Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 32 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Емили Шултхайс
337

Зимата на гнева в Германия

Крайнодесните партии открай време се изправят срещу правителството заради миграцията и блокирането на Ковида. Откак цените на енергията започнаха да ощетяват потребителите, те насочиха вниманието си к... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
422

Митрофанова, Дугина, Радецки – или за нещата, които пристигат с гръм

Национал-комунистическо клише са честванията на опълченците и на Радецки, дето пристигнал с гръм. Панихидите и кичозните възстановки на връх Шипка са според вкуса на партийци, кметове и читалищни стар... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Анатол Лийвен
848

Подобно на нас, Русия загуби империя. Свидетели сме на вторичен трус

Съществува много съществена разлика между морските империи на Западна Европа и сухопътните империи на Турция, Русия и Германия. Колкото и да са неприятни някои от конфликтите, свързани с падането на и... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
441

Пеперуда се блъска в камбаната

В Народната библиотека днес ще има говорене в памет на поетесата Малина Томова, сценаристка на забранения сериал „Гори, гори, огънче“. По време на излъчването му, многобройни трудови колективи, спонта... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Маша Гесен
465

Вътре в пропагандната машина на Путин

Настоящи и бивши служители описват руската държавна телевизия като армия с няколко генерали и много пехотинци, които никога не поставят под въпрос заповедите си. Автор(и): Маша Гесен   Илю... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Гартън Аш
629

Jesus Rex Poloniae

Пристигам във Варшава и първото нещо, което ми казват, е, че наскоро Исус Христос е бил възкачен на трона като крал на Полша. По държавната телевизия фактическият лидер на страната Ярослав Качински за... прочетете повече..

Европа
Super User
233

Музей на историята на полските евреи

Ако всеки музей е някакъв аргумент, то основното твърдение на масивния нов Музей на историята на полските евреи, открит наскоро във Варшава, е че хиляда години еврейска история не могат да бъдат сведе... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
802

Дали само ние си умираме така?

В едно интервю Екатерина Йосифова, за която безутешно тъгувам, разказва как Янош Корчак отказвал да спаси себе си и просто вървял заедно с детската редичка към газовата камера. „Децата – казва голямат... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
283

О. Хенри – „Даровете на влъхвите“

Една от най-прекрасните и вълнуващи истории за нещото, наречено „простичка човешка любов“, сигурно по липса на по-точни и по-добри думи. „Но нека кажем на мъдреците в наши дни, че от всички, които по... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
312

Уилям Фокнър – „Горящите обори“

Една тъжна, леко елегична история за американския Юг, изпълнена с усещането за дива потребност от свобода, несъвместима с неща като порядки или дори цивилизованост; за един вид непокорство, пред което... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ан Епълбаум
887

Другата украинска армия

В света на одеските обществени организации вече никой не се състезава за финансиране. Никой не се бори за позиция и не се тревожи за престиж. „Всички просто се опитват да си помагат един на друг“, каз... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
648

Куба, „кеворкизмите“, ЛГБТ-хората. Леле мале!

Телевизията е виновна избирателите да се плетат като пате в кълчища за кого да гласуват. При това не само заради актуалните ѝ тъпотии, но и заради придобитите завинаги журналистически стереотипи. Межд... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
690

Свобода и нищожност

Философията на Жан-Пол Сартр и неговата личност представляват единно явление. Той е известен както с това кой е и как живее, така и с онова, което пише. Феноменът е толкова добре приспособен към следв... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1282

Нешка Робева и (пред-пред-)последните издихания на българския комунизъм

Нешка Робева е комунистически феномен. Милата, взе че се разсърди на Румен Радев за онзидешното му срамно слово. Бил „заличил националното си достойнство, традиции и култура, покорно приемайки промяна... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Емили Мълин
667

Човекът, който постави рекорд по носене на мозъчно-компютърен интерфейс

Нейтън Коупланд смята себе си за киборг. 36-годишният мъж е живял с мозъчно-компютърен интерфейс повече от седем години и три месеца. Към днешна дата – 17 август 2022 – това е най-дългият период, в ко... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
323

Златко Енев – За „андрешковското“ отношение към историята

Настоящият текст представлява поредица от размисли, породени от епизода „България и Тристранният пакт“ от предаването „История.bg”, излъчен на 23.02.2015. Автор(и): Златко Енев Настоящият текст пр... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Левчев
548

За съпротивата на поетите срещу комунистическия режим

Аз принадлежа към поколението, родено в края на 1950-те години. Но, примерно, моят приятел и връстник Ангел Ангелов-Джендема, чиито песни слушахме през 1980-те, има баща, лежал в затвора през 1950-те ... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
607

Даёшь социализм!

Що за политически кич е имената на влиятелната проф. Искра Баева, заедно с члена на НС на БСП Ани Пирински и чувствителния на темата за децата и хората в неравностойно положение социолог Стан Додов, д... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
775

Аз съм българче. И очите ми светят!

След Панорама и тази сутрин пред Нова телевизия Костадин Костадинов обяви заканата си да внесе сигнал до прокуратурата за Америка за България и зловредното ѝ влияние върху политическия живот и медии. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
594

Гълъби, ястреби – все тая

Докато прясно назначени във властта гълъби и стари полицейски ястреби си кълват перушината, съвсем се забрави един позорен факт. Факт, който нагледно показва как и служебните министри са извадени от с... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
695

За МОЧА и новия фюрер

Нийлс Армстронг бил казал „малка стъпка за човека, голяма за човечеството“. Не съм сигурна колко спечели човечеството от лунната авантюра на САЩ. Но днес хората на София направиха своята крачка в борб... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Айзък Чотинер
410

Смъртта на кралицата и съперничещите си разкази за империята

Характерът на британската монархия се е променил с течение на времето и е важно да признаем това. Тя не е просто остатък от миналото; начинът, по който се говори за нея, начинът, по който тя действа, ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юлиана Методиева
2642

Фокусите на Алла Пугачова

Погребението на британската кралица и фокусите на Алла Пугачова пред Путин са доказателства от несимпатичен порядък. Ясно е, че Западът е повърхностен, паметта му е краткотрайна, преходна, мимолетна и... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Абрам Лустгартен
488

Как Русия печели в борбата с климатичните промени

Кризисното изменение на климата и свързаните с него огромни човешки миграции ще променят селското стопанство и ще преобразят световния ред – и вероятно никоя друга страна няма да спечели от всичко тов... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
1415

Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд: Документи из турските архиви (част 3)

В неделя, пет дни преди обира на хазната, дойде от Тетевен Васил тетевенецът, който е бояджия в Орхание, намери ме и ми каза: „Стоян те вика да отидеш, той ще те чака в Чипилското ханче в Правец,... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юлиана Методиева
417

Амнести в Украйна

Руският президент Владимир Путин има стотици хиляди приятели в България. Приятели, споделящи убеждението как да се живее по източно-азиатския модел е окей. Заплащането на любовта към Владимир Владимир... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Дарон Аджемоглу
1135

Kак възникват просперитетът и бедността: Икономиката на 38-ия паралел

Блестяща и увлекателна, книгата „Защо нациите се провалят“ отговаря на вековен въпрос: защо някои нации са богати, а други бедни? Дали причината е в културата, в климата, в географията? Или може би в ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Сара Брадфорд
1127

„С баба не можеш да се бъзикаш“: личният живот на Елизабет II

С баба не можеш да се бъзикаш“, казва принц Хари на телевизионен интервюиращ през 2012 г., годината на диамантения юбилей на баба му. С това изречение той изтъква силата на гръбнака, който е пренесъл ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ричард Есбеншейд
610

Дилемите на прогресивните във връзка с Украйна

Левицата се е заплела на възел как да реагира на руската инвазия в Украйна. Първите изявления, като например ония на CodePink и Black Alliance for Peace, макар и условно да се противопоставиха на войн... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Маргарита Желязкова
572

Приемът на украински бежанци може да се превърне в пример за подражание

За да се превърне приемът на украински бежанци в пример за подражание, е много важно да не повтаряме грешките от миналото, твърди Маргарита Желязкова. Въз основа на собствения си опит тя препоръчва да... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 32