребете – и плавайте по каналите.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

 

10. Ламу, Кения

10
Снимка: Getty Images

 

Разположен на едноименния остров на североизточното крайбрежие на Кения, Ламу е най-старото селище на суахили в Източна Африка. Красиво запазеният град е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2001 г. Селището е известно с архитектурата си, която черпи влияния от суахили, арабски, европейски, индийски и персийски стилове и използва мангров дървен материал и коралов камък. Посетете Ламу Форт – крепост, построена между 1810 и 1823 г., в която сега се помещават библиотека и изложбено пространство, както и Музея на Ламу, разположен в бивш дом, построен в началото на 1900 г. Заради тесните и криволичещи пътища автомобилите са рядкост, така че се пригответе да пътувате с мотоциклет или на едно от над 6000-те магарета на острова.

 

11. Сигишоара, Румъния

11
Снимка: Getty Images

 

Сигишоара е малко средновековно селце, основано през XII в. от германски колонисти, известни като трансилвански саксонци, и се намира в района на Трансилвания. Укрепеният град е обграден със стени, а 9 от първоначалните 14 кули все още стоят, включително внушителната Часовникова кула. Цветните сгради и калдъръмените улици допринасят за очарованието на добре запазения стар град, който през 1999 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В градчето се намират няколко значими в архитектурно отношение църкви, сред които Църквата на хълма – трикорабна готическа църква със стенописи от XIV-XVI в., и Църквата на доминиканския манастир – късноготическа църква с барокови елементи в нея.

 

12. Пенглипуран, Индонезия

12
Снимка: Getty Images/Barry Kusuma

 

Селцето Пенглипуран се намира в регентство Бангли на остров Бали. Макар че районът без излаз на море не разполага с известните плажове на Бали, Пенглипуран все пак е пълен с красота – от близките бамбукови гори до спокойните улици без автомобили. Културата и структурите на селото са грижливо запазени. Дизайнът на селото и неговите сгради следва философията на Tri Hita Karana – концепцията за хармония с Бога, другите хора и околната среда. Селото е възприело концепцията за туризъм, основан на общността, който е от полза за целия град.

 

13. Ротенбург об дер Таубер, Германия

13
Снимка: Getty Images/Harald Nachtmann

 

Къщи с красиви дървени колони се редят по калдъръмените улици в Ротенбург об дер Таубер – прекрасно запазено средновековно село в Южна Германия. Селището датира от IX в. и е било имперски град на Свещената римска империя от 1274 г. до около 1803 г., когато Наполеон променя европейските граници и то става част от Бавария. Посетителите могат да се разходят по все още непокътнатите крепостни стени в Стария квартал и да наблюдават часовника Meistertrunk – който изобразява легендата за кмета, изпил на един дъх огромна чаша вино, за да спаси града по време на Тридесетгодишната война – на Ratstrinkstube.

 

Източник

 

Елизабет Стамп е сътрудничка на американското списание Architectural Digest.

 

Pin It

Прочетете още...